Генерал-майор Андрей Боцев: Предстоят ни много отговорни задачи

Pan.bg 09 юли 2014 | 11:09 views (4838) commentaries(1)
img otbrana.com


Формирането на батальона във Враца върви според плана и заповедта на министъра на отбраната, казва новият командир на Сухопътните войски. Веднага след като вчера прие новата длъжност генерал-майор Андрей Боцев даде интервю за „Отбрана.com“, в. „Българска армия и ВТК.

Спирдон Спирдонов


- Г-н генерал-майор, с какви чувства и с каква готовност приехте командването на Сухопътните войски?

- За мен е въпрос на чест. Разбирам огромното доверие, което са ми гласували нашите ръководители при назначаването ми за командир на Сухопътните войски. Това наистина е огромна чест и доверие. Командването и щабът сме задължени да дадем всичко от себе си, за да оправдаем това доверие. Аз мисля, че няма проблем, защото съм минал през всички нива в службата. 27 години съм бил в строя командир на военно формирование. Доста неща съм видял. Смея да твърдя, че имам известен опит. С генерал Ненов, преди това с генерал Василев, работихме в екип. Добре сме запознати със задачите и целите, които са поставени пред Сухопътни войски. Много свършихме до момента, но и много предстои. Аз също предпочитам екипната работа. Никога не вземам решенията сам. С хората от щаба сме от пет години. Те са обучени, професионалисти, лоялни, знаещи и можещи. Убеден съм, че успехите ще бъдат постигнати. Основно ще работим за повишаване на бойната готовност във войските и да надграждаме цели на силите и постоянно ще се стремим да придобиваме нови способности, за да изпълняваме успешно задачите в трите мисии. В тях основен играч, ако може така да се каже, са Сухопътни войски.

- Кои са първите задачи, които Ви предстоят, след като вече приехте длъжността?

- Предстои ми да мина и да се запозная на място с колективите. Знаете, че началникът на щаба е свързан с щаба. Той е човекът, който най-трудно може да излезе от щаба, за да отиде на проверка във формированията. Освен това, на есен ни предстои много важно мероприятия – сертификацията на петата батальонна бойна група. То е много отговорно и е едно от приоритетите в нашата работа. Предстои сертификация на щаба на 61-ва механизирана бригада. Имаме много съвместни международни учение по-нататък. Така че предстоят доста неща.

- Предстои приключването на участието ни с военни контингенти в Афганистан. Как стои този въпрос?

- Предстои да се върне предпоследният контингент от Афганистан. Последният вече замина. Предстои ни да подготвим една група от инструктори, като по-голямата част от участниците в нея са от Сухопътни войски. До края на 2015 г. ще продължим с една група. Другата такава група е на по-високо ниво – корпусно. Тя ще се определя от Щаба на отбраната. Засега нашата мисия е една група от инструктори, които да обучават Афганистанската армия.

- Какво е участието на Сухопътни войски при природни бедствия, каквито се случиха в последно време?

- В Сухопътни войски имаме опит при изпълнение на тази мисия. Разполагаме с 64 модула, от които 62 са свързани с последните събития. Във всяка област и всяка община има кризисен щаб, съгласно закона. От наша страна командирът участва на областно ниво, а началникът на щаба – на общинско. Има подготвени планове, които са стиковани с местните структури. Друг е въпросът дали те умеят да ни използват. Когато е имало нужда от помощ, винаги сме се включвали. Разполагаме със знаещи и можещи хора и със специализирана техника. Много неща можем, но тези, които искат да ни ползват трябва да са запознати с нашите възможности, за да знаят какво да искат от нас. В момента участваме с 50 човека по почистване на дерета и оврази в Добрич. Те със специализирана техника, като отводнителни помпи , моторни триони и др. Мисля, че нашите хора се справят много добре.

- Как върви процесът за възстановяване на батальона във Враца? Ще бъдат ли спазени сроковете?

