Aнгел Найденов: Няма пари за нов изтребител

Pan.bg 01 юни 2013 | 20:34 views (6409) commentaries(23)
img trud.bg

С министъра на отбраната АНГЕЛ НАЙДЕНОВ разговаря ДИЯН МОРКИН


- Г-н Найденов, последният военен министър, представител на БСП - Димитър Павлов, си тръгна от МО през 1997 г. Той също като вас е завършил Военноморското училище. По това време България не беше член на НАТО. Може ли в наши дни да се повдига въпрос за членството ни в Алианса?

- Не може да се говори за никаква промяна относно съюзническите ни ангажименти - както в НАТО, така и в ЕС. Не виждам логика да се търси аналогия с позицията на БСП през 1997 г. и сега. Аз лично съм участвал в изготвянето на позицията на социалистическата партия, която приема членството на България в НАТО. Затова казвам, че ще изпълняваме всички ангажименти, които сме поели, и няма да се отклоняваме от ангажименти, които следват от участието на страната ни в НАТО и в европейската политика за сигурност и отбрана.

- В края на тази година се прибира и последният ни контингент от Афганистан. Имате ли вече яснота какви мисии може да поеме армията ни?

- Няма нови предложения и няма очаквания за участие на армията ни в нови мисии. Този въпрос ми дава повод да кажа, че едно от нещата, с които никога няма да направя компромис, е осигуреността на контингентите ни с въоръжение, техника и индивидуални средства за защита. Имах възможност да чуя анализите на началника на отбраната и на командирите на въоръжените сили. За пореден път да чуя отново много забележки относно качеството на униформите и обувките. Разполагам с фотоси. Най-общо казано - много висок процент на брак.

- Това са униформи, които струват по 1200 лв. Предният министър обясняваше, че са най-добрите и няма проблеми с тях. Има ли клауза в договора с фирмата за подмяна на дрехите?

- Предишният министър беше обект на въпроси, които и аз съм му задавал и няма как да бъда убеждаван, тъй като разполагам с информацията. Да гледаме напред. Аз няма да допусна компромиси. Ще бъде предмет на проверка всяка една клауза в договорите.

- Вече обявихте, че имате намерение да върнете социалните придобивки на военните. Какво имахте предвид?

- Има два приоритета, на които аз много държа. Това са приоритетите за създаване и осигуряване на условия за изпълнение на конституционните задължения и отговорности, които имат въоръжените сили. Хубаво е, че армията ни е способна да изпълнява съюзническите и конституционните си задължения. От друга страна, нещата не са толкова розови. Очевидно е, че има проблеми. Няма да скрия, че положението е много по-лошо от това, което смятах, че ще заваря. Голяма част от проблемите са финансови. Това е следствие на постоянното орязване на бюджетни средства. Наистина трябва да се съобразяваме с това, че има финансова криза, че има недостиг на средства, но икономическата криза не трябва да се превръща в основа за вземане на решения по политическа целесъобразност.

- Кои дейности са застрашени от това недофинансиране? Ще стигне ли бюджетът до края на годината? Има ли пари за заплати, за поддръжка на въоръжението и техниката?

- Нека да завърша с втория приоритет. Това е въпросът, който е свързан с грижата за хората и с част от отнетите им социални придобивки. Вече съм разпоредил първо да се видят какви са възможностите за увеличаване на средствата за безработица на съпругите на военнослужещи, които са загубили работата си вследствие на тяхното преместване в друг гарнизон. Това са около 1800 човека. Обезщетенията в момента са замръзнали на 270 лв. Второто е да се направят изчисления и да се търсят възможности по същия начин за съпругите на военнослужещи, които служат зад граница. Там обезщетението също е замръзнало на 270 лв. Тези хора по предварителна информация са около 200. Предизвикателството е обвързано с условията за пенсиониране, които в края на 2012 г. създадоха един огромен проблем.

- Преди изборите вие подписахте споразумение с легия "Раковски" и почти всички военнозапасни организации.

