БСП: В резултат на грешната политика на ГЕРБ, армията е в незавидно състояние!

Pan.bg 14 май 2013 | 12:10 views (5216) commentaries(25)
img otbrana.com

Извод от програмата на БСП: „Основният извод е, че в резултат на грешната политика водена от ПП ГЕРБ в сектора отбрана отбранителната система на страната е в незавидно състояние, а Българската армия не е в състояние да изпълни в пълен обем задачите, ангажиментите и отговорностите, произтичащи от Конституцията, Закона за отбраната и въоръжените сили на Р България и колективните отбранителни задължения.»

Намерения

* Осигуряване на финансови, материални и нормативни условия на въоръжените сили за изпълнение на конституционно възложените им отговорности и задачи.

* Продължаване процеса на трансформация на въоръжените сили с развитие на всички елементи за постигане на необходимите способности с главен акцент върху хората в отбраната. Модернизация на въоръжените сили, включително с изготвянето на дългосрочна инвестиционна програма с ясно финансиране и срокове на реализация.

* Участие в международни мисии и операции при максимална осигуреност на военните контингенти.

* Възстановяване на престижа на военната служба и достойнството на военната професия.

* Стабилност на кариерното развитие и грижа за семействата на военнослужещите.

* Възстановяване на отнетите социални придобивки на военнослужещите.

* Взаимодействие с военно-патриотичните съюзи и организации.* Извършване на реален, лишен от конюнктурни съображения стратегически преглед на отбраната.

* Активно и по-ефективно участие в отбранителната политика на НАТО и общата външна политика и политиката за сигурност на ЕС.

* Реорганизиране на интегрирания модел на Министерството на отбраната при равнопоставеност на гражданската и военната експертиза.

* Определяне на разходи за отбрана:

- съобразени с финансовите възможности на страната и потребността от ясно изразена социална политика за хората.

- даващи възможност да се достигнат критериите за бойна подготовка и способности на въоръжените сили, включително и модернизация на въоръжението и бойната техника.

* Утвърждаване на професионална армия с единен комплект от въоръжени сили и развитие на капацитета и възможностите за участия в международни мисии и операции.

* Незабавно спиране изпълнението на Плана за развитие на въоръжените сили, изразяващ се основно в съкращаване на личен състав и създаване на несигурност за военната професия и нестабилност на кадровата военна служба.

* Интегриране в процедурите и оперативните способности на НАТО за превенция и реагиране на широк спектър от заплахи.

* Усъвършенстване на законодателството в сферата на отбраната и сигурността.

* Реализиране на модел за антикризисно оперативно-щабно управление на органите на централната и местната власт и силите за реагиране при кризи.

* Обединяване на усилията и възможностите на българските разузнавателни служби с цел повишаване ефективността в работата им в интерес на обществото и на националната сигурност на България.

* Запазване и доразвиване на Системата за управление развитието на въоръжените сили, включваща подсистемите за отбранителна аквизиция, за определяне на необходимите оперативни способности и Интегрираната система за управление на ресурсите на отбраната.

* Използване в максимална степен на възможностите, предоставени чрез офсетните програми като част от проектите за модернизация на въоръжените сили, както и на потенциала на българската военна индустрия в процеса на превъоръжаване.

* Разработване на иновационни пазарни практики и механизми и развитие на научноизследователска и развойна дейност за стимулиране на националната военна индустрия. Равнопоставено участие в общия военен пазар с национални производствени, сервизни и иновационни проекти.

* Повишаване рейтинга и конкурентоспособността на военно образователната система чрез повишаване качеството на учебния процес и научната работа, разширяване на международното сътрудничество, обновяване на учебно-материалната база, подобряване на условията за работа и провеждане на нова рекламна политика.

* Възстановяване и развитие на придобитите през годините социални права на военнослужещите, гарантиране на интегрирането и достоен живот след оттеглянето им от активна военна служба.

