Армията ни бе готова на всичко

Pan.bg 21 май 2013 | 12:37 views (5893) commentaries(11)
img http://www.desant.net/, Младен Владов Яшев, Шумен

Много ми е мъчно, че е ликвидирана армията ни като институт, в който се полагаха грижи за човека. Всеки ден на войника му се правеше преглед на външния му вид и опретността, но заедно с това се наблюдаваше внимателно неговото здраве и дори настроение и там, където беше необходимо, се взимаха строги мерки за ликвидирането на отклоненията.

През 1955/56 г. бях изпратен на курс за преквалификация във военното училище в Шумен. От тежкокартечар станах зенитчик. Директно бях изпратен за командир на радио-технически и приборен взвод в поделение 55100 в Кърджали.

Полкът беше новосъздаден. Имаше помещения за личния състав, но техниката беше на открито – изложена на слънце, дъжд и сняг. А тя беше скъпа и сложна техника. През 1957 г. командирът отдели от старите войници 40-50 човека и започнахме с наши средства да строим навеси, където да я подслоним. Командирът – майор Найденов, се обърна към войничетата: „Момчета, ако направите навреме и качествено навесите, мога да ви наградя, като ви изволня 5 дни по-рано от набора“. С много усилия навесите бяха готови.

След като във в. „Народна армия“ бе обнародвана заповедта на коя дата наборът може да се уволнява, една седмица преди тя да настъпи командирът, който бе много обичан и уважаван от войниците, удържа на думата си. Той направи тържествен обяд и наборът беше уволнен.

Към 16 ч. същия ден обаче се получи телефонограма – наборът да се задържи за неопределено време. Отношенията между Турция и Сирия бяха достигнали до ръба на войната. Но командирът каза: „Сега не мога да ги върна обратно, защото те може да са си заминали вече“. Пък и младите войници току-що бяха пристигнали.

Към 17 ч. началник щаба майор Бояджиев ме помоли да отида до гарата и да видя дали някой от момчетата не е употребил повечко алкохол и ако има такъв случай, да помоля двама души да се погрижат за него при качването и слизането му от влака.

Когато стигнах гарата и момчетата ме видяха, ме поканиха да изпия заедно с тях по една бира в бюфета. Обясних им с каква задача съм тук, като не пропуснах да спомена: „Вие сте късметлии! Получи се телефонограма от министерството набора да се задържи за неопределено време заради отношенията между Турция и Сирия“.

Всички се умълчаха. Тогава ефрейтор Николай Иванов Киров от Асеновград каза:

„Полкът не може да поддържа висока бойна готовност. Предлагам да се върнем в поделението доброволно и да помогнем на командирите по сглобяване на разчетите“.

Така и направиха. Когато командирът ги видя и те му доложиха защо се връщат, той едва не се просълзи. Веднага издаде нареждане на старшините на батареи как да бъдат настанени и зачислени за храна.

Момчетата си облякоха отново войнишките дрехи и на другия ден се отдадоха на огнева служба и бойна работа. За една седмица разчетите бяха сглобени. И отново последва тържествен обяд и цялото поделение под звуците на гарнизонната военна музика изпратихме момчетата на гарата.

Такава беше нашата армия. Готова на всичко!

Дано новото правителство, което предстои да се формира сега, да възстанови поне отчасти военната служба на донаборниците. Армията учеше на много добродетели войниците и те се връщаха по домовете си възмъжали и с повишено чувство за отговорност към своите задължения.
loading...

Други публикации


Напиши коментар

Коментари: 11

 1. #1
  SOF 21 май 2013, 16:19
   
  0
   
  0

  Много прочуствена статия, но... днес реалностите са други - на наборната армия дните и изтекоха отдавна. Ако наборната армия беше толкова ефективна, най-развитите страни нямаше да реорганизират армиите си с професионални войници. А и като се върна назад в годините само проблеми с наборната войска...и точно като се научат на нещо, идва време за уволнение и целия ми труд отиваше по дяволите. Никакаква ефективност на старата система и много ниско ниво на мотивация у наборниците...
  Професионалните войници поне не са насила в армията, мин. 3 год. служат и са относително мотивирани... - звучи доста по-добре...

