Медийните публикации срещу Служба „Военна информация” нямат основателни мотиви

Pan.bg 22 дек 2013 | 11:53 views (4626) commentaries(0)
img Отговор на министъра на отбраната Ангел Найденов на въпрос на народния представител Деница Гаджева относно материали в българските средства за масова информация, коментиращи назначаването и действията на висшия ръководен състав на служба "Военна информация"

Otbrana.com

Независимо от това, че въпросът е зададен преди повече от два месеца, той не губи актуалност и силно се надявам, че в думите Ви нямаше упрек, отправен към мен, тъй като реда за отговорите не се определя от отговарящите министри.
image

Сегашният директор на Служба „Военна информация” Веселин Иванов е назначен като цивилен служител след приключване на военната му служба като офицер от Служба „Военна информация”. Със заповед на министъра на отбраната по това време Аню Ангелов от 28 октомври 2010 г. Иванов е назначен първоначално на длъжност заместник-директор на Служба „Военна информация”, а на 12 март 2012 г. преназначен за директор на Служба „Военна информация”. Назначението му е предшествано от предложение за назначение на двама висши офицери, които са отхвърлени от президента Георги Първанов.

По предложение на тогавашния министър на отбраната Аню Ангелов след встъпване в длъжност президентът Росен Плевнелиев издава указ, с който длъжностите директор и заместник-директор на Служба „Военна информация” са изключени от списъка на длъжностите във Въоръжените сили на Република България, изискващи висши офицерски звания. „Защо?“ е въпрос, чийто отговор ще пропусна.

На практика отпада изискването длъжността Директор на служба „Военна информация” да се заема от кадрови военнослужещ и съгласно разписанието на длъжностите от офицер с висше звание – действащ генерал. Впоследствие длъжността е трансформирана за цивилен служител и на 12 март на нея е назначен господин Веселин Иванов. Решението за назначението е по лична преценка на тогавашния министър Аню Ангелов.

По отношение на голямата част от изнесените в медиите публикации, свързани със служба „Военна информация”, намирам, че няма основателни мотиви. Намирам, че тези атаки са насочени не толкова срещу ръководството на служба „Военна информация”, но в много голяма степен накърняват доброто й име, петнят и създават негативен образ на военните разузнавачи, което от гледна точка на държавността и необходимостта от съществуването на военното разузнаване, според мен, е изключително вредно и неуместно.

По отношение изявлението на заместник-директора на службата полковник Троански в медия, искам да кажа, че то бе осъществено с мое знание и с разбирането, че всеки има право да защити името си от нападки и манипулации. По сигналите беше извършена проверка и беше установено, че изнесената информация е невярна и манипулативна. Несъстоятелни са и твърденията в някои от публикациите, че в служба „Военна информация” има текучество, базирано на негативни оценки на младшия оперативен състав във връзка с методите за управление.

Напусналите службата през последните три години са 28, като 17 от тях са освободени по собствено желание, в резултат на промените в Кодекса за социално осигуряване с допълнителното изискване за възраст при придобиване на право за пенсиониране. Както знаете, този акт стана причина за масовото напускане на офицери от всички звена на Въоръжените сили. Поправихме тази грешка, станала причина за нанасяне на непоправими щети на офицерския корпус.

Искам да подчертая по отношение на сегашното ръководство на служба „Военна информация”, че то не е вечно, както и няма нищо друго вечно на този свят. Оценката за работата на ръководството се основава на обективни критерии и те включват резултатите от работата както на директора, така и на неговите заместници. При преценка, че продуктът, който те са натоварени да предоставят, не отговаря на изискванията, на очакванията и на политическото и военно ръководство на министерството и на отговорните държавни институции, вярвайте ми, ще предприема нео
loading...

Други публикации


Напиши коментар

Коментари: 0Социални мрежи

Вход

Запомни ме на това устройство

Регистрирай се Забравена парола

Последни

НАЙ-ЧЕТЕНИ НАЙ-КОМЕНТИРАНИ

Морски архиви

Прочети още

Броячка