Ангелов може да съветва Президента. Държавата се тресе, екипът на Плевнелиев оредява

Pan.bg 01 май 2013 | 14:02 views (4929) commentaries(10)
img Държавата се тресе, екипът на Плевнелиев оредява
Съветниците на президента по национална сигурност си отиват по „лични причини” точно, когато трябват
Спирдон Спирдонов (argumenti-bg.com)


Твърде скоро започна да оредява екипът на държавния глава. И то точно, когато не трябва. Няма и година и половина, откакто Росен Плевнелиев влезе през парадния вход в сградата на “Дондуков” №2 и това вече се случва. Интересното е, че си отиват по лични причини (?!) хора, свързани със сигурността и отбраната. И отговарящи за това. Още по-показателното е, че този процес тече, когато държавата се тресе от скандали, свързани с неправомерното използване на СРС-та. Тя се руши от подслушвания и компрометиране на институциите.

Зад това обяснение с личните причини се крият истини, които рано или късно излизат наяве. Един вид това е т.нар. взаимно споразумение, от което обидените са напускащите. Дори и да не го изразяват веднага. Работодателят, в случая президентът, не е длъжен да дава обяснения. При тази ситуация остава да тълкуваме фактите. Както за отделните личности, така и за дейностите.

Цветлин Йовчев не за първи път си подава оставката. Веднъж като председател на ДАНС през февруари 2011 г. заради, както записа той в мотивите си, неколкократно изразеното недоверие към него от премиера Бойко Борисов. Три години преди това Йовчев беше напуснал същата агенция по собствено желание.

В началото на април т. г. той хвърли оставка, като началник на кабинета на държавния глава. Имам лични проекти, които не мога да съвместя с длъжността при президента, заяви той. Според запознати и този път ставало дума за “неколкократно изразено недоверие”.Макар че президентът дава друго обяснения. Много уважавал свободата и съзнателния избор на всеки. Затова, когато човек от екипа му дойде и му каже, че има лични планове и подава молба първо за отпуск, после и за напускане, Росен Плевнелиев се съобразява с неговото желание. Т.е. не прави опит да го задържи.

Васил Маринов, секретар по отбрана и сигурност на президента, също подаде оставка. И той напуска екипа на Плевнелиев по “лични причини”. В момента тече едномесечното му предизвестие. И неговите проекти не се съвместяват със службата при държавния глава. Професионалната му биография показва, че има знания и опит в полза точно на президентската институция. Беше представител на НСС в делегацията ни към НАТО и офицер за връзка със службата за сигурност към Алианса, главен директор в ДАНС, посланик на България в Брюксел и офицер за връзка с разузнавателните и контраразузнавателните служби на Белгия, Люксембург, Германия и Франция и структурите за сигурност на НАТО и ЕС. Интересно, къде ще приложи квалификацията си?

Очаква се скоро да бъде освободен и генерал-майор от запаса д-р Стоимен Стоименов. Съветникът на президента по националната сигурност също ще си отиде по “лични причини”. Дългогодишният офицер от военното разузнаване знае много, твърдят негови приближени. Може би по тази причина напоследък имаше доста атаки срещу него. Росен Плевнелиев не реагира по никакъв начин. Генералът е добре приет от многобройните военно-патриотични съюзи и неправителствени организации от сигурността и отбраната. Не е малък неговият принос Росен Плевнелиев да спечели доверието на повечето НПО-та.

Така президентът остава с един комодор. Негов съветник по военната сигурност, като върховен главнокомандващ, е комодор Георги Фиданов, който е на щат в…Министерството на отбраната. Просто, защото в президентството няма такава длъжност.

Очаква се Росен Плевнелиев да си направи нов екип от секретари и съветници по националната сигурност. Може би той ще бъде по-правилният? Най-вероятно ще изчака изборите. Вече се говори, че някои от силовите министри в служебното правителство може да бъдат поканени на местата на тези, които си отидоха по т.нар. лични причини. Или военният министър от кабинета „Борисов”, който не бе поканен от ГЕРБ в листите за изборите. Дано доверието към тях бъде за по-дълго! Ако, разбира се, след изборите не е късно.
loading...

Други публикации


Напиши коментар

Коментари: 10

 1. #1
  ZORO 01 май 2013, 14:36
   
  0
   
  0

  Накратко,всичко създадено от фалшивата партия герп се руши,умните хора които все още не са се зомбирали от простотията която цари навсякаде предпочитат коректно да напуснат,всичко е демагогия и менте при тия глупаци...да идват тия избори най накрая държавата да тръгне напред...

 2. #2
  angel 1 01 май 2013, 16:36
   
  0
   
  0

  Това е шега, нали.

 3. #3
  Доцент Колев 01 май 2013, 17:08
   
  0
   
  0

  Ако Ангелов стане съветник на президента мога да кажа само едно - Господи, смили се над България и нейната опоскана армия!!

 4. #4
  Разузнавач 01 май 2013, 22:19
   
  0
   
  0

  Ако Плевнелиев назначи Аню Ангелов в екипа си, това ще означава само едно - президентът се е провалил окончателно като Върховен главнокомандващ. Снемаме незабавно доверието си към него и искаме оставката му.

 5. #5
  ... 01 май 2013, 22:28
   
  0
   
  0

  http://www.vestnikataka.bg/2013/05/националните-предатели-са-похарчили/

 6. #6
  Незнайко 01 май 2013, 22:31
   
  0
   
  0

  Май бързо забравихте, че т.нар. "Върховен" подкрепи гАню, когато Ни уволняваше ... по-мижав презитенд не сме имали, така че и съветниците му са същата стока.

 7. #7
  до 6 01 май 2013, 22:44
   
  0
   
  0

  За съжаление си прав !

 8. #8
  Ivo 02 май 2013, 22:09
   
  0
   
  0

  Ако това стане ще си изям фуражката барабар с пружината.Как крадец като хасковския гном ще става съветник,та вече и изкуфелите старци ли стават за съветници.Или перзидента е за интеграция на хора от малцинствата-като циганина от Хасково.Срам за армия ,народ и държава с такива съветници.

 9. #9
  kur za aniu 04 май 2013, 15:13
   
  0
   
  0

  KUR ZA ANIU NJOISKIA

 10. #10
  observer 09 май 2013, 15:02
   
  0
   
  0

  Не вярвам това да се случи - президента да си сложи тоя таралеж в гащите. Професионалният ренегат и политическа проститутка Аню Ньойски, освен че не е никакъв професионалист, е много подъл и вероломен интригант. Това ще означава предсрочно прекратяване на мандата на президента и позор за президентската институция...

Социални мрежи

Вход

Запомни ме на това устройство

Регистрирай се Забравена парола

Последни

НАЙ-ЧЕТЕНИ НАЙ-КОМЕНТИРАНИ

Морски архиви

Прочети още

Броячка