- Така е. По този повод дадох две възможности да се търси решение. Първото е да се отмени това решение и да се направят отново промените в Кодекса за социалното подпомагане и да се отмени пределната възраст за пенсия. Втората възможност е въвеждане на гратисен период. Каквото е мнението на военнослужещите, това ще направя.

- А защо се налага да се преразглеждат и основните документи, по които се ръководи армията?

- Обявих, че ще се преразгледа Планът за развитие на Въоръжените сили. Тук обаче ще разчитам на военната експертиза да каже дали и какво трябва да бъде променено в този план. Според мен интегрираният модел, който беше въведен в МО, до някаква степен обезцени военната експертиза. Трябва да има баланс. Трябва да има зачитане на мнението на военнослужещите тогава, когато те имат водеща роля при вземането на дадено решение. Конкретен пример. Предстои закриването на определени бази в бригада "Логистика". Мнението на военните е, че това ще бъде грешна стъпка. Да споменем и трансформацията на бригада "Специални сили" в полк. Мнението на военните е, че това е неудачно. Тяхното мнение трябва да се вземе предвид. Има поредица от решения, свързани с предислокация на военни части.

- Ако военните кажат, че в Северозападна България има нужда от поделение, възможно ли е отново да се открие казармата във Враца?

- Ще отговоря, без да фиксирам местоположението. Да. Една от посоките, в които ще се търси преразглеждане, ще е тази. Нека да видя окончателното мнение на военната експертиза, за да взема крайното решение.

- По време на служебното правителство в МО беше създаден обществен съвет. В него граждански и запасни организации поискаха връщане на казармата. Възможно ли е да се стигне отново до въвеждане на наборна служба?

- Какъв мислите може да бъде отговорът на човек, който е участвал във вземането на решението за въвеждане на пълната професионализация на Българската армия и отмяната на наборната военна служба? Тогава аз бях в качеството си на председател на парламентарната комисия по отбрана. Не споделям гледната точка за въвеждане на някакъв смесен тип, както и за възстановяването на наборната служба.

- Преди време съм ви питал и изразихте мнение, че стоите зад осъществяването на проект за купуване на нов изтребител за армията, но държите той да не е "втора ръка". Ще има ли нов конкурс, ще има ли нови условия и най-вече има ли пари за нови самолети?

- Предстои да се запозная с целия доклад за това, което до момента е свършено. От това, което чух, ще си позволя да кажа, че най-силна загриженост за мен предизвика състоянието на авиацията. Попитахте ме къде са по-сериозните проблеми. Ами това е степента на изпълнение на плана за материално-техническото снабдяване. Има серия от забавяния в изпълнението на обществените поръчки. Разпоредих да се изготвят предложения за промени в Закона за обществените поръчки, които, без да противоречат на европейските изисквания, облекчават процедурите по осъществяването им. Сега има много проблеми по прилагането на обществените поръчки. Неприемливо е да стартира обществена поръчка, която да бъде реализирана след девет месеца. Трябва да има обозрими срокове. След като бъде представен този доклад, ще формираме окончателно мнение.

- Не разбрах - ще има ли нов изтребител?

- Ние трябва да подготвим основата, върху която трябва да се формира и предложението. Аз съм силно затруднен от това, което виждам като финансово състояние на държавата. В момента голяма част от българите се намират в тежко финансово положение. Чух оценките на специалистите от финансовото министерство, които прогнозираха много сериозно неизпълнение в приходната част на бюджета. Те са в порядъка на 800 млн. лв. до 1 млрд. лв. Това ще затрудни много изпълнението на социалната програма на г-н Орешарски. Някак си на този фон да коментирам темата за придобиване на нов изтребител е, меко казано, неуместно.

- В Министерството на отбраната от години работят много пенсионери, които са на щат като държавни служители. А има висока младежка безработица. Смятате ли да ги отстраните?

