Продължение: Найденов за оградата на южната граница: Няма от какво да се срамуваме, в т.ч. и аз

Pan.bg 22 мар 2014 | 11:04 views (3304) commentaries(6)
img otbrana.com

Не друго, а това Командване на Сухопътните войски, продължава ръководството на изграждането на защитното съоръжение на южната ни граница. Това стана ясно от думите на министъра на отбраната Ангел Найденов в отговор на въпрос на „Отбрана“ по време на днешната пресконференция.

Същото ръководство, потвърди министърът, след предприемането на съответните дисциплинарни и административни мерки и коригиране на отношението към реализацията на тази задача. Надявам се, продължи Ангел Найденов, след отстраняването на всички нарушения и процедурни бележки, макар и натоварени с огромно внимание и любопитство към начина, по който се изгражда това съоръжение, ще го направим достатъчно бързо, за да освободим ресурс и на МВР, и на държавата за изпълнение на други задачи, включително и за финансиране на по-малко гранични патрули.

След проверката на Инспектората на МО в резултат на препоръките на премиера е очертан кръг от 9 военнослужещи и цивилни служители, които имат отношение към слабостите и пропуските при договарянето с фирмите-доставчици. Министърът не спомена имена за предстоящите дисциплинарни наказания, а само длъжности: заместник-началник на отбраната, командир на Сухопътните войски, началник на Щаба на Сухопътните войски, директор на дирекция „Инвестиции в отбраната“ и „Инфраструктура на отбраната“, началници на отдели и съответно председатели на комисии, които са били ангажирани в целия този процес. Става дума за четирима генерали, трима полковници, един подполковник и един цивилен служител. Ще има, каза министърът, уволнения, понижаване във военно звание с една степен, предупреждение за понижаване в звание до порицание. Коментарът на Ангел Найденов: „Вероятно изглеждат сурови мерките, които се предприемат от страна на ръководството на Министерството на отбраната и това е в съответствие с разбирането на задачата. Тези действия доведоха дотам, че цялото реализиране на това съоръжение, към което би следвало да има друго отношение, беше натоварено със свръхподозрение. Самото основание, да се породи това подозрение и да се хвърли петно върху армията, е достатъчно основание за уволнения”.
image
Процедурата за възлагане на обществена поръчка, проведена от Сухопътните войски, е законосъобразна и съответства на Закона за обществените поръчки и решението на Министерския съвет, бе категоричен министърът. Няма от какво да се срамуваме, в т.ч. и аз, заяви той. Слабости има в маркетинговото проучване, макар че то не било елемент на процедурата, но поражда определени съмнения. Не са проучени цените. Вината е в това, че подобно действие трябва да изяснява процеса, а не да създава проблеми. Слабости има и в договарянето на количествата материали. Те били по-големи от предвидените от проектанта, но необходими. Въпросът е, че не са съгласувани писмено с проектанта.

Нямаме отношение към първоначалната стойност, предложена от МВР, каза министър Найденов. МО не е отговорно, че от петте варианта ГД „Гранична полиция“ е избрала сложния и по-скъпия. В момента тече предоговаряне с фирмите. Стремежът е да се постигне определената от Инспектората на Министерския съвет цена от 7, 674 млн. лв. Според договорите тя е 7, 865 млн. лв. Досега е постигнато намаление от 134 хил. лв.

Според заместник-министъра на отбраната Иван Иванов ръководената от него комисия е стигнала до същите изводи, които са в доклада на Инспектората на Министерския съвет. Т.е. не са допуснати законови нарушения.

За пореден път министърът изрази позиция, че изграждането на защитното съоръжение не е присъща дейност на Българската армия, респективно на Сухопътни войски. От кръга на генералите обаче е излязла готовността за изпълнението на тази задача, стана ясно от неговите думи. Имало е запитване за изпълнение на допълнителни задачи, но министерството е отказало. Причината е, че в това отношение армията е на предела на възможностите си и предстоят отговорни мероприятия по отношение на бойната подготовка.
loading...

Други публикации


Напиши коментар

Коментари: 6

 1. #1
  Гюро Михайлов Наивников 22 мар 2014, 11:22
   
  0
   
  0

  "изграждането на защитното съоръжение не е присъща дейност на Българската армия" но "От кръга на генералите обаче е излязла готовността за изпълнението на тази задача" - а какво казва ЗОБСРБ за отговорността и позволява ли подобни самоинициативи?
  Да не говорим за икономическата целесъобразност на поетия ангажимент (реализация на нискоквалифицирана дейност с високоплатени дюлгери, чиято основна ангажираност е съвсем в други посоки), при ясното знание за състоянието на заетостта в граничните райони и за стойността на работната сила в РБ.

 2. #2
  Teraflop 22 мар 2014, 11:42
   
  0
   
  0

  След като няма от какво да се срамуваме,защо има наказани на най-високото ниво в Армията?Нещо не се вързва.От наказания не се ли срамуваме?Или сме станали толкова дебелокожи,след сечта на Бойко,че не ни е еня за българския войник?

 3. #3
  бивш граничар 22 мар 2014, 12:40
   
  0
   
  0

  СЛЕД КАТОв МО има толкова хора на които нште бъде предявено взизкание то и вМВР ИМА не по малко виновни които са изготвили одбрили ипредлжили от петте този най скъп.Вслучая ГДГПс хвърленото петно върхуМВР е достатъчно итам да има налагане на накасание вкичително и уволнение.На мвр МНОГО ИМ СЕ НАСЪБРАсъжилявам че го казвам но то е видно.

 4. #4
  Анри 22 мар 2014, 17:52
   
  0
   
  0

  ВИновните не се срамуват от нищо, невинните се наказват. Въобще кашата се покрива за да не се размирише. Защото тогава могат да излязат данни за скандални назначения (вкл. на директори без допуски и езици, което не им пречи да са национални представители на органи в НАТО и ЕС), за други далвери не само при покупки но и ри продажби, за сбъркана обща политика за управление на МО, и в крайна сметка - за тоталната безпомощност на самия министър.

 5. #5
  2010 22 мар 2014, 19:06
   
  0
   
  0

  Няма как да се срамуваме ние сме "оперирани"от срам.

 6. #6
  Владо 25 мар 2014, 10:42
   
  0
   
  0

  Още ли не са я построили тая 30 км ТЕЛЕНА ограда ?Социални мрежи

Вход

Запомни ме на това устройство

Регистрирай се Забравена парола

Последни

НАЙ-ЧЕТЕНИ НАЙ-КОМЕНТИРАНИ

Морски архиви

Прочети още

Броячка