Дебелите старшини вече са спомен. БГ войникът: силен психически и физически

Pan.bg 23 мар 2014 | 09:31 views (9308) commentaries(29)
img БГ войникът: силен психически и физически, знае къде се слагат запетайки и различава ред от анархия
Дебелите старшини вече били спомен от миналото
Медиапул, Никола Лалов


700 лева твърда заплата, социален пакет и сигурно работно място. Това са стартовите условия, с които започва кариерата си професионалният войник.
Макар че в големите градове "офертата" не е от най-привлекателните, армията се оформя като един от най-предпочитаните работодатели в по-малките градове.

За всяко едно място вече има десетки кандидати, много от които жени.
На какви изисквания трябва да отговарят младежите, за да бъдат приети в редиците на българските въоръжени сили?
Сред изискванията са българско гражданство, завършено средно или висше образование у нас или в чужбина. Конкурсът включва изпит по физическа подготовка, тест за обща култура и събеседване.
Изпитът по физическа подготовка оценява възможностите на кандидатите чрез лицеви опори и коремни преси, бягане "совалка" 10х10 метра и крос на един километър.
Българският войник познава и историята, и двигателя с вътрешно горене
Тестът за обща култура е с продължителност 60 минути и включва 100 въпроса по учебното съдържание на предмети, изучавани в средните училища. За всеки правилен отговор на въпрос се дава по една точка.
Тестът минава през проверка на правописа. Така например бъдещите рейнджъри трябва да отговорят в коя дума няма правописна грешка – "лаборатория", "акустикъ" или "комърджия".
Друга задача изисква да преценят коя дума не е синоним на прекрасен – чувствителен, чудесен или пък чаровен.
Трябва и да знаят, че има разлика между ред и анархия.
Тестът по обща култура включва и проверка на граматиката – къде се поставят запетайки, пълен или непълен член, преценка за преносната употреба на определени думи.
От примерния тест става ясно, че кандидатите трябва да са наясно и с единиците за измерване на електрически капацитет, ток и напрежение.
Освен това се очаква кандидатите да имат елементарни познания за действието на двигателя с вътрешно горене.
От тях се изисква и някаква компютърна грамотност - например, как да изрият файл без той да влиза в "кошчето" или как да поставят снимка на десктопа.
Други въпроси проверяват и най-общите им познания за световната политика. В примерния тест има въпрос колко са страните основателки на Европейския съюз.

Сериозно внимание се отделя и на познанията по история на България. Младежите трябва да са наясно, например, кои са Великите сили, подкрепили Съединението, както и кой "най-важният резултат от дейността на В. Левски през периода 1870-1871 г".
Встъпването в армията е предшествано от и от цялостна процедура по психологическа оценка на пригодността, включваща не само психологически тестове, но и интервю. На тази база се прави оценка за всеки кандидат в Центъра по психично здраве и превенция към Военномедицинска академия.
image
Вече няма дебелаци в армията

Физическото и психическото състояние на военните продължава да се следи и през цялата им кариера. Така една от доскорошните емблеми на българската армия – дебелите старшини - вече би трябвало да е в историята.
В отговор на запитване на Меdiapool от военното министерство съобщиха, че миналата година има само "единични случаи" на военни, които не са покрили нормативите за физическа подготовка.
Всяка година войниците и офицерите полагат изпити за физическа подготовка, които включват лицеви опори, бягане "совалка" – 10х10 метра и крос 1 км, като има различни критерии за съответната възраст.
Непрекъснато се следи и психическото състояние. Според един от най-следените критерии - развитието на посттравматичен стрес след мисии зад граница, българските войници показват високи нива на устойчивост.
"На базата на тестовите процедури може да се твърди, че броят на военнослужещите, показали индикации за стресова симптоматика след мисии зад граница, е статистически незначителен", твърдят от МО.
Тези данни са много по-обезпокоителни в повечето натовски армии, включително и в САЩ.

Това обаче лесно може да се обясни, тъй като американските войници участват в реални бойни действия, докато българските им колеги са изпращани предимно в охранителни мисии, които са далеч по-безопасни и които продължават шест месеца.
Така, поне от официалните данни на Министерството на отбраната, излиза, че състоянието на българските войници е повече от задоволително – в добро психическо и физическо състояние, а и с богата обща култура. Сега остава политическото ръководство на армията да направи достатъчно, за да може да убеди и данъкоплатците в това, тъй като преобладаващото мнение извън системата леко се различава от официалните данни на ведомството.
Пример за това са коментарите в социалните мрежи и специализираните форуми.
loading...

