Какво предлага ГЕРБ за армията след изборите - еволюционно развитие

Pan.bg 13 май 2013 | 11:40 views (6506) commentaries(14)
img ГЕРБ и БСП с най-много гласове. Какво предлагат за отбраната и армията?
13.05.2013 г. Спирдон Спирдонов - otbrana.com


Четири или в най-добрия случай пет партии прескачат 4-процентната бариера и влизат в състава на 42-то Народно събрание Това показват неокончателните резултати от проведените вчера предсрочни парламентарни избори. Разликата между първите две – ГЕРБ и БСП, е 3,4 или 5 процента, според различните социологически агенции. Другите две, сигурни в парламента, партии са ДПС и Атака. Въпросът е дали този състав на Народното събрание ще успее да излъчи правителство. Или ще отидем на нови избори. Всичко това ни предстои да разберем в близките дни.

В предизборния период различните участници проведоха редица срещи с избирателите. Какво записах от платформите, ако щете от обещанията, на представителите на ГЕРБ и БСП в сферата на отбраната и армията?


ГЕРБ

Извод от програмата на ГЕРБ: Правителството на ПП ГЕРБ изпълни комплексна програма в областта на отбраната с конкретни мерки, насочени към еволюционно развитие на модерни, способни и мобилни въоръжени сили.
За да се отговори адекватно на съвременните предизвикателства и променената среда за сигурност, през 2010 г. бе проведен преглед на структурата на въоръжените сили и са определени целите до края на 2014 г. и конкретни мерки за тяхното постигане.

Съчетана е политическата воля и военната експертиза и е сложен край на реформите „на парче”, като са заложени качествени критерии за оценка на отбранителните способности.”


Намерения

* Завършването на преструктурирането на войските и силите към 2014 г. позволява да се сложи край на намаляването на числеността на заетите във въоръжените сили, като постепенно да се увеличават средствата за бойна подготовка, модернизация и превъоръжаване, като капиталовите разходи нараснат от 1 процент през 2010 г. до 15 процента в края на 2014 г. за сметка на разходите за издръжка на личния състав. Към края на периода разходите за издръжка на личен състав, за текуща издръжка и капиталови разходи да са в съотношение 60:25:15.

* Поправки във вътрешноведомствената нормативна уредба с цел военната и политическата експертиза да работят ефективно и съгласувано под единно ръководство и командване, единна визия и обща ценностна система в политиките.

* Преглед и актуализация на Бялата книга за отбраната и Въоръжените сили с хоризонт за определяне насоките на отбранителната политика до 2020 г. Сегашната Бяла книга е с хоризонт до 2014 г.

* Отказ от използването само на количествените критерии за обосноваване на военните способности и приоритетно залагане на качеството.

* Отделяне на 1,5 процента от БВП за отбрана, което да ни доближи до препоръчителни разходи на страните от НАТО.

* Приемане План за развитие на Въоръжените сили до 2020 г. В него не се предвиждат по-нататъшни кардинални структурни промени и намаляване числеността на въоръжените сили.

* Модернизация на създадения единен комплект въоръжени сили.

* Снемане от въоръжение на старите и неефективни системи оръжие, самолети и кораби и замяната им с нови и по-ефективни, съвместими със стандартите на НАТО и по-икономични.

* Поддържане на професионална армия с високо подготвен личен състав, с доброволен резерв на въоръжените сили.

* Основен приоритет в бойната подготовка остават съвместните многонационални учения, насочени за повишаване на оперативната съвместимост.

* Окончателно освобождаване от излишните количества въоръжения, техника, боеприпаси и имущества, както и от районите с отпаднала необходимост.

* Съсредоточване на усилията за развиване на социалната политика в отбраната и удовлетворяване стремежа за увеличаване на възнагражденията и компенсациите в зависимост от възможностите на бюджета и на основата на постигнатите резултати.

* Гарантиране запазването на изплащане на компенсация от 20 заплати при пенсиониране на военнослужещите.

* Постепенно удовлетворяване потребността от ведомствени жилища, основно чрез отстъпване правото на строеж.

* Усъвършенстване на модела за кадрово развитие на военнослужещите, като се повишават прозрачността и справедливостта при назначение, преназначение и повишаване в звание.

* Водещ приоритет остава използването на конкурсното начало при провеждане на процедури за назначаване на длъжности в администрацията, военните формирования и структурите на пряко подчинение.

* Оптимизиране структурата на висшите военни училища за по-ефективно използване на ресурсите, отделяни за военното образование и за възможностите на военно-преподавателския състав, съобразено и с нуждите на въоръжените сили.


* Решаване на проблемите на военноинвалидите, военнопострадалите, ветераните от войните и пенсионираните военнослужещи.

