СЕГА: Стена на границата с Турция няма да има, но ще струва 9 милиона на МО

Pan.bg 21 фев 2014 | 10:37 views (4572) commentaries(11)
img Стена на границата с Турция няма да има, но ще струва 9 милиона
Докато премиерът плашеше с уволнение чиновници за надписани сметки, раздутите договори за доставка на материалите са били сключени
Панайот Ангарев, в.СЕГА


Оградата, която военните уж започнаха да изграждат през ноември, е била просто макет, за пред камерите.

Стената на границата с Турция стана историческа, а стойността на пословичното съоръжение, която нарасна почти двойно, ще се окаже една от най-нахалните врътки на управляващите. Парадоксът е, че освен че ще бъде платена безумна цена на фирми, избрани без конкурс, страната ни е заплашена и от мониторинг от Европейската комисия. И всичко това - заради преграда, която реално не съществува, нито има шанс да съществува преди средата на годината. А плановете на правителството бяха да е готова в края на февруари. Шансовете за това са нулеви, а докато няма ограда, данъкоплатците покриват сметката от 80 хил. лв. на ден, или 2.5 млн. лв. на месец на "живата ограда" от полицаи, която дежури в палатки на граничната бразда.
Кой е виновен за поредния провал? Ако слушаме военното министерство, това е МВР, което променило в последния момент проекта. Според премиера Орешарски виновни са чиновници от вътрешното министерство, които надписали сметките. Така или иначе, факт е, че за три месеца цената на невижданата ограда нарасна от 5.1 млн. на 9.6 млн. лв. Орешарски дори се зарече да разследва кой е раздул сметките и ще го уволни. Засега вътрешният министър Цветлин Йовчев мълчи по обвиненията и може би има основание, защото се оказва, че нещата не са такива, каквито ни ги представят.

Златна малинка

Истината лъсна от два документа, публикувани от Агенцията за обществените поръчки (АОП), за избор на изпълнители за доставка на материалите за стената и позиция на агенцията за провеждане на процедура по договаряне без обявление. Информацията в тях показва, че цялото правителство, начело с Орешарски, разиграва зле режисиран театър пред публиката. Парадоксално е, че списъкът със сключените договори е публичен, докато министерството на отбраната (МО) го крие и изисква молби по Закона за достъп до информация.

От документите се разбира, че уведомление за сключени договори с пет български компании да доставят материали за изграждане на оградата с Турция е било получено в АОП на 4 февруари. Това е осем дни преди заседанието на правителството, на което бяха отпуснати 9.6 млн. лв. за оградата. На това заседание Орешарски каза, че сметката е надписана и нарежда да се намери виновникът, за да бъде уволнен. "Сигурен съм, че има надписване, от опита ми с многобройни такива проекти. Самият факт, че от 5 милиона стават 9, е използване на форсмажорна ситуация, за да се надписва", заяви тогава премиерът. И той, и министърът на отбраната Ангел Найденов не споменават и дума, че договорите всъщност вече са сключени. Напротив - според Найденов изборът на доставчици предстои.
image
И ако в онзи момент думите на Орешарски изглеждаха като правилната стъпка, сега те изглеждат като презастраховане срещу евентуални критики при публикуване на сключените договори. Само фактът, че заканите са направени, след като вече е имало информация за тях, е доказателство за това. От публикуваните документи става ясно, че договорите са за 8 039 256 лв. Останалите пари до 9.6 млн. лв. са за заплати и командировъчни на различни служители.

Затъмнение

Чрез публикуваните документи лъсва ясно и опитът на военното министерство да наложи информационна завеса над избраните фирми. Въпреки опитите да бъде взета информация за сключените договори, от МО отказаха да я дадат. Военният министър отрече да е сключвал договори на "на тъмно". Мотивите на министерството да не даде такава информация е, че фирмите трябвало първо да се съгласят да им бъдат обявени имената. АОП обаче ги опроверга, а от МО се направиха на изненадани.

