Тагарев: Нагласени поръчки, липса на конкуренция, безнаказаност, занижен контрол и некомпетентни служители в МО

Pan.bg 31 май 2013 | 09:52 views (5841) commentaries(8)
img Източник: Mediapool.bg

Служебният военен министър обяви на раздяла: Нагласени поръчки, липса на конкуренция, безнаказаност, занижен контрол и некомпетентни служители в МО

Служебният военен министър Тодор Тагарев обяви на раздяла куп проблеми, които създават риск за корупция във ведомството – от липсата на конкуренция до занижен контрол, еднолични решения и некомпетентни служители.

Бившият военен министър Аню Ангелов (ГЕРБ) прослави ведомството, обявявайки че в него най-много се е крало и обяви, че е предприел сериозни мерки, за да спре корупцията. Анализ на наследника му Тодор Тагарев, обявен във вторник, обаче показа, че в министерството продължават да действат много странни практики, отварящи врати към различни злоупотреби.

Служебното правителство е провело широка анкета сред служители в министерството за корупционните рискове, а инспекторатът на МО е обобщил данните. Като най-рискови са били обявени редица дейности, за които се говори от години.

В областта на доставките и сключването на договори това са липсата на финансов разчет за целия жизнен цикъл на използване на продукта и честите промени в договора с първоначалния печеливш (понякога също и единствен участник), който обикновено е изпълнител и в последващи договори за осигуряване на експлоатацията.

Анализът е засякъл и определяне на изискванията и/или техническите спецификации в полза на един определен продукт или контрактор. Създаваща предпоставки за корупция е и недостатъчната компетентност на служителите, които се занимават с управление на проекта и са на позиции, свързани със сключване и изпълнение на договори.

За "рискова дейност" са определени и продажбата на отбранително оборудване по преценка на отделни служители или малка група служители в отбраната, сключването на договори за доставка при липса на конкуренция, липса на изисквания към участници в търг за договори за доставка и утилизация, участие на фирми, за които се знае, че са участвали в дейности, свързани с корупция.

Според анкетата в МО проблемна е и ограничената прозрачност в управлението на търговски дружества с принципал министъра на отбраната и липса на ефективни механизми за предотвратяване и разкриване на конфликт на интереси.

В областта на бюджетирането и финансовия мениджмънт като рисково е определено използването само на вътрешни източници на експертиза по бюджетно планиране и липсата на стриктни и прозрачни процедури за формиране на цени и норми и на система за събиране и валидиране на данни.

Анкетираните са отбелязали като корупционен риск и незащитеността на тези, които сигнализират за нередности и предоставят доказателства за корупция, несанкционирането на публично известни случаи на корупция или конфликт на интереси.

Отчетен е и подборът на военнослужещи и цивилни служители за заемане на международни длъжности или дългосрочно обучение в чужбина "по собствена преценка", както и вземането на самостоятелни решения от страна на ръководителите за назначаване, повишаване и освобождаване на цивилни служители.

Редица рискови за корупция дейности са отчетени и по отношение на участието в мисии зад граница. Става въпрос за невъзможността за осъществяване на контрол по договори с местни фирми, сключени от цивилни служители или военнослужещи, които са в театъра на операцията, липсата на конкурентна среда поради наличието на един или малко потенциални участници в търговете и липса на общи изисквания към потенциалните участници в търга относно извършването на проверка за потенциален конфликт на интереси, връзки с организираната престъпност и други.

В отчета на военния министър Тодор Тагарев се посочва, че въз основа на оценката на корупционния риск в отбранителния сектор са били определени краткосрочни и средносрочни мерки за предотвратяване на конфликт на интереси и корупция в отбранителния сектор, но не е посочено какви са те.
loading...

Други публикации


Напиши коментар

Коментари: 8

 1. #1
  Officer 31 май 2013, 12:21
   
  0
   
  0

  "Тагарев: Нагласени поръчки, липса на конкуренция, безнаказаност, занижен контрол и некомпетентни служители в МО"
  Явно министър Ангел Найденов спешно ще трябва да се заеме с тоталното прочистване на аню-авгиевите обори, в каквито се е превърнало МО! Кадровикът Антон Ластарджиев да вади кадровите досиета и да представи на министъра всички назначени след 1 август 2009 г. "безценни" пенсионери приятелчета на Аню Ньойски и калинките. Всички те назначени за сметка на безпринципно уволнените експерти. Пари за армията няма да има, докато МО поддържа най-скъпата администрация в страната...

 2. #2
  niki 31 май 2013, 12:29
   
  0
   
  0

  firma PANDA trqbva nezabevno da se izgoni.nemoge 99 procenta ot voennite da izkat hranata da se plasta a ne firma panda da ni hrani za 2lv na den kato ni se polagat po 7.5lv. kade drugade moje da se prodava-MESO za 21 lv,qica0.30lv ,hlqb 1.20 lv tova sa samo nqkoi otEDROVITE ceni za armiqta.

 3. #3
  Hako 31 май 2013, 13:00
   
  0
   
  0

  http://www.mod.bg/bg/doc/minister/interviews/20130531_BA.pdf

 4. #4
  Ivan Petrov 31 май 2013, 14:31
   
  0
   
  0

  Добър ден господин Тагарев, още в началото Ви предопредихме, че немедлено дирекция "Инвестиции в отбраната" трябва да се закрие като основен развъдник на корупция. Директора полк. Станимир Георгиев и неговите началници на отдели да се предадат на военна прокуратура и да се превлече и о.р. полк. Валентин Крадев, бившият тартор на тази ненаситна сган. Но Вие господин Тагарев не посмяхте или не Ви додоха. Дано новият министър изчисти тези авгиеви обори за да не си сипва и той след време пепел на главата.

 5. #5
  с 31 май 2013, 16:52
   
  0
   
  0

  niki , Цените за армията винаги са х2 или х3 над пазарните.Все пак фирмата е на хора близки до властта.Няма значение кой дърпа конците горе, дали ГЕРБ, БСП, СДС и т.н..
  п.п. Забрави за доматите по над 2-3 лева, когато хората ги купуват по 0,8-1,5 лева.

 6. #6
  rebell shooter 31 май 2013, 21:12
   
  0
   
  0

  Щом г-н Тагарев, който дълги години беше от близкото обкръжение на Ньойския и беше посочен лично от него за служебен министър излиза с тези данни, просто си помислете какво е реалното състояние на системата на отбраната. Направо се плаша какво ни е завещал дъртия мангал.
  Поздравления за смелостта на г-н Тагарев, макар и малко закъсняла, но както е казал народа - по-добре късно отколкото никога.

 7. #7
  temida 31 май 2013, 22:50
   
  0
   
  0

  Чудя се защо се занимават с Цецо сега, като човека прекрасно си вършеше работата, а не се захванат с гнусния дребен хасковски мангал...той е за пандиза, не Цецо

 8. #8
  passenger 01 юни 2013, 11:41
   
  0
   
  0

  Пълен списък на всички новоназначени и издигнати след 01 август 2009 година приятелчета на хасковския мангал Анюшката, в това число и интелектуални недоразумения като Данчо Божилов и Елена Маркова, метла и шут в г..за. Мисля че това е поредността в която трябва да действа новият минисър.

Социални мрежи

Вход

Запомни ме на това устройство

Регистрирай се Забравена парола

Последни

НАЙ-ЧЕТЕНИ НАЙ-КОМЕНТИРАНИ

Морски архиви

Прочети още

Броячка