В София отбелязаха Никулден и почетоха Чони Чонев

Pan.bg 05 дек 2013 | 11:06 views (5489) commentaries(0)
img Текст и снимки - Румен Тотев, кап. I ранг о.з.

И както винаги, моряците в София се събрахме за да отбележим моряшкия празник Никулден - на 4 декември 2013 год. в зала 1 на ЦВК. На този ден винаги се събираме, за да отбележим деня на св. Николай Мириклийски Чудотворец - закрилника на моряците.
Този път празника протече малко по-различно. Очаквахме и доста гости - тримата министри, възпитаници на ВВМУ - на отбраната Ангел Найденов, на вътрешните работи Цветлин Йовчев и на транспорта, информационните технологии и съобщенията Данаил Папазов и двамата депутати, също възпитаници на Морско училище - Борислав Гуцанов и Пламен Манушев. За съжаление на останалите, само г-н Найденов се отзова, останалите се оправдаха със своите ангажименти. Бяха поканени и поети, издатели и приятели на поета-моряк Чони Чонев, кап. I ранг, който напусна този свят преди 2 години и бе решено да си спомним на Никулден за него с малка поетична вечер.
image
Първо по традиция бяха отбелязани членовете на асоциацията, които навършиха през последните 3 месеца кръгли годишнини, като в знак им бяха връчени паметни албуми с поздравителни адреси. Измежду тях най-видния юбиляр бе предишния председател на Клуба военни моряци към СОСЗР-София кап. I ранг о.з. Георги Методиев, който след 2 дни, точно на Никулден, ще навърши 80 години. Поздравления към юбиляра прочетоха адм. о.з. Иван Добрев, председателя на Клуба военни моряци кап. I ранг о.з Иван Братоев, който му връчи и подарък от името на членовете на Клуба, и председателя на Столичния съвет на СОСЗР-София ген. о.р. Златан Стойков. В края на тази част на трибуната излезе министър Ангел Найденов, който ни поздрави най-сърдечно. Но каза, че почти веднага ще е принуден да напусежда вечер, на която ще бъде обявен не вечерта, защото в голямата концерна зала на ЦВК се пров"Студента на годината - 2013", а в категория "Сигурност и отбрана" студента на годината ще бъде тя - курсант-мичман Ваня Орманова! Тя заедно с Началника на ВВМУ проф. д-р кап. I ранг Боян Медникаров бяха в началото на празника също сред нас.

След това бе поетичната вечер в памет на поета-моряк Чони Чонев. Всред нас бе и съпругата на поета - Дона Чонова. Кап. I ранг о.з. Иван Братоев прочете кратко емоционално есе за Чони - моряка и поета, по време на което всички станахме прави и почетохме с минута мълчание паметта му. След това няколко стихотворения на Чони прочетоха курсантите от ВВМУ мич. Мила Пенева и мич. Анастас Стойков и Иван Братоев. Накрая поетесата Павлина Павлова каза няколко думи за приятеля си Чони и ни поздрави с едно своя стихотворение. През цялото това време на екран се прожектираше слайдшоу със снимки, които ни припомниха живия Чони Чонев - моряка, поета и публициста.
След тези хубави минути започна коктейла, по времето на който всички моряци се групирахме и разменяхме думи със своите приятели - като на всеки друг празник Никулден. За подобряване на моряшкото настроение на екрана слайдшоуто бе "Никулден - 2013" - пъстра смес от кораби, моряци и море - основно част от българската морска история, но и от големия свят на Tall Ships Regatta ветроходни кораби...

image
Адмирал Добрев

image
Ген. Златан Стойков поздравява кап. I ранг Георги Методиев

image

image
Курсант-мичманите Мила Пенева и Анастас Стойков четат стиховете на поета Чони Чонев

image

image
Стих прочете и кап. I ранг Иван Братоев. Своя спомен за Чони Чонев каза и поетесата Павлина Павлова

image

image
Ангел Найденов

image
В залата е Началника на ВВМУ проф. д-р кап. I ранг Боян Медникаров

image
Много често в центъра на дружеските беседи бе адмирал Иван Добрев - доайена на военните моряци-ветерани в София
loading...

Други публикации


Напиши коментар

Коментари: 0Социални мрежи

Вход

Запомни ме на това устройство

Регистрирай се Забравена парола

Последни

НАЙ-ЧЕТЕНИ НАЙ-КОМЕНТИРАНИ

Морски архиви

Прочети още

Броячка