- Имам информация. Това е практика, която не трябва да се разширява, но не трябва да се гледа и едностранчиво. Има работни места, за които човек наистина трябва да е минал през армията, за да има опита и знанията да решава поставените му задачи.

- Какво е бъдещето на хилядите военни имоти и на търговските дружества към МО?

- За търговските дружества ще търся допълнително разрешение. За военните имоти възложих да се работи да бъдат предадени на държавна агенция. Тя ще е към Министерския съвет и ще обхване всички държавни имоти.
loading...

Други публикации


Напиши коментар

Коментари: 23

 1. #1
  Гоцев 01 юни 2013, 20:41
   
  0
   
  0

  Ясно...ще си караме по старому...соц придобивки забрави, битият бит е..я е..н....ае честито! Предизборни плямпаници!

 2. #2
  gnom 01 юни 2013, 20:55
   
  0
   
  0

  "Има работни места, за които човек наистина трябва да е минал през армията, за да има опита и знанията да решава поставените му задачи."
  Хе хе ОЦК (особено ценни кадри) като "дедо ни" роден 1942г.,през 1960г. влязал в редовете на НБА на НРБ и дано през 2013 г. да се е махнал от БГ армия(съмнявам се де), познайте колко години е бил на хранилка....хха хххаааа и какво "голям военен експерт" смях ама горчив

 3. #3
  Боку 01 юни 2013, 21:05
   
  0
   
  0

  Аайде Ф16 сбогом :) да го вземат румънците,пичове аз ви казвах че няма да има нов самолет и ще стягаме миг29ките вие не вярвате.. :))

 4. #4
  Жалко 01 юни 2013, 21:53
   
  0
   
  0

  Докато ни назначават управляващи, които отлагат сериозните решения за "друг път" все на това дередже ще сме! А ако някой се заблуждава, че МиГ-29 дори и модернизиран ще свърши някаква работа - жалко! Много жалко! И политиката и армията имат нужда от свежа кръв! Хора със съвременни схващания и ясна визия за бъдещето! Сбогом на изтребителната авиация! Да живее Белене и "усвоените" там милиони!

 5. #5
  do №4 01 юни 2013, 22:17
   
  0
   
  0

  Какво а Ф-16 на 50 години ще ни свърши работа ли ?! Жалко ;)

 6. #6
  Жалко 01 юни 2013, 22:25
   
  0
   
  0

  Някъде да споменавам Ф-16 в поста си? Но и той е по-модерен от 29!

 7. #7
  военен 01 юни 2013, 23:08
   
  0
   
  0

  пари за заплати ще има ли......

 8. #8
  Preslav 01 юни 2013, 23:28
   
  0
   
  0

  Да, те са предвидени в бюджета. Там не е планирано ново увеличение на заплатите, но се говори, че може и да има...

 9. #9
  Preslav 01 юни 2013, 23:35
   
  0
   
  0

  Зачетох се в интервюто, явно това не са го направили първите 3 човека, които са коментирали тук. Явни ГЕРБЕРАСТИ... Ангел Найденов много точно е казал всичко - проблеми с екипировката, защо не коментирате това? Няма пари за изтребител, защо не коментирате ЗАЩО няма? Аню какво направи за 4 години, че да има пари??? Да коментирам ли? 300 милиона лева даде за "Кугъри", които в момента са на земята!!! 25 милиона лева му дадоха, защото продаде Ми-24 и Ми-17, отделно усвои още доста пари от сделки с боеприпаси, Су-25, танкове... Къде отидоха тези пари - излизат около 400 милиона лв., с тези пари можеше да се започне сделка за закупуване на изтребители. И въпреки всичко, Найденов съм убеден, че след няколко месеца ще каже, че трябват спешно нови изтребители.
  Отделно - Найденов говори доста добри неща за Бригада ЛОГИСТИКА, както и за това, че 68 бр СС трябва да си остане на това място, което в момента си е. Също така, че е нужно в Северозападна България да има ВФ, нещо което Аню елиминира с бърза ръка... Аз досега не съм чул нещо от изказванията на Найденов, който да се приближават с постоянно трансформиране, съкращения на хора и реформиране при Аню Ньойски. Явно е обаче, че тук има ЯВНИ ГЕРБЕРАСТИ, но ние няма да позволим те да оплюят новия министър. Лека вечер.

