В България е имало 3 съветски поделения пригодени за съхранение на ядрени боеприпаси, част 2

Pan.bg 30 ное 2013 | 09:28 views (28883) commentaries(64)
img Към "В България е имало 3 съветски поделения пригодени за съхранение на ядрени боеприпаси, част 1":
http://pan.bg/view_article-49-19656-V-Bylgariq-e-imalo-3-syvetski-podeleniq-prigodeni-za-syhranenie-na-qdreni-boepripasi-chast-1.html

Военнопатриотичният сайт ПАН.БГ публикува втора част интересни факти и доказателства, че на територията на България е имало няколко съветски поделения.
Правим това и заради тази статия:
ПО СИГНАЛ ОТ СССР БЪЛГАРИЯ Е МОГЛА ДА НАНЕСЕ ЯДРЕН УДАР НАД ТУРЦИЯ И ГЪРЦИЯ

http://pan.bg/view_article-6-19590-PO-SIGNAL-OT-SSSR-BYLGARIQ-E-MOGLA-DA-NANESE-QDREN-UDAR-NAD-TURCIQ-I-GYRCIQ.html

Тя предизвика много коментари, спорове, критики и мнения. Целта ни е не да покажем, че в България е имало ядрени бойни глави, а само че е съществувала такава идея, със съветските складове съществували на наша територия.
Дали в България е имало и ядрени боеприпаси, може да кажат само компетентните и добре запознати хора със събитията от Студената война.


-------------------------------------------------------------------------------

Според последните публикации в Интернет - в български и руски форуми, в България е имало 3 съветски поделения, които са служели за складове за евентуално съхранение на ядрени бойни глави.

Те са се охранявали само от руски военнослужещи. В тях също са живеели и работили само руски военни с техните семейства.

image

Схема на поделенията:
image

image

Поделение 1 - между село Медвен и село Бероново - на 18 км северозападно от Сунгурларе.

http://wikimapia.org/#lat=42.830605&lon=26.6234028&z=15&l=0&m=b

image
- кликнете върху снимката за увеличение.

Поделение номер 2 - на 6 км. северно от Калофер.

http://www.wikimapia.org/#lat=42.6631408&lon=24.9887896&z=16&l=0&m=b

image
- кликнете на снимката за увеличение

Поделение номер 3 - на 9 км от Долна Баня, североизточно от Самоков, под язовир Искър

http://wikimapia.org/#lat=42.3815468&lon=23.6519122&z=16&l=0&m=b

image
- кликнете на снимката за увеличение

Ето и реални снимки на бивш съветски склад в руското поделение на 9 км от Долна Баня, който се намира под земята.
Снимки - благодарение на Smuggler - airgroup2000.com/forum


image

image

image

image

image

image

image

image

image

image

image

image

image

image

image

image

image

image

image

image

image
loading...

Други публикации


Напиши коментар

Коментари: 64

 1. #1
  Тик Так 30 ное 2013, 10:14
   
  12
   
  0

  Сега много повече хора ще разберат смисъла на един лаф тръгнал от наш офицер.
  ''Ядрени оръжия в България няма, но те лесно могат да бъдат доставени от складовете в Стара планина''.

 2. #2
  Толкова гола вода 30 ное 2013, 11:32
   
  7
   
  4

  Склад за дълговременно съхранение на ядрени оръжия е много сложно съоръжение,а и охраната се състои от поне няколко пръстена.Такива бяха складовете на САЩ в Турция и Гърция.Координатите на тия складове се знаеха,знаеше се от кои и какви американски и съответно турски и гръцки подразделения се охраняваха.В разузнавателните сводки и томове по НАТО имаше подробни описания,схеми на устройството им и снимки на удобни подходи за евентуално доразузнаване и диверсии при война.Нямам спомен някога от страна на НАТО да се е тръбяло и доказало,че в България има ядрено оръжие.В България вероятно е имало складове за предно разполагане,тоест за разполагане на ядрени оръжия в застрашаващия период преди войната,примерно от няколко месеца до няколко садмици.Някак си не се връзва ние толкова много да знаехме за техните складове,а те да не знаят нищо.Някак си не ми се вярва тяхното разузнаване да е било толкова гола вода.

 3. #3
  007 30 ное 2013, 11:37
   
  2
   
  2

  Bravo PAN, istinata takava kakvato e!

 4. #4
  до 2 30 ное 2013, 14:27
   
  3
   
  5

  "Някак си не ми се вярва тяхното разузнаване да е било толкова гола вода."......че да каже на теб, какво знае и какво - не! Ако са знаели, то са го ползвали където трябва и когато трябва, без да има нужда да ти казват - можеш да си сигурен!

 5. #5
  Просто като 2 2 30 ное 2013, 16:34
   
  6
   
  1

  Дори в този дискусионен и сложен за изясняване случай, може да се приложи едно относително просто правило, заето от инструментариума на формалната логика: това е РЕЦИПРОЧНОСТТА на мерките за противодействие! Сиреч, ако от едната страна по фланговете между Варшавский договор - NATO има дислоцирани строго специализирани техника и личен състав, в нарочно създадена за целта инфраструктура и обекти, то съвсем в реда на нещата е да се разположат аналогични такива и от другата страна... Какво повече има да се коментира!?

 6. #6
  viktor petrov 30 ное 2013, 18:42
   
  6
   
  7

  Много несероозни и смехотворни твърдения! Фалшиви скици с надписи на латоница, защитни съоръжения за хора, но не за големи обекти и накрая проверен през 2002 г. пожарогасител... Ще ме уморите от смях митомани нескопосани! И това е впечатлението при единбегъл поглед на "доказателствата"! Ако имате нещо истинско го покажете, но това е ... съшито с бели конци и определено не е за тук!