 2. #2
  Европеец 21 май 2013, 21:30
   
  0
   
  0

  Това,което казва №1 е вярно съотнесено към сегашната обстановка, в която вече не съществуват ценностите съществували в "царска " и "комунистическа " България.Тогава всеки роден като мъж е защитавал "името" мъж.Сега е модерно да си педераст и богаташ и по далеч от шкембето си да не виждаш...

 3. #3
  Алабалко 21 май 2013, 23:18
   
  0
   
  0

  Да, приятна статийка, навява тъга обаче...! Дали наборната служба е изживяла времето си е тема сложна и не толкова проста за еднозначен отговор, но е факт, че вече връщане назад няма! Също така обаче е факт, че връзката между народ и армия е скъсана и никога няма да бъде същата, защото при наборната войска всяко семейство беше свързано по някакъв начин с армията - братя, бащи, синове и т. н. в определен етап от живота си са минали оттам. По силата на тази зависимост хората искат или не, живееха в известна степен с проблемите на войската, докато сега за доста от тях военните са хрантутници и мързеливци... За съжаление понякога имат право, няма как да видиш някой потен дебелак в униформа на улицата и това да предизвика у теб възхищение и желание за подражание!

 4. #4
  Златан 22 май 2013, 00:09
   
  0
   
  0

  До Алабалко
  Ей, глупак, много знаете да пишете по форумите и да говорите глупости... продължавайте да плюете армията и ще си плюеш после и на петите п*едалски !!!

 5. #5
  Hamerika is over 22 май 2013, 00:23
   
  0
   
  0

  За да си кадрови войник, на първо място трябва да си много прост, а на второ място трябва да си голям простак. Също така да не се къпеш, да изглеждаш така все едно сега излизаш от санаториум за бавно развиващи се, да пиеш по всяко време на деня и най-важното да нямаш никакви цели и перспективи в живота освен да дремеш и да чакаш края на месеца за да идеш на банкомата. Обобщено казано, трябва да си киртак. Не се чудете после че никой не иска да служи в тази "армия" и на никой не му дреме за нея.

 6. #6
  yani 22 май 2013, 09:49
   
  0
   
  0

  Ей последния , дай реален e-mail или някакъв адрес , ако ти стиска разбира се.

 7. #7
  инж. Петър Петров 22 май 2013, 10:54
   
  0
   
  0

  В армията ни винаги е имало и ще има достойни войници и офицери, които напълно заслужават всеобщото уважение и любов на народа ни! Чест и слава за тях!!!

  Макар и дискредитиращи армията, лошите примери (така нар. чантаджии и банкоматаджии) по някакъв странен начин спомагат да се открои високата стойност и незаменимост на истинските ни воини. Лъжа ще е ако се твърди, че опрятния, напет и с атлетична осанка български воин е на изчезване...

  Има огромна нужда сред обществото ни да се възстанови частично наборната служба, на доброволен принцип, подобно на доброволния резерв. Не са чак толкова малко момчетата, които силно желаят, но не могат по обективни причини да отбият войнския си дълг към Родината.

  Аз като родител също желая моето момче (и то също) да има възможност да прослужи поне 9 месеца като наборник, тъй като знам какво на мен ми е дала родната казарма като качества, способности и изживявания. За себе си мога да кажа, че съм много доволен от това, че вече има доброволен резерв - подадох документите си, минах успешно медицинските прегледи и тестването за психологична пригодност и сега очаквам дали ще ме одобрят в някое от поделенията, за които кандидатствам.

  Считам, че гражданските ни права са в някаква степен ограничени и дори ощетени, след като има неравнопоставеност в достъпа до армията. Тя не трябва да е затворена само за професионалисти, още повече, че някога имаше практика за оставане на свръхсрочна служба, за тези, на които им допадне воинския начин на живот. Това е много по-ествествено като избор, отколкото постъпването направо като "кадровак", който понякога вижда в тази професия нещо като относително сигурен и безметежен източник за препитание, а не като начин на живот, житейски мироглед, призвание, дълг и т.н.

