10 години от смъртта на 5-има български военнослужещи в Кербала

Pan.bg 27 дек 2013 | 08:36 views (7270) commentaries(24)
img blitz.bg

Днес се навършват 10 години от трагичния инцидент в Кербала през 2003 г., когато след самоубийствената атака с камион-бомба срещу базата ни, загинаха петима български военнослужещи, а други 27 души бяха тежко ранени. На 27 декември 2003-та цистерна се взриви в близост до оградата на базата, където беше българския батальон. Разрушена беше и сградата на щаба на батальона. Четирима военнослужещи загиват на място, а пети почина ден по-късно в болницата в Багдад.

По време на атентата караулът и групата за бързо реагиране откриват стрелба по движещия се камион, въпреки че са успели да застрелят атентаторите. Цистерната продължава движението си по посока на сградата и по всяка вероятност е взривена дистанционно.

В доклада след атентата е посочено, че при нападението българските военнослужещи са проявили висок професионализъм и хладнокръвие при неутрализиране на атаката. Анализът показва, че с действията си те са предотвратили по-големи загуби и разрушения.
=============================================================================
start.bg
Атаката на 27 декември 2003 година на камион цистерна, пълен с експлозиви, срещу база „Индия" беше най-мощната до тогава на територията на Полската зона за стабилизиране на Ирак.
При атаката сградата на българското командване беше разрушена, загинаха капитан Георги Качорин на 29 год., командир на рота; ст. лейтенант Николай Саръев, ст. сержант Иван Инджов на 36 год., ком. на отделение; мл. сержант Антон Петров на 26 год., командир на отделение; редник Свилен Киров 25 год., мерач.

image

Мощният взрив рани 68 български бойци, 27 от които сериозно. Почит към паметта на загиналите български военнослужещи отдават днес в Пета механизирана бригада в Плевен.
След атентата дълго време се дискутираше дали са били взети всички мерки за сигурност и укрепване на базата ни.Докладът на военното министерство не откри нарушения и бе приет от комисиите в парламента.Според някои обаче каналът пред базата е бил много плитък, а липсата на чували с пясък също е нарушение на нормите за сигурност.Експерти коментират, че защитният изкоп е бил в нормите, но никой не е очакват терористите да атакуват с камион, който е минел през канала без проблем
loading...

Други публикации


Напиши коментар

Коментари: 24

 1. #1
  apolo75 27 дек 2013, 08:46
   
  0
   
  0

  Поклон пред паметта на героите. Но причината да се случи това е в един трудоустроен от чичо си некадърник на име Петко Маринов (отнемам му воинското звание) и съществото без интелект Караганчев.

 2. #2
  Ум Белия Делфин 27 дек 2013, 09:17
   
  0
   
  0

  Лека Ви пръст, колеги!Без време си заминахте.....
  Искрени съболезнования на близките и приятелите им.

 3. #3
  za6to 27 дек 2013, 11:15
   
  0
   
  0

  Най искрени съболезнования! apolo75, какво имаш предвид за Караганчев?

 4. #4
  ОЗ 27 дек 2013, 11:42
   
  0
   
  0

  Поклон пред паметта на момчетата! А за "офицера на годината" петко маринов/малките букви не са грешка/, може много да се пише, но нека загиналите да му тежат на съвестта!!

 5. #5
  силк 27 дек 2013, 12:11
   
  0
   
  0

  Забравяте и за още един голям офицер - здравко дачев. Имах честта да се запозная с него по друг повод и останах ужасен-как може да има такъв офицер, мъж, човек...

 6. #6
  Свински черва 27 дек 2013, 14:03
   
  2
   
  0

  Да това са конкретни виновници,но над тях и за тях ся а завързани тогавашния командир на бригадата в Карлово,ген.Златан Стойков,ген.Колев,Соломон Паси и политическата каста.