 7. #7
  Късата памет 30 ное 2013, 18:59
   
  4
   
  4

  Явно на сегашните дУмократчета хич не им е комфортно да признаят,че през 80-те години на миналия век България водеше активна политика за ядрено разоръжаване.Бай Тошо на стотици форуми декларираше,че в България няма ядрено оръжие и понеже беше приятел с Папандреу,заедно с Гърция издигнаха инициативата за Балканите без ядрено оръжие.Гърците над 10 години правиха демонстрации пред тия складове и накрая принудиха американците да си изтеглят ядрените боеприпаси.Ако в България имаше ядрени боеприпаси Гърция нямаше в никакъв случай да иска такива подобни да се махнат от територията и,а американците в никакъв случай нямаше да се оставят наш Тошо да се изживява като миротворец над 10 години,а просто щяха да го изобличат с конкретни доказателства.Амереканците дълго се назландисваха да изтеглят боеприпасите,но накрая клекнаха защото нямаха никакви аргументи против България.Който през 80-те години е учил съвестно във Военната академия,а не е лапал мухи,много добре знае,че такива бяха схащанията на за използването на ядреното оръжие,т.е. да се достави при усложняване на военнополитическата обстановка.Касата памет не е добро нещо за съвременните дУмократчета.

 8. #8
  До viktor 30 ное 2013, 18:59
   
  3
   
  1

  Реципрочност в действията е отговорът! В Гърция и Турция е имало, а защо в България да е нямало? :)

 9. #9
  Дългата памет 30 ное 2013, 19:06
   
  2
   
  1

  До Късата памет: Защо мислиш, че във Военната академия през 80-те, тази проблематика е била осветлявана по релевантен на действителността начин? Интересно схващане за смисъла и функциите на едно учебно заведение, пък било то и с малко по-особени функции и обхват на преподаваното...

 10. #10
  Хайде юруш 30 ное 2013, 19:47
   
  4
   
  0

  Абе тия американци явно са били големи ахмаци щом чак сега се разбира,че в България било имало ядрено оръжие?И как така досега седерастите и герберите не се сетиха поне да отидат и да измерят остатъчната радиация в тия дупки?Я всички дървени философи нарамвайте по езин рентгенометър и юруш към дупките да измерите радиацията!

 11. #11
  Един логичен въпрос: 30 ное 2013, 20:02
   
  3
   
  3

  Въпросът е следния: Защо руснаците ще допуснат противника им да има стратегическо предимство пред тях, особено след като постигането на паритет, поне в това отношение, не би им коствало нищо? Ситуацията е абсурдна - за NATO висока степен на оперативност, а за руснаците тя да е ниска, при това - много лесно уязвима и далеч по-несигурна, времеемка, сложна и скъпа за осъществявани и управление, дори без саботаж или изпреварващи действия? Освен това са добре известни безкруполността и лицемерието във външната политика на СССР и в частност на НРБ. Това за бай Тошо и "приятелят" му Папандреу са приказки от "1001 нощ". Несериозно е твърдението: "че, такива бяха схащанията на за използването на ядреното оръжие,т.е. да се достави при усложняване на военнополитическата обстановка". Такива твърдения са съвсем присъщи на недодяланата някогашна съветска пропаганда от онова време, която се свеждаше по необходимост и най-вече по целесъобразност и у нас. Няма по вероломна, безпардонна и груба външна политика (за всички времена) от провежданата от СССР някога. Това, последното, не е критика, а очевадна констатация. Сега, когато на международната политическа сцена я няма рунтавата съветска мечка, известна с невероятно неприятния лош дъх на устата си, сме принудени да търпим арогантност от космически порядък на "момчетата, отглеждащи крави". Вярно е, че "каубоецът" днес е космически - имаше някакво такова филмче за непорастнали възрастни, с Клинт Истууд (Space cowboy), но това не променя нещата...

 12. #12
  Preslav 30 ное 2013, 21:03
   
  1
   
  1

  Викторе, служил ли си в Ракетните? Сигурно не. Чел ли си книгата на ген.Тодоров - сигурно не. Тогава няма какво да коментираш.

 13. #13
  Загубена до точката 30 ное 2013, 23:16
   
  3
   
  0

  Ей,Логичния въпрос?Недей подвежда хората с претенции за логика,защото писаницата ти по-долу гъмжи от епитети и етикети в стил Вълко Червенков от 50-те години на миналия век.Чудя се дали не си бивш кадър на дружеството за разпространение на знания "Г.Кирков", или бивш партиен секретар от някой бивш кашишки полк?Като гледам логиката си я загубил докато туриш точка на коментара си.

 14. #14
  Tик Так 01 дек 2013, 00:29
   
  5
   
  0

  Хайде тези които твърдят че не е имало ядрено оръжие у нас да се разровят в интернет, вече има достъпни доклади на ЦРУ за ядрените оръжия, у нас всичко е така както в статията се твърди.
  Даже имаше една интересна информация, че в тези поделения единствено охраната е от българи, останалите военнослужещи са руски офицери, живеещи със техните семеиства. Официално според законите по това време, тези поделения са били руски, там важат руски правила, поради това се е приемало че тези поделения едва ли не, все едно са на руска територия,поради това официално на наша територия не е имало ядрени боеприпаси, имало е такива законови особености, който иска и разбира англииски да се разрови.
  Безмислено е при една война да се разчита на доставка, по-лесно е да се изтрелят далекобойни ракети от СССР вместо да се протаква докато ни бъде доставено ЯО.
  Влезте в wikipamia и на локациите на тези поделения четете коментари на руски войници.
  Пилотите ни са обучавани за бомбопускане с миг 23 на ядрени бомби. Идеята е била България да направи изпреварващ удар, нито сме имали толкова авиация, нито толкова армия, че да се противопоставим на турция и гърция ако се наложи едновременно, но ядреното оръжие съчетано с авиациата и тактическите ракети в една изненадваща атака обръща всичко в наша полза.
  Стига сте твърдяли че всичко това е едва ли не напразно. ИМАЛО Е ЯО.

