Варианти на възможното нападение на САЩ срещу Русия

Pan.bg 07 юли 2014 | 20:23 views (4837) commentaries(22)
img wordpress.com


Изграждането на ПРО на САЩ продължава. Няма никакво съмнение, че тя е насочена срещу Русия и е част от стратегията за нанасяне на пръв обезоръжаващ стратегически удар, който няма да остави възможност на Русия за отговор. Ударът трябва да бъде нанесен с високоточни крилати ракети с обикновени бойни глави, в краен случай и с ядрени маломощни заряди, за периода до 2020 г. Какъв е общият замисъл за възможната агресия на САЩ.

В основата на агресията е заложена идеята за едновременно унищожение на стратегическите ядрени сили на Русия с обикновени неядрени крилати ракети в първия обезоръжаващ удар. Целта на първия удар ще се постигне с използването на крилати ракети с голяма далечина, предимно с морско базиране. С това оръжие в първия масиран и едновременно обезоръжаващ удар ще бъдат унищожени командните пунктове и наземните пускови установки на стратегическите ядрени сили, обектите на ПВО, летищата, командните пунктове на армията, системите за управление и връзка. Извеждат се от строя и най-важните военни обекти и информационни центрове.


Според американските военни първият удар на САЩ може да се счита за ефективен само в случай, че ще бъдат гарантирано унищожени 85 процента от ядрените сили на Русия. В този случай САЩ ще успеят да избегнат унищожителния ответен удар по своята територия, тъй като тяхната ПРО ще бъде в състояние да унищожи всички балистични ракети на Русия или голяма част от тях, изстреляни в ответен удар.

Какъв ще е планираният втори удар?

Във втория удар ще бъдат използвани щурмовата авиация и авиацията с брегово базиране, след като ПВО на Русия бъде потушена.

Какво ще е основното оръжие на първия удар?

Това ще бъдат крилатите ракети с морско базиране Tomahawk, в в чийто обсег са вероятните цели на първия удар срещу Русия. Това са областите и зоните до 2500 км от източната и северната част на Атлантика, Средиземно море, Персийския залив, Червено море, западната част на Тихия океан и Ледовития океан.

На рис. 1 се вижда, че най-голямата част от целите на първия удар се намират в дълбочина на територията на руската държава.

На рис. 2 са показани зоните на досегаемост до Москва и Петербург. От стратегическите цели, показани на картата, е очевидно, че първият ракетен удар трябва да бъде организиран като комбиниран масиран едновременен удар от кораби, подводници, авиация и самолетоносачни групировки с крилати ракети и авиация.

Какво е разположението на възможните райони на огневите позиции на САЩ от гледна точка на осигуряване на досегаемостта на вероятните цели?

Районите на вероятните огневи позиции на ракетите Tomahawk с обикновени бойни глави с далечина на полета 1600 км са показани на рис. 2. При далечина на полета 1600 км самолетоносачните ударни групи и подводниците са значително ограничени при избора на огневи позиции. Тъй като в Баренцово море при нанасянето на ракетен удар по цели в Москва и Московска област подводниците ще трябва да маневрират в неголям район с възможно силно противодействие от страна на Северния флот на Русия. Ракетите изстреляни от района на Норвежко море могат да долетят само до Петербург.

На западното направление удар по Москва е възможен от неголям район в пролива Скаггеран, което е малко вероятно.

Заради това в САЩ се води усилена работа по модернизирането на ракетите Tomahawk и увеличаване на тяхната далечина до 2500-2800 км с насочване към целите с данни, изработвани от бордовите системи на ракетата.

С тези ракети картината рязко се променя. Районите на възможните огневи позиции на САЩ в този случай са показани на рис. 2. Тогава всички стратегически цели на територията на Русия се намират в зоната на досегаемостта на ракетите, изстреляни от подводниците или надводните кораби. Едновременно голяма група стратегически цели – до 16 процента, разположени в района на южен Урал и в централната част на Сибир, могат да бъдат поразени само от моретата Лаптеви, Карско и Източно-Сибирско, които обаче минимум 9 месеца през годината са покрити с лед.

