Връщат на служба военни, напуснали заради структурни промени

Pan.bg 20 дек 2013 | 21:57 views (5876) commentaries(10)
img Военнослужещи, напуснали въоръжените сили заради структурни промени, ще могат да постъпят отново на служба при определени условия, реши парламентът с приемането на второ четене на промени в закона за отбраната.
На военна служба ще могат да се приемат и хора, които са изпълнявали военна служба (кадрова военна служба) и са освободени от нея поради организационно-щатни промени или при пълна или частична ликвидация въз основа на акт на Министерския съвет, или при съкращаване на числеността на въоръжените сили или на отделни техни формирования по решение на Народното събрание, гласуваха депутатите.
Условието е кандидатстването за връщане във въоръжените сили да става не по-късно от пет години след освобождаването от военна служба. Към датата на приемане на военна служба на кандидатите трябва да им остават не по-малко от три години до навършване на пределната възраст за военното звание, изискващо се за заемане на длъжността. Първоначално предложението предвиждаше не по-малко от пет години до навършване на пределната възраст, но по предложение на Валентин Радев (ГЕРБ) изискването беше намалено на три години.
Янаки Стоилов (Коалиция за България) обясни, че тези текстове създават по-голяма гъвкавост хора, напуснали заради структурни промени, сега отново да постъпят на служба. За тях не се изисква възрастта за първоначално назначение, тъй като те вече са работили няколко години във въоръжените сили, посочи той.
image
Валентин Радев се съгласи, че предложението е добро и отбеляза, че такава практика има и в НАТО. Той отбеляза, че най-големите съкращения не са били по времето на ГЕРБ, а през 2008 г. Радев посочи, че тези хора обаче няма да могат да се върнат в системата, защото не отговарят на изискването кандидатстването да става не по-късно от пет години след освобождаването от военна служба.

Депутатите промениха пределната възраст за военна служба за войниците (матросите) на 50 г. Досега тя беше 45 години. С приетите изменения се даде и възможност военнослужещи мъже да излизат в отпуск за отглеждане на дете. Министърът на отбраната ще може да предостави на военнопатриотични съюзи, организации и сдружения за непосредствено осъществяване на тяхната общественополезна дейност помещения без заплащане на наем, реши още парламентът. Тези помещения могат да бъдат във военни клубове или други подходящи помещения в сгради на Министерството на отбраната или на структури на пряко подчинение на министъра.
Инспекторатът на МО ще проверява бойната подготовка, войсковия ред и дисциплина и оперативните способности във въоръжените сили. Комендантство-МО става на пряко подчинение на министъра на отбраната, приеха още депутатите.
loading...

Други публикации


Напиши коментар

Коментари: 10

 1. #1
  Пенчо 20 дек 2013, 23:53
   
  0
   
  0

  А какво ще стане с тези, които са се пенсионирали миналата година заради промените ? Дали те имат право да постъпят отново на работа ?

 2. #2
  OP 21 дек 2013, 05:43
   
  0
   
  0

  Нали си се пенсионирал? Като какъв да се върнеш? Аз като пенсионер считам, че не е редно.

 3. #3
  OP 21 дек 2013, 05:48
   
  0
   
  0

  Да добавя, че ако си съкратен без придобито право на пенсия би следвало да имаш право да бъдеш възстанован на служба. Освен ако не си над 40г.

 4. #4
  Боцмана 21 дек 2013, 07:24
   
  0
   
  0

  Пенчо......Пенчо......май е излишно да коментираме какво си работил в армията.....че да те е така жал!

 5. #5
  любопитен читател 21 дек 2013, 09:58
   
  0
   
  0

  А ще връщат ли цивилните експерти, които безпринципно бяха уволнени от Аню Ньойски от МО и подчинените структури, за да се назначат на тяхно място активисти герберасти и военни пенсионери приятелчета на Аню Ньойски???
  ГРОБарската партия за 3,5 години е уволнила над 40 хиляди държавни служители... Затова и армията и държавата са на това дередже...
  Господин Таско Ерменков, в МО се извършиха най-много безчинства и затова проверката там трябва да е по-задълбочена от останалите ведомства!

 6. #6
  mun40 22 дек 2013, 10:27
   
  0
   
  0

  абе вие мазохисти ли сте ,че да се връщате!!!!!!

 7. #7
  IVAN RADEV 22 дек 2013, 18:05
   
  0
   
  0

  SLED DAGD KA4ULKA

 8. #8
  анонимен 22 дек 2013, 23:42
   
  0
   
  0

  Интересно, защо чак сега се приема след като най -големите съкращения в армията бяха през 2008г.- следователно тези хора не могат да кандидатстват за връщане на работа. Само прах в очите...

 9. #9
  читател 23 дек 2013, 01:38
   
  0
   
  0

  interesno za6to to4no 5 godini

 10. #10
  Сержант 27 дек 2013, 19:36
   
  0
   
  0

  Предлагам всички цивилни експерти не да ги върнат, а и що е останало да ги изринат.С изключение на тези , които не вземат пенсия, всичко друго е кърлежи.Социални мрежи

Вход

Запомни ме на това устройство

Регистрирай се Забравена парола

Последни

НАЙ-ЧЕТЕНИ НАЙ-КОМЕНТИРАНИ

Морски архиви

Прочети още

Броячка