Почина легендарният конструктор на оръжие Михаил Калашников

Pan.bg 23 дек 2013 | 22:28 views (3582) commentaries(8)
img Почина легендарният конструктор на стрелково оръжие Михаил Калашников (роден на 10 ноември 1919 г.), който от 17 ноември беше в реанимацията на републиканския клинико-диагностичен център на Удмуртия.
„Днес, на 23 декември, се получи печалната новина: на 94-годишна възраст след тежко продължително боледуване почина изтъкнатият конструктор на стрелково оръжие Михаил Калашников”, написа прессекретарят на президента на Удмуртия Виктор Чулков на страницата си във Facebook.
Калашников е автор на система на автоматично стрелково оръжие, която повече от половин век е призната за ненадмината в света.
Припомня се фразата на конструктора, казана преди 30 години - "Първи ще стисна ръка на този, който направи по-добър автомат".
Легендарният „Калашник" е създаден през 1947 година и до момента в света са произведени над 70 млн. единици от всички негови разновидности.
Днес АК е на въоръжение в силовите ведомства на над 100 страни, като влезе и в списъка на водещите изобретения през 20 век.

Името на Михаил Калашников носи концерн, който обедини в едно завода "Ижмаш" и "Ижевския механичен завод". Михаил Калашников написа няколко автобиографични книги и до дълбока старост продължаваше да работи в завода като главен конструктор. Той е единственият човек, който е удостоен едновременно със званията "Герой на Русия" и два пъти "Герой на социалистическия труд".

image
loading...

Други публикации


Напиши коментар

Коментари: 8

 1. #1
  da 23 дек 2013, 23:39
   
  0
   
  0

  Както се казва "Царят е мъртъв, да живее царят". За България, АК е мъртъв, да живее AR Казанлък!
  Все пак гениалността е в малките неща, затова Русите да не си се сърдят, както немците не им се сърдят за АК. Самият Михаил Сергеевич изглежда е харесвал да идва в завода в България, така че светла му памет.

 2. #2
  Gabarq 24 дек 2013, 03:58
   
  0
   
  0

  Ти какви работи пишеш ... ?!?

 3. #3
  Teraflop 24 дек 2013, 12:16
   
  0
   
  0

  Лека му пръст на генерал Калашников.

 4. #4
  Analizatorina 25 дек 2013, 20:41
   
  0
   
  0

  Това, което иска да напише е, че Калашников е измислил точно едно няма нищо! Всичко това го прави Хуго Шмаизер, които руснаците карат да работи за тях след воината. Естествено в следвоенен СССР не може да се приеме факта, че основното им оръжие е измислено от германец. На системата и трябва герои :)

 5. #5
  Главен редник на БА 25 дек 2013, 21:17
   
  0
   
  0

  До АнаЛЛизаторина......я като си почнал, вземи разкажи онази историйка за онова "чудо на техниката" Щурмгевер-44, от който руснаците свили идята на Шмайзер.......поне да се посмеем малко по Коледа!

 6. #6
  Analizatorina 25 дек 2013, 21:57
   
  0
   
  0

  Главен реднико,маика ти едно време не ти ли е рисувала книга бе, компетенцио? Значи това е едно нещо с много хартиене листове, върху които са написани букви. Та това нещо служи за четене, когато искаш да научиш нещо или да се информираш за нещо! Ако още си в съмнения, четеш втора, ако още си умрял от съмнения,четеш трета докато ти се разсеят съмненията или стигнеш до друг извод. Значи има хиляди статии, статиики, анализи по този въпрос, няма да сядам сега да ти обяснявам какво, защо и откаде. Маика ти не те ли е учила също, че не е хубаво да обиждаш опонента, когато не си съгласен с него? Така падаш до нивото на твоите колеги, припикаващи българските паметници. Освен това "АнаЛЛизаторина" стана банално, мина от мода :). Ъпгреитваи се бе, сержант, всяка селска пръчка ми излиза с това и един през друг се мислят за много оригинални а в краина сметка предизвикват смях! Весела Коледа сержант!

 7. #7
  Главен редник на БА 25 дек 2013, 23:09
   
  0
   
  0

  До №6.....Всички статии по темата са писани или от русофили или от русофоби бе, а аз не съм нито от едните, нито от другите! Предпочитам да гледам реално на нещата......и моето мнение е, че нито в Щурмгевера, нито в АК-то е имало революционно нови и невиждани дотогава части, ама не съм много сигурен, та реших да питам тебе........сигурно си по-навътре в аналите на тази история хе хе хе!

 8. #8
  Realist 28 дек 2013, 21:02
   
  0
   
  0

  Istinata za AK -47 na www.exstremecentrepointСоциални мрежи

Вход

Запомни ме на това устройство

Регистрирай се Забравена парола

Последни

НАЙ-ЧЕТЕНИ НАЙ-КОМЕНТИРАНИ

Морски архиви

Прочети още

Броячка