ЧЕСТИТ НАЦИОНАЛЕН ПРАЗНИК, БЪЛГАРИ!

Pan.bg 03 мар 2014 | 10:25 views (3444) commentaries(3)
img Екипът на ПАН.БГ честити Националният празник на всички българи в България и по целия свят! БЪДЕТЕ ЖИВИ И ЗДРАВИ, НОСЕТЕ ВИНАГИ С ГОРДОСТ ИМЕТО БЪЛГАРСКО И ПОМНЕТЕ ЗАВЕТЪТ НА ДЕДИТЕ НИ - ЗА ЕДНА СИЛНА БЪЛГАРИЯ ТРЯБВА ОБЕДИНЕНИЕ!

На тази дата преди 136 години е подписан Санстефанският мирен договор
03 Март 2014 08:53
в. Преса

Днес се навършват 136 години от Освобождението на България. В цялата страна ще бъде отбелязан националният празник. В София в 10.00 часа Патриарх Неофит ще отслужи специално богослужебно последование в храм-паметника „Св. Александър Невски”. Президентът Росен Плевнелиев, министърът на отбраната Ангел Найденов, заместник-министърът на отбраната Иван Иванов, началникът на отбраната генерал Симеон Симеонов и заместник-началникът на отбраната контраадмирал Георги Георгиев ще участват в церемонията по издигане на Националното знаме на Република България пред паметника на Незнайния воин в столицата. Тя ще започне в 11.00 ч.. От 12:00 часа ще се извърши тържествена смяна на караула пред Президентството, a от 12.30 ч. в зала „България“ ще започне съвместен празничен концерт на Гвардейския представителен духов оркестър и Софийската филхармония. От 18:30 часа ще се проведе тържествената проверка пред Народното събрание. Президентът ще приеме строя на представителните части на Българската армия и ще произнесе слово. В Централния военен клуб в столицата президентът Росен Плевнелиев ще даде традиционен прием. От 12:00 часа от пилоните на НДК ПП „Атака” ще проведе традиционния си митинг-шествие.

Много музеи в страната обявиха безплатен вход и намаления на издания, посветени на Руско-турската освободителна война.


По случай празника някои от музеите ще работят с безплатен вход. По нареждане на кмета на Столична община Йорданка Фандъкова музеите и галериите, управлявани от Столичната община ще работят безплатно. Столичани ще могат да посетят безплатно музея под базиликата „Света София”, Софийската градска художествена галерия, парк-музеи „Врана” и Зоологическа градина-София. Националният военноисторически музей ще покаже уникални експонати – знамето, което депутатите от Великото Народно събрание имат за основа, когато определят националния трикольор, единственият запазен държавен печат от времето на Третото българско царство, екземпляр на Конституцията, принадлежала на княз Александър I, първият български национален химн „Шуми Марица“, личните щандарти на българските владетели, български бойни знамена, носители на националната символика и други. Вратите на музея ще бъдат отворени за посещение от 10:00 часа докато си тръгне и последният посетител. Националният исторически музей (НИМ) също обявява вход свободен за посетители на 3 март. Цените на голяма част от книгите на историческа тематика, които се продават в НИМ, ще бъдат намалени с 50% само в този ден.


Премиерът Пламен Орешарски ще участва в честването на 3 март на Шипка

Министър-председателят Пламен Орешарски ще участва в тържественото честване по повод Националния празник на България и 136 години от Освобождението на 3 март 2014г. от 11.30 часа на връх Шипка. Това съобщиха от правителствената информационна служба. По-късно през деня премиерът Орешарски ще присъства на тържествената заря-проверка на пл. Народно събрание в София.

Колко добре познаваме националните ни символи?

Кой е авторът на българския химн? Трябва ли да има герб върху изработеното, според изискванията на закона, национално знаме? Колко лъва има на герба на България? Какъв по-добър повод от деня, в който честваме националния ни празник да си припомним отговорите на тези въпроси. Основни национални символи на българската държава са знамето, химнът и гербът на Република България. Държавните символи имат изключително важна роля при създаването и утвърждаването на институционалната идентичност на държаваната администрация. Те символизират независимостта и суверенитета на българския народ и държава. Като официални национални символи тяхното представяне и използване във всички видове приложения и комуникации задължително следва строги норми и правила.