 7. #7
  Любопитен 27 дек 2013, 15:10
   
  0
   
  1

  Просто съм любопитен, дали мислите, че има по хейтърски форум от този. Не визирам само тази статия. Но тя като че ли ме накара да пиша.
  Сещам се за нещо от Шекспир "За злобният светът е зъл и злобен и вижда във всекиго подобен". Ако човек не познава колегите си офицери, остава с впечатление че всички до един са поне за разстрел, някои за разчекване между четири коня, трети за набиване на кол и т.н.
  Много се надявам хейтърите пишещи в този форум да са само фатмаци.
  Не мога да повярвам , че офицери използавт са доказателства - еди кой си каза, еди кой си мисли и т.н.

 8. #8
  пешо 27 дек 2013, 17:15
   
  0
   
  0

  е къде оставяте дейността на Чепилски .нали за това е бил изпратен там да.....разбере какво предстои.той не си свърши работата и трябваше да бъде съден за това,а не да върви по кариерската стълбичка нагоре

 9. #9
  МК 27 дек 2013, 18:03
   
  0
   
  1

  Смирете се поне на дни като този. Виновни - невинни... Какво от всичко... Никой няма да върне мъжете при майките, съпругите и децата им, но те са герои, защото ако не друго, този случай отвори очите на всички ни за много неща... Грубо и гадно е, но човек се учи и от грешките си. Тази война беше и е различна от тези, които дълги години се преподаваха, за съжаление всички военни учебници са написани с кръв и сълзи.
  Поклон, колеги! Светла ви памет.

 10. #10
  sudaev_1_1 27 дек 2013, 19:36
   
  1
   
  0

  Нямаме работа там! Никаква , ама никаква! Ако някой може да докаже обратното...Депутати и разни такива ,,хамстери" да не се обаждат!

 11. #11
  МК 27 дек 2013, 20:01
   
  0
   
  0

  Имаме или нямаме - това няма да определиш нито ти, нито аз. Задължения, определени и произтичащи от съюзни договорки, следва да бъдат изпълнявани - и точно за тези задължения най-малка вина имат военнослужещите - те са длъжни "да изпълняват заповедите на своите командири и началници" - справка текста на военната клетва. Т.е. са длъжни да са там и на други места. Това е част от политиката на държавата - а за тази политика има вина всеки гласоподавател.

 12. #12
  Курбан за безхаберието 27 дек 2013, 20:11
   
  2
   
  0

  МК ,ти чувал ли си за възмездие за жертвите?Смирение може да има когато безхаберниците според "приноса" си получат затвор.Всичко в този батальон беше тотално сбъркано - и щатът за личния състав,въоръжението и техниката,и подборът на командния състав.Особено сбъркана бе бойната подготовка.Нито за охраната,нито за наблюдението имаше еднозначни процедури за действие при различни ситуации.Лагерът въобще не беше укрепен.С тежките пехотни оръжия въобще не се носеше дежурство,камо ли да имаха позиции,сектори за обстрел и рубежи за откриване на огън.Същият хаос беше и при леките стрелкови оръжия.Огън бе открит със закъснение и то по инициатива на наблюдателите,а от страна на командвенето нямаше никакво управление.Американски войник никога не би излязъл да оглежда кола-бомба, секунди та дори и минути след като е спряла, и не се знае дали атентаторите са убити или ранени.Нямаше процедури за тая ситуация,както нямаше управление - нито заповеди,нито разпореждания.Загиналите момчета отидаха курбан за безхаберието на старши и висши офицери.

 13. #13
  Кербала 27 дек 2013, 20:42
   
  2
   
  0

  Прав е #8,Пешо!!!!!
  Нека Стоил Чипилски да каже защо присвои 10 000 долара служебни пари???? Плати ли с тях за информация или притискаше войниците първо на него да докладват обстановката в зоната.
  Какво се прави на един от ранените??? И за това пак пари получи!!!
  Негово е служебното задължение и затова е бил пратен там, да не се стига до атака към нашата база или ако има такава да предупреди нашите!!!!!!!!!!
  За това е пратен там и затова е получавал заплата и командировъчни, за нищо друго!!!!
  Поне да се беше махнал от армията, като Петко Маринов, не че заслужават да са били там и двамата!!!!!
  Господ всичко вижда и си записва, забавя но не забравя!

