Плевнелиев: Необходимо е всички да подкрепяме Въоръжените сили

Pan.bg 06 май 2013 | 11:00 views (2862) commentaries(3)
img Росен Плевнелиев: Необходимо е всички институции да подкрепяме ръководството на въоръжените сили, командния и личния състав
06 май 2013 | 10:19 / Агенция "Фокус" / Армия


На този светъл християнски празник се прекланяме пред храбростта, саможертвата, мъката и страданията на стотиците хиляди, призовани под бойните знамена наши сънародници. Това заяви президентът и върховен главнокомандващ на Българската армия Росен Плевнелиев в словото си по случай 6 май – Ден на храбростта и празник на Българската армия, предаде репортер на Агенция “Фокус”. Селяни, работници, интелектуалци, които, водени от своите командири, водиха люти битки и браниха всяка част от българската земя. Много са местата, които пазят светъл спомен за битките на българската войска. Независимо къде е воювал, българският войник не е имал нито задачата, нито желанието да завладява земята на други народи. Където и да е воювал, нито едно от българските бойни знамена никога не е било пленено. На младата Българска армия се наложи да приеме своето бойно кръщение още на Сръбско-българската война, за да защити Съединението. В годината, когато продължава честването на 100 години от Балканската война, не може да не споменем внушителната победа и превземането на Одрин. Образци на бойно майсторство оставят нашите воини в битките на Лозенград, Люлебургас, Чаталджа, Булаир. През Първата световна война българският войник устоя в тежките битки в Дойранската епопея, в боевете при Тутракан и освобождението на цяла Добруджа. Във Втората световна война с победите при Крава паланка, Страцин, Драва, Мур, армията допринесе за по-бързия край на войната.
Днес свеждаме глави пред подвига на всички герои. Прекланяме се пред паметта на хилядите наши сънародници, паднали във войните за национално освобождение и обединение на отечеството, каза Росен Плевнелиев.
Българският народ никога не ще забрави своите смели и храбри чада. Той пази спомена за техния подвиг. Хилядите възстановени и поддържани войнишки паметници изразяват нашата почит към всички загинали, каза президентът Росен Плевнелиев.

Още със създаването си Българската армия се превръща в един от символите на държавността. Въоръжените сили остават една от най-уважаваните институции. Те са оказвали помощ за преодоляване на последиците от бедствия, аварии и катастрофи. Миналата година в Хасковска област, при наводненията, българските воини спасиха човешки животи. Армията изпълнява задълженията си в сложна, динамично променяща се, и трудно предвидима среда, и в условията на финансови ограничения.
Високо е доверието на нашите съюзници и партньори в Българската армия. Това се потвърждава от високите оценки, които те дават, каза Росен Плевнелиев.
Необходимо е всички български институции да подкрепяме ръководството на въоръжените сили, командния и личния състав на армията; усилията им за модернизация, технологично превъоръжаване, повишаване на бойните способности на нашата армия - каза той.
Благодаря на днешните български воини за техния професионализъм, за тяхното мъжество и всеотдайност.
Приемете най-сърдечни поздрави по случай деня на храбростта и вашия празник. Пожелаваме ви крепко здраве, силна воля, неизчерпаема енергия, каза президентът.

Екатерина ПАНОВА
loading...

Други публикации


Напиши коментар

Коментари: 3

 1. #1
  Добри 06 май 2013, 15:56
   
  0
   
  0

  И премиера, и премиера (бившия), както казваше Калинчо.

 2. #2
  Георги Стефанов 06 май 2013, 19:51
   
  0
   
  0

  Ами да!. Ще я подкрепим... ще я подкрепим ако армията е поне 70 000 добре обучени и въоръжени войници.Ако на въоръжение са БМП-1Р, БМП-2, "Водник", "Тигър", БТР-70, Т-72М3, "Тунгуска", "Тор", "БУК", модерни Ц-300, Су-152/2С3, РСЗО "Прима", Ми-35, Ми-28, МиГ-29/изделие 9-13, МиГ-21-93, Су-25Т, ... и други работи.Ще подкрепим армия, която прави поне 2 учения месечно с БОЙНИ СТРЕЛБИ.
  Но армия от 5 човека НЯМА да подкрепим!Армия на паркетни ЗАПЛАТАДЖИИ в която генералите са повече от редниците НЯМА да подкрепим!Армия в която войникът НЕ ЗНАЕ ДА УБИВА - няма да подкрепим!Това е моето мнение.

 3. #3
  Георги Стефанов 06 май 2013, 19:57
   
  0
   
  0

  ... забравих да напомня, че войникът НЕ Е ЧОВЕК и няма нищо общо с хората.Войникът просто е войник.

Социални мрежи

Вход

Запомни ме на това устройство

Регистрирай се Забравена парола

Последни

НАЙ-ЧЕТЕНИ НАЙ-КОМЕНТИРАНИ

Морски архиви

Прочети още

Броячка