Ред е за устройствения правилник на МО

Pan.bg 21 дек 2013 | 08:53 views (6010) commentaries(4)
img Новият устройствен правилник на МО е минал на съгласуване почти през всички министерства и ще бъде приет след като бъде обнародван ЗОВС с новите изменения, каза пред журналисти заместник-министърът на отбраната Неджми Али (на снимката). По думите му, след като в тридневен срок след публикуването на промените в „Държавен вестник” те влязат в сила, на следващото заседание на Министерския съвет може да бъде приет и устройственият правилник на МО. Предполагам, че в началото на януари той ще бъде факт, каза заместник-министър Неджми Али.
Народното събрание прие на второ четене промените в Закона за отбраната и въоръжените сили. Съгласно тях Инспекторатът на Министерството на отбраната вече ще извършва проверки по бойната подготовка, войсковия ред, дисциплината, оперативните способности на армията и във всички структури на въоръжените сили. В момента структурата осъществява контрол за спазването на нормативните актове, заповедите на министъра и проверките на структури на негово пряко подчинение. При обсъждането стана ясно, че извън контрола на инспектората са останали службите „Военна полиция”, „Военна информация, на военната академия и висшите училища, Военномедицинска академия, гвардейската част, резерва на въоръжените сили, географската служба, комуникационната информационната система на МО, Централното военно окръжие, централния артилерийски полигон. Промените уреждат тази празнота.
image
„В момента в инспектората работят 15 цивилни служители и 11 военнослужещи. В новия Устройствен правилник на МО се предвижда увеличение на числеността му с 8 щатни бройки, на които ще бъдат назначени военнослужещи”, заяви от трибуната зам.-министърът на отбраната Неджми Али.
В редовете на Българската армия ще могат да се върнат на работа военнослужещи и бивши кадрови военни, които са били съкратени при щатни промени във войската или при частична ликвидация на структури, решиха още депутатите. Условието е те да имат да дослужват минимум 3 години до достигането на пределната възраст за военното звание за съответната длъжност. А също да кандидатстват не по-късно от 5 години, след като са били освободени от служба. Така армията ще спести пари за подготовката на кандидати, които не са обучавани, подчерта председателят на Комисията по отбрана Янко Янков.
Министърът на отбраната ще може да дава за безплатно ползване помещения във военни клубове или в други сгради на армията на военно-патриотични съюзи, неправителствени организации в сигурността и отбраната, сдружения на военнослужещи, резервисти, запасни, ветерани от войните, военноинвалиди и военнопострадали, гласува парламента. Това ще става с акт на министъра, в който ще бъдат посочени условията за получаване на това право.

Промените в отбранителния закон разписаха и преминаването на „Комендантството на МО” на пряко подчинение на военния министър. Гласувани са текстове, които издигат в ранг на главна дирекция с териториални звена „Инфраструктура на отбраната”. Към специализираната администрация на министерството се създава дирекция „Социална политика”. Информационният център на МО се обособява като самостоятелна структура и се вади от състава на Изпълнителната агенция „Военни клубове и военно почивно дело”, където се намира сега. В резултат от състава на агенцията излизат вестник „Българска армия”, Военният телевизионен канал и Военната киностудия.
Бащите военни ще могат да излизат в „майчинство” или да гледат болно дете, ако тежко заболяване или смърт пречат на майката да прави това, гласува Народното събрание. Това право придобиват не само самотните родители, но и осиновителите.
loading...

Други публикации


Напиши коментар

Коментари: 4

 1. #1
  парламент 21 дек 2013, 09:29
   
  0
   
  0

  "Гласувани са текстове, които издигат в ранг на главна дирекция с териториални звена „Инфраструктура на отбраната”. Към специализираната администрация на министерството се създава дирекция „Социална политика”. Информационният център на МО се обособява като самостоятелна структура и се вади от състава на Изпълнителната агенция „Военни клубове и военно почивно дело”, където се намира сега."
  Няма такива текстове в гласувания закон. Някой бърка закон с устроствен правилник.

 2. #2
  любопитен читател 21 дек 2013, 11:59
   
  0
   
  0

  "... В редовете на Българската армия ще могат да се върнат на работа военнослужещи и бивши кадрови военни, които са били съкратени при щатни промени във войската или при частична ликвидация на структури..."
  А ще бъдат ли поканени и ще могат ли да се върнат в МО и подчинените структури цивилните експерти, които бяха безпринципно уволнени от Аню Ньойски, за да се назначат там незаконно 74 герберастки калинки и пенсионери приятелчета на Аню Ньойски?
  Комисията на Таско Ерменков какво мисли по този въпрос?

 3. #3
  442 21 дек 2013, 12:59
   
  0
   
  0

  Пенсионерите са (бяха) точно 81 бройки, а калинките не ги броя изобщо - те дадоха кой каквото може!!

 4. #4
  Али 21 дек 2013, 15:29
   
  0
   
  0

  Пенсионери, златки, татини, приятелки, позабравени престъпници и крадци от МО, това е сегашното пък и бъдещото попълнение за изпълнение на рИформити.Социални мрежи

Вход

Запомни ме на това устройство

Регистрирай се Забравена парола

Последни

НАЙ-ЧЕТЕНИ НАЙ-КОМЕНТИРАНИ

Морски архиви

Прочети още

Броячка