Произвеждаме 500 бронирани росомахи

Pan.bg 28 апр 2013 | 09:35 views (8192) commentaries(9)
img 27.04.2013 | Андрей Рангелов - в.Българска армия

Полската машина Rosomak слиза от конвейера в „ТЕРЕМ- Хан Крум”


България ще произвежда бронирани машини Rosomak (росомаха – вид неголям северен хищник – б. р.) съвместно с Полша. Бойните зверове ще започнат да слизат от конвейера в търговищкото предприятие „Хан Крум” от холдинговата компания ТЕРЕМ. Това стана ясно неотдавна, по време на научна конференция за приноса на страната ни за изграждането и развитието на отбранителните способности на НАТО и Европейския съюз.

От полската държавна фирма WZM, която е разработчик на Rosomak, се обърнаха към нас за

съвместно производство

на тази машина, която е с изключително добри показатели, заяви по време на форума изпълнителният директор на ТЕРЕМ доцент д-р инженер Станчо Петков. Надявам се скоро да започнем същинския производствен процес, изтъкна той.
Поляците са предоставили на българските си колеги и съответната документация за бойната машина. „Rosomak” беше представена миналата година на изложението „Хемус” в Пловдив.
От WZM са отправили до ТЕРЕМ предложение за съвместно изпълнение на проекта. Предвижда се в Търговище да бъдат произведени 500 росомахи. Поляците се обърнали към нашата фирма, защото техните
заводски мощности не позволявали такъв голям обем на производството.
ТЕРЕМ работи и по друг съвместен проект - с германската „Райнметал”, за ремонт, поддръжка и модернизация на бронетанкова техника. Този проект е във връзка с изграждането на батальонните бойни групи в Българската армия, съобщи Станчев. Целта е доставянето на нова бронирана машина за войската.
Предвижда се

идейният проект с „Райнметал”

да стартира също на територията на „Хан Крум” в Търговище. Надявам се с този проект Българската армия да получи една модерна, боеспособна машина, която да бъде използвана както у нас, така и при участието на наши контингенти в мисии зад граница, заяви Станчев.
Той напомни, че в търговищкото предприятие на ТЕРЕМ вече е създадена машина, подходяща за гасене на пожари и спасителни действия при бедствия и аварии. Тя също беше представена на миналогодишния „Хемус”, а няколко месеца по-късно успешно влезе в реални действия при борбата с горските пожари на Витоша.
Основата на машината е шаси от танк Т-62, върху което е монтирана специализирана надстройка за целите на борбата с различни видове бедствия. В „Хан Крум” се изпълняват и други проекти за модернизацията на бойна техника на Българската армия, като например се прави замяна на бензинови двигатели с дизелови, извършва се и монтаж на допълнителни устройства на БТР и други бронирани машини.
ТЕРЕМ сътрудничи и с

друга германска фирма – Diehl

по производството на вериги за верижни машини, заяви Станчев. В дружествата на българския холдинг е усвоено производството на части и детайли за веригите, като „Хан Крум” има съответния сертификат. Отделно по този проект се работи и за окомплектоването с вериги на различните видове бронирани средства, които се използват в борбата с пожари, при бедствия и аварии.
С филиала на Diehl, който е специализиран за производството на различни видове ракети и боеприпаси ТЕРЕМ развива съвместна дейност по отношение на различни ракетни системи. Германците са представили проект за модернизация на българските фрегати клас „Вилинген”, като част от него е и за утилизацията на 3 броя противокорабни ракети.
Този проект вече е изпълнен успешно. Ракетите, които са били с изтекъл срок на годност, бяха утилизиране в предприятието „ТЕРЕМ - Цар Самуил” в Костенец. Българските специалисти са били обучени от немските си колеги в заводите на Diehl, след което успешно извършили утилизацията.
ТЕРЕМ е основен партньор на германската фирма в плановете за модернизация на фрегатите ни. Надяваме се тази или следващата година проектът да стартира, каза Станчев. Дейностите ще бъдат изпълнявани основно от „ТЕРЕМ – КРЗ Флотски арсенал” във Варна, както и от останалите дружества от холдинга.
--------------------

В Афганистан
Звяра гранатомет не го лови!