 10. #10
  Енчо 02 юни 2013, 02:32
   
  0
   
  0

  "..но ние няма да позволим да оплюят новия министър." Напред другари с железен юмрук и желязна цензура...хаха...колко тъжно!

 11. #11
  Stavri 02 юни 2013, 05:55
   
  0
   
  0

  Абе, Преславе, ти си бил много вдъхновен бре.

 12. #12
  зед 02 юни 2013, 06:10
   
  0
   
  0

  до presi,
  Военен ли си? Гласувай пак за Боко и Аньо... и Аньо!!.. И малко останалото ми уважение към "Боко" се изпари когато представи за втори път Аньо за министър!.. Това е предателство към държавата. Но явно, добре се вписва във вредителските планове на други държави.

 13. #13
  Ум Белия Делфин 02 юни 2013, 09:00
   
  0
   
  0

  Добре де - аз пък питам как нашият нов министър реши да дава първо интервю пред публична медия(това във ведомствения стенвестник "Българска армия" -най-вероятно услужливият журналист му го е написал и принесъл за подпис-няма какво да го броим) точно пред този екземпляр?
  Само заради следните му статии кой да е представител на институцията би следвало ръка да не му подава.
  Та порадвайте се на творенията на Моркин:

  http://www.segabg.com/article.php?issueid=5790

 14. #14
  Ум Белия Делфин 02 юни 2013, 09:10
   
  0
   
  0

  Хайде още малко от Моркин:
  Добре че военните сме паметливи:
  20.03.2010, 11:40 (обновена 20.03.2010, 11:45)
  Диян Мокрин, в-к Сега
  Коментари (287)

  Публикуваме коментара от в-к "Сега" поради неговата фундаменталност, в контекста на предстоящите шокови антикризисни мерки, готвени от кабинета

  В България има три вида чиновници - нископлатени, високоплатени и "луксозни". Към третия вид принадлежат офицерите и генералите от Българската армия. Това са държавни чиновници, облечени в униформи и ползващи всякакви блага от държавната хазна. Която пълнят всички граждани. Заплатите на военните са много високи, а работата им - никаква.

  Информациите за антикризисните мерки на правителството изкараха на улицата първо не майките, пенсионерите или болните, а именно тази гилдия, която е "застрашена" от идеята да си плаща сама здравните и социалните осигуровки.
  Ако планът на правителството се осъществи, то доходите на военните ще паднат с около 80 лв.

  Поведението на военните е, меко казано, некоректно, тъй като единствено техните заплати бяха увеличени през миналата година на два пъти с общо 25%. Точно преди парламентарните изборите миналото лято тогавашният военен министър Николай Цонев направи всичко възможно да увеличи заплатите, за да могат военните да гласуват за него. Но въпреки че беше кандидат за депутат в два района с военни гарнизони, той загуби.
  По същото това време колегата му Михаил Миков гледаше как полицаите пушат нервно пред вътрешното министерство, но не успя да увеличи заплатите на своите подчинени, които взимат доста по-малко от армейците.

  В МВР средната заплата е 960 лева, а средните доходи на един офицер са около 1500 лв. Освен тях военните получават пари за дежурства, храна, пълно здравно обслужване, почивки в страната и чужбина на преференциални цени и др.
  Най-ниската чиста заплата е тази на редника - 625 лв. От 30-хилядната ни армия 10 000 са обикновените бойци. 21 000 офицери и сержанти и 9000 чиновници благоденстват на фона на мизерията в държавата.

  И каква работа вършат всичките тези хора?