Заради това възможното нападение срещу територията на Русия ще бъде планирано от агресора през летния период. В арктическите райони ще бъдат концентрирани тактически ядрени групи от подводници, тъй като там самолетоносачни групи не могат да действат.

Носителите на първия удар ще бъдат самолетоносачните ударни групировки, ескадрени миноносци и др. Общо на надводните кораби има 357 вертикални пускови установки за крилати ракети.

Атомните подводници са въоръжени с вертикални установки за стрелба с ракетите Tomahawk. Общо на подводниците има 1096 крилати ракети.

Общо на морски носители през 2010 г. САЩ имаха до 4670 крилати ракети Tomahawk.

Що се отнася до самолетоносачните групировки, те могат да бъдат използвани на всички театри с изключение на арктическите морета на Русия като общо на тях през 2010 г. имаше 2910 крилати ракети.

От показаните по-горе зони на недосегаемост с крилати ракети се виждат и очевидните райони на разполагане на огневите позиции на самолетоносачните групировки.

На атлантическото западно направление те ще бъдат в югоизточната част на Норвежко море и в централната или източната част на северно море. На атлантическото и средиземно морско направление ще са в източната част на Средиземно море.

На тихоокеанското направление ще са от Камчатка към центъра на Курилските острови и Хакаидо.

На южното направление ще са от северната част на Червено море или Персийския залив.

С голяма вероятност може да се предполага, че САЩ ще планират да разположат покрай арктическия бряг на Русия четири ударни групировки от атомни подводници – първата в Баренцово море, втората – в Карско море, третата – в западната част на море Лаптеви, четвъртата – в източната част на море Лаптеви. По този начин от северното направление ще бъдат обстреляни цели по северната европейска част на Русия, Централен Сибир и Урал.

Вероятното количество крилати ракети само от морски носители е над 3504 като очакваната успешност на пусковете възлиза на 90 процента.

Описанието на по-нататъшните събития след нанасянето от САЩ на масиран обезоръжаващ удар по стратегическите обекти на Русия няма смисъл, тъй като след него руската държавност ще бъде загубена.

За защита срещу планирания от САЩ удар Русия може да използва само нанасяне на масиран изпреварващ удар, за да изпълни основната задача пред нейните въоръжени сили – унищожение на групировките на агресора в районите на тяхното съсредоточение. Заради това и възможността от изпреварващ удар, в това число и ядрен, беше включена в официалната военна доктрина на Русия. Изпреварващият удар на Русия трябва да включва унищожение на космическата групировка на САЩ преди пуск на крилатите ракети, създаване на устойчиви смущения за радиообмена в района на ударните групировки и т.н. Но това едва ли ще бъде достатъчно. За да бъде принуден агресорът да се откаже от своите планове ще е необходимо с изпреварващия първи удар с обикновени заряди да бъдат унищожени най-малко 30 процента от пусковите установки за крилати ракети на САЩ. Унищожение на групировките на САЩ в районите на тяхното съсредоточение в момента Русия може да реши само с ядрено оръжие.

Както се вижда, всеки век за Русия – миналото и бъдещето, е критичен за нейната независимост и държавна цялост.

Целта на Запада остава непроменена – да постави на колене Русия, да унищожи руската цивилизация и да завладее нейните природни богатства.
loading...

Други публикации


Напиши коментар

Коментари: 22

 1. #1
  безстрашен 07 юли 2014, 21:07
   
  0
   
  0

  Кого плашите бе?
  Сигурно Русия ще седи и ще си бърка в носа, докато брои загубите си. Сега Русия е с няколко крачи напред и тя диктува правилата на играта. Да не забравяме за "Великият Доналд Кук". Може би следващия път да не Су-24, а нещо по респектиращо и да пусне няколко .................. позиви и бюлетини за поздрав на моряците от "партньорските" страни, че да видим тогава!

 2. #2
  bobsen 07 юли 2014, 21:21
   
  0
   
  0

  Подозирам, че във Вашингтон не са чували за този план

 3. #3
  Варимез Варимезов 07 юли 2014, 21:21
   
  0
   
  0

  Усещате ли как лека-полека започваме да привикваме към мисълта за немислимото? Същото стана и с Украйна! В началото на събитията почти никой от нас не вярваше, че руснаци и украинци ще се хванат истински за гушите - на живот и смърт...