 14. #14
  Три без коз 27 дек 2013, 21:37
   
  0
   
  1

  Офицерът Здравко Давидов Дачев е мъж, каратист и пич.Той е запазил хладнокръвие, такъв му е характера,истинска нинджа и е действал като командир в мнутите след взрива.Американските ни партньори явно са го оценили и този истински войник прави кариера.

 15. #15
  пенсионер 27 дек 2013, 21:39
   
  2
   
  0

  По думите на бившите началници на Стоил Чипилски, същият е бил най некадърния оперативен работник от ВКР! По всяка вероятност приобщен от стари ВКР-та,щатни служители на ДС, които са принудени да направят това. Просто нещата едно време са си вървяли по наследство. Понеже е най-некадърният оперативен работник от ВКР, за да не го уволни ген.Орлин Иванов, МО го изпращат на тази мисия в Кербала.
  Но за да отиде там нещата са подготвени много по рано, като резервен вариант!!!
  Той като офицер от ВКР е и регистриран футболист от селския отбор на с.Куртово Конаре, от където родом е и Петко Маринов. Като големия голаджия на селския отбор, Зам.М-ра на МО, чичо на Петко Маринов го подпомага да отиде на мисията, без да съобрази, че Орлин Иванов ще го уволнява поради некадърност. И така докато Стоилчо иска да стане футболист от "Бистришките тигри". То пък трансфера му там не става, щото е толкова и футболист, макар че вече е Зам.Директор на служба "Военна полиция" в София. Пък и Менда Стоянова не ще вече да му помага за трансфера, щото зад гърба му има прекалено много трупове!!! Пък и Бате вече е преценил, че няма нужда вече от нови нещастници. И така, Петко Маринов го спаси от правосъдието чичо му, а Стоилчо е спасен заради Петко.
  Бог да прости момчетата, че ги командваха такива некадърници!!!

 16. #16
  Silk 27 дек 2013, 21:58
   
  0
   
  0

  наздравко пърдачев е карал войници да го крият с телата си и куп други пичовски и каратистки номера. И понеже е нинджа, като се върна от Ирак го биха собствените му войници. И ако сте гледали предаването със Слави, много се изложи там и даже Слави, който все е виждал идиоти се изуми...A аз бях с него на едно място, където една жена, която не го познаваше отпреди, не издържа на путьовщините му и му каза в очите, че е путьо...

 17. #17
  Silk 27 дек 2013, 22:17
   
  0
   
  0

  http://nslatinski.org/?q=bg/node/369
  Ето малко истини и писмото на майката на ст.л-т Саръев (в коментарите, под статията). Няма покой за майките, жените, децата на загиналите, както се вижда от писмото на майката на старши лейтенанта! За какво смирение говориш МК??? На чети!!!

 18. #18
  до silk 27 дек 2013, 22:19
   
  0
   
  0

  И царските офицери в Русия са бити и избивани по време на октомврийския метеж 1917 г. - ,,Адмирал'' и др.Това не ги прави недостойни, напротив, те са ,,Ваше благородие!''.Здравко е каратяга и няма кой да го бие.Нормално е този истински войник да влезе в конфликт с набързо събраната, хленчеща, постоянно претендираща и обявена уж за войнишка сбирщина.Въпросната дама не разбира от мъже.Сега на мода се педуини, мутри, но не и автентичен пичага като Дачев.Но, питам те, знаеш ли на каква длъжност е сега и дали тези, които са го поставили там са глупаци?

 19. #19
  Боцмана 27 дек 2013, 23:00
   
  0
   
  0

  до МК ....Тогава не беше задължително да ходиш там!Това за което пишеш го въведоха в последствие и съм се разписал и аз на декларация,че ще ходя.....ходил съм и пак ще ходя!НО в случая мен специално ме изпращат едва ли не по принуда,А те отидоха за пари и по собствено желание-НАЛИ!?