*Възстановяване и развитие на сътрудничеството с ветераните от армията и техните организации като фактор със съществено значение за националната сигурност, за патриотичното възпитание, за връзката армия - общество и за престижа на военната служба и въоръжените сили.

Коя от двете партии ще има възможност да осъществи намеренията си, предстои да видим. Факт е обаче, че нито на ГЕРБ, нито на БСП ще бъде лесно. Новата власт ще трябва да се бори не само с липсата на средства за армията, но и с негативните настроения на обществото към военната професия. Ще й бъде много трудно, най-малкото защото старата изгони от армията стотици кадърни военнослужещи. Защитниците на родината напуснаха военната служба преди всичко обидени от законодателните упражнения, които в последните три и половина години се правеха на техния гръб. Пострадаха те, пострада и националната ни сигурност!
loading...

Други публикации


Напиши коментар

Коментари: 25

 1. #1
  observer 14 май 2013, 12:34
   
  0
   
  0

  "БСП: В резултат на грешната политика на ГЕРб, армията е в незавидно състояние!"
  Така е, спор няма. Но извършителят на погрома си има конкретно име - Аню Запрянов Ангелов-Ньойски! Според предизборната програма на ПП АТАКА, разпространена под заглавие "Планът Сидеров", Аню Ньойски трябва да бъде съден по няколко обвиненния. Какво мислят военните експерти на БСП по този въпрос?

 2. #2
  Preslav 14 май 2013, 12:42
   
  0
   
  0

  Мисля че същото. Но те ще започнат от Цветанов и Боко...

 3. #3
  Петър Петров 14 май 2013, 12:55
   
  0
   
  0

  Не знам защо, но при всяка смяна на властта, някак си обявяваме за дявол последния, а абсолютно нищо не казваме за преждеуправляващите /не визирам само последните промени в България/, а всички онези които се "изредиха" на нашата армия през целия преход.
  "В резултат на грешната политика водена от ПП ГЕРБ в сектора отбрана отбранителната система на страната е в незавидно състояние.“
  За съжаление, незавидното състояние е в резултат не на едно и две правителства .Всички си го знаем това.Нека не си кривим душите и да твърдим обратното.

 4. #4
  Analizatorina 14 май 2013, 13:11
   
  0
   
  0

  Значи 19 години при няколко правителства, от които повечето на БСП армията цъфна и върза-накупиха се сума ти самолети, бронирана техника, нови оръжия и наи-важното, армията постоянно увеличаваше своя състав. През последните 4 години армията беше съсипана?!?!?!?! Абе я пан.бг като големи любители на статистиката да направят по една за всяка година от 1990 до 2013 за да видим ние грешните читатели кога армията е загубила наи-много и при кое правителство! Все чета партиини агитации неподплатени с цифри така че, напред и успех със смятането!

