ГЕРБ саботираше укази на Първанов

Pan.bg 17 дек 2013 | 11:13 views (5003) commentaries(18)
img pressadaily.bg


Заради Николай Младенов едва не загинаха наши бойци в Афганистан

Днес публикуваме последната част от разказа на бившия военен министър Николай Цонев, който е бил кадрови офицер в зенитния полк в Самораново. Пред „Преса“ той разказа любопитни перипетии от казармения живот, особено когато полкът е провеждал стрелби на полигона край Шабла. Той си спомни и за ситуацията в София, когато гръмнаха складовете с боеприпаси в Челопечене.

image
Много съм преживял, но такъв прецедент, който ми се случи като министър на отбраната - да не се изпълни указ на държавния глава за войската, ми се случи за първи път. Това всъщност бе и прецедент в историята на армията. През 2009 г., последната от мандата на нашето правителство, Съветът по отбрана на МО реши началник на полицията да стане полк. Иван Мечков. Кабинетът предложи на президента Георги Първанов да издаде указ за назначаването му и за повишаване в звание бригаден генерал. На 13 юли Първанов издаде указа. Междувременно ГЕРБ бе спечелил парламентарните избори, но още не бе сформиран новият кабинет, а управлявахме ние. Като военен министър, както е по закон, издадох заповед за изпълнение на указа на държавния глава. Но се задаваше новата власт и институциите започнаха да се нагаждат към нея. Председателката на ДИКСИ Цвета Маркова си позволи със стари похвати от времето на ДС да

заплашва офицери

от МО, че ще им бъде отнет допускът за работа с класифицирана информация, ако позволят на ген. Мечков да встъпи в длъжност. Той вече имаше издаден такъв допуск от Военната полиция. Именно този документ се оказа ябълката на раздора. С безкрайни административни врътки се отлагаше новото назначение. Аз сигнализирах Военната прокуратура, че генерали не изпълняват заповед на министъра, което си е абсолютно престъпление и се преследва с цялата строгост на закона. Но тя естествено, както и се очакваше, не реагира на моя сигнал и не предприе нищо. Междувременно Борисов състави кабинет и военен министър стана Николай Младенов. Именно той направи всичко възможно да не се изпълни указът на Първанов и се изгаври с държавния глава. По сигнал на Младенов Военната прокуратура образува досъдебно производство срещу ген. Мечков.

В крайна сметка обвинението срещу генерала не издържа и той бе оправдан. После осъди Военната прокуратура. И какво от това? Съсипаха му съдбата. Но защо разказвам всичко това? Защото армията е институция, чиято най-важна опора е единоначалието - независимо каква е политическата система и кой управлява. В нея неизпълнението на заповед е най-голямото престъпление. Не се ли спазва принципът на единоначалието, във Въоръжените сили настъпва анархия. Тогава до закриването на държавата има само крачка. Но ето че министри на ГЕРБ бяха първите, които извършиха такова престъпление. Впрочем Николай Младенов и като външен министър пак не зачиташе президента. Той отказа да назначи посланик, след като държавният глава бе издал указ.

Спомням си, че посещението ми при нашите рейнджъри в Афганистан като министър през 2008 г. съвпадна с рождения ми ден - 9 юни. Така стана, че там го чествах с момчетата - черпихме се с безалкохолна бира, говорихме си за живота. Аз ги увещавах да не напускат армията, защото ще направим всичко възможно да подобрим условията им за живот. Именно по това време направихме една от първите стъпки, като увеличихме командировъчните за участниците в контингентите в Афганистан с 15 евро на ден. А това са

близо 1000 лв. на месец

Но думата ми е за друго - когато кацнахме в Кабул, ми докладваха, че трябва да променим маршрута за придвижване до базата, тъй като имало сигнал за заложено взривно устройство на пътя. Така цялата делегация с журналистите бяхме преведени по заобиколен маршурт през крайните квартали на Кабул. Трябва да поясня какви мерки за сигурност се вземат при посещение на VIP лице там, какъвто е министърът на отбраната. Първо визитата се пази в абсолютна тайна. За нея се съобщава едва на връщане, обикновено когато самолетът наближава Турция или най-малкото трябва да е минал поне половин час, след като се е отлепил от пистата в Кабул. Освен това не се разрешава такова посещение да е повече от едно денонощие и да се преспива там. Командването на армията изготвя разчетите така, че да се лети само през нощта и да се пристига както на отиване, така и на връщане, в първите часове на утрото.