  И не съм единствения цивилен, който мисли така!

  Не мислете, че нашия народ ви недолюбва момчета, грях си слагат на устата онези, които ви наричат хрантутници и търтеи!
  Здравата част от народа ни дълбоко уважава и обича своята армия и гледа с упование и надежда на нея, като на последната все още здрава крепост сред руините на институциите ни.

  Никога не забравяйте, че ние ви обичаме и ценим, като представители и продължители на една хилядолетна свята традиция, най-надеждната опора на българската държавност в трудни и бурни времена!

  Дълбок поклон пред тези синове на Родината, които и в мирно време жертват от своето лично щастие и от щастието на семействата си, лишени от приличен комфорт и с ограничени граждански права, за да можем ние цивилните да работим спокойно, да печелим и развиваме бизнеса си, да изхранваме семействата си, да се радваме на деца и внуци, ползвайки най-ценния продукт, който единствено армията е в състояние да произвежда - националната сигурност и суверинитет!

 8. #8
  Pacata 22 май 2013, 13:05
   
  0
   
  0

  Здравейте на всички. Аз се интересувам от служба военна полиция. Какво се случва там, има ли въобще конкурси за назначаване. Аз не съм бил кадрови войник, не съм бил и наборен. Но пък съм бил във Френския легион и съм дипломиран магистър във Военна Академия. Иска ми се да опитам в БГ. Някой ако има информация ще съм му благодарен да я сподели.

 9. #9
  Ум Белия Делфин 22 май 2013, 18:50
   
  0
   
  1

  Браво господин Петров!!!!!
  нямам удоволствието до ви познавам- но Ви благодаря за мнението което изразявате!
  Впрочем - за наборната служба.Имала си е своето място и роля.Впрочем и аз започнах службата като взводен на наборни бойци.Вярно е че взимаха наред- имаше и надъхани за служба и висшисти и такива които едва се подписваха.Но това е друга тема:-))
  Това за което пишете- частично възстановаване на наборната служба...Не само е възможно - но и нужно.И то както споменавате- изключително на доброволчески принцип.
  Защо е нужно- мисля на всички е ясно.
  Как??Ами просто трябва да се определят щатни бройки които да са за кадрови войници с кратък срок на договора за КВС- примерно 6 или 9 месеца.
  Нали никой не смята че е нужно да се връща положението когато наборният беше безправна рая и беше юркан за каква ли не - а понякога и отслужваше без да видял друго освен метене и прислужване в столовата?
  Нека 1000 бройки в началото да са за такива момчета.за година това са 2000.А за срок от 10 години- 20 000 обучен резерв.
  Нека да си взимат заплатите.Нека след клетвата да са свободни да излизат в извън работно време..
  А нека нещата да се обвържат и с някои други порложения- ако искаш да кандидатстваш за държавна работа свързана с достъп до оръжие- полицай кадрови войник в резерва(който евпрочем е идея със страхотен потенциал - но това е друга тема)лесничей ако щеш- първо през "краткият договор" и то с нормални резултати...
  Абе мислене и воля трябва- начини винаги има...
  Успехи Ви желая - и всичко добро!

 10. #10
  до Златан 22 май 2013, 23:01
   
  1
   
  0

  Ей нещастник, Алабалко е прав! Аре стига вече потни и пияни шкембелии с шапката на УВО...ПИСНА НА ВСИЧКИ, НАРОДЪТ ВИ ИЗДЪРЖА! Ако ще има Армия да има ако не - не! Ама да няма и да си мислим, че има и само пари да се харчат, БАСТА!!!

 11. #11
  пешко 22 май 2013, 23:10
   
  1
   
  0

  Делфинче, нещо подобно го има във Финландия. Тя има около 300 хилядна армия и там службата е наборна и доброволна. Въпреки това не всеки желаещ може да служи.

Социални мрежи

Вход

Запомни ме на това устройство

Регистрирай се Забравена парола

Последни

НАЙ-ЧЕТЕНИ НАЙ-КОМЕНТИРАНИ

Морски архиви

Прочети още

Броячка