Други публикации


Напиши коментар

Коментари: 29

 1. #1
  8978 23 мар 2014, 09:54
   
  1
   
  0

  Това за общата култура е хубаво но не е вярно има доста умни момчета в армията които търсят сигурност за семействата си ,но по голямата част са токова неграмотни и несправящи се с живота извън казармата че това и е единствена алтернатива за тях.Ако се случи така че по никаква причина ги уволнят от там остават трайно безработни и тежат на семействата си с кредитите си който банките са и отпуснали заради Армията и те са похарчили за глупости (скъпи коли,мотоциклети,почивки в чужбина )ако започнат работа някъде мрънкането на повечето е нетърпимо и пак остават безработни и естествено без доход. Това е реалността за повечето редови войници , пак казвам има и доста умни и кадърни момчета който са доказали че са добри професионалисти и преди всичко хора. Казах всичко всичко това от наблюдението ми от моя живот и познанството ми с доста такива хора живея в град с доскоро доста голям гарнизон.

 2. #2
  Тик Так 23 мар 2014, 10:16
   
  1
   
  0

  Обаче тези дебели сташрини са обучавани 10 пъти по-добре от сегашните войници.
  Както и да е. Наричаме гвардейци със слаба подготовка войници.
  Даже заглавието ми звучи така: '''Старата техника вече е спомен. Бг армията сървеменна силна модерна'''

 3. #3
  niro 23 мар 2014, 10:51
   
  1
   
  0

  ХА ХА ХА ХА ХА

 4. #4
  Войенен 23 мар 2014, 11:48
   
  0
   
  1

  СТИГА ГЛУПОСТИ!

 5. #5
  ogy4a 23 мар 2014, 12:16
   
  1
   
  0

  хахахахаха е нема такъв смех ,,,каква армия е тва бе-помаци ,неудачници и пияници...да не дава господ да ни потрябва ..

 6. #6
  ХАтанасов 23 мар 2014, 13:11
   
  0
   
  0

  към коментиращите - Искрено ви съжалявам!

 7. #7
  PlamenP 23 мар 2014, 13:50
   
  0
   
  0

  Не плюйте момчетата,ако обичате.Всеки прави своя избор сам.Вярно е че има такива които не стават,но повечето са много умни и добри момчета.Не всички са влезли с идеята да печелят от мисии и заплата.Доста от тях са идеалисти и националисти.Много от войните,а войн е призвание,са с висше образование и владеят по един два езика.Много от тях искат кариера в армията.Виж по въпроса с жените няма да коментирам,защото там има проблем.50 процента от тях нямат място там.И последно защо някой все гледа в канчето на войника, а не в тези които наистина доят държавата,но там не смеем щото ни е страх.

 8. #8
  Войн 23 мар 2014, 14:18
   
  1
   
  0

  Тая тема е поредната лъжа ,подкрепям всички мнения тук,нищо сигурно няма в армията вече ,на някой не си симпатичен казва на командира,свършва ти договора и не ти го подновяват,аз съм един от ,многото "щастливци",след 7 години,да ми кажат че не ставам за войник,всички виждат по улиците какви военнослужещи се движат,който са някой,някакви,а отностно изпитите,всичко е до кой ще се обади за "някой "сигурен съм вече напълно тези изпити са направени за хора без връзки,защо въпросния тест не ти го връщат с пакета документи при кандидатсването, като не се класираш а остава там.

 9. #9
  voenen 23 мар 2014, 14:43
   
  0
   
  0

  оги4а за себе си ли говориш къде видя помаци и неудачници някаква злоба ли долових

 10. #10
  Морско чадо 23 мар 2014, 16:47
   
  0
   
  0

  Не съм съгласен , че дебелите старшини са свършили-има още доста от тях и като ги погледна се засмивам. Още доста трябва да падне средностатистическото тегло в Армията поне с окло 15 - 20 кг. , а някои екземпляри даже и с 30 - 40 кг.

 11. #11
  Teraflop 23 мар 2014, 17:07
   
  1
   
  0

  Глупости на търкалета!Дебелите старшини...Ами дебелите офицери,завряни на топло,ами дебелите войници?Айде сега,да не се обиждаме на дебели.Въпросът не е в дебелите хора в армията,а в липсата на пари за хората и условията в които работят.В липсата на НАНО-вските закони и правила за българската армия.Това е липсващото.Няма какво да се лъжем.А дебелината е метаболизъм.При някои по-бърз,при други по-бавен.Там не можем да се месим.Виж в политиката и правилата за военните хора можем,ама не искаме.Или се бъркаме,като Бойко Борисов-неправилно.

