Прокуратурата отрече бюлетините в "Мултипринт" да са за бракуване

Pan.bg 12 май 2013 | 19:24 views (2793) commentaries(0)
img mediapool.bg


Според неофициални данни "дефектните" книжа били двойно повече, но половината вече били изнесени

350-те хиляди бюлетини, които бяха открити в печатницата в Костинброд и които са извън необходимата бройка за парламентарния вот, не са технологичен брак. Това съобщиха от Върховната касационна прокуратура в неделя, опровергавайки по този начин твърдението на предприятието “Мултипринт“, че иззетите бюлетини са били дефектни и затова са останали в складовете му.


По неофициална информация на Mediapool обаче “допълнителните“ бюлетини, отпечатани от фирмата на общинския съветник в Костинброд от ГЕРБ Йордан Бончев, са били всъщност двойно повече. Освен откритите от прокуратурата 350 хил. бройки, още толкова успели да напуснат печатницата преди легално поръчаните от Министерския съвет бюлетини да бъдат предадени на 8 май на правителството, твърдят запознати.

Информацията идва и на фона на сигнал от гражданско движение, че в стая в общината в Кюстендил са намерени 30 хил. скрити бюлетини, подготвени за подмяна на гласовете в града и в Дупница. По този случай също е образувано бързо досъдебно производство както и с бройките на “Мултипринт“

Държавното обвинение информира, че освен обявените 350 хил. бюлетини в печатницата са намерени и четири палети технологичен брак, които са в съвсем друго състояние – смачкани, скъсани и с размазано мастило, каквито бяха описани от служителите на компанията "Мултипринт” по-рано сутринта.

От прокуратурата съобщиха за бТВ, че образуваното досъдебно производство е за престъпление по служба, но името на отговорното лице няма да бъде споменато до приключване на детайлния оглед, който ще започне утре. Експертизата на бюлетините е поверена на печатницата на Българската народна банка (БНБ). Иззети са всички видеозаписи от предприятието.

Според българското законодателство, ако клаузите на договора за отпечатването на бюлетините не са спазени, отговорност носи министър-председателят. От прокуратурата съобщиха, че тази отговорност не свършва на 8 май, когато е приключило отпечатването на бюлетините, както твърди Марин Райков.

Записите от видеокамерите в печатницата са иззети и предстои разпит на всички работещи там.

Малко по-рано Донка Борисова, консултант в отдел "Продажби” във фирмата "Мултипринт” ООД, съобщи, че намерените бюлетини са бракувани, не са подреждани и не са готови за спедиция.

Борисова обясни, че всяка бюлетина преминава през три процеса на обработка – печат, сгъване и лепене.

"Нормално е да има брак, докато се настройват машините. За всеки избирателен район дължината на бюлетината е различна и съответно настройките на машините се променят,” посочи Донка Борисова.

Освен това, по думите й, бюлетините се опаковат в стандартни европалети, които побират 7 реда от по 10 кашона, във всеки от които има по 350 бюлетини. Палетите с бюлетините за градовете в страната са изпратени на 7 май, а за столицата – на 8 май, допълни Борисова.

Тя обясни, че в отпадъчното количество има бюлетини от всички градове, които са в пълен хаос – т.е. не са подреждани и не са подготвяни за спедиция, както се чу вчера.

"Всичко е в безпорядък, пълна глупост е, че са готови да бъдат разпратени”, каза служителката на "Мултипринт”.

Според нея дори няма начин да се преброи, че бюлетините са точно 350 000.

Донка Борисова обясни още, че производственият процес в цялото предприятие се записва от видеонаблюдение и "прокуратурата може да види всичко”.

"Потресени сме от шума, който се вдигна вчера. Това е удар по репутацията на компанията, градена с години. Сега как ще кандидатстваме за какъвто и да било конкурс", каза Борисова.

Печатницата на фирма "Мултипринт" е собственост на Йордан Бончев, общински съветник от ГЕРБ в Констинброд, и на съпругата му Олга.
loading...

Други публикации


Напиши коментар

Коментари: 0

Социални мрежи

Вход

Запомни ме на това устройство

Регистрирай се Забравена парола

Последни

НАЙ-ЧЕТЕНИ НАЙ-КОМЕНТИРАНИ

Морски архиви

Прочети още

Броячка