Над 460 български военнослужещи ще посрещнат Коледа и Нова година зад граница

Pan.bg 23 дек 2013 | 13:47 views (3031) commentaries(1)
img Otbrana.com

Коледните и Новогодишните празници ще отбележат над 460 български военнослужещи, които участват в мисии и операции зад граница. По време на тържествата националните командири на контингенти ще обявят пред личния състав поздравителни адреси от началника на отбраната, командващия на Съвместното командване на силите и командира на Сухопътните войски. Макар и далеч от дома, на празничните трапези ще има традиционни български баници, пити и гозби.
Своите именни дни ще посрещнат заедно с колегите си зад граница и 25 български военнослужещи, които с гордост носят имената Христо, Стефан и Стоян.
В Афганистан Коледните и Новогодишните празници ще посрещнат над 420 военнослужещи.
В Кабул българският контингент ще отбележи Бъдни вечер с традиционна коледна трапеза. Бойците ще бъдат поздравени от националния командир на контингента полковник Максим Карев и от представители на българското посолство в Афганистан. В празничната вечер на 24 декември ще бъдат обявени и резултатите от проведения турнир по футбол. За празничното настроение е организирана музикална програма и томбола. На 25 и 26 декември българските военнослужещи ще отбележат Рождество Христово със своите колеги от базата.


image

На 31 декември личният състав на българския контингент в Кабул ще участва в общото тържество на базата по случай изпращането на старата и посрещането на Новата година.
С празнична трапеза и музикална програма ще отбележат Коледните и Новогодишните празници и военнослужещите от състава на българския контингент в Кандахар. Те ще бъдат поздравени от помощник-националния командир на контингента, той и национален командир на контингента за Кандахар подполковник Тихомир Димчев.
Българските военнослужещи, които участват в операцията на ЕС в Босна и Херцеговина, в операцията на НАТО в Косово и в мисията на ЕС за военни наблюдатели в Грузия ще посрещнат Коледа и Нова година в базите, заедно със своите колеги от различни нации. Военните медици, които участват в мисията на Европейския съюз за обучение на силите за сигурност в Мали, ще посрещнат Коледните и Новогодишните празници, заедно със своите колеги от Щаба на мисията.
Командващият на Съвместното командване на силите генерал-лейтенант Атанас Самандов изслуша в събота ежедневните доклади на националните командири на българските военни контингенти зад граница по време на видеовръзка с тях, съобщи Пресцентърът на МО. Националните командири запознаха генерал-лейтенант Самандов с обстановката в зоните за провеждане на операциите и със създадената организация за носене на дежурствата и патрулирането.
Всички български военни контингенти изпълняват поставените им задачи съгласно стандартните оперативни процедури. Здравословното състояние на военнослужещите зад граница е добро.
В разговорите си с националните командири генерал-лейтенант Самандов даде конкретни указания за предприемане на мерки за усилване на бдителността по време на празниците. Той благодари за сериозния принос на българските военнослужещи, участващи в операции и мисии извън територията на страната, към общата политика за сигурност и отбрана на страните-членки на НАТО и Европейския съюз. Генерал-лейтенант Самандов поздрави всички военнослужещи по повод настъпващите празници.
В навечерието на Коледните и новогодишни празници личният състав от Щаба на Съвместното командване на силите и подчинените военни формирования се включиха в организираните благотворителни мероприятия за набиране на парични средства за Фондация „Деца на Българската армия”. От проведената дарителска кампания бе събрана сумата от 2268. 50 лева, която е внесена по сметката на фондацията, съобщават от СКС.

Подготовка за Афганистан


На ГУЦ Победа се състоя ротно-тактико специално учение, с национален елемент и 16-та охранителна рота, съобщават от Щаба на Сухопътните войски. На учението бяха отработени практически въпроси по действия на личния състав при охрана и отбрана на летище и проверка познаването на стандартните оперативни процедури и правилата за употреба на сила.

Otbrana.com

В периода 19.08. – 27.09.2013 г. започна предварителна подготовка в щатните подразделения на военнослужещите от 16 рота за охрана на вътрешната зона на летище „Кандахар” – Афганистан. Подготовката се проведе в пунктовете за постоянна дислокация по основна бойна задача „Операции по поддържане на мира”. През този период се проведе и сбор по специалности, на който военнослужещите усвоиха зачислените им въоръжение и техника.

За времето от 28.10. – 06.12.2013 г. се проведе непосредствената подготовка на национален елемент, група за охрана, щабни офицери в щабовете на операцията КИВ и медицински пункт; 16-та рота за охрана на летище Кандахар във военно формирование 52590 – Ямбол. Преминаха и редица занятия по огнева подготовка, физическа подготовка, техническа подготовка и кормуване, езикова подготовка, стандартни оперативни процедури, симулативна подготовка със симулационната система JCATS и виртуален симулатор CGS под ръководството на НВУК „Чаралица”, съгласно програмата за непосредствена подготовка на контингента за участие в мисията. Личният състав премина последователно сглобяване на отделенията, взвода и ротата.

От 10.12. – 12.12.2013 г. се проведе процедура по сертификация на контингента за участие в мисията на ISAF в Афганистан. Комисия от СКС с председател полковник Любомир Пеев проведе изпити с национален елемент и 16-та охранителна рота. През първия ден от сертификацията се проведе строеви преглед и изпит по познаване на функционалните задължения на личния състав. На 11 и 12 декември на ГУЦ Победа се състоя ротно-тактико специално учение, с национален елемент и 16-та охранителна рота. На учението бяха отработени практически въпроси по действия на личния състав при охрана и отбрана на летище и проверка познаването на стандартните оперативни процедури и правилата за употреба на сила.

Гост на учението бе заместник-командващият на Съвместното командване на силите контраадмирал Георги Мотев. Той изрази своите добри впечатления от подготовката на личния състав и пожела на целия личен състав да се завърне жив и здрав от мисията.

Командирът на 16-та рота майор Божидар Божилов каза: „Считам че за периода на непосредствената подготовка личният състав на 16-та рота придоби необходимите знания и умения, които ще спомогнат за изпълнението на поставените задачи. Много важно е също и това, че военнослужещите от ротата изградиха добър и сплотен колектив в който всеки може да разчита на колегата до себе си. Лично аз усетих стремежа за добро представяне във всички и съм сигурен, че това са хората които трябва да изпълнят поставените на ротата задачи. Благодаря за положените усилия от офицерите, сержантите и войниците от ротата”.

Старши лейтенант Георги Калинов от военно формирование 22580 – Варна сподели: „Беше интересно и пълноценно учение, научихме много нови неща и осъществихме полезни контакти. Пожелавам здраве и успехи на всички от контингента. За нас е чест да представим флота на тази мисия”.
loading...

Други публикации


Напиши коментар

Коментари: 1

 1. #1
  ....... 23 дек 2013, 15:22
   
  0
   
  0

  Da sa jivi i zdravi momchetata tazi godina shte e taka pak shte si iskarat praznicite kato se preberat,po vajnoto e da se preberat jivi i zdravi :)Социални мрежи

Вход

Запомни ме на това устройство

Регистрирай се Забравена парола

Последни

НАЙ-ЧЕТЕНИ НАЙ-КОМЕНТИРАНИ

Морски архиви

Прочети още

Броячка