 12. #12
  kilogram 23 мар 2014, 17:15
   
  0
   
  0

  Какво значение има наднорменото тегло, когато даже военнослужещи с нормално телосложение не покриват нормативи! Според мен трябва да се постегнат малко физ. изпити от към контрола и изпълнението, нормативите не са зле, стига да се покриват реално, а не на книга само, е ...не е лошо да се добавят и някакви набирания или коремни възлизания,но тва вече е екстри! Та килограмите не са от значение, ако се изпълняват нормативите!
  А иначе статията е пълен фалш, тюфлеци и ненормалници (псих. нестабилни) има на всички нива, от редници до генерали и то във всички поделения, но има и доста "манекени" и " културисти", които пак не покриват нормативите, но така ще е докато властва шуробаджанащината и субективизма на всички нива!

 13. #13
  Освалдо 23 мар 2014, 17:46
   
  0
   
  0

  Хе-хе. И да се хилете, все тая. Армията ни е такава, каквато е и народът ни. Не е внесена отвън. Така че все едно се хилете на себе си.

 14. #14
  Добри 23 мар 2014, 18:35
   
  0
   
  0

  Първо - дебели има и офицери и войници, не-само страшини. Второ - важно е да покрива норматива, а не е да е "маникен".
  Но най-важно е, че тестовете са формални или въобще не се провеждат. В моето формирование например по указания на шефа, кадровикът изготвя протокол от изпита без въобще дори някой да ходи до стадиона.
  Има решение, но всички министри, особено сегашния, предпочитат формално да отчитат нещата. Дано не се наложи армията да потрябва наистина, че тогава ще се види и трагедията с реалните възможности за охрана на въздушни/морски/сухопътни граници (не срещу цивилни емигранти), както и с боеспобността на масата формирования. Какви оправдания на едни с други политици ще започне тогава........

 15. #15
  Sold-er 23 мар 2014, 18:35
   
  0
   
  0

  И аз тъкмо това щях да им пиша, бай Освалдо.........а и не виждам чак такава полза от бързото бягане на бойното поле.......аз имам намерение да се бия, а не да бягам бре ха ха ха!!!

 16. #16
  hiksmen 23 мар 2014, 18:46
   
  0
   
  0

  защо всеки пипи глупости в този сайт на всички им пречат дебелите старшини абе хора това е армия не физкултурно дружество олимпииски шампиони няма да ставаме защо никой не задава въпроса за професионалната квалификация и професионализма какво искате олимпииски шампиони или хора които си разбират от работата като сте толкова финни и нежни ами кандидатсвайте може пък и да ви вземат в армията ако ви стига умствения багаж

 17. #17
  fox81 23 мар 2014, 19:12
   
  0
   
  0

  Ако се направи сега този тест, повярвайте ми половината войска няма да вземе изпита и ще бъде съкратена.
  Трябва да ви кажа, че няма да е лошо това, защото съм виждал думичката която всъщност сме повечето тук написана : "военослужешт" дали това е правилно, точна аз няма как да преценя защото не аз назначавам хората в армията.
  Факт е, че много агнета бяха заклани за да влязат неспособни военослужешти в армията ни, трябва първо от там да се започне от тези които назначават!

 18. #18
  Боцмана 23 мар 2014, 20:08
   
  0
   
  0

  първо започвам от тук....колко назначени има в армията с диплома под добър(4) при положения,че това е изискване!

 19. #19
  Щилиян Петров 23 мар 2014, 20:19
   
  0
   
  0

  Омръзна ми да чета в този форум глупостите на журналисти - драскачи, които никога не са били в поделение /формирование/ и пишат само пълни глупости. Аман от подкупни и платени журналисти...............

 20. #20
  Морски 23 мар 2014, 20:24
   
  0
   
  0

  Е, хайде сега - пак, ли! :)
  Стана ми интересно и поразгледах малко снимки от преди 100 години... Снимки от това време колкото искаш! Та, примерно, генерал-лейтенант Никола Иванов, командващ Втора българска армия, доста е "опънал спинакера", ама това явно не му е попречило да превземе Одрин.
  Аз лично, винаги съм предпочитал старшините ми да имат мозък в главата, да не говорим, че чак пък дебели не са били.
  Нормално е, след като 18-годишните вече не влизат в армията, тя да има малко по-тежък външен вид! :)

 21. #21
  Шефа 23 мар 2014, 20:53
   
  0
   
  0

  Да се смея или да плача ...

