Планът за унищожаването на сирийското химическо оръжие беше променен

Pan.bg 19 дек 2013 | 18:18 views (2354) commentaries(1)
img ruvr.ru

В Сирия пристигнаха първите руски камиони, предназначени за превоз на химическото оръжие. Отровните вещества от хранилищата в цялата страна ще бъдат транспортирани до Латакия и натоварени на кораби. Така ще бъде изпълнено изискването на международната общност - в Сирия да не останат химически арсенали.

Първоначално се предполагаше, че най-опасните бойни химически вещества ще бъдат изведени от Сирия преди 31 декември. При това те трябваше да бъдат доставени до пристанището от сирийската армия. Но се оказа, че Дамаск няма техниката, необходима за толкова отговорна операция.

Когато Западът реагира отрицателно на искането на Дамаск за предоставяне на бронирани превозни средства за превоз на химическото оръжие на правителствената армия, Русия се притече на помощ. Беше постигнато съгласие, тя да прехвърли в Сирия специални камиони, цистерни и специални сили за транспортирането на химическото оръжие. Задачата на сирийската армия е да гарантира безопасното придвижване на конвоите по пътищата от складовете до пристанището Латакия.

В зоната на руската отговорност сирийското химическото оръжие ще се намира докато напусне териториалните води на Сирия, на корабите, предоставени от Дания и Норвегия. След това, в едно от пристанищата на Италия варелите с токсини ще бъдат натоварени на американски кораб, на борда на който ще бъдат унищожени отровните вещества. Но все още не е решено, къде в този момент ще се намира корабът със смъртоносния товар, отбелязва политологът Александър Чеков:

- Да се унищожи това химическо оръжие в открито море, тоест извън пределите на териториалните води на която и да е страна, е опасно. Просто защото там може да се появи буря или друго природно бедствие, и не е ясно, както то може да се отрази на кораба. Поради това се предполага, че той трябва да влезе в някакво пристанище в трета страна или в някакво, защитено от ветровете, място. Но досега нито една от държавите не е дала съгласието си за използването на своите териториални води за унищожаването сирийското химическо оръжие.

Всички тези обстоятелства влияят неблагоприятно на сроковете за изпълнение на разработения от Организацията за забрана на химическите оръжия (ОЗХО) план. Впрочем, това не означава, че той няма да бъде изпълнен. Към днешна дата, цялото оборудване за производство на химическо оръжие в Сирия е унищожено. Решено беше, някои от токсините и контейнерите, в които те са били съхранявани, също ще бъдат унищожени на територията на страната.

Операцията на химическото разоръжаване на Сирия трябва да завърши до 30 юни 2014 година.
loading...

Други публикации


Напиши коментар

Коментари: 1

 1. #1
  христофор 21 дек 2013, 10:54
   
  0
   
  0

  ....А, морето е дълбооооко?????Социални мрежи

Вход

Запомни ме на това устройство

Регистрирай се Забравена парола

Последни

НАЙ-ЧЕТЕНИ НАЙ-КОМЕНТИРАНИ

Морски архиви

Прочети още

Броячка