 15. #15
  Либератор 01 дек 2013, 00:34
   
  1
   
  0

  До Preslav: Може ли да дадеш информация за книгата на Ген. Тодоров, за която си споменал в коментара ти, защото ми стана любопитно? Благодаря!

 16. #16
  До Загубена точка 01 дек 2013, 00:39
   
  1
   
  1

  Загубена точка, да се завреш пак в Аонсувската школа и да не се показваш навън! Точно ти си наглец, който прилича на ЗКПЧ от кашишки полк,а логиката на коментар №11 е безупречна!

 17. #17
  реалист 01 дек 2013, 08:43
   
  0
   
  3

  Ха, ха, сега комунягите газ пикаяг - по това ще ги познаете защото истината боли!
  Браво, ПАН!!!

 18. #18
  МиГ-23 БН 01 дек 2013, 10:37
   
  1
   
  0

  Някой знае ли какво товареха руснаците от ТЕЧ-2 в Чешнигирово с Ан-124 "Руслан"преди години,щото аз бях там и никой в базата не знаеше.По дейностите работеха само руснаци и до тогава охраната беше м...а си е....ло,пиле не можеше да прелети?Може да са били само ракети без глави никой не знае ,но може и да са имали глави знам ли!!!!!

 19. #19
  имаше 01 дек 2013, 11:17
   
  7
   
  1

  До #7 Късата памет
  Май наистина тук всеки може да даде воля на незнанието си. Аз правех анализ на "Идеята за безядрена зона на Балканите" в Института по Международни отношения на ул. Московска през 1988-89г. и когато човек пипа още горещите "секретни" материали, вижда реалността такава, каквато е. Къса памет, провери внимателно тая "инициатива" и виж чия е и откога е! Това едно - второ, след Кипърския проблем, началникът на генералния щаб на гръцката армия има три посещения в България в периода 1979-1982, до ЩИТ-82 (ако някой въобще помни това учение). В тях се разглежда българската позиция на "сдържащ неутралитет" спрямо Турция, именно заради възможността на българската армия да нанесе в тактически план ядрен удар по сухопътните сили на Турция, ако те атакуват гръцката територия. Помните ли архиепископ Макариос? Неговите специални служби бяха в основата на тясното взаимодействие между двата генерални щаба. Да, Брежнев обичаше България, но не заради ордените. А заради стратегическият комфорт, който българската позиция създаде на Варшавския договор на юг, независимо от ядрените боеприпаси в Турция и Гърция.

 20. #20
  Един логичен отговор: 01 дек 2013, 12:14
   
  4
   
  1

  Браво на #19 имаше!

 21. #21
  До " Загубена до точката" 01 дек 2013, 12:31
   
  1
   
  1

  Умишлено не съм сложил точка, а многоточие! Сега, специално за Вас, ще дозакръгля логическото си съждение, което преди оставих да "виси във въздуха", воден от куртуазия към настоящите ни "партньори"! :)

  Следва да се чете така финалът на предишния ми постинг: "Вярно е, че "каубоецът" днес е космически - имаше някакво такова филмче за непорастнали възрастни, с Клинт Истууд (Space cowboy), но това не променя нещата - т.е. културата и егоцентризмът им продължават да са на ниво краварски, с държавническа и културна традиция малко над 200 г. (точка!)"

 22. #22
  До 15 Либератор 01 дек 2013, 13:44
   
  1
   
  1

  Книгата на ген. Тодоров може да свалиш от тук........ http://raketi.start.bg/?preview=on#b_60987

 23. #23
  Колко дявола 01 дек 2013, 16:27
   
  4
   
  1

  Тая мешавица от латински надписи,руски и български надписи в предоставените "емпирични" факти нещо ми се струва подозрителна?Намирисва ми на компилация от снимки и схеми от различни държави.Интересно ми е ще бъде ли посочен източникът на първите три схеми от горе надолу?И за какъв чеп са поддържани изправни пожарогосители в тия съоръжения чак до 2002г., и то очевидно от български състав?Иначе всички гореизложени разсъждения ми изглеждат като средновековния йезуитски диспут относно това колко дявола може да се съберат на върха на една игла.

 24. #24
  Логичен отговор: 01 дек 2013, 17:46
   
  1
   
  2

  #23, отговорите се съдържат във въпроите ти! Логично, нали? :) Например, ти питаш: "... за какъв чеп са поддържани изправни пожарогосители в тия съоръжения чак до 2002г., и то очевидно от български състав?".

  Точно датата, удостоверяваща последната проверка на пожарогасителя, е едно от многото приложени по-горе доказателства, че става дума за свързаност между тези складови бази и РК 9К714 (и не само), за който предателското правителство на НДСВ и НС взеха решение да бъде снет от въоръжение по "съвпадение" пак през 2002 г.! Което не означава, че до това време там са се съхранявали глави с ядрено снаряжение, но пък нищо не е пречило там да е имало конвенционални такива, поне до момента, в който сме си унищожили "Оките".

  И нещо любопитно за размисъл - през 1991г., някогашният наш министър-председател Ф. Димитров отправя молба към министър-председателя на СССР, за подмяна на 47 ядрени бойни глави (явно някога те са били закупени от НРБ!). Искането е те да се заменят срещу касетъчни бойни глави (за РК 9К714 "Ока"), снарядени със стандартно ВВ, а за другите ни ракетни комплекси, способни да носят ядрени заряди - с фугасни и кумулативни бойни глави.

  Както по-горе вече бе казано - много от търсените факти се намират в книгата "Ракетните войски на България" от ген. Тодоров.

