ТРУД: Фирма ли е армията?

Pan.bg 19 мар 2014 | 17:43 views (5131) commentaries(8)
img Диян Николов, в. ТРУД

Възможно ли е да начислява 10% печалба? Може. У нас. Скандални разкрития показва докладът на инспектората на Министерския съвет за изграждането на оградата на границата ни с Турция. Оскъпяването на цената дошло основно от това, че армията си е сложила едни 1 589 894 лв. пари за печалба, непредвидени разходи, заплати, осигуровки, храна и др. (виж стр. 3). От друга страна военните са направили и няколко грешки. Неволни, но за по 150 000 лв. - 200 000 лв. В доклада черно на бяло е записано, че ако частна фирма е поела снабдяването с материалите и строежа на оградата, цената ще е поне с 2 млн. лв. по-ниска от тази, при която сега я изгражда армията. Каква ли печалба би си начислила войската, ако трябва да ни защитава от врага!

image
Оградата по границата с Турция оскъпена с 4 млн. лв.


Дълъг и осеян с неясноти и неколкократно оскъпяване са оказа пътят на оградата, която трябва да бъде построена на границата с Турция.
"Труд" се добра до доклада на Инспектората на Министерския съвет. От него става ясно, че ако частна фирма е била наета да достави материалите и да построи съоръжението, тя би го направила срещу 7 364 389 лв. крайна цена. Ако работата по оградата се извършва от Министерството на отбраната обаче, цената пада на 5 179 590 лв. А военните изчислиха, че всичко ще им струва 9 664 000 лв.

От проверката, която бе поръчана от премиера Пламен Орешарски, се вижда, че в края на септември 2013 г. от Главна дирекция "Гранична полиция" (ГДГП) правят конкурс и канят фирми, които да кажат за колко пари ще могат да построят 10 км ограда. Три частни дружества отправят оферти.
Те варират от 306 174 лв. до 1 101 641 лв. В този момент бежанската вълна се увеличава, а ГДГП предприема изчисления за по-дълго съоръжение - от 24 км. Фирмите казват, че могат да го направят за 2 660 000 лв.
На 9 октомври 2013 г. ГДГП уведомява министъра на вътрешните работи Цветлин Йовчев, че съоръжението трябва да е подсилено и с дължина 30 км. Препоръчва се и да е вкопано 20 см в земята, за да се изключи възможност за преминаване под мрежата. С крайните изчисления за всички материали, доставки на място, заложени 15% непредвидени разходи, горива и др. сумата е 5 100 000 лв.
Изграждането на съоръжението тръгва на 24 октомври 2013 г. С договор от 18 февруари 2014 г. между ГДГП и Сухопътни войски реално МВР възлага на МО изпълнението на изграждането на инженерното съоръжение.
От анализите на експертите на инспектората става ясно, че военните веднага са добавили към дадената им от МВР финансова рамка 1 589 894 лв. Обяснението е, че те са необходими за заплати, осигуровки, храна, вода и др. Към стойността на материалите са включени 10% непредвидени разходи, 12% доставка и съхранение на материалите в складове, 10% печалба и 20% ДДС. Така най-просто се обяснява защо сумата от 5 100 000 лв. стига до 9 664 000 лв.
На 22 януари 2014 г. командирът на Сухопътни войски ген.-майор Нейко Ненов издава заповед, с която назначава 7-членна комисия с председател зам. военния министър Иван Иванов. Два дни след това отменя заповедта си и назначава 9-членна комисия. Без ясни причини. Прогнозната стойност за материалите и работата по оградата от страна на военните е определена на 8 335 609 лв.
Инспекторатът на МС открива и фрапантни грешки при смятането. Една от тях е в надписването на 120 000 лв. за изработката на телена мрежа. Били са надписани и 127 509 лв. за непредвидени разходи.
Препоръчва се Сухопътни войски да предоговорят парите за материалите, а заявените от МО 1 589 894 лв. да вземат от собствения си бюджет. Трябва да има и наказани
loading...

Други публикации


Напиши коментар

Коментари: 8

 1. #1
  офицер от БА 19 мар 2014, 18:25
   
  0
   
  0

  Добре де, защо трябва МО да строи оградата с пари от собствения си бюджет?
  Имало е поръчка, парите са преведи, оградата я няма. Какво правим? Какво е направил възложителя? Кой е оказал контрол при изпълнението на поръчката? Кой е виновен? Кой прибра парите?

