След седмица МВР разкри: Имаше бунт на бежанци в Любимец

Pan.bg 07 дек 2013 | 12:35 views (4205) commentaries(24)
img МВР: Имаше бунт, няма счупени глави в Любимец!
Министър Цветлин Йовчев е разпоредил цялостна проверка по случая

Напрежение между чужди граждани, пребиваващи в Дома за временно настаняване в Любимец, е възникнало на 30 ноември т.г. вечерта, съобщиха от пресцентъра на МВР. То е ескалирало в бунт, при който се стигнало до трошене на имуществото в помещенията и коридора на етажа на сградата, изтръгване на кабели на телевизионни приемници, избиване на вратите, изкъртване на предпазните решетки на радиаторите за отопление и част от тръбите, струпване на барикади от метални легла. С оглед недопускане на неговото разрастване са съсредоточени полицейски сили.
Направен е безуспешен опит за преговори и след оказана яростна съпротива, придружена с нападение от страна на чуждите граждани, за овладяване на ситуацията се е наложило употреба на физическа сила и помощни средства. На пострадалите чужди граждани е оказана медицинска помощ от екип на болницата в Свиленград, няма констатирани сериозни наранявания и счупвания.
По време на инцидента са пострадали и двама полицейски служители, на които също е оказана медицинска помощ.

Във връзка с възникналия инцидент в дома, министър Цветлин Йовчев е разпоредил цялостна проверка./БЛИЦ

image

Български полицаи са използвали зверско насилие и са пребили група алжирци в Центъра за временно настаняване в Любимец, като шестима души са пострадали тежко, а някои са били откарани в болницата в Хасково със счупени крайници и разбити глави. Инцидентът е станал в събота вечерта и посолството на Алжир смята да разгласи случая пред международните организации за защита на правата на човека. “Поисках срещи в министерствата на външните и вътрешните работи, ще се обърнем до всички възможни правителствени и неправителствени организации, ще вдигнем целия възможен шум, за да може подобни дивашки действия повече да не се повтарят, обяви алжирският посланик в София Ахмед Буташ пред “24 часа”.

Двама души от посолството били спешно командировани в Любимец, за да разследват случая с пребитите алжирци, след като в началото на седмицата мисията била уведомена за проблема.

Според разследването на дипломатите драмата се разиграла след провокация на един от служителите в лагера. Преди вечеря всеки от настанените в лагера получавал жетон, срещу който взима храната си. Вместо да го подаде в ръката на един от алжирците,
служителят хвърлил жетона на земята, сякаш на куче.

Алжирецът отказал да се наведе и заявил, че няма да вечеря. В знак на солидарност всички останали алжирци направили същото и се оттеглили в спалните помещения в готовност да обявят гладна стачка. Тогава полицаите влезли там, за да изведат така наречените тартори на групата. Останалите заявили, че няма да допуснат те да бъдат отведени, и тръгнали с тях. Така се стигнало до пререкания, които отишли до бой. Служителите извикали подкрепление. Според алжирците най-лошото станало, когато в лагера дошли цивилните.

В 1 ч след полунощ неколцина от лагера били закарани в болницата в Хасково с тежки травми. На един от пострадалите била разбита главата и трябвало да бъде зашита, а другите имали главно фрактури и се наложило да им гипсират ръцете.

На сутринта били върнати в лагера. Един от алжирците не може да ходи и в началото се съмнявали, че е със счупен таз. После се оказало, че няма фрактура, но е ритан в бъбреците, които спрели да функционират, и заради силната болка не може да се движи от кръста надолу. На този човек не е оказана първа медицинска помощ, а на други пострадали са отказани лекарства и медикаменти, казаха още от посолството на Алжир.

“Трудно за разбиране и напълно недопустимо е, когато полицията, която трябва да пази хората, им посяга физически. Затова поисках среща с директора на консулската дирекция в Министерството на външните работи и също ще поставя въпроса на среща със заместник-министъра на вътрешните работи”, заяви вчера посланик Буташ.

За побоя в Любимец вече е съобщил и алжирският вестник “Ел биляд”, който публикува и снимки на малтретираните си сънародници.

“Това, от една страна, може да има ефект върху младите алжирци, които биха тръгнали да търсят убежище в България, но от друга страна би могло да предизвика гняв и омраза, още повече че семействата на тези пострадали хора вече са информирани”, коментира още дипломатът.

В лагера в Любимец в момента са настанени 227 души, за които се предполага, че имат алжирско гражданство. Те са влезли нелегално от Турция.

Алжирските дипломати, посетили Любимец, е трябвало да се видят с 20 представители на цялата група. Когато отишли на срещата, имало са само 14 души. След като попитали къде са останалите шестима, им казали, че в момента те не могат да присъстват. Оказало се, че това са именно пребитите хора. Дипломатите отказали да си тръгнат от лагера, без да видят пострадалите.

"Това, което моите колеги г-н Кехал и г-н Атман констатираха на място и донесоха като снимков материал, не е приятно за гледане", каза посланик Буташ.