 25. #25
  Златни глави 01 дек 2013, 20:31
   
  5
   
  0

  Нито САЩ,нито бившият СССР някога на някого са продавали ядрени заряди,нито като ядреноминни фугаси,нито като снаряди,нито като ядрени бойни глави.Нещо повече,даже когато са ядрени бойни глави на чужди територии те винаги са били под съответния американски и руски контрол.Нито Турция,нито Гърция,Германия,Италия,ГДР и Чехословакия някога ся имяли достъп и контрол над разположените на тяхна територия ядрени заряди и това е фундаментален принцип заложен в Договора за неразпространение на ядреното оръжие.За спазването на този принцип разузнаванията на двата блока хвърляха огромен ресурс и не бе възможно каквото и да било хитруване.Никакви ядрени бойни глави не е искал да подменя Ф.Димитров,а да опресни бойните глави с конвенционално взривно вещество защото срокът им на годност изтичаше.Естествено руснаците отказаха защото искаха да си платим и затова по-късно щем-нещем съкратихме ракетните дивизиони - те просто останаха без годни за използване конвенционални бойни глави.Е-хее,то ако имахме наши си 47 ядрени бойни глави,американците щяха да ни позлатят само и само да им ги дадем на тях!

 26. #26
  И все пак... 01 дек 2013, 21:42
   
  1
   
  1

  Това за подмяната на 47-те ядрени бойни глави с конвенционални такива е написано в книгата "Ракетните войски на България" на ген. Тодоров. Освен това - книгата е минала през рецензенти, които не са сметнали за уместно да нанесат корекции в така изнесените факти (освен, ако не са я чели).

  Що се отнася до контрола и достъпа над евентуално разположените на наша територия ядрени заряди, то това не изключва теоретичната възможност, те все пак да са били платени от НРБ, според някоя от секретните клаузи и поетите съюзнически задължения.
  Това е само хипотеза, базирана на казаното в книгата на ген. Тодоров. А ако е така, резонно е било да поискаме от руснаците равностойна замяна на направените от нас финансовите разходи на нещо, което някога сме платили, а те са си отнесли обратно у тях.

  В това твърдение има нещо нелогично и противоречащо на горната хипотеза: "Естествено руснаците отказаха защото искаха да си платим и затова по-късно щем-нещем съкратихме ракетните дивизиони - те просто останаха без годни за използване конвенционални бойни глави."

  Нормално е да искат да си платим, но само в случай на покупка, а Ф. Димитров е искал замяна срещу нещо (47 бр.), а не да купуваме нови за опресняване на запаса. Освен това, за конвенционалните заряди вероятно би могло да се търси алтернатива и чрез нашия ВПК за рециклиране или опресняване на ВВ, защото в онова време все още имахме и подготвени специалисти, и прилична материална база. Все пак това са хипотези...

 27. #27
  Има още нещо... 02 дек 2013, 17:32
   
  1
   
  0

  Ако човек има навика да чете бележките под линия и текстовете с дребен шрифт, ще открие още любопитни подробности, които обикновено остават встрани от полезрението му. Например, може да научи, че доставените и съхраняваните в БНА ракетоносители за РК-9К72 и РК-9К714, са били само с бойни глави, с ядрено снаряжение! Това е истинската причина Ф. Димитров да иска замяна. На практика, след промените ние сме имали РК-9К72 и РК-9К714, комплектовани с ракетоносители, но без никакви бойни глави - просто конвенционални никога не сме притежавали за тези РК, а ядрените руснаците са си ги отнесли... Логичният въпрос е следния: след като някога сме платили цялата система, но по разбираеми причини сме имали достъп само до част от нея (без ядрените заряди) защо руснаците са поискали допълнително заплащане за конвенционалните, без които притежаването на ракетните комплекси се обезсмисля? Пак, във вече визираната книга на ген. Тодоров (стр. 350), пише, че след продължително мълчание съветската страна посъветвала нашето правителство да направи съответната заявка за закупуването им, но... тук отново имаме една препратка към бележка под линия, в която четем дословно:
  "Съдържанието на отговора на съветското правителство чрез съответните органи на СА, се цитира по странична информация, а не по документи." - ето тук е заровено кучето!

  Приведеният по-горе пример за спонтанно възникнал казус (между нашето и съветското правителство), е едно от многото косвени доказателства за наличието на ЯО на Балканския полуостров и от двете страни на фронта...

 28. #28
  Вересиите 02 дек 2013, 18:39
   
  3
   
  2

  Боже господи...,слез и си събери вересиите!Българският ВПК имал потенциална възможност да произвежда конвенционолни бойни глави за няколко вида ракети?Те руснаците за лиценза и техническата документация на АК-47 ни изядоха и сто пъти ни плашиха със съд,а тоа льольс се размечтал бойни глави да произвежда.Бе профан смотан,имаш ли и най-елементарна представа що за производство е това?

 29. #29
  До #28 03 дек 2013, 11:37
   
  2
   
  1

  Научи се да четеш и най-вече да осмисляш казаното! Никъде не се твърди, че "Българският ВПК имал потенциална възможност да произвежда конвенционолни бойни глави за няколко вида ракети", а че ако реално имахме запас от конвенционални бойни глави, с изтекъл срок на годност, то в случай, че руснаците ни отрежат квитанциите, като крайна мяра: "би могло да се търси алтернатива и чрез нашия ВПК за рециклиране или опресняване на ВВ"! Това е репликиране на казаното от #25: "Никакви ядрени бойни глави не е искал да подменя Ф. Димитров, а да опресни бойните глави с конвенционално взривно вещество защото срокът им на годност изтичаше.".

  Всъщност, мисля, че с приведените от мен цитати от книгата на ген. Тодоров се изясни, че: "конвенционални бойни глави никога не сме притежавали за тези РК, а ядрените руснаците са си ги отнесли.".