  Пак ще го отнесем, само че този път май ще ни е за последно... На твърде лошо място сме курдисани - между руския "молот" и американската "anvil", т.е. наковалня...

  "Русия може да използва само нанасяне на масиран изпреварващ удар, за да изпълни основната задача пред нейните въоръжени сили – унищожение на групировките на агресора в районите на тяхното съсредоточение." - А нашият "район", по подразбиране, е един от естествените "райони за съсредоточение на групировките на агресора"!!!

  Лошо Седларов, лошо...

 4. #4
  Божидар Спасов Стефанов 07 юли 2014, 23:18
   
  0
   
  0

  "Целта на Запада остава непроменена – да постави на колене Русия, да унищожи руската цивилизация и да завладее нейните природни богатства." - това не е целта на запада, а на САЩ и НАТО и по-скоро на шепа ненормалници, защото нищо неподозиращия американски народ и най-вече европейски народ сме заложници на тези "демократи". Стоим и гледаме безучастно как си играят на войници, мислейки си, че отново ще останат "сухи", както винаги до сега, с малки изключения!

 5. #5
  Nash 07 юли 2014, 23:36
   
  0
   
  0

  "....Целта на Запада остава непроменена – да постави на колене Русия, да унищожи руската цивилизация и да завладее нейните природни богатства...."
  Даже чак е противно, да ги чета... Тази америка винаги с геноциди и унищожение се е занимавала и продължава да се занимава. Четох един техен, военнен секретен документ, в който се изказва следното становище: "... Живи същества и хуманоиди винаги са принудени да се борят и воюват за надмощие и оцеляване в природата. Това е природен закон. Ако някои индивиди или общества се смятат за интелигентни или умни, но не се стремят да се борят и воюват за надмощието си, то те се смятат за не умни и няма да се проявява към тях никаква снизходителност. В най-добрият случай ще бъдат използвани за нашите цели да ни служат ако има от тях някаква полза, ако не, то те ще бъдат също подложени на унищожение както и дугите такива, които нямат достатчно ум за да се налагат и извоюват право да оцелеят... Морални аспекти не се разглеждат..." Това показва колко наивен е бил Горбачов на времето, когато предложи само от страна на СССР да унищожи едностранно едни от най-добрите оръжия тогава. Унищожи влаковите композиции, които носеха ракети (подвижно базиране и трудно им се определяше позицията...), унищожиха и "Периметър-а", който гарантираше, че даже и да им направят еднозначен масиран удар, то Периметъра сам се включва и без участие на хора или командване и им връчва възмездието. Сега вече превзеха и Украйна а там се произвеждаха доста звена и съставни модули за стратегическите оръжия...
  На Путин не му остава много време да измилслят там успешни отбранителни доктрини. За сега най-доброто което имат и се знае са атомните подводници въоръжени с ядрени ракети. Те поне могат да стигнат незабелязано до бреговете на америка и там да се спотайват и когато постапи заповед да си пуснат ракетите....
  По въпроса за психотронните оръжия се занеше че Русия има доста преднина и дано още да я имат... Честно казано, руската цивилизация е много по-хуманна и нормална и е по-добре ако тя остане на земята, отколкото тази, на разните откачалки - еднополовите и убежденията, че само силните и подлите трябвало било да оцеляват на земята..... Да не сме някакви животни в джунглата? Едно време цялата измет от Европа като е отишла в америка и е била по-силна по оръжие е унищожила една от най-хуманните цивилизации на индианците, които са живяли в хармония с природата. И какво стана след това? Организираха това "цивилизационно чудовище" със стотиците му военни бази, лъжливата идеология и демагогия, паразитна система, дето ограбва труда и ресурсите на целият свят, правят постоянно войни да ограбват и подчиняват всеки по света... подслушват всеки и всичко... пълно безкултурие и никакъв морал... И това трябвало да се наложи и остане на земята?
  Русия и Китай са много по-добрите и хуманни цивилизации и повече заслужават да се наложат... А това да си потъне там в океана завинаги като кошмарен сън!!!!