Според публикуваното решение най-големи договори са сключили две компании - "Интерком Груп" и "Завод за пружини" - съответно за 3 990 308 лв. и 3 313 608 лв. "Интерком Груп" ще доставя метални елементи - решетки, прътове, метална тел и профили. "Завод за пружини" е избран за доставчик на 630 км режеща тел, която ще спира нелегалните имигранти. Справка във фирмените регистри показва, че един от членовете на съвета на директорите на фирмата - Александър Минчев, е председател на общинската организация на БСП в Казанлък. Компанията "Киров строително и минно оборудване" е собственост на "Киров" АД със собственик Киро Киров. Тя е сключила договор за 112 993 лв. за доставка на машини и съоръжения. Помощни материали и консумативи ще доставя фирмата "АБС Инженеринг - Н". Договорът й е за 64404.8 лв. "Понсстройинженеринг", която е участник в консорциум, ремонтиращ пътища, ще доставя бетона за оградата за 557 942.8 лв.

Кой?

Театрото, което правителството разигра с търсене на виновника, има и друг замисъл - да прикрие собствената му вина за забавянето с оградата. От позицията на Агенцията за обществените поръчки става ясно, че институциите никак не са бързали с започването на строежа. Планът за справяне с бежанската вълна, в който фигурира и издигането на ограда, е приет на заседание на кабинета на 6 ноември м. г. Няколко дни по-късно министрите на отбраната и вътрешните работи водят журналисти, за да покажат уж започнатата ограда. Оказва се по-късно, че това е само макет, който след това е махнат от МВР. Близо 3 месеца почти нищо не се прави, за да започне изграждането. Разрешението за строеж е издадено от МВР едва на 18 декември, а на 30 декември е предадено на МО. Решение №24 на Министерския съвет за изграждането на оградата е взето чак на 17 януари. Седем дни по-късно военният министър възлага на Сухопътни войски да организират избора на фирми.

На 17 януари министрите решават фирмите да се поканят чрез пряко договаряне по чл. 90 ал. 1, т. 4 от Закона за обществените поръчки. С оглед на крайния срок - 28 февруари, подобно решение е логично, тъй като изборът трябва да стане много бързо. Затова и АОП допуска подобна процедура. От агенцията не са знаели, че министрите от кабинета още през ноември са планирали пряко договаряне с доставчиците, въпреки че тогава имаше още време да се проведе нормална обществена поръчка. Но при това положение цената на оградата нямаше как да скочи от 5 на 9 милиона.

Виновни има. Ограда няма и скоро няма да има. Текат успокоителни отчети, че проблемът с бежанците е овладян. Цветлин Йовчев мълчи за цената. Ангел Найденов се прави на неосведомен. А премиерът се прави на изненадан и сипе анонимни закани. Най-важното административно правило - разходите при обществените поръчки да се раздуват, отново бе спазено. Та кой е виновен, г-н премиер?!
loading...

Други публикации


Напиши коментар

Коментари: 11

 1. #1
  Хадук 21 фев 2014, 11:28
   
  0
   
  0

  КРАДНЕМЕ МНОГО, ЩОТО СМЕ КОМУНЕТА. А И ДПС РЪКОВОДИ ТЕЗИ ПРОЦЕСИ С ЧУЖДЕНЦИТЕ ЕМИГРАНТИ. ТА ЗА ЦИГАНКАТА И СЪСЕЛО ГЕЯ, ЗА ХИДТРОЕНЖЕНЕРО, МАЛКО ЗА ФИРМИТЕ, МОЛКО ЗА ЦЕНТРАЛИТЕ ЗА ИЗБОРИТЕ И ЩЕ СТАНЕ ДОРИ 15 млн.
  Каква е толкова причината да беше обявена обществената поръчка дни след решението.
  КРАЖБА Е ИСТИНСКАТА ДУМА И ПЪЛНА УПРАВЛЕНСКА ИМПОТЕНТНОСТ.
  В АНГЛИЯ СЛЕД СЕДМИЦА ЛОГИСТИЧНА ПОДГОТОВКА И ДЕН И ПОЛОВИНА ПРОЗОРЕЦ ПОДМЕНЯТ, РЕМОНТИРАТ И ПУСКАТ В ДВИЖЕНИЕ 80 км жп ЛИНИЯ.
  ДА КРАДЦИ СТЕ И ВЕЧЕ СЕ ВИДЯ ОТ ВСИЧКИ. ПЛАЧЕТЕ ЗА ОТВЕТНА РЕАКЦИЯ И СКОРО ЩЕ Я ПОЛУЧИТЕ.