 5. #5
  PVO na VVS 14 май 2013, 13:27
   
  0
   
  0

  Анализаторинчо... Да, другите правителства също рязоха, но тези погребаха армията.
  Кажи ми при кое правителство летяха 3 броя МиГ-29, 1 брой Су-25, 2 Спартана, 4 Пилатуса, 1 Кугър (от 12 нови), 3 Ми-17... Това е българските ВВС днес - по време и след управлението на АА...
  Кажи ми при кое управление във ВМС сме имали 2 боеспособни фрегати (като за "Дръзки" в момента събират пари за ремонт) и нищо друго, ама нищо!!!
  Кажи ми при кое управление в СВ сме имали 90 танка, от които само за 50 имаме екипажи!!!
  Това е армията БЛАГОДАРЕНИЕ НА ГЕРБ И АНЮ!!! ПЪЛЕН ТАШАК!!! И за това не са виновни в армията, а от ГЕРБ!!!
  Кажи ми при кое управление сме останали само с 5 формирования на РТВ и 5 на ЗРВ...
  Кажи ми при кое управление сме останали без формирования в Северна България и само с един гарнизон в Южна България????
  ТОВА СТАНА ПО ВРЕМЕТО НА ГЕРБ!!!!
  Ако желаеш да ти изкарам какво имахме по времето на тройната коалиция - дори при съкращенията - В ПЪТИ ПОВЕЧЕ! И много по-голямо спокойствие, защото Цонев вдигна заплатите с 20 процента и ни осигури и жилища и детски градини.
  ТАКА ЧЕ ВСИЧКИ ОТ ГЕРБ - НАЦИОНАЛНИ ПРЕСТЪПНИЦИ И ТУРЦИ!!!! Ти всъщност турчин ли си? След като от ГЕРБ ви използваха като долни кучки, след като десетки пъти казаха, че никога няма да преговарят с турците, а 2 часа след онзиденшните избори първи казаха - ние ще търсим преговори с ДПС! Как си чувствате сега, вие гласувалите за ГЕРБ? Сигурно се чувствате така, както ние по времето на управлението на онзи нещастник АА....

 6. #6
  опълченец 14 май 2013, 13:56
   
  0
   
  0

  Анювистите ("Петър Петров" и "Analizatorina") да спрат да дразнят хората, защото вече ще започнем да изнасяме анювските гадости от МО към медиите. И без това сте в нагъл и недопустим конфликт на интереси! Търпението ни започва да се изчерпва...

 7. #7
  Analizatorina 14 май 2013, 14:07
   
  0
   
  0

  Когато един коментар започва със сърказъм по отношение на друг читател от форума е признак на комплексарство!!! Ако има някои нещо да казва, да го прави в прав техт не с обиди и предположения. Нито съм от ГЕРБ нито съм гласувал за тях така, че турчин или гербер съвсем не са определения на място! Нека не бъдем повърхностни и да се отдаваме на емоциите само защото някои друг не мисли като нас. Армията започна да се разкапва много преди ГЕРБ, но на тях се падна да режат, защото по тяхно време започна световната стагнация. В цял свят се реже отвсякаде, да не си мислям, че на нас ще ни се размине. Ни наи-малко. Ето другата статия е, че Франция сащо точи ножиците за армията си.
  Това с 90-те танка се превърна в клише вече. Преди 9 години, когато влязохме в НАТО ни беше казано колко армия да имаме, брои на танковете, вертолетите, самолетите, артилерия над 100 мм! Тогава се направи плана за българската армия, защото имаме вече други господари. Гадно е но е така. Освен това забравяме, че загубихме студената воина и трябва да плащаме. 40-те години бяхме с Германия и купувахме само немски оражия, после със СССР и купувахме само руско, сега сме с НАТО и ще купуваме само западно, това е! Ще каже някои Гърция и Турция с в НАТО но правят каквото си поискат, така е но те са там от самото начало.
  ПС: Не сам от ГЕРБ, нито ги харесвам, нито гласувам за тях, нито ги подкрепям! Дразни ме когато някои цоцялист започва да ги обвинява за целия батак в България а забравя как любимата му партия ни докара 3 държавни фалита, изнесе сребърния и пенсионния фонд и окраде спестяванията на хората през 97-ма и на два пъти за малко не станахме 16-та република на СССР!

 8. #8
  engineer 14 май 2013, 14:32
   
  0
   
  0

  До администраторите:
  Защо не напишите в една статия колко съкращения във всяко едно от правителствата е имало? Колко гарнизони, техника и личен състав е бил съкратен по години.
  Ако наистина сте наистина една безпристрастна медия направете това, за да могат всички да видят и предните правителства какво са правили. Защото българина много бързо забравя ( това се видя и от последните избори).