  Извън външнополитически нонсенс, който би се създал, при една такава ситуация, оставам на мнението си, че в онези времена: "би могло да се търси алтернатива и чрез нашия ВПК за рециклиране или опресняване на ВВ", само че, според изнесеното от ген. Тодоров, сме нямали какво да опресняваме...

 30. #30
  1991 г. выведены ЯБЧ 03 дек 2013, 12:45
   
  1
   
  0

  !!! - 1991 г. - с территории страны спецчастями Советской Армии выведены ядерные боевые части для оперативно-тактических ракет.!!!
  ----------------------------------------------
  Болгария:
  - 1985-1988 г.г. - поставлено 4 СПУ (по другим данным - 8 СПУ) и 18 ракет 9М714К.
  - 1991 г. - с территории страны спецчастями Советской Армии выведены ядерные боевые части для оперативно-тактических ракет. С пусковых установок 9П71 комплекса "Ока" удалены соответствующие кодово-блокировочные устройства и переходные отсеки с индексами АЭ1820 и АЭ1830 на ракетах 9М714. После этого ракеты и комплекс утратили способность применять ядерные БЧ.
  - 1992 г. февраль - ракетные комплексы 9К714 "Ока" сведены в 76-ю ракетную бригаду армии Болгарии.
  - 1997 г. - по официальным данным на вооружении 8 комплексов (или 4 СПУ и 4 ТЗМ ?). Ведутся переговоры с США об уничтожении комплексов.
  - 2000 г. - есть на вооружении.
  ----------------------------------------------

 31. #31
  По един път 04 дек 2013, 11:10
   
  0
   
  3

  Бе много скрънджави са биле тия руснаци!Само 47 ядрени глави!Че то я има, я няма на дивизион по една глава?За чий хуй са ни били толкова ракетни дивизиони в танковите бригади,дивизиите,армиите и флота,кат не е имало с кво да пуцат?Ако всеки дивизоин е имал поне по 4 пускови установки,значи са ни трябвали поне 160 заряда та да пуцнат поне по един път.

 32. #32
  До #31 04 дек 2013, 11:54
   
  0
   
  1

  Подразбира се, че е имало много повече. Според някои изнесени данни в руски източници, вероятно въпросните 47 ядрени глави касаят само РК-9К72. Пак от руски източници се подразбира, че за другите ни РК е имало заделени доста други бройки.

  На който му е любопитно, лесно може да намери из нета и да сумира приблизително на каква бройка са възлизали "ядерные боевые части для оперативно-тактических ракет, сведеные в армии Болгарии". Ако кажем, че са били "доста" - никак няма да сбъркаме с много...

 33. #33
  Вай,вай 04 дек 2013, 14:35
   
  1
   
  3

  Това,че България е била собственик на 47 ядрени заряди и ,че откачалката Филип Димитров се е опитвал да ги търтува е най-голямата глупост която съм прочел напоследък.Че даже не били 47 а много повeче?Бряхххх..да иба мааму!Ма ние май сме били третата ядрена сила след американците и руснаците?И как така се сринахме та англичани,французи,евереи, пакистанци,индийци и китайци дани изпреварят!Вай,вай,вай!

 34. #34
  Чок гузель 04 дек 2013, 14:44
   
  5
   
  1

  "Вай,вай", вайкаш се с пълно основание, защото ниска култура плюс лошо образование е равно на въх-въх и вай-вай...

 35. #35
  Нещо гнило 04 дек 2013, 15:32
   
  3
   
  0

  Има нещо гнило в цялата тая работа с ядрените складове.Споням си,че много ни тормозеха във войската по предмета Чужди армии да запомним наизуст складовете за ядрени оръжия в Гърция и Турция.В Гърция бяха 7,а в Турция към 15 и то за някакви си ракетни дивизиони "Онест Джон",които имаха мижава далекобойност от 30-40 километра.Та думата ми е,че за два гръцки и 3-4 турски дивизиони натовците бяха нацвъкали 20 склада,а пък за нашите най-малко над 20 дивизиона да се направят само три склада?Не случайно складовете в Турция и Гърция бяха толкова много.Просто ги бяха пръснали с цел предпазване от унищожаване на запасите при война.Не ми се вярва руснаците да са натикали стотици ядрени заряди само в три склада?Пък и не ми се вярва,че са били запалени екозащитници, та да са щадили околната среда в България.

 36. #36
  Normalno 04 дек 2013, 15:55
   
  0
   
  1

  oshte mnogo zagadki ima okolo taia rabota, za koito dori ne se doseshtame

 37. #37
  От кое 04 дек 2013, 17:22
   
  0
   
  1

  Чудно ми е схемата на уж склад за ЯО,от кое немско списание е прекопирана?

 38. #38
  Смешници 04 дек 2013, 19:06
   
  1
   
  3

  Да бе да!Ще пропустат навремето истеричните антируски настроени седесари да злепоставят Русия,че и да осъдят бай Тошо,че са лъгали цял свят,че в България няма ядрено оръжие!Ха-ха-ха!Тинтири-минтири!Ще ми се пазари откачалката Филип Димитров с руснаците?Че руснаците покрай тоя откачалник не ебаваха България за слива тогава!Смешници.

 39. #39
  До #38 С ОМЕРЗЕНИЕ 04 дек 2013, 20:56
   
  1
   
  2

  Ренегате, не смей да поставяш под съмнение или да иронизираш думите на един български генерал!!! Цяло щастие е, че ген. Тодоров е намерил време и сили, за да ни остави тази книга като безценно наследство, за да знаят идващите след нас, че БА не е била само това, което виждаме днес, а е имала своя "Златен век"!

