Найденов: Основен приоритет за МО е грижата за военнослужещите

Pan.bg 13 дек 2013 | 09:07 views (5226) commentaries(13)
img Ангел Найденов за НВИМ: Има резултат от действията на Военна полиция

Радвам се, че действията и разследването на Военна полиция дават резултати, заяви министърът на отбраната Ангел Найденов на въпрос на какъв етап е разследването в Националния Военноисторически музей (НВИМ), съобщи Фокус.
Найденов заяви, че отговорът на този въпрос надхвърля неговите правомощия. "Радвам се, че действията и разследването, което беше осъществено от служителите на Военна полиция, дават резултати както по отношение на престъплението, свързано с кражбата на знамето от НВИМ, така и всичко онова, което беше свързано с разбиването на доставчиците на дилър и наркозависими, свързани с противозаконни действия на служител на НВИМ", коментира министърът на отбраната.

Министър Ангел Найденов пред военните аташета: Стратегическа цел продължава да бъде изграждането на Единен комплект въоръжени сили


„Независимо от финансовите трудности българските Въоръжени сили са в състояние успешно да изпълняват конституционните си задължения и ангажиментите си по линия на НАТО и Общата политика за сигурност и отбрана на Европейския съюз". Това заяви министърът на отбраната Ангел Найденов на своята първа среща с военните аташета, акредитирани в България, съобщават от пресцентъра на Министерство на отбраната.

На срещата участваха и заместник-министрите на отбраната Иван Иванов и Неджми Али, началникът на политическия кабинет на министъра Иван Жерков и представители на политическия кабинет, постоянният секретар на отбраната Добромир Тотев, заместник-началниците на отбраната генерал-лейтенант Стефан Василев и контраадмирал Георги Георгиев.
image
Като приоритети на българската отбранителна политика министър Найденов открои трансформацията на системата за отбрана с цел изграждане и развитие на отбранителни способности, професионализацията на въоръжените сили, тяхната модернизация и подобряване на отбранителния мениджмънт. „Стратегическа цел продължава да бъде изграждането на Единен комплект въоръжени сили, които да са в състояние да изпълнят успешно задачите си и в трите основни мисии", заяви министър Ангел Найденов. Той посочи, че продължава изграждането на батальонните бойни групи от състава на Сухопътните войски като подчерта, че от декларираните шест вече са сертифицирани три. Поради очакваното намаляване на българския контингент в Афганистан до края на 2014 г., ще бъде поставен акцент върху нарастване на участието ни в международни учения, както и съвместни подготовки със съюзниците ни. „Ще се търси по-ефективно използване на българо-американските съвместни съоръжения на полигон „Ново село", каза министър Найденов.

По отношение на новата операция на НАТО в Афганистан „Решителна подкрепа" (Resolute Support) министър Ангел Найденов подчерта, че България се е включила активно в процесите на нейното планиране. Той отбеляза, че има политическо решение за участие на страната ни в операцията с контингент до 110 военнослужещи.

Като предизвикателства за следващата година министър Найденов посочи стартирането на изпълнението на новия пакет от 55 Цели за способности за периода до 2028 г. и ангажиментът за изграждане на 50 формирования от състава на българските Въоръжени сили за нуждите на колективната отбрана. „Пред нас стои и необходимостта от реализацията на проектите за модернизация", каза още министър Найденов и открои като актуални придобиването на нов тип самолет за ВВС, бронирани машини за Сухопътните войски, нови кораби за ВМС.

Като един от основните приоритети за Министерството на отбраната министър Ангел Найденов изтъкна грижата за хората в системата на отбраната с постигнати конкретни резултати във възстановяването на отнети социални права . „Това е пътят, по който можем да търсим възстановяване на достойнството и престижа на военната професия", заяви министър Найденов. По думите му именно стъпките в социално отношение имат дял в значителното нарастване на интереса към конкурсите за вакантни длъжности във военните формирования.

Министър Найденов представи и приоритетите на министерството, свързани с повишаване на бойната подготовка и бойната готовност, както и осигуряването на максимално добри условия за изпълнение на задачите на военнослужещите в мисии.

От името на Асоциацията на военните аташета в България полковник Рей Шулц, военен аташе на САЩ, връчи на министър Ангел Найденов плакет на асоциацията.
loading...

Други публикации


Напиши коментар

Коментари: 13

 1. #1
  Боец 13 дек 2013, 11:56
   
  0
   
  0

  Какво стана с приемането на второ четене в пленарна зала на ЗИ на КСО 353-08-29_20.11.2013? Май ще остане за догодина или въобще няма да бъде приет на второ четене.

 2. #2
  любопитен читател 13 дек 2013, 12:28
   
  0
   
  0

  След безброй нарушения и тежки престъпления в НВИМ няма ли най-сетне вечната директорка Соня Пенкова да понесе някаква дисциплинарна отговорност - напр. "мъмрене" (мърморене)?
  Този "Единен комплект въоръжени сили" е пълна простотия и основна гордост на генерал-министъра Аню Ньойски. Нещата си продължават без Аню по Анювски...