Националното знаме на България

Националното знаме на Република България е национален символ, който изразява независимостта и суверенитета на българската държава. Националното знаме на Република България има правоъгълна форма и се състои от три цвята: бял, зелен и червен, разположени водоравно отгоре надолу. Цветните полета са еднакви по форма и размери. Форма - правоъгълна със съотношение на широчина към дължина - 3:5.

Българският герб

Гербът на Република България е държавен символ, който изразява независимостта и суверенитета на българския народ и държава. Гербът на България е изправен златен коронован лъв на тъмночервено поле във формата на щит. Над щита има голяма корона, първообраз на която са корони на български владетели от Втората българска държава, с пет кръста и отделно кръст над самата корона. Щитът е поддържан от два златни короновани изправени лъва, обърнати към щита от лява и дясна хералдическа страна. Те стоят върху две кръстосани дъбови клонки с плодове.
image
Под щита върху прехвърлена през краищата на дъбовите клонки бяла лента с трикольорен кант е изписано със златни букви "Съединението прави силата".

Националният химн на България

Мила Родино става национален химн на България през 1964 г. Основа на музиката и текста е песента „Горда Стара планина", написана от Цветан Радославов през 1885 г. Той я композира по пътя към бойното поле по време на Сръбско-българската война. Текстът е променян многократно, за последен път - през 1990 г. Като основа за българския химн е взета само една част от оригиналния текст и музика на Цветан Радославов. Мотивът „Горда стара планина", с редица преправяния на оригиналния текст, се превръща в основа на песенни куплети, а „Мила Родино" - в припев. Останалите части от песента не са включени в химна.

Настояща версия на химна:

Горда Стара планина,

до ней Дунава синей,

слънце Тракия огрява,

над Пирина пламеней.

Припев:

Мила Родино,

ти си земен рай,

твойта хубост, твойта прелест,

ах, те нямат край.

В Казанлък показват пушките, освободили България

По случай днешния Национален празник - 3 март, в Казанлък е организирана изложба на оръжията, които са били използвани при Освобождението на България от Османско владичество. "Историческият път на оръжието" - с това име е подредена изложба на старинно оръжие в Казанлък, използвано в боевете за освобождението на България.Неин автор е Марияна Ибришимова от Историческия музей в града.

В експозицията са представени над 150 експоната, предимно от фонда "Национално-освободителни борби", както и оръжие от казанлъшкия клон на Национално дружество "Традиция". В изложбата можем да видим пушки от различни години, като един от първите видове е кремъчната пушка или както е наричана още кремаклийка. За първи път за широката публика се показва оръжието на майор Коста Паница.

В изложбата е показано и основното оръжие на руската армия в Руско – турската война – Крънката. В музея са изложени още пушки Бердана, Шаспо и други редки видове. Изложени са още револвери, медали ножове и части от облеклата на войниците.

Българите в Босилеград също ще отбележат 3 март

Културно-информационният център "Босилеград" и Столична община ще отбележат с тържествена програма националния празник, съобщи Иван Николов, председател на центъра. Програмата ще започне в 18.00 часа в салона на Културно-информационния център. Лекция за Освобождението ще изнесе историкът от Кюстендилския музей Ангел Джонев. Столичен квартет ще изпълни български възрожденски песни, допълни Николов.


Санстефанска България - неосъщественият български идеал

На 3 март 1878 година в градчето Сан Стефано, днешен Йешилкьой, предградие на Истанбул, е подписан мирен договор между Русия и Османската империя. С него се слага край на Руско-турската освободителна война /1877-1878г./ и се създава отново българската държава след близо 500-годишно османско владичество.

Причина за Руско-турската война е жестокото потушаване на Априлското въстание от 1876 година, което предизвиква огромен отзвук в Европа. Редица видни европейски общественици и държавници, сред които личат имената на Уилям Гладстон и Виктор Юго, издигат глас в подкрепа на потиснатите българи. Войната става неизбежна след провала на Константинополската конференция и отказа на Османската империя да се реформира и зачита правата на своите християнски поданици. Тя завършва с победа на участницита в антиосманската коалиция, начело с Русия.