Преди месец посолството изпратило вербална нота до МВР с оплакване, че представители на полицията тормозят алжирски граждани, чакащи бежански статут и настанени в пансиона “Семейство Матееви” на ул. “Цар Самуил” в София.

Според свидетелствата на пострадалите и собствениците на пансиона полицаите подложили живеещите там на “унижения, сплашване и дори действия, засягащи тяхното достойнство”.

В нотата на дипломатите не се споменават повече подробности, но от посолството уточниха, че става дума за същия хостел, пред който бе пребит българският гражданин Метин.
МВР призна за бунта в Любимец, оттам твърдят, че при потушаването му са ранени двама полицаи. Всички алжирци, които са имали наранявания или оплаквания, са били прегледани от лекар, но не са констатирани счупвания, допълват още от вътрешното министерство.
Според данните на полицията причината за безредиците е желанието на нелегалните имигранти да излязат от дома, в който са настанени, но това не е било допустимо./БЛИЦ
loading...

Други публикации


Напиши коментар

Коментари: 24

  1. #1
    Тик Так 07 дек 2013, 12:59
     
    0
     
    0

    Ей сега ще се изсипят разни продажници, ще снимат изпотрошения лагер и ще вдигнат врява до северния полюс, в какви условия ги мъчим тези '''ангелчета'''

  2. #2
    Zoro 07 дек 2013, 13:04
     
    0
     
    0

    Браво на полицаите! браво момчета, само така,тия мангали само от бой разбират,кво правят тука а,кой ги е викал тук? измет..само бой по тия отрепки...още не са дошли и почнаха,колко криминални случея има вече откакто тия са тук..в скоро време не само полицаите ами и скинове и всички българи така ще ги посрещаме

  3. #3
    zoui 07 дек 2013, 13:30
     
    0
     
    0

    А кои дивашки действия прогониха собствените ви поданници от собствената им страна Алжир?! Не са ли дивашки действията на алжирското посолство, което ни наводнява с непроверения си нелегален контингент?! И вместо да си ги прибере и върне по родните места, ще тръби за бългорското негостоприемство?! Не вдигайте шум, а тихо и кротко Алжир да плати за прибирането на своите поданници от българска земя!

  4. #4
    Menkata 07 дек 2013, 14:19
     
    0
     
    0

    Тези алжирци заедно с техните дипломати на самолета и в Алжир.Ще трошиш полицейско управление,бунт ли бе мамка ви нещастна малко им е било още е трябвало да ги дънят.Кво правят тука изобщо, тези как са минали границата.Щели да се жалват пред света,жалавайте се в Алжир бе боклуци.Браво на полицаите,пред такива отпуснеш ли се малко и ще те заколят до две.Ние нас си не можем да оправим и с тях да се занимаваме.Само бой и сами ще избягат.Ако българи го бяха направили това в Алжир нямаше да ги намерят изобщо .

  5. #5
    Любомир Богойчев 07 дек 2013, 14:36
     
    0
     
    0

    Ами да ги бият.Изобщо не им вярвам на тяхната версия, много лъжат тия цигани по принцип.Освен това сами казват, първо алжирци, аз в Алжир военен конфликт не помня да има, че да търсят бежански статут, второ нелегални имигранти, те са нарушили законите на родината, като са влезли в държавата ни.Изобщо трябва да си бъдат върнати и да не се занимават с тях изобщо.

  6. #6
    възмутен 07 дек 2013, 15:32
     
    0
     
    0

    То да беше оня строй,още на границата щяха да ги застрелят ама а де демокрация викат .

  7. #7
    noname 07 дек 2013, 16:22
     
    0
     
    0

    Мачкай боклука ! Мачкай !!!

  8. #8
    Влад Цепеш 07 дек 2013, 17:08
     
    0
     
    0

    не полицията,нас пуснете!да изчистим боклука !

  9. #9
    yuipop 07 дек 2013, 17:52
     
    0
     
    0

    Защо не ги екстрадирате? В Алжир не знам да има гражданска война.

    Уж сирийци приемахме, а непрестанно слушам за палестинци, алжирци, афганистанци, иракчани, малийци, камерунци и всякакви други.

    Няма ли някой по-смел в МВР да ги депортира всичките, които не са сирийци?

  10. #10
    Darth Vader 07 дек 2013, 20:23
     
    0
     
    0

    Алжирският посланник да не би да твърди, че алжирското правителство е недемократично и затова има бежанци в България, които бяхат от алжирската диктатура и терор на правителството в Алжир?!
    Защото няма друга причина за алжирци да искат политическо убежище!
    Ако е така, България да инициира предприемнето на мерки от ЕС да се смени диктатурата в Алжир с демократично правителство, както "стана" в Либия.
    А ако не е вярно, че в Алжир е диктатура и терор, всичките алжирци - на самолета и обратно в Африка!