 20. #20
  Главен редник на БА 27 дек 2013, 23:00
   
  0
   
  0

  Най-обичам да сгрявам вратовете на разни нинджи........'найти ли как Убаво плющи врат на Нинджа с главно "М"!

 21. #21
  MИ24 27 дек 2013, 23:24
   
  1
   
  0

  Мир на праха на нашите момчета.Служих 25г. във ВВС,там където свършваха уставите.Много често съм чувал от колегите от СПВойски "Остави ги да се оправят".Този случай е типичен за това поведение и начин на мислене и затова резултатите са такива.А на "Любопитко " ще кажа,че "Фатмак" е прозвище ,а не звание..такъв може да бъде и маршал и фелдфебел."Курбана..." е обяснил най-точно,кратко,ясно и разбираемо непосредствените причини за случилото се,поздравления!!!Нищо ново под слънцето,дали е римски легион в Тракия, или ние в Кербала има основни правила за охрана и отбрана,които трябва да се знаят и да се изискват с цялата строгост на властта дадена на командира.А неговата власт е над живота на всеки един военнослужещ на поделението,което командва,но заедно с това има и такава лична отговорност за живота всеки.Лошото е,че в сегашното ни общество личната отговорност се разми в колективна безотговорност.

 22. #22
  МК 27 дек 2013, 23:37
   
  1
   
  0

  Silk "На" може да викаш на кучето си, а че не можеш, не искаш или четеш избирателно е ясно. Смирение за майка, съпруга или дъщеря не може да има - написах вие да се смирите с безумиците си - търсете истината всеки ден и всеки час, но не сипете ругатни по когото и да било в тема за възпоменание и почит, сетете се за момчета утре и търсете ИСТИНАТА си, тяхната истина, истинската истина, но в темата за ПОКЛОН ПРЕД ГЕРОИТЕ глупостите и нападките срещу трети лица е меко казано грозна - поне за мен.

 23. #23
  МК 27 дек 2013, 23:46
   
  0
   
  0

  Боцмане, така е. Тогава не бяха задължени. Но ако не бяха желаещите, щяха да са задължените... Вярно, че и парите са голям мотив, но задължението е за държавата, за армията, а парите все ще ги вземе някой - желаещ или задължен.
  2003-та е нашият "блестящ" пример как и ние искаме да сме като хората - бутаме се за НАТО и ЕС, там всички ходят на мисии, всички правят това, всички правят онова - и ние като тях... но кой, как и какво точно прави... научихме много по-късно... за съжаление от собствени грешки.

 24. #24
  Запасняк,не и резервист 28 дек 2013, 15:36
   
  2
   
  0

  Бойните ни устави и от Балканската,и от Първата световна война,и от Варшавския договор,и сегашните ни натовски разглеждат по сходен начин охраната и отбраната на батальон при разполагане в район и при действия в населен пункт.Те,уставите затова са бойни и се изучават във военното училище и академията,за да не се налага такива като МК да откриват за четвърти или пети път колелото.От командването на батальона,та до генералите Стойков и Колев,всички вкупом се подиграха с поредица фундаментални принципи заложени в бойните устави по този конкретен случай.Дори и в последния момент,ако ген.Стойков вместо да прави шоу със Славчо Учиндолски...,ако беше впрегнал батальона на пожар да изкопаят на ръка един по-отдалечен и по-дълбок ров.......поне нямаше да има убити.И да не ми разправят тинтири-минтири,че това неможело да се изкопае на ръка!По Джурово време на всяко тактическо учение се копаеше много повече.Социални мрежи

Вход

Запомни ме на това устройство

Регистрирай се Забравена парола

Последни

НАЙ-ЧЕТЕНИ НАЙ-КОМЕНТИРАНИ

Морски архиви

Прочети още

Броячка