  От години в Българската армия не се водят почти никакви учения, тъй като няма пари. И слава Богу, защото няма по-безсмислено пилеене на средства.

  Още един пример. От десетки години войската ни поддържа огромен екип подводничари. Имахме две стари подводници - едната почина, а другата е в будна кома. Ръководството на армията обаче държи над 100 души да се грижат за подводницата.
  Обяснението на генералите е, че след години може да купим нови подводници и трябва да имаме готов състав за тях. Това не е само абсурдно, но и скандално.
  Пределно ясно е, че нови подводници никога няма да има. Дори и да решим, че ще се купят някакви, те никога няма да са на нивото на старите руски машини. И обучението ще трябва да почне отначало.

  Военните много обичат да се величаят, като използват максимата, че който не храни своя армия, ще храни чужда. Времето е такова, че е наистина по-добре да храним чужда армия.

  От шест години единственото смислено нещо, което прави ръководството на Министерството на отбраната, е да изпълнява част от ангажиментите ни към НАТО и да участва с контингенти в мисии в Босна, Косово, Ирак и Афганистан.
  От две години бойците ни са предимно в Кабул и Кандахар, а техният брой е нараснал до 600 души.
  Новите ангажименти на войската оформиха едно ядро от 2000 души, които непрекъснато се въртят на мисии. Останалите предпочитат да си седят по мрачните поделения и да отбиват службата.

  Аритметиката е много елементарна. Контингентът ни от 600 души в Афганистан получава средно по 80 евро на ден командировъчни. Това прави близо 3 млн. лева за месец - 18 млн. лв. за цялата шестмесечна мисия. Отделно тук, в България, за това време военният получава по заплата и половина.
  Това обаче не са единствените разходи. Боецът получават униформа, която струва 1200 лв., бронежилетка - 2800 лв., каска - 600 лв., кубинки, очила за нощно виждане, тактически очила, наколенници и др. аксесоари.
  Всичко това е свързано с конкурси, комисиони и много пари под масата.

  Общо взето, около 100 000 лв. струва на държавата един боец за мисия в чужбина. Много армии биха дали бойците си за много по-малко пари.

  Така че май е по-добре да пуснем обява в интернет, че търсим батальон за работа в Афганистан. От офертите ще видим на каква сума да се спрем.
  При положение че американските бойци взимат по 1200-1300 долара заплата и минимални пари за мисия, най-вероятно ще намерим добри войници от Алабама, които да вършат черната ни работа в Афганистан.
  Допълнителен стимул за закриването е, че ако нямаме армия, няма да има "нужда" да купуваме и ремонтираме корвети, самолети, вертолети...
  Това са едни от най-заробващите разходи на бюджета, да не говорим с колко държави успяхме да се скараме, избирайки една или друга оферта.

  Още по-скандално е, че българските офицери за няма и сто лева са готови на "екзотични форми на протест". Това обяви вече шефът на легия "Раковски" кап. Иван Милов. Патриотизмът на родните военни се изпари за минути, след като разбраха, че трябва да бъдат съпричастни с кризата, която изпитват всички българи. За разлика от полицаите военните разполагат с много имоти, които биха могли да продадат и да си осигурят средства.

  Военният министър Аню Анев обаче веднага след колегата си в МВР Цветан Цветанов обеща, ако се стигне до това държавните служители да си плащат здравните и социалните осигуровки, да има компенсации. И премиерът Борисов сякаш е готов на този компромис.
  Това ще е голяма грешка, тъй като нямат никакво право да противопоставят различните гилдии в обществото. Хората без оръжие също имат възможност на "екзотични" протести, които могат да бъдат опасни.
  Коментари господа "луксозни чиновници"?

