Меркел гони резидента на ЦРУ в Берлин

Pan.bg 10 юли 2014 | 21:11 views (2587) commentaries(7)
img в-к Труд

Германия предприе извънредно необичайната мярка спрямо свой съюзник от НАТО - изгони резидента на ЦРУ от Берлин. Това се дължи на разкритията през последната седмица, че двама германци - от немското разузнаване БНД и от министерството на отбраната, са шпионирали за Вашингтон.

“Изгонването на US резидента е резултат от липсата на сътрудничество от страна на САЩ за изясняване на шпионската дейност”, обясни председателят на спецкомисията в Бундестага за контрол над тайните служби Клеменс Бинингер. Правителственият говорител Щефен Зайберт го допълни: “В интерес на сигурността на германските граждани и на войниците ни зад граница е близкото сътрудничество с партньорите ни на Запад, и конкретно със САЩ, но за това се изискват взаимно доверие и откритост.”

По-рано канцлерката Ангела Меркел като че предизвести намерението си да “зашлеви” прегрешилия съюзник. “Мисля, че в днешните често объркващи времена много зависи от доверието между партньорите... Колкото повече доверие има, толкова повече ще сме в безопасност”, заяви тя. Но финансовият министър Волфганг Шойбле се изказа доста грубо: “Трансатлантическото сътрудничество наистина проваля терористични заговори, но това не значи, че американците могат да вербуват третокласни хора в Германия. Това е толкова глупаво, че ми се реве.”

Говорителката на Съвета за национална сигурност към Белия дом Кейтлин Хейдън отказа да коментира експулсирането. Но посочи: “Ще поддържаме връзка с германското правителство чрез съответните канали.”
loading...

Други публикации


Напиши коментар

Коментари: 7

 1. #1
  Zoro 10 юли 2014, 21:14
   
  0
   
  0

  С тази постъпка оформянето на съюза Германия-Русия започва да става факт...

 2. #2
  AIR 10 юли 2014, 21:16
   
  0
   
  0

  F... USA

 3. #3
  Гюнтер Рал 10 юли 2014, 21:24
   
  0
   
  0

  Представете си, г-н Плевнев, Буко,Орешара или някой друг от водещата плеяда наши политици да постъпят по подобен начин! Меркел е дете на Източна Германия.Сега дъщеря на цяла Германия, разбира се.На 65 г. от 9 май, Меркел стоеше на трибуната и си бъбреше с Путин.Китаеца бе наблизо, а Първнов бе поставен на левия фланг на една невзрачна редица от чужди глави, строени прави.Обидените евроатлантици отсъстваха.

 4. #4
  US 10 юли 2014, 21:54
   
  0
   
  0

  Браво на Германия.

 5. #5
  Мърморкото 10 юли 2014, 21:58
   
  0
   
  0

  #1, Zoro, хич и не се надай на факт "Съюз Германия - Русия". Това са политически игри. САЩ винаги са шпионирали и своите съюзници, освен враговете си. Същото са го правили и (Зап.) Германия, Франция, Великобритания ... Само май в соц.блока не се шпионирахме, но ... май за СССР-а не съм сигурен.

  Просто казано, Меркел казва на Обама: Недей така грубо, играй по-коректно и меко!

 6. #6
  Broadsword 10 юли 2014, 22:25
   
  0
   
  0

  Германия и целия ЕС е време да си заеме да им идва акъла и да изритат наглите американци вън от всякакво вмешателство във политиката (вътр. и външна) на Европа! Насъскват ЕС и Русия към потенциален конфликт за да им се размине дълга (на САЩ), и да продължат отровната си нацистоидна хегемония над света без други потенциално по-заслужили претенденти каквито са ЕС и Русия. САЩ са враг на свободния свят.

 7. #7
  Исторически 10 юли 2014, 22:46
   
  0
   
  0

  Исторически погледнато през по-голямата част от 19-ти век Германия/Прусия/,Австро-Унгария и Русия са съюзници в рамките на Свещения съюз и по-късно в рамките на Съюза на тримата императори.И трите империи са континентални и от геополитическа и геостратегическа гледна точка техният интерес е срущу морските империи и държави.На тези съюзи се дължи липсата на общоевропейска война през целия 19-ти век, след като Наполеон е усмирен най-вече от точно тези държави.Немците са с един от най-големите приноси в оформянето на геополитиката като наука,но парадоксално през 20-ти век действаха на практика срещу научните принципи на геополитиката.Сегашният практически резултат и за немци и руснаци е плачевен - нито немския,нито руския свят е обединен в една държава.Социални мрежи

Вход

Запомни ме на това устройство

Регистрирай се Забравена парола

Последни

НАЙ-ЧЕТЕНИ НАЙ-КОМЕНТИРАНИ

Морски архиви

Прочети още

Броячка