  11. #11
    Darth Vader 07 дек 2013, 20:29
     
    0
     
    0

    Алжирският посланник да не би да твърди, че алжирското правителство е недемократично и затова има бежанци в България, които бяхат от алжирската диктатура и терор на правителството в Алжир?!
    Защото няма друга причина за алжирци да искат политическо убежище!
    Ако е така, България да инициира предприемнето на мерки от ЕС да се смени диктатурата в Алжир с демократично правителство, както "стана" в Либия.
    А ако не е вярно, че в Алжир е диктатура и терор, всичките алжирци - на самолета и обратно в Африка!

  12. #12
    Енчо Добрев 07 дек 2013, 20:52
     
    0
     
    0

    Кaто четa коментарите и ми стaвa ясно, че товa бългaрите не сме хорa. Ужaс, кaк може тaкaвa жлъч дa се сипе...

  13. #13
    Menkata 07 дек 2013, 21:40
     
    0
     
    0

    Енчо защото сме хора затова сме на тоя хал да ги търпим тука някакви боклуци.Ако са много хубави що не ги искат Германия, Франция и другите богаташчета от ЕС-то.Айде стига сме били човечни с тия,малко ли си имаме у нас пенсионери и бедни хора че на тия да им правим евала и да им угаждаме.Всичкия ресурс дето се пръска по тези гнъсове е от нас взет и от нашите родители,колко да сме по човечни,Ай стига ...

  14. #14
    Preslav 07 дек 2013, 21:46
     
    0
     
    0

    Енчо...
    Българският народ е доста толерантен в това отношение, но просто ножа опря до кокала. Да - аз не възприемам горните обиди и заплахи, но ти си живееш в Лондон, там си има закони, там си има ред... Тук знаеш какво е - пълно безхаберие от страна на партиите, на държавата, на институциите. И когато си беден, гладен, едвам свързваш двата края, едвам храниш семейството, а накрая до теб ти изсипят бежанци, без ти да ги искаш... така става...

  15. #15
    wwwww 07 дек 2013, 22:44
     
    0
     
    0

    И мен коментарите ме убедиха, че единственото умно което мога да направя с живота си е да емигрирам. По добре късно от колкото никога.

  16. #16
    afff 07 дек 2013, 22:58
     
    0
     
    0

    Да се екстрадират! Границата трябва да се охранява. Границата не може да се пресича просто ей така. Самият замисъл на границата е да не се пресича, да не се нарушава, да очертава рамките на Държавата, да не може всеки "Сульо" да мине когато и както си иска. Има КПП-та, има ред. За другите - натоварват ги на някой кораб и да се махат. Преди години виетнамците ги изселиха за нула време, а тия нелегални имигранти (не са бежанци!) разиграват цялата държава.

  17. #17
    Енчо Добрев 08 дек 2013, 01:04
     
    0
     
    0

    Мaй няма смисъл, всичко е ясно. ..Теб Преслaве кой те излъга, че живея в Лондон и нa товa отгоре от теб, кaто администратор се очаква най- малкото дa не рaзпрострaнявaш лични данни нa потребителите нa сaйтa си. Без думи. .!!

  18. #18
    Влад Цепеш 08 дек 2013, 06:12
     
    0
     
    0

    до #17 Пуснато от Енчо Добрев - велики хуманисте уземи си фордо и "бежанците" и си ги ......аман от гяури !

  19. #19
    Nikoi 08 дек 2013, 08:45
     
    0
     
    0

    Браво на полицайте, чудно ми е като са тук защо не спазват реда и дисциплината в лагерите. Малко им е боят, трябвало е още

  20. #20
    Preslav 08 дек 2013, 10:53
     
    0
     
    0

    Нещо много си противоречиш - кой те излъга, ама защо ми разпространяваш данните.
    Ами помисли си малко, че имам информация за теб габровнишки... И нарочно написах Лондон, за да не споменавам все пак истинското ти място - в България - Ре..., в Англия - Ф, К.

  21. #21
    Енчо Добрев 08 дек 2013, 11:29
     
    0
     
    0

    Някои хора упорито оприличават себе си с аборигените.Изглежда им се услажда....Да са живи и здрави!Весела Коледа!

  22. #22
    Preslav 08 дек 2013, 15:17
     
    0
     
    0

    По-добре абориген, отколкото маймун, нали маймунчо-Енчо?

  23. #23
    Енчо Добрев 08 дек 2013, 16:11
     
    0
     
    0

    Ха, браво Преславчо мамин, разпознал си се, като абориген! Не ти отне много време. Поздрави!

  24. #24
    Preslav 08 дек 2013, 16:12
     
    0
     
    0

    Естествено, малко ум има в моята аборигенска глава, да ти разбера намека, ама ти явно наистина си маймун, щом не разпозна моя... Моите съболезнования, ама ти и това няма да разбереш ресенецо.Социални мрежи

Вход

Запомни ме на това устройство

Регистрирай се Забравена парола

Последни

НАЙ-ЧЕТЕНИ НАЙ-КОМЕНТИРАНИ