  Очевидно на МВР не им се правят разследвания срещу себе си. Там са изчезнали 7-8млн, а тук пробемът, е че МО е взело няколко стотин хиляди, като част от тях са ДДС, за да "бърше" дупето на МВР.
  А армията не е като да не плаща ДДС, поне за горивата със сигурност.
  Защо като претендирате да сте сериозен сайт не разследвате кой прибра парите и кой е виновен за липсата на ограда?
  Това би била интересан статийка.
  А "наказани" от МВР не трябва да има така ли?
  От МО не може да има 100 000 горница, а от МВР може да изчезнат милиони безнаказано, защото след тях има кой "да чисти".

 2. #2
  Обектив 19 мар 2014, 19:16
   
  0
   
  0

  Др. офицер от БА,
  Първо, дали ако някой се беше възпротивил по-сериозно, същата тази "поръчка" щеше да отиде в за изпълнение в "тази Фирма"?
  Второ, стойността на всяка стока и услуга е толкова, колкото е оценена на пазара. След като частна фирма е поставила подобна цена, то очакванията на възложителя са били държавната "фирма" да предложи значително по-ниска, най-малкото след като има осигурени заплати на непосредствените "строители".
  Трето, независимо от явното непознаване от селкора военните и политическите отговорности за вземането на решения за избор на доставчиците (кой, каква заповед и т.н.), там все пак си има отговорни. Ако тези същите не могат да обосноват и защитят калкурираната от тях стойност, наистина има проблем.
  В заключение: Нищо случайно.

 3. #3
  Дедо Прецаки 19 мар 2014, 21:54
   
  0
   
  0

  Ако не бяхме затрили гранични войски и не бяхме се разградили сами, сега нямаше да се тюхкаме и да се вайкаме за тая тъпа ограда! Как не разбраха нашите управници, че има неща в които се инвестира без да си сигурен, че някога ще ти се наложи да ги използваш...! Всяка уважаваща себе си държава го прави, но не и ние!

 4. #4
  Xasan 19 мар 2014, 22:15
   
  0
   
  0

  ``Фирма ли е армията? ``

  Това ми се наби ,като трън в очите

  P.S

  С две букви -Да

 5. #5
  Стамат 19 мар 2014, 23:06
   
  0
   
  0

  Всички сме фирма - ЕТ и отговаряме най много с живота си, и този на децата и внуците ни... Евтино се продадохме, много евтино, прекалено.

 6. #6
  Парите за сиренето 20 мар 2014, 09:41
   
  0
   
  0

  Въобще не ми е ясно за какъв чеп БА ще се заема да строи тоя плет за нуждите на гранична полиция?Армията насила е набутана да върши работа,която не е нейна.Защо ГДГП,респективно МВР не са си наели частна фирма и точка по въпроса?Защото в МВР много добре са знаели,че тия 1 589 894 лв.,а като знаем корупцията в МВР,със сигурност и повече е трябвало неизбежно да се дадат от бюджета на МВР.Хайде тогава да набутаме наивните военни да свършат работата за без пари или за сметка на нейния бюджет.Армията не е фирма,но всяка работа извън преките и функционални задължения също струва пари и съответно не може да се извърши ей така защото на някой му скимнало да се прави на Андрешко.Тия номера ставаха по Тошово време,но сега е пазарна икономика и сиренето си струва парите най-малко за усилията да бъде произведено,а ако отчетем и пазарното търсене,то армията би могла да удвои и утрои цената.Тогава би могло да я обвиняват за фирма,но и тогава не съвсем.

 7. #7
  yobul 20 мар 2014, 10:25
   
  0
   
  0

  Абе, какъв е този самозванец Нейко Ненов и то 164 сантиметров генерал от детската градина, че да назначава за председател на комисия зам. министър на отбраната. Освен от английски нищо друго не разбира и е естественно да го лъжат. Може би и той да е решил да се облагоде телства както правеше Ванко 1.

 8. #8
  до yobul 20 мар 2014, 12:55
   
  0
   
  0

  Прав си, явно в МО всичко е объркано, щом зам министър се назначава за някаква дейност със заповед на някакъв командир. Да не говорим, че зам минитъра е служител на едно юридическо лице (МО), а СВ са друго юридическо лице. Да не излезе,че министърт въобще не знае какво прави?Социални мрежи

Вход

Запомни ме на това устройство

Регистрирай се Забравена парола

Последни

НАЙ-ЧЕТЕНИ НАЙ-КОМЕНТИРАНИ

Морски архиви

Прочети още

Броячка