Но какво направи Николай Младенов, съжалявам, че пак ще дам пример с него. Нали в края на януари 2010 г. Бойко реши да го сменя и да го прави военен министър. Именно в последния ден от пребиваването си в МО той реши да ходи в Афганистан. От какъв зор и защо, не стана ясно. Вероятно да си погъделичка самолюбието и да се направи на мъж - нали не е бил войник. Така започнаха афганистанските му парадокси. Оттук излетя като военен министър, но там го представяха като външен. Но това не е всичко. Пресцентърът на МО, вероятно по негово разпореждане, предварително обяви, че ще ходи в Афганистан. Това е първото драстично нарушение на мерките за сигурност. Второто е, че стоя почти седмица. През това време пресслужбата също обявяваше къде ходи, с кого се среща и т.н. Тази информация обаче тече по интернет, а талибаните не лапат мухи. И белята стана. Докато Младенов бе там, те обстреляха българския лагер и една ракета или няколко, не помня точно, попаднаха в целта. Едва не загинаха наши момчетата. По чудо се разминахме без жертви. На другия ден талибаните официално обявиха, че цел на ракетния им обстрел е бил българският военен министър. Трима наши бойци бяха ранени, един от тях особено тежко. Шрапнел

отнесе половината му череп

и лекарите едва го спасиха. Ампутираха му едната ръка и сега ходи със скъпа протеза, поръчана от чужбина. МО хвърли доста средства за спасението и лечението на боеца. Но парите в случая са най-малката беда, защото става дума за прекършена човешка съдба.

Следя внимателно парламентарните дебати и се учудвам на цинизма на ГЕРБ как се е загрижил за доходите на военните. Нали внесоха законопроект за увеличаване на заплатите в армията чрез повишаване на коефициента, чрез който се изчисляват месечните възнаграждения на военнослужещите. А именно те, докато бяха на власт, почти 4 г. не изпълняваха закона за отбраната именно в частта за заплатите. През мандата на нашето правителство направихме изцяло нов военен закон, чрез който увеличихме тези показатели. Но щом ГЕРБ спечели властта и започна да командва, военните получаваха по-малки заплати, отколкото им се полага по закон - войниците с 33% по-малко, а сержантите с 25%. Изчисленията сочат, че кабинетът „Борисов“ е ощетил с близо 60 млн. лв. фонд работна заплата в армията.
loading...

Други публикации


Напиши коментар

Коментари: 18

 1. #1
  APIS 17 дек 2013, 11:37
   
  0
   
  0

  Всичко е такова мазало, че не е нормално да се рови в него чорек. Но ми се иска г-н екс министъра да хвърли светлина по отношение на жалбите до него по повод проведения мащабен подбор във ВС през април и май 2008г. Това не бяха само сигнали, а конкретни факти за корупция и безпринципност, в последствие замазани от него и послушния Инспекторат на МО, който винаги е бил ориентиран към само една партийна централа.

