Предстоят радикални промени на Закона за отбраната и Въоръжените сили

Pan.bg 13 дек 2013 | 19:06 views (7665) commentaries(9)
img Министерството на отбраната отделя допълнително 7,5 млн.лв. за повишаване на допълнителните възнаграждения на военнослужещите и цивилните служители и повече от 12 милиона за увеличаване на парите за храна, т.е. на т.нар. порцион.

Спирдон Спирдонов-otbrana.com

Първите поправки на Закона за отбраната и Въоръжените сили, подготвени от новото политическо ръководство на МО, вече са гласувани на първо четене от Народното събрание. След окончателното им приемане ще стане възможно правителството на утвърди предложените вече нов устройствен правилник на Министерството на отбраната и промените в Устройствения правилник на ИА „Военни клубове и военно-почивно дело”. По-радикална промяна на Закона за отбраната и въоръжените сили е заложена в законодателната програма на Министерството на отбраната, съответно на Министерския съвет за 2014 г., заяви от парламентарната трибуна министърът на отбраната Ангел Найденов. Предстоят промени, каза той, и в Постановлениe № 333 на Министерския съвет от 2010 г., с което e приет Планът за развитието на Въоръжените сили.
image

Министърът информира депутатите за предстоящите промени. Предвижда се администрацията на МО да се структурира в звена, самостоятелни отдели, главни дирекции, дирекции и инспекторат. Така общата численост на персонала в административните звена ще бъде намчалена с 84 души, т.е. от 1660 души на 1576 души. Инспекторатът на Министерството на отбраната ще възстанови дейността си за извършване на проверки на бойната подготовка, войсковия ред и дисциплината и на оперативните способности във въоръжените сили. Според сега действащия Закон за отбраната и Въоръжените сили началникът на отбраната непосредствено ръководи и отговаря за бойната подготовка и за състоянието на оперативните способности на Българската армия. При съществуващата нормативна уредба обаче, посочи министърът, липсва текст, който да регламентира проверки на бойната подготовка, на реда, дисциплината и на оперативните способности в останалата част на въоръжените сили, с оглед на което се налагат тези промени.

В специализираната администрация на Министерството на отбраната се създават две нови дирекции.

Първата дирекция е „Социална политика”. Създаването й, подчерта министър Найденов, е част от стъпките, които предприема политическото ръководство на МО за възстановяване на социалните права на военнослужещите и цивилните служители в министерството. Смята се, че с обособяването на самостоятелна дирекция ще се подобри осъществяването на тази особено важна дейност, като същевременно министърът подчерта, че няма да се увеличи администрацията на ведомството.

Втората нова дирекция е „Търговски дружества и отбранителна организационна подготовка”. Тя ще подпомага ръоводството на МО, респективно министъра на отбраната, в упражняването на правата на едноличен собственик на капитала в дванадесетте търговски дружества в състава на МО. Смятаме, обясни министърът, че функциите на министъра като орган на изпълнителната власт и като едноличен собственик на капитала следва да са ясно разграничени и да не се смесват. Обратното предполага грешки. В този смисъл е необходимо структурата, която подпомага министъра да упражнява правата си на едноличен собственик на капитала, да бъде самостоятелна, а не в рамките на друга дирекция, което налага и промяна на устройствения правилник на МО.

Промените в закона ще доведат и до преструктуриране на Комендантството на МО. Сега то е юридическо лице по чл. 60 от Закона за администрацията. Предстои да стане военно формирование, пряко подчинено на министъра на отбраната. Според Ангел Найденов при сегашната структура Комендантството е сведено до една домакинска служба на МО, което е много различно от онова, което трябва да изпълнява като функции и отговорности. По чл. 60 на Закона за администрацията предстои обособяването на Информационния център на МО като самостоятелна структура. В резултат на това Военният телевизионен канал, Военната киностудия и вестник „Българска армия” ще излязат от състава на Изпълнителна агенция „Военни клубове и военно-почивно дело”.

Дирекция „Инфраструктура на отбраната” ще се преструктурира в главна дирекция с териториални звена. По този начин, според министъра, цялостната дейност по управление на военната инфраструктура, инвестиционната политика, строителството и жилищната политика на МО ще се осъществяват под единно ръководство и негов пряк контрол чрез специализирана административна структура.