 6. #6
  Амон Амартски 07 юли 2014, 23:37
   
  0
   
  0

  Едни така се пробваха през 1941 и всички знаем резултата...

 7. #7
  НЕ НАМ 07 юли 2014, 23:49
   
  0
   
  0

  ТЕЯ САМИ СИ ГИ ИЗМИСЛЯТЕ, САМИ СИ ГИ КОМЕНТИРАТЕ, СКОРО САМИ ЩЕ СИ ГИ ЧЕТЕТЕ...

 8. #8
  Оруел 08 юли 2014, 00:09
   
  0
   
  0

  НЕ НАМ, ти като без мозък не нам кво ше праиш.

 9. #9
  внешние опасности 08 юли 2014, 00:43
   
  0
   
  0

  Основные внешние военные опасности:

  а) стремление наделить силовой потенциал Организации Североатлантического договора (НАТО) глобальными функциями, реализуемыми в нарушение норм международного права, приблизить военную инфраструктуру стран – членов НАТО к границам Российской Федерации, в том числе путем расширения блока;

  б) попытки дестабилизировать обстановку в отдельных государствах и регионах и подорвать стратегическую стабильность;

  в) развертывание (наращивание) воинских контингентов иностранных государств (групп государств) на территориях сопредельных с Российской Федерацией и ее союзниками государств, а также в прилегающих акваториях;

  г) создание и развертывание систем стратегической противоракетной обороны, подрывающих глобальную стабильность и нарушающих сложившееся соотношение сил в ракетно-ядерной сфере, а также милитаризация космического пространства, развертывание стратегических неядерных систем высокоточного оружия;

  д) территориальные претензии к Российской Федерации и ее союзникам, вмешательство в их внутренние дела;
  http://army-news.ru/2010/10/voennye-ugrozy-dlya-rossii/

 10. #10
  Momo 08 юли 2014, 01:36
   
  0
   
  0

  Да сте чували за системата "Мъртва ръка"(както я наричат на запад) или "Периметър"(както я наричат в Русия)?
  А ПВО на Русия какво ще прави с тези Томахоук, които летят ниско и бавно и са чудесна хапка за Панцир-ите?
  А ракетите от подводниците къде ги забравихте?

  "В този случай САЩ ще успеят да избегнат унищожителния ответен удар по своята територия, тъй като тяхната ПРО ще бъде в състояние да унищожи всички балистични ракети на Русия или голяма част от тях, изстреляни в ответен удар."

  Значи минус 10-15 мегаполиса за американците не са чак такъв проблем. :D

 11. #11
  И един мърмот завива шоко 08 юли 2014, 02:37
   
  0
   
  0

  Типична американска пропаганда.Накрая в 5 реда написали скромно Русия какво би могла да направи според тях, и в тези 5 реда я определят, като евентуален агресор, а преди това в 100 реда описват как наглериканците ще атакуват, но никъде не видях когато пишат за негрите да се споменава "агресор" или "агресия".

 12. #12
  Иванн 08 юли 2014, 05:31
   
  0
   
  0

  ПРО и ПВО на която и да е страна са отбранителни системи и не могат да бъдат насочени в нито една посока,докато не започнат бойни действия.

  Навремето запада и турците се разсърдиха,че Кипър ще купува от Русия ЗРС С-300. Но после видяха колко са глупави и се усетиха. Сега тази глупост е обхванала посочения сайт.

  ПРО и ПВО и на Русия не е нападателна система.Тя е отбранителна.Има ефект,само ако въздушни и космически цели,които застрашават охраняваните държави и пактове.И американците и руснаците се правят на гугутки и на простотията им ахват веднъж едните,друг път другите.

  Наш,посочих ти веднъж думите на Члена на Политбюро на ЦК на БКП и Министър на Културата на НРБ,Людмила Живкова,която е определила Съветския Съюз за "най-нецивилизованата държава на света".Нейния съветник и сътрудник Костадин Чакъров сто пъти каза,че това нейно твърдение е автентично.Ти ли имаш повече информация за Съветския Съюз,или такъв голям човек като Л.Живкова,която е учила няколко години в Москва.