Росомахите оцеляват дори след удар от гранатомет, сочи полският опит в Афганистан. Участваме в силите ISAF с повече от 100 машини Rosomak, каза за в. „Българска армия” по време на изложението „Хемус” представителят на полския завод-производител Майкъл Румин.
В Афганистан имахме над 100 инцидента с мини, но без никакви жертви, така че това наистина машината е едно добро решение за нашата армия, изтъква той. За участието в ISAF машините са оборудвани с допълнителна стоманено-композитна броня.
Един от по-известните случаи в Афганистан е от началото на 2008 г., когато талибани уцелват полска росомаха с два изстрела от РПГ-7. Боеприпасите не успяват да пробият бронята, воините в машината отговарят на огъня и успешно се връщат с „Rosomak” в базата.
Подобен случай има няколко месеца по-късно, като гранатата също не пробива бронята.
Машината е колесен многоцелеви автомобил, с независимо окачване 8х8. „Rosomak” ползва 12-литров дизелов двигател „Скания” и има мощност 500 конски сили, обяснява Румин. По думите му, съществуват десет версии на возилото в зависимост от специфичните изисквания на купувача. Машината се оборудва на модулен принцип, съобразно изискванията на клиента, казва Румин.
Цената на бройката ориентировъчно започва от 2 млн. евро. Производителят WZM е сключил договор с полската армия, в следствие на който вече е доставил 400 росомахи.
„Rosomak” е създадена на базата на финландската бойна машина Patria. За разлика от първообраза обаче полската версия може да преодолява с плаване водни препятствия, както и да бъде транспортирана по въздух с военнотранспортен самолет C-130 „Херкулес”.
Машината е с тегло 22 тона. Дължината й е 7,77 м, широчината – 2,83 м, а височината – 2,99 м. Въпреки внушителните си размери тя е също толкова впечатляващо подвижна, като на суша развива скорост до 100 км/ч, а по вода плава с 10 км/ч.
Екипажът на „Rosomak” е от трима души – командир, шофьор и картечар. Освен тях в машината може да се превозват още 8 бойци.
Базовата версия на машината е въоръжена с 30-мм оръдие Мк-44 и 7,62-мм картечница UKM-2000C. Росомахата е пълна с електроника, която позволява оръжията да се командват от вътрешността на броневика, като при това се ползва високотехнологична система за управление на огъня, термовизьори и видеокамери в четирите посоки на света.
----------------------

Северният пор

Росомахата е най-големият сухоземен вид от семейство „Порови”, информира интернет. Животното достига дължина 76-86 см, но има самци и по 105 см. Теглото на животното е от 11 до 19 кг. Росомахата обитава северните части на планетата – районите на тундрата и тайгата в Сибир, Аляска, Канада, Скандинавския полуостров. Животното е единак, рядко се събира в групи. Храни се с дребни животни, но понякога напада и по-едри от себе си.
В миналото росомахи е имало в Прибалтика, а също в Калифорния и Скалистите планини в САЩ. Щатът Мичиган дори се нарича „щатът на росомахите”, въпреки че тези животни там отдавна са изтребени. Но най-голям враг на росомахите напоследък се оказват не ловците, а глобалното затопляне, което ги прокужда все по на север.
loading...

Други публикации


Напиши коментар

Коментари: 9

 1. #1
  Чапраза 28 апр 2013, 12:36
   
  0
   
  0

  C-17 събира две от тези.

 2. #2
  Grigor Dimitrov 28 апр 2013, 13:11
   
  0
   
  1

  Citiram "Един от по-известните случаи в Афганистан е от началото на 2008 г., когато талибани уцелват полска росомаха с два изстрела от РПГ-7. Боеприпасите не успяват да пробият бронята, воините в машината отговарят на огъня и успешно се връщат с „Rosomak” в базата."
  DA NE HVALQT MNOGO CHE AFGANISTAN NE E SVARSHIL DA NE POPADAT NA STRELEC I SNARQD

 3. #3
  Wladi 28 апр 2013, 14:14
   
  0
   
  0

  Страхотно новина , нашите БТР-60 вече доста изостават ще е хубаво да имаме нова машина ! Само възраждането на военната индустрия може да спаси БА !

 4. #4
  до 3 28 апр 2013, 15:16
   
  0
   
  0

  Само възраждането на военната индустрия може да спаси БА !.....или позабедняващия Гигов!

 5. #5
  Тома Неверни 28 апр 2013, 21:05
   
  0
   
  0

  Някой да ме ощипе!

 6. #6
  S-125 28 апр 2013, 23:13
   
  1
   
  0

  То ще ше да продаваме 500 МТЛБ-та на Ирак пък само на приказки беше.Нищо чудно след година две да почнеме да сглобяваме и Gripen :)

 7. #7
  ATOC 29 апр 2013, 10:42
   
  0
   
  1

  За мен №1 си остава БТР-82А.

 8. #8
  Янки дудъл 29 апр 2013, 13:06
   
  0
   
  0

  Великият автор от "Овча мисъл" не е разбрал че всички тези проекти ЩЕ СТАНАТ само ако ИМА ПОРЪЧКИ ОТ БЪЛГАРИЯ!!! Никой няма да произвежда 500 Росомахи за трети пазари в Хан Крум, още повече ако е виждал състоянието на завода в момента.
  За модернизацията на фрегатите във Флотски арсенал да не говорим - белгийците които са ги произвели се отказаха, ние ще им покажем как.
  Не знам защо МО все още дава половин милион на година за този вестник.

 9. #9
  Възраждане 29 апр 2013, 20:46
   
  0
   
  0

  Наистина невероятна новина, но първо трябва да има поръчки от БА за тази добра машина и тогава да се хвалим, 500 няма да са, но поне стотина.

Социални мрежи

Вход

Запомни ме на това устройство

Регистрирай се Забравена парола

Последни

НАЙ-ЧЕТЕНИ НАЙ-КОМЕНТИРАНИ

Морски архиви

Прочети още

Броячка