И това правителство одобри Бялата книга...

Pan.bg 24 май 2013 | 11:24 views (4502) commentaries(1)
img otbrana.com


Според него продължи изпълнението на заложените в Бялата книга, Стратегията за национална сигурност и Националната отбранителна стратегия цели и приоритети и на задачите, предвидени в Плана за развитие на въоръжените сили за развитие на бойните способности на армията, бойна подготовка, участие в мисии и операции и модернизация. Постигната е пълна оперативна готовност на интегрираното стратегическо и оперативно ниво и е започната трансформация на тактическите формирования. Продължи формирането и подготовката на батальонните бойни групи и плановото им сертифициране, като през ноември 2012 г. беше сертифицирана първата от тях. Този процес е срещнал известни трудности, дължащи се на неосигуряването на предвидените в Бялата книга 1,5% от брутния вътрешен продукт за бюджета за отбрана.

Приоритетни задачи през 2013 г. ще бъдат изграждането и сертифицирането на следващата батальонна бойна група. Усилията ще са фокусирани върху нарастване на участието на въоръжените сили в международни учения и по-активно ангажиране на съвместните съоръжения.


Съгласуването на новите цели от пакета „Цели за способностите 2013" на НАТО също ще бъде една от приоритетните задачи. За изпълнение на ангажиментите по пакета от цели до 2028 г. се залага предвиденият в Бялата книга бюджет за отбрана в размер на 1.5% от БВП. Съгласно Закона за държавния бюджет за 2013 г. обаче, отделените средства за отбрана са в размер на 1,36% от БВП, което е недостатъчно. Това налага приоритизиране на разходите, като са осигурени напълно само тези за личния състав и текущата издръжка на военните формирования.

Числеността на българския контингент в Афганистан ще бъде намалена с около 30% съгласно Стратегията за трансформиране на участието на България в силите на НАТО. Ще продължи активното участие в многонационалните инициативи на НАТО и ЕС за съвместно изграждане и развитие на отбранителните способности.

Предстои акредитиране в Алианса на създадения в България Център за изследване, изграждане, и усъвършенстване на способности на НАТО за управлениe на кризи и оказване на помощ при бедствия (NATO Crisis Management for Disaster Response Center og Excellence – CMDR COE
loading...

Други публикации


Напиши коментар

Коментари: 1

 1. #1
  observer 27 май 2013, 15:39
   
  0
   
  0

  "И това правителство одобри Бялата книга..."
  А това пpавителство не беше ли pезеpвният отбоp на ГPОБаpската паpтия???

Социални мрежи

Вход

Запомни ме на това устройство

Регистрирай се Забравена парола

Последни

НАЙ-ЧЕТЕНИ НАЙ-КОМЕНТИРАНИ

Морски архиви

Прочети още

Броячка