* Широко участие на резервисти в процеса на военното обучение в училищата.

* Стриктно спазване на приетата стратегия за изтеглянето на бойните ни формирования от Афганистан до края на 2014 г.
loading...

Други публикации


Напиши коментар

Коментари: 14

 1. #1
  frt 13 май 2013, 12:29
   
  0
   
  0

  Това са глупостите на кРадев, който на всякъде тръби, че ще е министър. Жалка работа.

 2. #2
  Коста 13 май 2013, 15:51
   
  0
   
  0

  те ГЕРБ така осакатиха армията, че повече няма какво да реформират! Поне да не говорят и този кРадев да не го пускат до МО

 3. #3
  Мдаа 13 май 2013, 18:32
   
  0
   
  0

  Как бе колеги, "да живее Аню Ангелов". Той да стане министър, за да довърши започнатото... Проста армия заслужава прост министър!

 4. #4
  загрижен 13 май 2013, 19:49
   
  0
   
  0

  Абе, къде е "Нова алтернатива"????????
  Колко гласове събраха????

 5. #5
  Наско 13 май 2013, 20:16
   
  0
   
  0

  Ako тая програма продължи да се сбъдва, с нас е свършено!
  Боклуците като кРадев следва да се държат далеч от МО, а и въобще секакви Ньойски подлоги със съмнителна професионална и сексуална ориентация.

 6. #6
  Али 13 май 2013, 20:36
   
  0
   
  0

  КРАДЕВ КОЛКО ХИЛЯДИ СТРУВАШЕ ПОДАРЪКА ЗА РД НА ГАНЮ, КОЙТО ТИ ВРЪЧИ И ЧИИ БЯХА ПАРИТЕ? Твой лични или КРАДЕНИ.
  КРАДЕВ, КРАДЕВ ЗАРАДИ ТАКИВА КАТО ТЕБ ХОРАТА СЕ ОТВРАТИХА И ОТ АРМИЯТА.

 7. #7
  mushmorok 13 май 2013, 20:54
   
  0
   
  0

  Evolucionnoto razvitie e, che i dvete partii predlagat v sistemata na sigurnostta razvitie za chedata rodeni s CV (ili sas srebarna lajichka v ustata). Nqma losho stiga da e chitav matrala!No istoriqta pokazva obratnoto!

 8. #8
  daaa... 13 май 2013, 21:49
   
  0
   
  0

  Според мен тук се оплюват едни политически марионетки, които нямат право на никакъв глас. Безполезно е. За да са на този пост трябва да слушкат.

 9. #9
  ! 13 май 2013, 23:13
   
  0
   
  0

  Neka se zavarshat politikite v BG na umraza. Iskam da varvim napred! Stiga sme mislili destruktivno!Malki sme,ama mnogo!Sami si opredelqme badeshteto!Da badem umni!!!

 10. #10
  veche mi omrazna kak da s 13 май 2013, 23:44
   
  0
   
  0

  Толкова са жалки всички политици от прехода!То смешно, смешно,та чак тъжно!Народа ги изгони,а те отново се наредиха ,като просяци край трапезата ,и зачакаха,като хиени,да дооглозгат народа,за последно!

 11. #11
  Смешко 14 май 2013, 15:22
   
  0
   
  0

  Нека имаме армия. Нека е малка - много малка. Нека има средства за нея - за малка армия, малко средства. Нека е боеспособна и технолагически модернизирана - малко боеспособна, малко технологична и малко модернизирана. И нека си има министър - малък мини стър. :)

 12. #12
  abv 14 май 2013, 20:44
   
  0
   
  0

  Без дела и само с приказки, работа не се върши!

 13. #13
  abc 15 май 2013, 00:27
   
  0
   
  0

  празни обещания

 14. #14
  насила комунист станах 18 май 2013, 05:59
   
  0
   
  0

  Ами матерялното осигуряване пак им куца на тея,памперси ,ПАМПЕРСИ И БАСТУНИ ТРЯБВА ДА ПУСНАТ ПО ВОЕННИТЕ МАГАЗИНИ и новите ф16 онея 30годишните ами да ги почакат на 40 да станат и 8000000 и тогава да купуват той метала не старее няма страшно това не са летящи ковчези ,това са МОДЕРНИ такива,и нали реформата продължава елате вие и ще си отидем ние тогава няма да си тръгнат само 2600 а много повече.НЕ ,ЧЕ ГИ ИНРЕСУВА НАЛИ ТОВА ЦЕЛЯТ!

Социални мрежи

Вход

Запомни ме на това устройство

Регистрирай се Забравена парола

Последни

НАЙ-ЧЕТЕНИ НАЙ-КОМЕНТИРАНИ

Морски архиви

Прочети още

Броячка