 9. #9
  Петър Петров 14 май 2013, 14:37
   
  0
   
  0

  Щеше ми се да се води дискусия, а не да принизяваме писаното тук до семеен скандал в циганска махала." Който не е с нас, е против нас" е идиотска теза, доказала несъстоятелността си.PVO, едва ли някой тук не би споделил разочарованието от състоянието на армията ни, така както си я описал.Но мислия си, че това е резултат от едно мноого дълго "реформиране".Казах ви, кривим си душиците да твърдим,че този или онзи "само" е виновен.
  Опълченец,мисля че на нико не следва да се размине всяка гадост,всяко издевателство върху нашата армия.
  И наистина,нека се даде една статистика, кога, при кое правителство, при кой министър бяха свалени от въоръжение ефективни оръжейни системи,бяха силно ограничени или направо ликвидарани изградени способности.

 10. #10
  Analizatorina 14 май 2013, 14:37
   
  0
   
  0

  Ами добре де, 35 000 души в армията и как не се намери един родолюбец да изнесе матеряли за гадостите на Аню? Като е крал, съсипвал, унищожавал и работил против България как не се намери един да му изкара кирливите ризи?!?!? Сте кажа защо с опастност да се повторя-малодушие! В кръчмата на следобедната ракиика със салатка сме много смели и се надъхваме един друг, но на следващия ден когато сложим пак шапката сме по- ниски от тревата защото "абе да си трая засега, че ще ми изтине столчето". Някои друг все ще свърши работата. Между бира и бира трепем цигани наред но когато ограбят поредната бабичка в селото никои не смее да иде в махалата да им търси сметка. Това е господа плачевната истина! Малодушие и толкова сме жалки, че смеем да си покажем носа само в някои форум и затова ни тъпкаха немци, после блядове, сега американци, БСП, НДСВ, ГЕРБ Аню и които там си изберете защото сме малодушни!

 11. #11
  ЛиБератор 14 май 2013, 16:20
   
  0
   
  0

  Не знам защо се спори, кой е съсипал армията...Да, факт е, че Аню направо я обезглави, факт е, че трябва да се търси отговорност на предходното правителство за безхаберието и съсипването на армията, но това се отнася и за всички преди тях...

  Мен друго нещо ме мъчи- защо премахнаха военната повинност? Аз все още съм във възраст в която бих бил извикан ако се въведе, и да ви кажа, с удоволствие бих сложил униформата за 4-9 месеца. Голяма част от поколенията след 87 се оплакваха какво ли щяло да е, но мисля, че повинността има положителен ефект не само за армията... Защо никоя политическа сила не каже нещо за това?

 12. #12
  един бил там 14 май 2013, 16:24
   
  0
   
  0

  Ненужни дразги! Защо се пънете? Какво постигате? аз напуснах армията през декември, бях на 49 г., с много обещания от глупаците (които са по подразбиране началници) за светло бъдеще, кариера и т.н. Омръзна ми да бъда част от една съсипана, обезверена система, която трябваше да бъде пример за всички останали. напуснах и НЕ СЪЖАЛЯВАМ!

 13. #13
  Физкултурник 14 май 2013, 17:30
   
  0
   
  0


  Незавидно състояние??????? Да погледнем нещата от друг ъгъл. Пари за техника няма, ясно е , но:външен вид!!!!
  Хайде да застанем например пред Пирогов и да видим какви дебелаци и шкембелии излизат отсреща. Срамна работа, никакъв външен вид, с комична униформа, без шапки, изобщо трагедия. А това не изисква пари, това е криворазбраната демокрация а не военна дисциплина. Но рибата се вмирисва от главата. Каквито са дробове генералите, така е и надолу. А онова черно кюфте Ньойски физическа подготовка и външния вид на военнослужещите му бяха последна грижа. Моля да бъда разбран правилно - има и стегнати момчета, но са малко, най вече в сини униформи, най-вероятно защото не може да качиш прасе в самолет, поради липса на място.
  И по военните сайтове като че ли качват снимките на тези с най-голямо наднормено тегло.
  И после - обществото не ни разбира...
  Министър , генерали, по този въпрос наистина може да се направи нещо!!!