 22. #22
  Cyber 23 мар 2014, 21:36
   
  0
   
  0

  Да, в армията има дебели военнослужещи.
  Не пълни на които им просто им изпъкват "коремните мускули", а наистина с една торба цимент от пред под гърдите и това е проблем.
  Най-малкото защото това се отразило пряко на здравето на конкретния военнослужещ.
  Всички тук коментират или нормативите или оправдават с интелекта.
  Да, заниженият контрол е една от причините и той е част от проблема.
  Проблема според мен е в липсата на политика за развитие на спорта в армията.
  В момента спорта се ограничава в организирането на годишни първенства по определни дисциплини в които участват определен брой военнослужещи, които най-често са тренирали съответния спорт преди да постъпят в армията и имат съответната натренираност и подготовка.
  На всички останали е внушавано сами да подобрят физическите си качества.
  В много формирования има изградени фитнес зали с добро оборудване, най-често с нечие спомоществователство. И след това започват мъките. Уредите не са вечни и се чупят, а пари за ремонт и резервни части няма. На места ентусиастите поправят сами или събират пари, когато е необходимо.
  Не на последно място времето планирано за спорт е крайно недостатъочевидно

 23. #23
  Cyber 23 мар 2014, 21:50
   
  0
   
  0

  Да, в армията има дебели военнослужещи.
  Не пълни на които им просто им изпъкват "коремните мускули", а наистина с една торба цимент от пред под гърдите и това е проблем.
  Най-малкото защото това се отразило пряко на здравето на конкретния военнослужещ.
  Всички тук коментират или нормативите или оправдават с интелекта.
  Да, заниженият контрол е една от причините и той е част от проблема.
  Проблема според мен е в липсата на политика за развитие на спорта в армията.
  В момента спорта се ограничава в организирането на годишни първенства по определни дисциплини в които участват определен брой военнослужещи, които най-често са тренирали съответния спорт преди да постъпят в армията и имат съответната натренираност и подготовка.
  На всички останали е внушавано сами да подобрят физическите си качества.
  В много формирования има изградени фитнес зали с добро оборудване, най-често с нечие спомоществователство. И след това започват мъките. Уредите не са вечни и се чупят, а пари за ремонт и резервни части няма. На места ентусиастите поправят сами или събират пари, когато е необходимо.
  Не на последно място, времето планирано за спорт е крайно недостатъчно или е планирано във време когато е най неудачно да се ползва. По време на или около обедната почивка.
  Според мен трябва да се назначат отговорници, които да организират ежеседмично спортни прояви по интереси, като се осигури достатъчно време за спорт. Поне по час и половина три пъти седмично.

  За целта, щатните психолози докато готвят разни превенции на риска, могат да направят и едно изследване за психологическите нагласи на кадровите военнослужещи към организирания спорт.

 24. #24
  Voinik 24 мар 2014, 17:40
   
  0
   
  0

  Стартова заплата 606лв. за редник трети клас а не 700лв.

 25. #25
  Миро 25 мар 2014, 10:07
   
  0
   
  0

  "700 лева твърда заплата, социален пакет и сигурно работно място"
  1. 700 лв заплата за професионален войник? Това е повече от жалко и смешно! все пак сме натовска армия, а тази заплата граничи с минималната за страната. Скоро ще я достигне.
  2. "Социален пакет"? Какъв точно социален пакет получават войниците? Квартирни, които отдавна не покриват и 1/3 от наемите? Общежитие за някои? Кое е социалният пакет?
  3. "Сигурно работно място"? Кое му е сигурното? Днес поделението го има, утре го няма.

  Накратко, този журналистин е писал абсолютни глупости. Ами нали трябва хлебец да яде?

 26. #26
  ОЗ 25 мар 2014, 12:29
   
  0
   
  0

  Ех спомних си веднага за един старшина, бай Цецо "Сламката". Беше около 140 кила, но това не му пречеше да подготвя перфектни оператори за "Малютка".

 27. #27
  дибелия военен 25 мар 2014, 23:31
   
  0
   
  0

  Аз пък си спомням старшината Джамбазки... а и бат Зарко от Първомай - невероятни мъже!

 28. #28
  980 26 мар 2014, 22:41
   
  0
   
  0

  A бе Администратор, защо сравняваш к-н Илиев със дебелите старшини от БА. Той да няма склоности към ..........?

 29. #29
  Сун Дзъ 03 апр 2014, 23:42
   
  0
   
  0

  Под 2(два) часа на ден физическа подготовка за войник е направо смешно.Нямах представа ,че армията е паднала толкова.Че синът ми тренира повече и то без да е военен.Ако не може да пробяга поне 3-4 км. със снаряжение и 5-6 набирания и коремни -тогава е просто обикновен чиновник.Социални мрежи

Вход

Запомни ме на това устройство

Регистрирай се Забравена парола

Последни

НАЙ-ЧЕТЕНИ НАЙ-КОМЕНТИРАНИ

Морски архиви

Прочети още

Броячка