  Сега е видно и за слепите, че старите кримки са били прави, когато под сурдинка споделяха, че по онова време БНА е можела да противостои и на турската, и на гръцката армия ЕДНОВРЕМЕННО! Тази тема вече разкри достатъчно за ядрения ни "боздуган" и вече не е трудно да се досетиш и ти, за какво иде реч, но май не ти изнася да си го признаеш!

 40. #40
  До #37 04 дек 2013, 21:15
   
  2
   
  1

  Случайно и в ГДР е имало същите бази на СА, специално проектирани за съхранение на абсолютно същите ядрени боеприпаси. Вероятно оттам е изтекла информацията и чертежите.

  Далеч по-важното е, че приложените по-горе фотографии на руски бази у нас, напълно съответстват на показаните: аксонометричен модел и чертеж в план с немски надписи! Ако се проследи цялата дискусия, непредубеденият читател ще установи, че твърде много съвпадения има дотук, за да става дума за обичайните спекулации или откровени фалшификации.

  В НРБ е имало значителен запас от ЯО, при това - много вероятно е то да е било значително повече, отколкото в складовете на Турция и Гърция взети заедно.

 41. #41
  veteran 05 дек 2013, 08:49
   
  0
   
  2

  Пълни глупости. Поредните бръщолевения колко слканите и целия святтрашни сме били за целия цивилизован свят и колко правилно са ни катурнали в калта. то какво ли вече не сме били. Ядрена сила, химическо оръжие, извънземни откачалки, острие на Варшавския договор и на СССР с което да овладеят Балканите и целия свят, цитадела на световния тероризъм... И лошото е, че има такива, които наистина вярват в това и те са българи и повтарят като папагали. Руснаците не са чак толкова прости и луди, че да ни дадат ядрени боеприпаси. И преди САЛТ-овете вероятно е имало двустранни договорености да не се разпостранява ядреното оръжие. Баш пък на нас ще ни складират ядрени боеприпаси. Как ли пък не

 42. #42
  Tик Так 05 дек 2013, 10:11
   
  0
   
  0

  Ако някой разбира немски нека преведе какво пише на плана за бункера.
  Има слухове че тези бункери са били не складове а укрития, за военнослужещите там, ако поделението бъде застрашено от чужди войски, руснаците да се скрият в бункерите, до пристигането на техни воиски.

 43. #43
  Тик Так 05 дек 2013, 10:29
   
  2
   
  0

  Аз си поиграх малко с гугъла
  kernwaffen lager------------------ядрено оръжие наличност
  prufstelle----------------------------тестови център
  abluft--------------------------------изходящия въздух
  notausteig------------------------авариен изход
  wasser-----------------------------водa
  sauer stick stoff flaschen---азотни бутилки кисел
  zunder-------капсулдетонатори или запалки??
  aufzugshalle----асансьор заала--вижда се нещо като лебедка на снимките

 44. #44
  Тик Так 05 дек 2013, 12:14
   
  1
   
  0

  Малко се поувлякох, извинете ако съм прекалил НО,
  открих че чехите са превърнали един от складовете в музей, за разкика от нас.

  http://www.themoscowtimes.com/arts_n_ideas/article/czechs-turn-secret-soviet-bunker-into-museum-photos/480246.html

  http://www.warhistoryonline.com/war-articles/soviet-nuclear-depot-in-czech-republic-to-open-as-museum.html

  http://www.radio.cz/en/section/panorama/a-top-secret-bunker-used-by-the-soviet-army-opens-to-the-public

 45. #45
  Заслужавате си вица 05 дек 2013, 12:17
   
  4
   
  2

  Профани с профани,абе вземети и намерете договорите за нераспространение на ядреното оръжие!Там е описано кой,как и при какви условия притежава такова.Нито САЩ,нито СССР, Великобритания и Франция са допускали която и да е страна до ядрените си заряди,дори когато са ги разполагали на чужда територия.Да иба и мързеливите профани и простаци бивши военни!Да бяхте чели поне сводките за Турция и Гърция по тошово време - там поне за американските складове беше подробно описано на какъв жесток и ешелониран контрол бяха подложени тия складове.Тинтири-минтири,продал бил СССР ядрени заряди на България!Ебати малоумниците и жалко ако са бивши военни - заслужавате си вица за акъла,Господ,моста и форсирането на реката!

 46. #46
  Превод на бълг. ез. 05 дек 2013, 12:30
   
  0
   
  1

  #45, замълчи, че ставаш досаден...

  Ето чертежа на разпределението, с преведен текст на български език за любознателните. Ако Преслав прецени, може да я приложи към илюстративния материал по темата.
  http://dox.bg/files/dw?a=b3515b854a

  Интересно, как на никого от съмняващите се не направи впечатление маркировката в помещенията от снимките!? Тази маркировка е едно от многото косвени доказателства, че там се е съхранявало или ядрено, или химическо, или бактериологическо оръжие... ;)

 47. #47
  Обосновани предположения 05 дек 2013, 13:06
   
  0
   
  1

  Хм,хм..,като изчетох досегашните "доказателства" все косвени,все някакви умозрителни конструкции и миш-маш.Нещо много ми приличат на "обоснованите предположения" на Цвъцко за атентата на Сарафово?

 48. #48
  240 ядрени бойни глави 05 дек 2013, 13:07
   
  1
   
  1

  Според чешките сайтове, максималния капацитет на един такъв обект е 80 ядрени бойни глави, следователно, ако в България е имало само 3 такива поделения 3 х 80 е равно на 240 ядрени бойни глави, което отговаря в общи линии на хипотетичните разчети.

  http://www.warhistoryonline.com/war-articles/soviet-nuclear-depot-in-czech-republic-to-open-as-museum.html

 49. #49
  Do #47 05 дек 2013, 13:14
   
  1
   
  0

  ti da ne iskash da ti se prilojat originalnite dokumenti...