 15. #15
  Ум Белия Делфин 02 юни 2013, 09:31
   
  0
   
  0

  Винаги съм се чудил дали големите босове наистина дават интервюта пред печатните издания.Ама сего вече съм убеден че някой къде по умел къде по кьопав ПР им ги пише пио предварителни въпроси...
  Горното "интервю" пред Моркин и "Труд" беше вчера в сайта на министерски съвет.
  Още вчера са го сменили с това пред "24 часа":

  http://www.government.bg/cgi-bin/e-cms/vis/vis.pl?s=001

 16. #16
  Жалко 02 юни 2013, 09:34
   
  0
   
  0

  Не бях обърнал внимание, че интервюто е на този смешко Моркин. Името говори само за себе си! Това мнмченце сугурно е бил доста усмиван и подиграван (поради някаква причина) в казармата, за да мрази толкова много армията. Жалко е, че някой му дава трибуна да пише глупостите си. Но имайки предвид, че след смяната на собственика в.Труд стана абсолютен боклук.... нивото на журналистиката там е обяснимо!

 17. #17
  цивилен 02 юни 2013, 10:08
   
  0
   
  0

  Ей, вие военните наистина сте странни птици - един друг се оплювате!!!!
  Съгласен съм категорично с (особено за полковниците и генералите) :
  "Към третия вид принадлежат офицерите и генералите от Българската армия. Това са държавни чиновници, облечени в униформи и ползващи всякакви блага от държавната хазна. Която пълнят всички граждани. Заплатите на военните са много високи, а работата им - никаква. "
  Но все пак признавам, че участието ни в мисии е необходимо (макар не в този състав) за имиджа ни пред НАТО и ЕС.
  Останалото е трагедия, а Найденов ще е много наивен или популист, ако си мисли, че с връщането на привилегиите ще укрепи и възроди старото положение за мотивирани и работещи военни.
  Ще стане точно обратното - нова вълна от напускащи, които като придобият правото си на пенсия ще избягат, защото не са сигурни доколко ще трае това статукво, т.е. утре ако дойдат ГЕРБ отново "приземяване".
  Точно така напуснаха миналата година "работните коне" - подполковниците и майорите, които просто няма как да ги заместиш механично с хора без опит.
  Е, за Нейко Ненов това не важи.За него "незаменими хора " няма.
  Гледам ги сега тези генерали и директори на дирекции как дружно се оплакват пред новия министър, как представи си Ангелов разсипал всичко, а те невинните .... изказвали несъгласие.
  За всеки от вас възмездие господа, но най-вече за верните Анюви съратници и последователи с лампази - Симеон Симеонов, Стефан Василев, Нейко Ненов, Константин Попов, Румен Радев и т.н. Ще бъдете заменени успешно за благото на Българската армия!!!

 18. #18
  полковника 02 юни 2013, 10:15
   
  0
   
  0

  Специално на командващите (началниците, командирите) на видовете ВС практиката на интервютата за големите медии включва предварително изпращане на списък с въпроси, написване на отговорите от различните отдели, тяхното съгласуване с началниците, заместниците, ВКР, утвърждаване и изпращане до медиата и ГЩ (ЩО). В противен случай има случаи да се изкажат меко казано неверни неща, дори неправилно съставени изречения, объркан словоред и... пълна излагация.
  "Новият" министър е в "играта" далеч преди 2008г., така че констатациите му за състоянието на армията и липсата на пари будят поне недоумение. Това го знаят и децата на военните. Нека минат 2-3 месеца и на нас ще ни "светне" какво можем да очакваме.

 19. #19
  Яне Сандански 03 юни 2013, 00:40
   
  0
   
  0

  Значи, ако правилно съм разбрал: първо, ще създаваме структури за да намерим работа на едни хора в едни райони на страната и, второ, няма да има пари за въоръжение. Ако трябваше да гадая коя партия е на власт, щях да предположа - някоя антинационална, псевдосоциална партия, може би БСП?