 2. #2
  Мислител 17 дек 2013, 14:29
   
  0
   
  0

  Като стане въпрос за "рИформите" в БА, всички (незивестно защо) плюят Аню, като че ли ТОЙ създаде плана за ликвидацията на поделенията. Този плъшок Цонев никой не го пита по тези въпроси, а и той си трае. Той обича да го питат за детските градини, жилищата и най-вече за знаменитото повишение на заплатите. Но виж, някой да го запита: "Ми тези планове за съкращения на поделенията не бяха ли изготвени по твое време?" - няма! По времето на СвинЯров и по цонево време се изготвиха всички планове за безогледно рязане,ама тази шушумига не обича да говори по този повод! При него значението на военните като експертиза беше сведено до "средство за бърсане на задник" - те трябваше да намират аргументи за мъдрите решения на министъра! Било закупуване на "машината за ламарина", закриване на полигона в Змейово (помните ли?) - военните трябваше да пишат докладни и да искат да стане каквото Цонев е вече решил! Забелязахте ли пасажа, дето става въпрос, че военните, видиш ли, си позволили волнодумството да не изпълнят мигновено негова заповед - отношението е като на атакист към група цигани!

 3. #3
  Лило Генов 17 дек 2013, 14:38
   
  0
   
  0

  Ало.ооо Мислител,
  ти на коя планета живееш.
  Ако си от ПП ГЕРБ, то тук няма място за такива като таб и гробски мислители.Вашето место е в 2 на 2.
  Само там ще намерите смирение.Ти, Аню нойския, валето крадливото и компания.

 4. #4
  нн 17 дек 2013, 14:48
   
  0
   
  0

  да го запита някой през 2009г преди парламентарните избори ,като мажоритарен кандидат колко пари даде на неговите застъпници в сливен и н. загора да черпят на корем и да агитират за него

 5. #5
  Me4o 17 дек 2013, 15:13
   
  0
   
  0

  А някой да си спомня за подигравката с българското офицерство "Полковник Лили Иванова"? Тя после му се отплати, като му пя по време на кампанията! И защо като някой не е съгласен с телешкия възторг от този далавераджия, веднага бива обявен за гербер, сатанист и канибал?! Толкова ли е противопоказно да мислиш с главата си, а не да вървиш като овца в коловоз!?

 6. #6
  опълченски офицер 17 дек 2013, 16:29
   
  0
   
  0

  Аню Ньойски в пандиза и никога повече ПП ГРОБ на власт! Не сме чак такива мазохисти, че пак да ги избираме!

 7. #7
  NeuTron 17 дек 2013, 16:46
   
  0
   
  0

  А Цонев - в политическата история!

 8. #8
  Кирил Банков 17 дек 2013, 19:35
   
  0
   
  0

  Прави ми впечатление,че всички които плюят срещу най-добрия министър на МО след 90-те год.Николай Цонев са анонимни.
  Да се учуди на тяхната памет кой ,колко и как го е направил?
  При кой министър е имало най-големи придобивки,привилегии,бонуси и прочие в МО.
  Защо е необходимо да се казва на бялото:черно.
  Или във форума има хора които ръкопляскат и сега на Ньойския Аню.

 9. #9
  военнен 17 дек 2013, 19:54
   
  0
   
  0

  Министър Цонев успя да постигне за една година и три месеца толкова колкото много не успяха и за двадесет! Да е жив и здрав!

 10. #10
  военен 17 дек 2013, 20:02
   
  0
   
  0

  Между другото той казва самата истина, понеже през 2010г. бях там и Венелин Петков направи "Супер репортаж", но последиците бяха твърде тежки...!

 11. #11
  никиник 17 дек 2013, 20:58
   
  0
   
  0

  То и един друг "бастун" ходи в Кербала да се лези оттам и стана белята,която още е секретна.Да сме благодарни,че от този "Супер репортаж" и от дрънканиците на Ник.Младенов не кербалясахме.Съжалявам за това младо момче ,ще му бъде трудно в живота,но дано има късмет,желая му го от все сърце.

 12. #12
  Боцмана 17 дек 2013, 21:40
   
  0
   
  0

  до Кирил Банков......веднага ще ти отговоря!Военнослужещите бяха много добре до около 1996-97 без да се задълбочаваме кои са били министри до това време!Просто пак си получавахме заплатите.....само,че и ни оставаха пари за следващия месец!-а това вече не се е случвало доста отдавна-дори и при Цонев!