 50. #50
  80 05 дек 2013, 13:49
   
  1
   
  1

  Излиза, че в четирите помещения, обозначени като складове за ядрени бойни глави се стифират на палети по 20 бр. в помещение. Напълно реалистично.

 51. #51
  Тик Так 05 дек 2013, 13:57
   
  1
   
  1

  Ами за тактическите комплеси няколко, за авиацията няколко.
  А безмислено е да спориме с заблудените дечица, твърдящи че сме нямали такова оръжие, те навярно все още вярват в дядо коледа, вярват в '''''добрите'''' американци ''''спасители'''' и вероятно ги е страх от торбалан.
  В цял свят е ясно че сме имали такива глави, именно от страх че може да имаме все още, ни накраха да унищожим комплексите които могат да носят ядрени глави, също на миг 23 и миг 21 инсталациите за такива бомби са премахнати умишлено.

 52. #52
  И от ЦРУ и от КГБ 06 дек 2013, 01:01
   
  1
   
  0

  Горещи благодарности и от ЦРУ и от КГБ за Тик-так,че с помощта на гугъл преводача ни светна зя коварната ядрена програма на тия повратливи българи.За една бройка да ги изпуснем от погледа и а-ха бяха почнали търговия с ядрени глави на терористи.

 53. #53
  Равносметката... 06 дек 2013, 13:32
   
  3
   
  0

  Каква сила беше БНА по времето на Варшавския договор (ПЪРВОСТЕПЕННА на Балканския п-в) и какво представлява днес БА в NATO (треторазрядна балканска армия, малко над ранга на БЮРМ-FYROM)????

  Е?

 54. #54
  ГЛОНАСС 09 дек 2013, 10:54
   
  1
   
  2

  Абе май ви е малко работата и се чудите к'ви глупости да лалате из форума. И к'ва полза като я разгадаете тази толкова вълнуваща ви тайна??? Все същите разпенени мушмороци из нетя ще си останете, а държавата ви все повече си затъва. Ама то българина е склонен да влага неистови усилия в простотии вместо в нещо полезно.

 55. #55
  до ГОЛЛГЪСС 09 дек 2013, 12:30
   
  1
   
  0

  А ква полза има от тебе, държавата заръва заради такива лентяй като теб, които нищо не ги вълнува, и са вечено недоволни и злобни. Ти в какво полезно влагаш усилия????????????????????

 56. #56
  Сега 09 дек 2013, 14:20
   
  2
   
  1

  Заъсняли психологически фрустрации на бивши ракетчици и артилеристи за величие.Аме где бяхте когато съкращаваха ракетните войски,те не мъцнахте тогава?Само Ангел Марин каза нещо в алегоричен стил за БА,а останалите мишкувахте.Ами заврете си ги в гъзовете тия хипотетични складове сега,след като тогава пърдяхте.

 57. #57
  Не са само.... 09 дек 2013, 16:33
   
  2
   
  0

  Не са само бивши ракетчици и артилеристи, а и други НОРМАЛНИ българи, които ги боли за това, което става с народа и пълния разпад на държавата ни!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

 58. #58
  до ГЛОНАСС 10 дек 2013, 21:32
   
  0
   
  1

  "... а държавата ви все повече си затъва..." Ти май не си от нас? Турчин ако си, не се засягай заради миналото.

 59. #59
  Николай Колев-Босия 11 дек 2013, 13:33
   
  1
   
  1

  И досега официално се приказва, че България не е притежавала ядрени оръжия. Това е една голяма опашата лъжа.

  В България имаше четири бригади, притежаващи ракети и ядрени бойни заряди. Създадени са през 1968 като АПРБ/Армейски подвижни ракетни бригади и към тях АПРТБ /Армейски подвижни ракетно-технически бази/.

  Те са:

  -За Първа армия-до гр. Самоков.

  -За Втора армия край гр. Карлово и гр. Баня в местността Марино поле.

  -За Трета армия край гр. Ямбол в местността Кабиле.

  -Ракетен полк за резерв на Главното командване край с. Телиш.

  Преди това е създаден НУЦППРС /Национален учебен център за подготовка и преквалификация на ракетни специалисти. Той се ръководи от съветски военни специалисти, т. нар. “съветници”.

  След обучението са доставени мобилни ракетни системи “СКЪД” 8К11 с далекобойност 170 км. Впоследствие са заменени с усъвършенстван модел “СКЪД 9К14 с далекобойност 300 км. Тези ракети са пригодени да носят ядрени бойни глави до 100 кт. И са на мобилни установки. По-късно се доставят за ракетните дивизиони към мотострелковите дивизии и танковите бригади ракетни комплекси Р 65/ФРОГ/ с далекобойност 65 км и тактически ядрени бойни глави. Ракетите в Телиш са заменени с оперативно-тактически ракети СС 23. Те са мобилни с далекобойност над 400 км и ядрени бойни глави.

  След подписването на САЛТ-1 при изключителна секретност Живков и МНО организират подбор на верни специалисти и изграждането на три строго секретни склада за съхранение на ядрени бойни глави за тактическите и оперативно-тактическите ракети.

  1.С. Гуцал. На 25 км от г. Самоков, където се намира ракетната бригада.

  2. Местността “Паниците” между г. Карлово и г. Калофер за ракетната бригада в Марино поле.

  3. На възвишенията “Бакаджиците” до църковния параклис за ракетната бригада в с. Кабиле, Ямболско.

  Ядрените бойни глави, съхранявани в тези складове са от 5, 20 и 100 килотона. Съхраняват се и ядрено-минни фугаси от по 0,5 кт. За нуждите на всички ракетни поделения на БНА в района на с. Осетеново до г. Калофер е изграден подземен склад за съхранение на твърдо и течно ракетно гориво. Строителството на тези обекти се възлага на ген. Инж. Дичо Дичев-син на бившия началник на ДС и бивш партизанин Димо Дичев. Според документите зарядите са изтеглени след 1989 г., като са оставени само няколко заряда за ракетите СС 23 в Телиш. Изградена е баз за съхранение и доставка на тактически и оперативно-тактически ракети.