 14. #14
  Пирогов 14 май 2013, 17:46
   
  0
   
  0

  А,не така, тези в МО-2 дори не носят униформа. Имах един нормален работен ден да чакам човет от тази сграда сутринта и видях от 403 минали покрай мен служители, имаше точно 4 с униформа. Не знам дали ги е срам да я носят или вече не се събират в нея.

 15. #15
  боку 14 май 2013, 18:03
   
  0
   
  0

  Гледайте сега Боку ако не сложи пак аню за министър в новия стар кабинет ;))

 16. #16
  Colonel 14 май 2013, 19:47
   
  0
   
  0

  Анализаторинке, туй академичната мисъл бъка от теб! Само едни академични субекти могат да защитават някаква безумна си тяхна теория, която няма нищо общо с действителността. Ама последната показва друго - няма такова естествено съкращаване на БА (подчертавам от БА), което беше направено от ГЕРБ. Вярно тези отрочета на недъгавата политическа дебилщина не могат да кажат (както в последно врме подчертават по всеки един скандал), че те нищо не знаят. Нормално не им се сърдете, на тях БА не им трябва. Лошото е, че на академичната мисъл и МО, БА също не им трябва. Ей слезте на земята!!!
  Физкултурник, виж малко по-горе калко фърчащи средства има в БА и си направи сметка колко трябва да бъдат сините униформи. Така че тези от изключението за друго не стават, освен за показ, но това не е предназначението на БА. Тез дет ги гледаш показани по форумите скоро ще си отидат, но БА не приключва с тях.

 17. #17
  ivo 14 май 2013, 19:51
   
  0
   
  0

  казвате до сега всички правителства са рязали армията не има едно правителство при което беше забранено съкращаване на армията. правителство което изгони братята американци които искаха да режат ракетите ни. правителство което осигури средства за нормалното функциониране на армията и не спряха полетите на около 250 бойни самолета и това беше в най-голямата криза вярно изкуствена криза но криза. армията беше около 92000 човека и имаше вакантни места това беше правителството на лошия виденов.

 18. #18
  Vanyo 14 май 2013, 21:21
   
  0
   
  0

  Нека сега някой малоумник оспори тезата на ivo.За съжаление, това бе последното правителство на България, направило опит да води някаква независима политика. И за това си отиде с "изкуствена криза".После всички, подчертавам всички, поведоха нещата в една посока.

 19. #19
  Zoro 14 май 2013, 21:42
   
  0
   
  0

  Ne vidiah v Programata na BSP Obeshtanoto predi izborite !!! A imenno otmeniane na 4L. 69 ot Kodeksa za sotsialno osiguriavane !!!! Dali, si praviat izvod polititsite ot BSP, 4e Hiliadi voenni i politsai glasuvaha za tiah s nadejda za po dobro Badashte za semeistvata si i Balgaria !!!!!!!!!!

 20. #20
  Analizatorina 14 май 2013, 22:14
   
  0
   
  0

  Colonel и кои са моите теории бе?!?!?! Моята си академична мисъл както се изрази идва от цифрите които гледам пред мен.Успокои топката не избухваи в нерви че ще скъсаш някоя жила! Тук обсъждаме не се караме и обиждаме. Виденов затова и го свалиха-не слушаше партиините шефове и го отнесе цял народ! Значи Боко спря Белене и потока и вий какво му спретнаха апаратчците и тои като тъпо парче и не достатъчно интелигентен се остави като последния глупак. Сега съкровенното ми желание е БСП и ДПС да направят правителство че да падне голям смях! Българския народ ще им построя новичък АЕЦ за да могат да изнасят евтинко и да печелят повече! И ще го плати българина естествено! Да видим и какво ще измислят за армията.Тогава започва едно здраво псуване и избиране на нови малоумници....и така до безкраи