 13. #13
  Диммир 17 дек 2013, 22:41
   
  0
   
  0

  Да живее министър Н.Цонев!
  Най-добрия министър на отбраната след Д.Джуров!
  Може да е било инцидентно, целенасочено, с користни цели, предизборно и т.н., но истината е, че никой друг не направил толкова за армията! Така, че не плюйте, не обиждайте и не клеветете, а благодарете! Поне в навечерието на Коледа бъдете честни, дори и само пред себе си! Някои хора направо се самозабравиха, човек им подаде пръста си, те искат да му отхапят ръката. Обещаха да махнат годините - тази седмица това ще стане факт. Ще върнат голяма част от социалните придобивки, макар и не всичките които ни отнеха, но и това е нещо. Стига сте ламтели за пари, заплатите ни не са малки (в сравнение със средното ниво). Всички сте знаели, че като постъпвате в армията това няма да ви направи богати, не са ви направили и бедни. Искайте постижими неща - качествени дрехи, нормални условия за работа, повече ведомствени жилища в големите гарнизони, съвременни военни магазини, НАТО-вски калибър на стрелковото оръжие, части за техниката и т.н.

 14. #14
  Али 18 дек 2013, 02:00
   
  0
   
  0

  МИНИСТЕР заМАЙН Е БЛЕДО КОПИЕ НА ИНТЕЛЕКТА И ВЪЗМОЖНОСТИТЕ НА ЦОНЕВ.
  НАЙ ДОБРИЯ, МИСЛЕЩ И РВШИТЕЛЕН МИНИСТЪР ОТ ПРОМЕНИТЕ.

 15. #15
  Химик 18 дек 2013, 09:05
   
  0
   
  0

  Боцмане,
  колко пари ти оставаха за следващия месец?
  Защото на мен никога не са ми стигали.
  Имам 1 апартамент под наем и добре,че е той.
  Та, можеш ли да ми кажеш за 1г. и 3месеца кой министър е дал най-много на армията.
  Сигурно и той е правил грешки.Напр.ако бе изгонил герберските подлоги може би щеше да е още по-добре сега.Защото на А. Найденов не му стиска.

 16. #16
  И той 18 дек 2013, 09:39
   
  0
   
  0

  Аз пък си спомням,че преди да стане министър му викаха по прякор Хлебаря Цонев.Много хора забравиха срещу 40 сребълника,че тоя човек оглавяваше и печално известната Дирекция Кражби и Продажби.Тоя въжеиграч преди изборите през 2009г. даже обеща да закрие полигона в Змейово,само и само да вземе гласовете на старозагорци,нищо ,че щеше да досъсипе огризките от българската оръжийна промишленост.Иначе това кооето е написал е вярно,но и той е боклук като тези срещу които пише.

 17. #17
  o.р. И.Колев 19 дек 2013, 09:02
   
  0
   
  0

  Съгласен съм с К.Банков.
  Има анонимни във форума раздаващи ,,експертно мнение
  и доволни от Аню ньойския.
  Как да го сравня с Н.Цонев?
  Простичко е и глупаво.
  Цонев е човека създал най-добрата организация на работа в МО./без сътресения в дирекциите и с плановост.Сега е хаос.Колкото до това ,че е бил хлебар, зная само че е имал акции от търговско дружество за хлебни изделия.Който иска да си купи някакви акции има борса за това./хляб.метали,месо и прочие.Въпрос на далновидност и предприемчивост.

 18. #18
  NEVER GROB 19 дек 2013, 19:22
   
  0
   
  0

  КОЙ НАЗНАЧИ НИКОЛАЙ МЛАДЕНОВ ..ЗАЩО НЕ Е В ЗАТВОРАСоциални мрежи

Вход

Запомни ме на това устройство

Регистрирай се Забравена парола

Последни

НАЙ-ЧЕТЕНИ НАЙ-КОМЕНТИРАНИ

Морски архиви

Прочети още

Броячка