  При изграждането на трите големи язовира на р. Арда-“Студен кладенец”, “Кърджали” и “Ивайловград” са построени шахти за ядрено-минни фугаси. В случай на война или тежки инциденти тези фугаси по специална схема трябвало да бъдат взривени и да унищожат живата сила и техника на НАТО в северна Турция и североизточна Гърция.

  В ГЩ на МНО е създадена специална група от руски “цивилни” специалисти, които отговарят за подземните складове за ядрено оръжие.

  Те живеят в Пловдив и са разделени на три групи. При случай те незабавно трябва да бъдат отведени по места и да поемат оръжията. За отговорник по линията на ВКР при МО е назначен полк. Георги Цветанов Симеонов. /За него ще се наложи при подходящ случай да напиша много любопитни неща./

  В същото време са построени подземни градове за висшата комунистическа номенклатура. За местоположението, строителите и жертвите на тези строежи ще напиша по-късно, тъй като това няма пряко отношение към въпроса на тнази статия.

  В БНА имаше и химически войски. Тези войски освен за борба с химическото оръжие, трябваше да унищожат врага с химически оръжия. Говореше се и за бактериологическо оръжие. Няма да навлизам навътре в тези проблеми, макар че това оръжие не е по-малко опасно от ядреното. Просто искам да задам един единствен въпрос на българското поритическо ръководство на страната в момента. Този въпрос е особено актуален сега, след експлозията на боеприпасите край село Челопечене, квартал на София, където живеят над два милиона нищо неподозиращи хора. Президентът като главнокомандващ и правителството трябва да отговорат подробно и отговорно на този въпрос:

  КАКВО Е НАПРАВЕНО С ЯДРЕНИТЕ, ХИМИЧЕСКИТЕ И БАКТЕРИОЛОГИЧЕСКИТЕ ОРЪЖИЯ БАЗА ПО БАЗА НА ТЕРИТОРИЯТА НА БЪЛГАРИЯ? ИЗВАДЕНИ ЛИ СА ЯДРЕНО-МИННИТЕ ФУГАСИ ОТ СТЕНИТЕ НА АРДЕНСКИТЕ ЯЗОВИРИ?

  Николай Колев-Босия
  афера.бг

 60. #60
  Босия каза... 11 дек 2013, 13:51
   
  0
   
  1

  Никoлай Колев-Босия каза:

  "Уважаеми господа,
  Информацията и документацията, която имам недвусмислено показва, че ядрени заряди е имало. Знанието, обаче е било в много тесен кръг. Има неща, които знаеха само ограничен брой висши военни и партийни особи. Версията с 12-часовата доставка беше за обща консумация. Вероятно не знаехте и за ядрено-минните фугясе в стените на арденските язовири, но това е факт. Вероятно не сте знаели и за цивилните руски “съветници” в София, Пловдив и Сливен. За секретните градове ще говорим в друг разговор. Що се отнася до кошмарите, тях ги сънуват все още жетулите на Челопечене."

  http://afera.bg/skandalno/1611.html

 61. #61
  Коньо у барата 11 дек 2013, 19:46
   
  2
   
  0

  Еееее...щом и Босия се намеси с изключителната си експертиза...,ойде коньо у барата.Само е пропуснал да ни осведоми за ядрените снаряди на артилерията,защото имахме и такава,ама ще оставим на него да ни светне къде са били гаубиците.

 62. #62
  Ники Василев 15 яну 2015, 01:41
   
  1
   
  1

  Руски склад за ядрени боеприпаси на територията на източна Германия. Мисля, че е идентичен с показаният от България. Най вероятно са изработени по един и същ руски проект. Кадрите са любителски. Дали е истина или манипулация сами трябва да си направите извода...

 63. #63
  попа 01 апр 2015, 19:30
   
  0
   
  2

  Някъде се застъпваше тезиса, че ядрено оръжие България нема. То си било на Съветският съюз, но просто на наша територия. Какъв ли наем са плащали за текива бази а? Сигур като американците сега - ГОЛЕМ :)

 64. #64
  Октавио 05 авг 2015, 01:07
   
  2
   
  0

  Скоро имаше по немската телевизия mdr репортаж за точно такива складове в източна Германия. Ето какво успях да преведа. Това е единствено превод от филма.
  Същият модел складове е имало в източна Германия под командването на Руската армия. До момемнта известната бройка е 31. Складовете с в близост до казарми, летища и ракетни бази. Ядрените глави са съхранявани при константна температура от 17 градуса и 40% Влажност. Главите са били в спецялни херметически затворени контейнери и въпреки сигурната защита в подземните складове са били превързани със синджири за земята в случай на директна атака върху склада. Относно радияцията в момента се третират складовете като опасни, но нокй не знае каква е била радиацията при наличието на ядрените глави там.
  Изтеглянето им започва от 90та до 91 година, по въздух суша и вода. Най вече е изпозлвана фериботната линия Мукран-Клайпеда. Капитана и до ден днешен не знае за превоза на главите във Ферибота.
  Ето го същия бункер само че в доста по запазен вид. От 3та минута!  В западна Германия единия от складовете на НаТО е в rheinland pfalz
  под името Buchel и до днес се съхрнаяват ядрени глави.има предположение че в момента са около 20 глави, ама точната бройка не се казва нито амерекинците нито от германците. По време на студента война е имало на територията на ГДР преблизително 5000 глави,

Социални мрежи

Вход

Запомни ме на това устройство

Регистрирай се Забравена парола

Последни

НАЙ-ЧЕТЕНИ НАЙ-КОМЕНТИРАНИ

Морски архиви

Прочети още

Броячка