 21. #21
  Вайс 14 май 2013, 22:34
   
  0
   
  0

  Политиката е форма на идиология, факт, който предполага, че човекът избран на върха на дадена управляваща партия, тоест министър- председателят следва да я осъществи. Така поне е по ДЪРЖАВИТЕ в света. Тук ние живеем в една объркана, мрачна трагедия, състояние в което уж лидерите ни са на махленско ниво - хора, които живеят или заради егото си, или заради далаверата си.Когато в едно правителство лидерът, тоест министър -председателят е духовно прост човек, то не само армията, но и държавата е в убийствена опасност. Когато един човек, които ръководи държава и живее с духа на махалата, или на собствената си болна психика,и си представя такъв света и на глобално ниво, то тогава проблемът е психопатологичен. Такъв един човек не може да бъде не само лидер, но той е всъщност и една сериозна опасност за народа си.В този ред на мисли и горната дискусия най- големите гаври и предателства с армията на България станаха по времето на Симен - "царя" и Бойко Борисов. Тогава армията пострада най-сериозно, тоест гаврите с тази институция бяха най-дълбоки и болезнени. Тези двамата имаха няколко общи черти - силно его,болезнен, ЧОБАНСКИ егоизъм, текуща некомпетентност, нагласа за див кариеризъм / особено Борисов/, страх и трепет в долната част на краката пред по-силния. И разбира се вкусът на голямата ДАЛАВЕРА. Когато подчинените министри /примерно на отбраната /на такива ръководители забележат какви глупаци имат срещу себе си, когато констатират липсата на контрол поради незнание и бездария,липсата на идиология на властта, то те започват да реализират собствената си идиология. Те започват да работят за собствената си далавера и кариера. Затова Аню ЦИГАНИНА и онази СВИНЯ - Свинаров нанесоха най-страшните удари на боеспособността и организационната структура на войската ни. Не знам дали вече има българин, които да се съмнява къде и кой пише тези Бели книги и кой формално ръководи непрекъснатите реформи в това министерство до степен, когато ние, като държава към днешна дата вече нямаме армия.За онази СВИНЯ се разбра, че нищо не можа да направи от кариеристична гледна точка. Ходи, като недоклецана кучка по улиците... Сега предстои да видим дали хасковският ЦИГАНИН ще осребри предателството си. Принципно американците не обичат рунтавите курви. Използват ги и ги издухват. За тези двамата вече бивши премиери - няма смисъл от коментар. Напикано магаре и насран бик с пари, разбира се!! И един нещастен народ,много добър и умен, но осъден да бъде ръководен от подлеци и духовни простаци....

 22. #22
  Георги Стефанов 15 май 2013, 00:54
   
  0
   
  0

  Моите уважения към всички в дискусията... А КЪДЕ БЯХТЕ ВИЕ УВАЖАЕМИ ВОЕННИ когато армията се разграбваше?Що ревете сега?Единствено на вас НИКОЙ НЕ МОЖЕ ДА КАЖЕ НИЩО!ЗАЩОТО ИМАТЕ АВТОМАТИ, КОИТО СТРЕЛЯТ! ... така че не ревете - пада ви се.Кво го мислите толкова.

 23. #23
  Vanyo 15 май 2013, 01:11
   
  0
   
  0

  Вайс, направи моля те и един кратък обзор на състоянието на армията по време на Станишевото правителство.

 24. #24
  Гиньо Тонев 15 май 2013, 20:07
   
  0
   
  0

  Мръсни гербаджии!

 25. #25
  Диди 15 май 2013, 20:38
   
  0
   
  0

  Вайс, ти си голям разбирач...

Социални мрежи

Вход

Запомни ме на това устройство

Регистрирай се Забравена парола

Последни

НАЙ-ЧЕТЕНИ НАЙ-КОМЕНТИРАНИ

Морски архиви

Прочети още

Броячка