 20. #20
  гpажданин 03 юни 2013, 11:09
   
  0
   
  0

  "Aнгел Найденов: Няма пари за нов изтребител"
  Др. Станишев, г-н Орешарски, социално справедливо ли е при 40% младежка безработица цивилните длъжности в МО и подчинените структури (ЦВО и Агенцията) да са претъпкани с военни пенсионери, активисти на ПП ГРОБ и приятелчета на Аню Ньойски? Откъде ще дойдат пари за нови изтребители, след като българския данъкоплатец издържа най-скъпите държавни чиновници в страната - тези в МО??? Докога ще ги търпите? Докато се взриви системата ли?

 21. #21
  До pan.bg 03 юни 2013, 11:20
   
  0
   
  0

  До pan.bg, отидете и поискайте интервю ( и попитайте настоятелно) министъра:
  - чрез оптимизации в бюджета и разбиване на сивият сектор (от Министерство на финансите) не могат ли да се намерят пари за модернизация на Миг-29 до Миг-29СМТ и на Су-25 до новият стандарт Су-25СМ
  - да се купят 3 израелски БЛА, които да служат както на армията (и на ВВС, и на СВ, и на ВМС), така и за контрол на контрабанта по границите, следене на организирани престъпни групи, плавателни съдове в Черно море и мн др. (при успешни операции ще се самоизплатят за 1 година)
  - министъра има ли представа как да се създаде модерно киберподразделение? Ако няма да си намери млад и кадърен българин, с познания, който е учил в чужбина и да направят нещо (дори министър Тагарев ми изглеждаше запознат с въпроса). Това ще е една от най-важните структури в 21 век, колкото и да не им се вярва на редовите войници и офицери.

 22. #22
  2П24 2 3М8М3 03 юни 2013, 11:23
   
  0
   
  0

  Нема 'а се плашите младежи, новият Ви министър Ви обещава едно ГОЛЯМО НИЩО, ама от сърце, да Ви е честито! Сега набързо да прегледаме състоянието на войската: при СВ имаме малко Пустинни котки, малко високопроходими Мерцедеси и немалко боен опит в различни мисии зад граница; при ВМС имаме малко фрегати, минен ловец, ежегодно по едно участие в мисия в Средиземно море и по една-две тренировки в Черно море; а сега да погледнем при ВВС: там имаме няколко Кугар-а на които бат Бойко им се возеше', за да трупат летателни часове, но за ИА, ТА, ЗРК и РЛТ не мога да се сетя в момента.За състава и състоянието на личния състав и подготовката му за изпълнение на задачи няма да се спирам, че малкият ми коментар ще заприлича на тягостна лекция. Вместо извод: СВ и ВМС долу-горе могат да изпълняват задачите си по предназначение, но имам леки съмнения за ВВС особенно в частта му за ИА, т.е. искам да кажа на новият Ви министър изобщо да не отлага във времето въпроса за придобиване на нов многоцелеви изтребител, че след време да не помахваме с ръчички от земята при прелитането над родното небе на братски такива от съседни нам страни, като Турция, Румъния, а може и от Македония, знае ли човек, все пак задачата по "ЕЪР ПОЛИСИНГ" трябва да се изпълнява!!! А тя и задачата по "РЕНЕГАТ" не е проста ...!!!

 23. #23
  Ами като няма....няма 06 юни 2013, 09:47
   
  0
   
  0

  Ами като няма,няма да купувате бе посерковци.Ще чакате да заработи икономиката.Човешкият ресурс е по-важен от ламарините,та ако ще и да са от нанобити.В края на краищата някой трябва да каже с думи прости без да увърта какви възможности иска НАТО от нас за ВВС и въобще иска ли нещо конкретно и записано еднозначно черно на бяло?Що се касае до отбраната на националната територия от съседите,ние с никой от тях не сме съпоставими и никакви 10 или 16 самолета могат нещо да променят в съотношението.

Социални мрежи

Вход

Запомни ме на това устройство

Регистрирай се Забравена парола

Последни

НАЙ-ЧЕТЕНИ НАЙ-КОМЕНТИРАНИ

Морски архиви

Прочети още

Броячка