СРАМНО: НАСРЕД СОФИЯ УНИЩОЖИХА ПАМЕТНА ПЛОЧА НА ГЕРОЯ ДИМИТЪР СПИСАРЕВСКИ!!!

Pan.bg 20 мар 2014 | 15:42 views (6563) commentaries(5)
img Спасените паметни плочи
в.БЪЛГАРСКА АРМИЯВ бр. 9 от 28 февруари т.г. в. „Българска армия” публикува на стр. 22 „Паметната плоча на поетите-воини вече я няма”. Върху една от външните стени на полусрутената сграда на бившата школа за запасни подпоручици бяха изписани имената на Димчо Дебелянов и Стамен Панчев. Сградата бе принудително разрушена след пожар и предписание на съответните общински органи. Тя е собственост на „Б Л Финансова компания“ АД. Сигнал до кмета на район „Витоша”-СО е бил подаден и от Инициативен комитет от граждани и неправителствени организации от кв. Княжево и неправителствени организации. За кратко време районната администрация реагира бързо и на 19 март паметните плочи на двамата поети-воини бяха извадени изпод руините на съборената сграда на школата и преместени за временно съхранение на територията на охраняван склад в с. Владая. Съдействие за това е оказала фирмата „ЗАУБЕРМАХЕР България“ ЕООД. От район „Витоша” допълват, че започва процедура за връщането на плочите на гражданите на кв. Княжево и столичани. При разчиствателните дейности е била намерена и плоча на героя-летец капитан Димитър Списаревски и др. български военни, но тя не може да бъде възстановена. Районната администрация е поела ангажимента да намери подходящо място в близост до сградата на бившата школа за запасни подофицери за поставяне на реновираните плочи като най-вероятно това ще бъде в градинката на последната спирка на трамвай № 5, съпроводени с информационно табло за героите-възпитаници на школата.
image

През 1889г. към ВНВУ се създава Курс за подготовка на запасни офицери. През 1901г. е създадена Школа за запасни подпоручици от пехотата. През 1904г. започва да функционира Школа за запасни подпоручици от артилерията.
През 1908г. двете школи се обеднияват в Школа за запасни офицери (ШЗО), която се помещава в Княжево.

image
loading...

Други публикации


Напиши коментар

Коментари: 5

 1. #1
  Teraflop 20 мар 2014, 15:51
   
  0
   
  0

  Не само това е срамното.Във военния театър направили нова зала наречена "ЧУДО".Хубаво!Но....какво беше учудването ми,когато камерата даде буквите от надписа на залата?Представете си,бяха написали английската дума с български букви.Написали МИРАКЪЛ!Алоооо,министъра на културата,престанете да ни американизирате,Бе!!!!Ако имах власт,този,който е дал тая тъпа идея,щях да го разстрелям публично!

 2. #2
  Живко 20 мар 2014, 16:01
   
  0
   
  0

  Не народ, а мърша!

 3. #3
  Boril 20 мар 2014, 16:44
   
  0
   
  0

  За съжаление комунистите за втори път се опитват да унищожат от българската памет името на сокола Димитър Списаревски.

 4. #4
  Cyber 20 мар 2014, 17:30
   
  1
   
  0

  Хайде пак комунистите.
  Вие жив комунист виждали ли сте?
  Аз от 20 години не съм. Тези, които се връткат на власт в момента нямат нищо общо с този идеал.
  Преди това някакви самозвани полуграмотници се опитваха 45 години да построят комунизма по някакви техни разбирания и почти си го построиха за тях.
  Това не означава, че комунист е синоним на мечка и трябва да плашите децата и младежите с нея.
  Вземете прочетете малко преди да преписвате всеки път едно и също.

 5. #5
  христофор 20 мар 2014, 19:08
   
  0
   
  0

  Паметнци трябва да има на всички, които са загинали в името на отечеството независимо на коя страна са воювали.Поругаването на паметници от днешните вандали не ни прави чест като народ.Виждам поколение, което е издигнало за знаме Долар и Евро. Отчайващо е.Социални мрежи

Вход

Запомни ме на това устройство

Регистрирай се Забравена парола

Последни

НАЙ-ЧЕТЕНИ НАЙ-КОМЕНТИРАНИ

Морски архиви

Прочети още

Броячка