 3. #3
  кръстан 13 дек 2013, 12:54
   
  0
   
  0

  то до 2028 г няма да има държава.тоя какви сметки прави

 4. #4
  Иван ... 13 дек 2013, 13:56
   
  0
   
  0

  Г-н Министър за какво осигуряване на бойната подготовка говорите като ние долу в забравените от всички бойни формирования ( баталъон и надолу ) си купуваме всичко сами . Плаща ме си за да работим и трагичното е че на никой от самозабравилите се старши щабове не му пука за това.За какви бойни машини, самолети и кораби говорите като войниците ви нямат дрехи и обувки а основното стрелково оръжие е модел от преди 50 години .

 5. #5
  Кирил Банков 13 дек 2013, 14:14
   
  0
   
  0

  Уважаеми колеги, моля не бъдете лаици.
  На този министър/А.Н./ като кмет на гр.Димитровград му казвахме ,,Геле Мъдото,,.
  С една дума- загубеняк и вятърничив.

 6. #6
  321 13 дек 2013, 16:21
   
  0
   
  0

  Да питаме и Преслав или кой, кой, кой ще ни ИНФОРМИРА... Какво стана с приемането на второ четене в пленарна зала на ЗИ на КСО 353-08-29_20.11.2013? Май ще остане за догодина или въобще няма да бъде приет на второ четене.
  Чакаме отговори от ПРЕСЛАВ.

 7. #7
  Преслав 13 дек 2013, 16:43
   
  0
   
  0

  Турците пак ни изиграха. На пленарното заседание на 12.12.2013 се видя, че мнозинство в залата имаше от ГЕРБ, а господата депутати от ДПС са поставили условия, които БСП не подкрепят и не са съгласни. Ако все пак бе започнало самото гласуване на ЗИ на КСО 353-08-29_20.11.2013 не се знаеше, какво щеше да стане, затова гласуването бе отложено за другата седмица, пленарните заседания от 18-20.12.2012. Ако и тогава не бъде приет на второ четене това ще стане догодина.

 8. #8
  321 13 дек 2013, 17:15
   
  0
   
  0

  Да.... Благодаря ти Преслав за изчерпателният отговор.

 9. #9
  Cyber 13 дек 2013, 17:30
   
  0
   
  0

  След информацията подадена от Преслав ( за което и аз му благодаря), все повече се замислям дали не е крайно време да разтуряме седянката. Поне премиера има опит в тези неща и е крайно време да обясни на СтаниШЕФ за какво иде реч.
  Явно на масата с баницата има разногласия и се надявам този път да не сме пак ние потърпевшите.

 10. #10
  123 13 дек 2013, 18:07
   
  0
   
  0

  Когато България стане Догания, тогава ще има и второ четене. Вие не разбрахте ли, че Доган си направи парламент, правителство и държава и си дерибейства? За каква армия говорите, за каква авиация?

 11. #11
  гневен 13 дек 2013, 18:47
   
  0
   
  0

  Ние обикновено сме винаги (от всички
  управляващи)потърпевши,но съм сигурен,че им го връщаме на избори почти единодушно.Тук предупреждавах ГРОБ,че ще издухат супата,но те не се интересуваха от нашите гласове и резултата е ясен и то за много дълго време!
  Идват евроизбори и други - ще видим!
  ПС: Никакви социологически агенции не важат пред мен!Каквото съм си помислил за дадени политически сили ВИНАГИ е ставало!

 12. #12
  Preslav 13 дек 2013, 19:03
   
  0
   
  0

  С ТАЗИ РАЗЛИКА, ЧЕ ТОЗИ ОТГОРЕ НЕ Е ПРЕСЛАВ. Аз съм си Преслав Панчелиев, създател на ПАН.БГ - името ми се пише от край време на английски...
  Някой май манипулира...

 13. #13
  DDT 14 дек 2013, 09:25
   
  0
   
  0

  Сбъркани са приоритети на МО. Основният приоритет на МО би следвало да са бойните способности на армията (силно занижени към момента, да не кажа почти никакви), а те са система от личен състав, въоръжение и тяхното всестранно осигуряване, осигуряващо необходимата подготовка за изпълнение на Конституционните задължения. Всеки може да си отговори налице ли е тази система. Ако министърът е решил да поддържа една "детска градина от пораснали момченца и момиченца (гласоподаватели)" тогава е нормално личния състав да му е основния приоритет. Но кому е нужна такава "детска градина"? Всъщност е ясно на кого е нужна - рано или късно пак ще има избори и в този ред на мисли нещата намирисват на популизъм. Добре е, че за разлика от предишните бандити, Найденов се грижи за най-важният компонент от системата-личния състав, но без баланса с останалите компоненти просто няма система. А той е влиятелен политик и можеше да направи повече с бюджета, но за това е необходима и решителната реакция и подкрепа на т.н. генералитет, който за пореден път доказа, че е една безлична сбирщина от послушковци.
  Преславе, аз не виждам никаква манипулация с твоето име. Да не би само едно магаре да се казва Марко :-)))? Използвам народна поговорка, без да искам да обидя някого.Социални мрежи

Вход

Запомни ме на това устройство

Регистрирай се Забравена парола

Последни

НАЙ-ЧЕТЕНИ НАЙ-КОМЕНТИРАНИ

Морски архиви

Прочети още

Броячка