Вече са направени девет стъпки във връзка с възстановяване или регламентиране на нови социални права на военнослужещите и на цивилните служители, каза министърът. Все още обаче не е дошло времето на възстановяване на отменената от предишните управляващи глава „Социална политика” в МО. Разчита се много на бъдещата дейност на дирекция „Социална политика” в МО. От думите на министъра стана ясно, че се отделят 7,5 млн.лв. за повишаване на допълнителните възнаграждения. Повече от 12 милиона ще отидат за увеличаване на парите за храна, т.е. на т.нар. порцион.

32,5 млн.лв. ще са необходими, ако беше подкрепено предложението на група народни представители от ГЕРБ за по-високи коефициенти при определяне на възнагражденията на военнослужещите и за въвеждането им за цивилни служители. Това финансово натоварване в момента не е по силите на МО. Аз, заяви министър Найденов, с радост бих приложил всеки един по-висок коефициент, ако разполагаме с необходимия финансов ресурс от 32, 5 млн.лв. допълнителни средства.
loading...

Други публикации


Напиши коментар

Коментари: 9

 1. #1
  BG army 13 дек 2013, 20:15
   
  0
   
  0

  We will see

 2. #2
  глупчо 14 дек 2013, 00:14
   
  0
   
  0

  Ало,оо БСП, ВЪЗСТАНОВЕТЕ ТОВА КОЕТО СЪС ВАШИТЕ ГЛАСОВЕ ВЪВ НАРОДНОТО СЪБРАНИЕ СЕ ОТМЕНИ/ХТЕ/.
  ВЪРЖЕТЕ "БАЗАТА" на заплатата отново със "СРЕДНАТА БЮДЖЕТНА ЗАПЛАТА". А евентуалните "добри"промени във коефициента си ги......!!!

 3. #3
  моuntain ranger 14 дек 2013, 00:38
   
  0
   
  0

  Приемането и въвеждането на Устройствения правилник на МО ще бъде най-големият тест за зам.-министър Иванов. Кадровото движение (отвътре навън и отвън навътре) или ще разсее съмненията, или ще ги потвърди. Не е възможно безброй пъти да се явяваш на един и същ поправителен изпит. Ако не се оправдаят очакванията на хората, които подкрепят това правителство, ще настъпят големи сътресения, за които ще трябва да отговарят конкретни лица. И най-добрите въжеиграчи не са застраховани от политане към пропастта... А и вече мнозина ги гледат не с бинокъл, а под лупа...

 4. #4
  Диммир 14 дек 2013, 08:55
   
  0
   
  0

  Ехо, май забравяте, че зависим единствено от добрата воля на министъра и неговия екип! Ръцете са ни вързани и освен да пушим на обществено място друго няма какво да направим. Оттеглянето на доверието на военнослужещите от кабинета отдавна не е стряскащ фактор. Обещанията бяха много, изпълнени са много малко. Всичко е прах в очите и ритник в задника!
  Какво свършиха до този момент? Дори и "площадката" не е разчистена за да започне надграждането (възстановяването) на БА.

 5. #5
  росен 14 дек 2013, 09:10
   
  0
   
  0

  този инспекторат пак ще се напълни с излищните клатимъдевци полковници.

 6. #6
  Boy-scout 7th Cavalry 14 дек 2013, 09:55
   
  0
   
  0

  Съгласни сме с # 5 - росен. То и сега в Инспектората от години се подвизава едно о.з. любимец на Соня Янкулова...

 7. #7
  капитанче 15 дек 2013, 14:19
   
  0
   
  0

  Абе стига демагогия. Във всички министерства е получена депеша от Орешарски за съкращения, но задължително да се почва с т.н "незаменими пенсии" . Само в МО-то се правят сметки как да скатаят "незаменимите". Срам ме е от вас.

 8. #8
  Глупчо 15 дек 2013, 17:23
   
  0
   
  0

  Капитане, но за сметка на това 2000/ДВЕ ХИЛЯДИ/ военнослужещи ще останат без прехрана през 2014г., по приетият през 2010г. план на ГЕРБ/ грешка гроб/.

 9. #9
  stamat 16 дек 2013, 14:26
   
  0
   
  0

  naidenov da ne zabravja za chl.69 ot kso inache ne trjabva da traem povecheСоциални мрежи

Вход

Запомни ме на това устройство

Регистрирай се Забравена парола

Последни

НАЙ-ЧЕТЕНИ НАЙ-КОМЕНТИРАНИ

Морски архиви

Прочети още

Броячка