 2. #2
  polkovnika 21 фев 2014, 11:46
   
  0
   
  0

  Tova 'odobrenie' moje da Vi izigrae losha shega-naprimer, da namali fenovete na sajta pan.bg.

 3. #3
  Preslav 21 фев 2014, 14:07
   
  0
   
  0

  Феновете няма как да намали. Увеличават се.
  По-добре с одобрение. Дори след 2 часа, коментара се публикува. Досега за 5 дни май само 2-3 ругатни изтрих и всичко на Краснов, който вече няма достъп тук. И както пак виждате - цензура няма, публикуват се всички коментари - и за ГЕРБ, и против БСП, и за МО и против новото управление в МО...
  Поздрави.

 4. #4
  анти 21 фев 2014, 14:16
   
  0
   
  0

  За тези безобразия и позор са виновни двамата министри - Ангел и Цветелин. Затова това правителство трябва да си отива - САМО без други да го МАХНАТ !

 5. #5
  млад пенсионер 21 фев 2014, 15:56
   
  0
   
  0

  Да изчакат още 1 година да се пенсионирам по този закон и тогава ако искат да си ходят. Моля ви потрайте до януари 2014г. Че се чуват разни лоши неща,дръжте още малко.....

 6. #6
  Boris Georgiev 21 фев 2014, 17:03
   
  0
   
  0

  А кой бутна стария кльон,и колко пари е прибрал за това?Нека си го възстановят те,защо трябва да се дават пак от нашите пари?

 7. #7
  Миро 21 фев 2014, 18:03
   
  0
   
  0

  до млад пенсионер
  Мдааа, който може да се пенсионира, да го направи. Лоши неща ще стават скоро. Това положение ще е само временно. Демограската ситуация е катастрофална. Плодят се само крадливи цигани, на които трябва да се плащат помощите, водата и тока. Българите главоломно намаляват. Затова трябва да бачкат до дълбоки старини за да могат циганите да живеят без да работят.

 8. #8
  Thunder 21 фев 2014, 18:12
   
  0
   
  0

  Имаше един виц за България. ма, май си е самата истина ! Беше нещо то сорта в Германия, Италия и България ще се строи мост над река с европейски пари. ЕС изпраща експерти да видят как са похарчени парите.

  Германия, мост прекрасен. На три нива на най-ниското за метрото, на второто са автомобилите, най-отгоре прекрасна велоалея с пешеходна пътека и ландшафт.

  Италия, моста по-малък. На едно ниво автомобилите и метрото сбутани на едно. Но мост има.

  България, голо поле по средата една малка рекичка. Няма аутобан, няма влак няма мост, а парите похарчени.

  Та къде виц, къде истина.
  Парите похарчени, ограда няма.

 9. #9
  Rebel shooter 21 фев 2014, 19:33
   
  0
   
  0

  Един виц и от мен, но черен.
  Орешарски звъни на Ердоган по проблема с бежанците и безпрепятственото им преминаване на българо-турската граница със съдействието на турските служби. Казва му следното - Ако не спрете да пропускате и насочвате бежанците от Сирия към нас ще оградим границата с тел, бетон и ровове, ще изпратим там още полицаи, а може и войници да пратим, а Ердоган след кратка пауза казал - Ще оградите кое?

  Иначе № 6 каза най-голямата истина, поздрави!

 10. #10
  До млад пенсионер 21 фев 2014, 20:46
   
  0
   
  0

  Какви лоши неща се чуват колега?При нас се говори усилено, че който има 27 години стаж ще бъде освободен както се прави в момента в полицията.Това ли е?

 11. #11
  млад пенсионер 21 фев 2014, 21:24
   
  0
   
  0

  При нас се чува,че гратисния период ще е 2 години dо края на 2015г. И после ще го въведат и за нас и за МВР и Данс.Социални мрежи

Вход

Запомни ме на това устройство

Регистрирай се Забравена парола

Последни

НАЙ-ЧЕТЕНИ НАЙ-КОМЕНТИРАНИ

Морски архиви

Прочети още

Броячка