  Въпреки неимоверната си мощ и богатства,Русия е неправилна и непривлекателна държава.Българите предпочитат запдните страни и Северна Америка.Гърция,Германия,Англия,Испания,Англия,Австрия,Норвегия,Близкия Изток,Австралия и пр.Има и наши сънардоници,които работят в Русия,но те са несравнимо малък брой с тези в посочените страни.

 13. #13
  AЯнакиев 08 юли 2014, 10:55
   
  0
   
  0

  Голем ташак да ме прощавате. То всичките тия ракети томахоук още Садам им намери колая, а сърбите ги чистеха на гроздове щото са дозвукови и с цел по-голяма скритост следват терена, което ги прави чудно удобна плячка за комбинирана засада с ПЗРК и ЗУ-23-2, а отсреща могат да извадят неща от сорта на Тунгуска и Панцир. От своя страна могат да извадят и сравнително добра служба за външно разузнаване, което дава известен процент гаранция(според мене над 85), че при замисъла за подобен план войските за ПВО ще носят 24 часово дежурство при готовност номер 1 на практика на всички опасни направления, а Белите лебеди и Мечките ще са във въздуха, вероятно из пускови райони, така че да могат да превърнат примерно Безмер и други подобни места в сметище на строителни отпадъци за първите 5 минути след като постъпи заповед и от сравнително безопасно разстояние(а Х-55 и Х-101 за наш ужас са свръхзвукови). Редкия тъпизъм "неправилна държава"(за коя да е), може да дойде само от лош човешки материал. Негоден човешки материал.

 14. #14
  Nash 08 юли 2014, 11:06
   
  0
   
  0

  До #13 Пуснато от Иванн....

  По отношение на СССР и дали е било тогава "най-нецивилизованата държава на света"..., нямам мнение, понеже не съм учил с нея тогава в Москва, пък също не знам и "статуса на цивилизация" на другите страни по онова време, с които ги е сравнявала... НО днес Русия е друга. Там, пък и останалият свят също се менят постоянно.
  И по отношение на нашата емиграция - също е така... Почти всички отиват в западни страни. В тях безспорно има възможности да се учи, работи интересна работа и съответно да се печели добре. В началото на емиграцията обикновенно чужденецът е зает с приспособяването си в дадената страна, икономически също да се установи и т.н... Но след време започва да разбира какво става там, започва да се интересува и от политиката й и т.н... Не вярвам на българите в ЕС да им харесва това "поклонничество" пред 6татите..... Дори да си емигрант там, то ти имаш мнение и се чувстваш част от системата, в която живееш... Американският модел е вече на изживяване. И защо ли всички, целият свят да "им прави евала", че били нещо "изключителни"? Какво им е "изключителното"? Това, че правят постоянно войни, убиват масово хора по света, смятат, че правото е винаги на техна страна, разработват разни "болни доктрини" за намаляване на населението на земята, преди няколко години пускаха някакви си "супер опасни болести" като "луда крава", "птичи" и "свински грип" за да плашат населението на европа и т.н.. и т.н... Избиха няколко хиляди собствени граждани на 11.09.2001 когато инсценираха "терористичен акт" от някакви си талибани. В много техни филми се показват разни сценарии на унищожение, насилие и т.н.. Сега организираха тази "кланница" в Украйна... Е, кое им е "по-цивилизованото"? Официалното признаване на еднополовите бракове ли? И това, че немците вече открито си казват, че "изборите в тяхната страна са безсмислени", но пък "под ботуша" на 6татите не признават референдума в Крим. Имало е даже наблюдаели от ЕС, (напр. австриецът Щадлер, който е и депутат в евроструктурите) и открито защитават референдума, но официално пък не го признават.... И дори да са много "цивилизовани" тия западни страни, накъде отиваме? Ресурсите се изяждат постоянно, земята се замърсява все повече и повече, Eвропа се превръща в безлична мултикултурна маса - безкултурие, 6таите открито водят грабителски войни за ресурси и т.н... Изобщо има разпадане на ценностната система навсякъде вече.... Сега Людмила Живкова сигурно хептем ще се хване за главата, ако види света днес :)...

