Оградата по границата с Турция е завършена

Pan.bg 10 юли 2014 | 10:26 views (3616) commentaries(5)
img в-к труд

„Днес полагаме последния метър от основната част, носещата конструкция на защитното съоръжение по турската граница", съобщи министърът на отбраната Ангел Найденов пред журналисти след заседанието на Министерския съвет вчера.

Той подчерта, че на практика ще имаме защитна ограда от 30 км по права линия, както е заложено по проекта за изграждане на съоръжението. „В рамките на следващите седем до десет дни, в зависимост от климатичните условия, предстоят довършителните работи, допълнително полагане на режеща тел тип „Бруно", поясни министър Найденов и допълни, че предстои назначаването на комисия и приемо-предавателните дейности, за да получи и стопанисва МВР защитното съоръжение. Министърът на отбраната посочи, че след приключване на тези дейности броят на ангажираните с тях военнослужещи и полицейски служители ще бъде намален.

Министър Найденов заяви, че няма промяна в цената за изграждане на инженерното съоръжение. „Тя е в рамките на тези малко над 7 милиона лева, колкото е по разчетите на проектанта, които са заложени в проекта за изграждане на оградата", каза той като подчерта , че отделно от тази сума около милион и половина лева са за сметка на Министерството на отбраната.

„Българските военнослужещи изпълниха с чест и достойнство задачите, които им бяха възложени, които, нека да подчертая, не са присъщи на армейски части", каза още министър Найденов.
loading...

Други публикации


Напиши коментар

Коментари: 5

 1. #1
  Мърморкото 10 юли 2014, 11:58
   
  0
   
  0

  След като навремето българските правителства премахнаха една ограда ("Кльона"), сега други трябва да я възстановяват. Поне тези, които я махаха да си посипят публично главата със сол. АКо няма - аз ще им купя!

 2. #2
  Бруно 10 юли 2014, 14:33
   
  0
   
  0

  Да си го кажем откровено! Онази ограда - ,,кльона'' нямаше да послужи много за сегашната задача, поради разположението си на местността и поради това, че бе повече сигнализираща, отколкото преградна.Снемането и обаче, показа един акт на разсипничество, бездържавност и диверсия.Сегашната ограда трябва да се продължи по цялата граница, да се изгради и укрепи тройно на най достъпните за пришълци места.Непрестаноо да се укрепва и разширява със нови и стари телове, останали по граничарските рубежи.Армията трябва да осигури подразделения за възстановяването и, защото всеки ден тя ще бъде рязана, подкопавана и прескачана от прииждащите термити.Самото щъкане на военни по границата помага на охраната.

 3. #3
  Варимез Варимезов 10 юли 2014, 15:06
   
  0
   
  0

  "Да си го кажем откровено! Онази ограда - "кльона" нямаше да послужи много за сегашната задача, поради разположението си на местността и поради това, че бе повече сигнализираща, отколкото преградна."

  Колкото беше "преградна", още по-малко беше "сигнализираща". Морално остаряла и елементарна е за шунтиране. Истината е друга - само с нови огради няма как да минем, ще трябва спешно да се замислим за възстановяването на някои застави и погранични гарнизони.

  Бежанците скоро ще станат съвсем неудържими - гледайте какво става в африка, Близкия и Среден Изток!

 4. #4
  а 10 юли 2014, 22:00
   
  0
   
  0

  "Уникална" ограда. Китайската стена е построена по-бързо и по-качествено.

 5. #5
  Да вземат 12 юли 2014, 12:00
   
  0
   
  0

  От Освобождението от турско робство някъде до началото на 50-те години на миналия век държавната граница се е охранявала от армията,защото опасността от външна агресия е била водеща.Сега се връщаме в ситуацията от 40-50-те години на миналия век,а и в по-ранни години - от вън тече процес на инфилтриране на противници на България.Самото инфилтриране в бойните устави на водещи държави се разглежда и като един от способите за настъпление от чисто военен аспект.Сегашното инфилтриране е многоаспектно и военният аспект е един от многото и може би ще е завършващ етап по-късно.По отношение на границата сегашната държава работи в стария алгоритъм на тоталитарната държава - вече не е работа на МВР да охранява границата,защото това вече е по-скоро проблем идващ отвън.В Турция и Гърция границата винаги е охранявана от армията.Да вземат да почетат малко военна история и да видят с каква организация,сили и средства е охранявана тогава границата.Социални мрежи

Вход

Запомни ме на това устройство

Регистрирай се Забравена парола

Последни

НАЙ-ЧЕТЕНИ НАЙ-КОМЕНТИРАНИ

Морски архиви

Прочети още

Броячка