В отбраната: Все още основен документ е Бялата книга, която изпълнява програмата на ГЕРБ

Pan.bg 24 фев 2014 | 00:40 views (3791) commentaries(6)
img Работи се по Визия за развитие на Въоръжените сили до 2035 г.
23.02.2014 г. news_big_tumb

Все още основен стратегически документ в сферата на отбраната е Бялата книга, в която е записано, че изпълнява програмата на ГЕРБ.

Спирдон Спирдонов


В Министерството на отбраната предстои провеждане на кръгла маса за обсъждане на структурата, предметите и методологията на изследването във връзка с реализирането на научно-приложен проект „Визия за развитие на Въоръжените сили на Република България до 2035 г.“ Това става ясно от сайта на Военна академия „Георги С. Раковски”. Според него датата на проявата е 25 февруари. Ще бъдат изслушани докладите на координаторите.

Проектът се изпълнява на основата на заповед на министъра на отбраната Ангел Найденов от 17 януари т.г. Под ръководството на началника на академията комодор Димитър Ангелов Институтът за перспективни изследванеия за отбраната (ИПИО) е разработил проект на структура на визията, който е обсъден на експертно ниво, както и методология на изследването.

В момента основен стратегически документ в това отношение е Бялата книга за отбраната и Въоръжените сили. Тя бе приета с решение на предишния парламент на 28 октомври 2010 г. Представя, както е записано в нея, предвидените реформи с времеви хоризонт 2014 година, основани на финансовите прогнози за този период. Със същото решение 41- вото Народно събрание определи общата численост на Въоръжените сили на Република България не по­малко от 37 000 души, която следва да бъде достигната до 31 декември 2014 г. В Бялата книга за отбраната и Въоръжените сили черно на бяло е записано, че чрез нея се дава значителен принос за изпълнението на Програмата на правителството за европейско развитие на България, т.е. на ГЕРБ.
image
Само ще припомня, че Бялата книга за отбраната и Въоръжените сили започва със следните думи от обръщението на бившия премиер Бойко Борисов: „През 2009 г. в условията на тежка финансова и икономическа криза политическа партия ГЕРБ пое възложената им от българските избиратели отговорност за управление на държавата. Правителството на европейското развитие на България разработи и следва ясна управленска програма, в която приоритет е реализирането на модерна отбранителна политика.”
loading...

Други публикации


Напиши коментар

Коментари: 6

 1. #1
  ert 24 фев 2014, 10:04
   
  0
   
  0

  Академията ще разработи една визия, че ще дрънка.За какво е това мощно министерство, като не може един свестен документ да разработи. Жалка работа. Едно единствено дело добре вършат, да си получават парите, да првят всичко възможно да не работят нищо и да се мазнят на началниците си.Това не се ли премахне няма никога да се стигне до връщане авторитета на армията.

 2. #2
  любопитен читател 24 фев 2014, 11:15
   
  0
   
  0

  В тази бяла книжка баш експертина Аню Ньойски на няколко места надълго и нашироко обяснява как чрез Закона за резерва щял да прави "териториален резерв". 240 депутати я гласуваха като овчици тази книжка, а че и Закон за резерва приеха... но "териториален резерв" така и не видяхме. Някой няма ли да потърси отговорност от лицето Аню Ньойски затова, че излъга цялото Народно събрание? Нали все пак сме парламентарна република????

 3. #3
  Teraflop 24 фев 2014, 12:26
   
  0
   
  0

  "В Министерството на отбраната предстои провеждане на кръгла маса за обсъждане на структурата, предметите и методологията на изследването във връзка с реализирането на научно-приложен проект „Визия за развитие на Въоръжените сили на Република България до 2035 г.“ Нищо няма да направят.Или ще приложат пак старите простотии от времето Бойково.Армията е все още в Бялата книга и се работи по Бойковите правила,които сегашният парламент не може да отстрани.Армията е все още изчезваща институция.По-добре е да се обърне внимание на хората ,носещи тежестта на службата на плещите си и те да са в центъра на вниманието на тези,които ще правят промените или нещо в армията.Защото военните по бойните части са много неглижирани.Те работят при ужасни условия,но на големите началници това не прави впечатление.Защо ли?

 4. #4
  Стоян Николов 24 фев 2014, 13:25
   
  0
   
  0

  Много е удобна т.нар. "Бяла книга". Правена в остра кризисна ситуация, от безхаберно правителство, тя дава шанс на който и да е министър да вдигне рамене и да каже "няма средства". ПМС 333/2010г. определя видове и брой въоръжения под санитарния минимум, да не говорим, че за цели родове войски личи тотално непознаване на новите разработки и адаптивността им към отбранителната система на България. На въпроса ми дали МО би работило по правилата на проектното финансиране и на основата на публично-частно партньорство с финансиращи компании, без те да се намесват в инвестиционната програма, "експертите" с потни чела изсмукаха от пръстите, че това би нарушило националната сигурност и ще разчитат само на бюджета... Такава администрация за нищо не става.

 5. #5
  Topo 24 фев 2014, 13:56
   
  0
   
  0

  http://news.ibox.bg/news/id_1677878998

  Egati, po cql svqt li se 4udqt samo kak da rejat???.

 6. #6
  madted 26 фев 2014, 09:08
   
  0
   
  0

  "основен стратегически документ в това отношение е Бялата книга за отбраната" - айде стига глупости. Тази книга си е детска книжка с пожелания за Нова Година.....Че тя изобщо има ли юридическа стойност; някакъв правен документ ли ще да е?; част от правилник ли?; от устав ли?;.Социални мрежи

Вход

Запомни ме на това устройство

Регистрирай се Забравена парола

Последни

НАЙ-ЧЕТЕНИ НАЙ-КОМЕНТИРАНИ

Морски архиви

Прочети още

Броячка