 15. #15
  ivanov 08 юли 2014, 11:51
   
  0
   
  0

  това е написано от Костов бе !!! а вие всички се вързахте

 16. #16
  Незнайко 08 юли 2014, 12:35
   
  0
   
  0

  Някой да ми припомни (наскоро беше), какъв беше разхода на "високоточни" оръжия (общо, не само Tomahawk) например в Либия, дето на 3-4-ти ден коалицията (без САЩ) взе да пуска спешни заявки за производство и доставка, че им свършиха - ха и това за Либия а в статията се говори за Русия, и при силно съмнителните 90% успеваемост на ударите.
  Без коментар за аналитичните способности на автора на статията (пардон партенката)

 17. #17
  ivanov 08 юли 2014, 13:45
   
  0
   
  0

  точно това имах в предвид като казах "костов" същото количество /ПСАКИ/ вглавата на автора

 18. #18
  Айзък Азимов 08 юли 2014, 17:56
   
  0
   
  0

  Егати научната фантастика! Този филм не съм го гледал.

 19. #19
  Божидар Спасов Стефанов 08 юли 2014, 19:59
   
  0
   
  0

  До #19 Пуснато от Айзък Азимов
  айзъкчо, да не ти се налага да го гледаш този фил, че сме с двата крака сред статистите! Абе хора, вие в кой свят живеете! Не виждате ли кой е агресора? НАТО!! Базирала се е във всеки европейски дом, подръчква всяка една страна което е "член" Или го прави "ЧЛЕН" та да е маша в нейните ръце. Де е САЩ, къде е Европа и Балканите, Че и Русия! Що те единствено има някакви претенции към всички, а когато имат към нея то последните са или агресори или терористи, ако не са ще станат и ще бъдат наказани. Все си мисля на кой ли плаж или оазис си почесва брадата Осама, щото така скорострелно го дадоха на акулите, че дори не го идентифицирахме, но има дето им вярват и са готови за шепа долари да им служат... Отврат и смрад е цялата им организация...

 20. #20
  **** 08 юли 2014, 21:52
   
  0
   
  0

  Русофили,Американофили,Еврофили и респективно "фоби" - стига де тук ли ще оправите световната и българска дипломация? Вулгарно но директно - всички го знаете на кого е най-голям....- НА ШЕФА. Този който е на "белият кон" в когото е властта и парите ...точка.
  Всичко ми напомня боричканията след първата световна война- довели до 19.05.1934г. дано не съм прав и не приканвам към нищо. Но какво ли ще стане АКО ЗАБРАНЯТ и лустрират всички политици и партии към момента за 10г. и се даде възможност да влязат нови партии и нови политици. без дпс, герб,бсп,....и знайни и незнайни крадци и подлизурковци с чупки в кръста пред ВЕЛИКИТЕ сили.
  Да знам че няма да стане- ако се опълчим ще ни смачкат да нула време и БЪЛГАРИЯ ще престане да съществува или ако се смилят над нас великите сили просто ще се върне сегашното положение.Но не е лошо човек да си помечтае за "ЧИСТА И СВЯТА РЕПУБЛИКА"
  Българите сме велик народ и пак ще се възродим въпреки всичко но и сме предатели спрямо нас самите..ех живот ли бе да го опишеш. Нека си спомним за к-н Христо Николов Спасов - създателя на първата/ и най-добра за времето си/ българска лека картечница. Боричканията за комисионни и действията на тогавашните политици- типично за сегашното време...  п/с ей станало време за биричка - наздраве за бъдещето на РБ и БА.

 21. #21
  Божидар Спасов Стефанов 08 юли 2014, 22:59
   
  0
   
  0

  До #21: Примирение и чупка в кръста, до положение наведен... Така е удобно и не съвсем, но се свиква...

 22. #22
  Филиповски меринджей 24 окт 2014, 17:30
   
  0
   
  0

  Що публикувате измишльотини!Социални мрежи

Вход

Запомни ме на това устройство

Регистрирай се Забравена парола

Последни

НАЙ-ЧЕТЕНИ НАЙ-КОМЕНТИРАНИ

Морски архиви

Прочети още

Броячка