- Засега формирането върви нормално, съгласно плана, който сме изготвили и заповедта на министъра на отбраната. В момента имаме разписан щат за около 250 човека. Направили сме проучване и само в рамките на Сухопътни войски имаме около 150 желаещи офицери, сержанти и войници да се върнат на нови длъжности в този батальон. Изпратили сме докладна записка до министъра на отбраната, която е утвърдена и чакаме заповед от 7 юли да излезе извънреден регистър за вакантните длъжности, където сме ги обявили. Тези, които желаят ще имат право да си пуснат документите до август. В същото време стартира вземането на личен състав с мотивирани предложения. На първо време това ще са най-необходимите офицери и сержанти, които ще бъдат гръбнакът на батальона, за да могат да подготвят формированието, като апаратура и документация, и от 1 декември да започне да функционира нормално, като цяло. Първите 35 човека ще бъдат командировани от 1 октомври, за да свършат подготвителната част. Ако не успеем да попълним определения брой на хората с извънредния регистър, със заповед на министъра на отбраната ще обявим допълнителен регистър за наемане на съответни длъжности граждански лица, бивши военнослужещи, които са съкратени, например. Моята информация е, че вече има инвестиционен проект. Избрана е фирма, която да го реализира. Главна дирекция „Инфраструктура в отбраната“ трябва да сключи договор със строителна фирма, която да започне изграждането и ремонтирането на сградния фонд. Поне най-важните елементи от формированието ще са налице на 1 декември и батальонът ще може да си изпълнява задълженията нормално.

- По принцип Сухопътните войски нуждаят ли се от набирането на войници?

- По принцип се нуждаят. Ние сме с около 10 процента под мирновременния щат. През миналата година направихме два конкурса. Приехме 675 военнослужещи. Последното набиране на кадрови войници бе декември 2013 г. Все още имаме свободни места. Искахме да направим конкурс в началото на 2014 г., но поради липса на финансови средства ни беше отказано. Нужда от войници имаме.

***

Генерал-майор Андрей Илиев Боцев е роден на 26.11.1959 г., гр. Гоце Делчев, обл. Благоевград.

Военна кариера: 1981 - 1984 г. - командир на взвод; 1984 - 1988 г. - командир на рота; 1988 - 1990 г. - слушател във ВА „Г.С.Раковски”; 1990 - 1993 г. - командир на мотострелкови батальон; 1993 - 1995 г. - началник на щаба на мотострелкови полк; 1995 - 1998 г. - заместник-командир на мотострелкови полк;1998 - 2001 г. - командир на мотострелкови полк;2001 - 2002 г. - началник на щаба на бронетанкова бригада;2002 - 2003 г. - ВРИД командир на бронетанкова бригада; 2003 - 2004 г. Слушател в ГЩФ на ВА“Г.С.Раковски” ; 2004 - 2007 г. - командир на планинска бригада; 2007 - 2008 г.- началник на направление в щаба на Сухопътните войски; 2008 - 2009 г. Заместник-началник на отдел в щаба на Сухопътните войски; 2009 – 2010 г. - заместник-началник на щаба по подготовката на Сухопътните войски; 2010 – 2011 г. - заместник-началник на Сухопътните войски; 2011 – 2014 г. - началник на щаба на Сухопътните войски; от 30.06.2014 г. - командир на Сухопътните войски

Образование:През 1977 г. завършва Политехническа гимназия „Яне Сандански” – гр. Гоце Делчев; 1977 - 1981 г. - ВНВУ „Васил Левски” – гр. Велико Търново; 1988 - 1990 г.- Военна академия „Г.С.Раковски”; 2003 - 2004 г. - „ГЩФ” на Военна академия „Г.С.Раковски”.

Произвеждане в звания: 1981 г. - лейтенант; 1984 г. - старши лейтенант; 1988 г. - капитан; 1992 г.- майор; 1995 г. - подполковник; 1999 г. - полковник; 2009 г. - бригаден генерал; 2014 г.- генерал-майор.

Ордени и награди: Медал „За отличие в БА”; Награден знак „За вярна служба под знамената” – ІІІ степен – министър на отбраната на Р.България – 1999 г.; Награден знак „За вярна служба под знамената” – ІІ степен – министър на отбраната на Р.България – 2005 г.; Медал „За заслуги към БА”; Поименно лично оръжие „карабина” – министър на отбраната на Р.България - 2009 г.; предметни награди, морални поощрения и грамоти.

Семейно положение:две деца.
loading...

Други публикации


Напиши коментар

Коментари: 1

 1. #1
  Оруел 10 юли 2014, 14:08
   
  0
   
  0

  Имах си аз да не предстоят отговорни задачи. Все едно да кажеш, че утре слънцето ще изгрее. Никаква информация не дава изказване.Социални мрежи

Вход

Запомни ме на това устройство

Регистрирай се Забравена парола

Последни

НАЙ-ЧЕТЕНИ НАЙ-КОМЕНТИРАНИ

Морски архиви

Прочети още

Броячка