Санстефанският мир е подписан на 3 март (19 февруари стар стил). Тази дата не е избрана случайно. Тя съвпада с коронацията на Александър ІІ през 1855 година и освобождаването на крепостните селяни в Русия през 1861 година, за което руският император получава прозвището Освободител. Договорът е прелиминарен – т. е. предварителен и подлежи на одобрението на останалите велики сили. Според него, освободена България е автономно, трибутарно (плащащо данък), васално княжество със свое народно правителство и войска. Площта му е над 170 000 кв. км.

Пълномощници от руска страна са граф Игнатиев и А. И. Нелидов, а от турска страна - Савфет паша и Садулах бей. Чл. 6 -11 се отнасят до България, която е създадена като автономно трибутарно княжество с християнско правителство и своя войска. Границите на княжеството обхващат Северна България(без Северна Добруджа), Тракия (без Гюмюрджинско и Одринско) и Македония (без Солунската област и Халкидическия п-в). Чл. 7 от договора урежда устройството и управлението. Държавата се управлява от княз, избран от населението с одобрението на Великите сили и Високата порта. Парламентът е трябвало да изработи Органически устав (Конституция). Предвижда се и временно руско управление за срок от две години, което се осъществява от специален императорски комисар. Чл. 8 предвижда да се плаща специален данък на Високата порта.

Със Санстефанския мирен договор България възкръсва отново на картата на Европа. Нейното население наброява 4 800 000 души. Санстефанският мирен договор от една страна решава проблема с легитимността на българската държавност, а от друга е убедително доказателство за българското териториално присъствие на Балканския полуостров.

Санстефанска България, с малки изключения, припокрива картата на Екзархията от 1870 година, с която султанът легитимира православната духовност на българското население.

Един от важните резултати на Санстефанския договор е, че той създава един идеал, който е в основата, както на големите успехи, така и на националните катастрофи за българската държавност след 1878 година. Англия и Австро-Унгария се обявяват против Санстефанския договор. По тяхна инициатива той е ревизиран и заменен с Берлинския договор през юли 1878 година. По силата на неговите клаузи България е разделена на пет части - Северна България и Софийския санджак формират васалното Княжество България, което плаща ежегоден данък на турския султан, има своя милиция и се ръководи от княз, избиран от народа, но със съгласието на Великите сили и султана; земите между Стара планина и Родопите се обособяват в отделна автономна област с име Източна Румелия, управлявана от генерал-губернатор, назначаван от Високата порта; Македония и Одринско остават в пределите на Османската империя под пряката власт на султана; градовете Пирот и Враня се предават на Сърбия, а Румъния получава Северна Добруджа.

От 1888 година Трети март се празнува като Ден на Освобождението на България от османско владичество. Еднократно като официален празник денят е отбелязан през 1978 година по повод 100-годишнината от Освобождението. 10 години по-късно той става официален празник, а с решение на Великото Народно събрание от 5 март 1990 година датата е обявена за Национален празник.
loading...

Други публикации


Напиши коментар

Коментари: 3

 1. #1
  Влад Цепеш 03 мар 2014, 10:40
   
  0
   
  0

  еййййййй сетихти са бе маскари.ЧЕСТИТ ПРАЗНИК БЪЛГАРИ!нека днес си спомним кои сме и защо сме и не се делим.СЪЕДИНЕНИЕТО ПРАВИ СИЛАТА!!!

 2. #2
  Teraflop 03 мар 2014, 14:02
   
  0
   
  0

  Честит Празник на всички българи,които се чувстват такива!Честит Празник на всички колеги и колежки,на техните съпруги,съпрузи и дечица!Дано Българската Армия и България пребъдат, и Божията милост да бъде над нас!!!

 3. #3
  българин по род 03 мар 2014, 18:52
   
  0
   
  0

  Честит Празник БЪЛГАРИ!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!


  Пак ще се въздигнем от пепелта като феникс!България неведнъж е възкръсвала и изпращала в прахоляка на историята своите поробители и дори най-бляскавите империи!

  Честит Празник БЪЛГАРИ!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! СВОБОДАТА Е СЪСТОЯНИЕ НА ДУХА! Ние не сме роби, а потомци на славни царе и юнаци!

  "Няма власт над оная глава, която е готова да се отдели от плещите си в името на свободата и за благото на цялото човечество." - Христо Ботев.Социални мрежи

Вход

Запомни ме на това устройство

Регистрирай се Забравена парола

Последни

НАЙ-ЧЕТЕНИ НАЙ-КОМЕНТИРАНИ

Морски архиви

Прочети още

Броячка