НАТО в България – напред в миналото

Pan.bg 12 юли 2014 | 19:28 views (7427) commentaries(77)
img ruvr.ru


Още през 2006 година София и Вашингтон се бяха договорили за сътрудничество в отбранителната сфера. Тогава Пентагонът получи авиационните бази „Безмер“ и „Граф Игнатиево“. Малко по-късно американците се настаниха и на полигона „Ново село“ край Сливен.

София се опита да увери своите граждани, че това не само че ще укрепи сигурността на България, но и ще повлияе съществено върху развитието на националните Въоръжени сили и икономиката. Сега България получава допълнителни възможности за превъоръжаване. И главното е, че за модернизирането на българската военна инфраструктура щял да плаща Пентагонът.


В началото на декември 2012, веднага след преизбирането си за втори срок, Барак Обама извика във Вашингтон тогавашния премиер Бойко Борисов, министъра на външните работи Николай Младенов и министъра на отбраната Аньо Ангелов. Беше им казано, че са отделени солидни средства, но при условие, че контингентът на американските войски ще се намира в България на постоянна основа. Тогава на българското ръководство не му оставаше нищо друго, освен да каже „Да“. София се съгласи да увеличи количеството американски военни на полигона „Ново село“ и да разположи там на постоянна основа военното командване на армията на САЩ. В министерството на отбраната на България обясниха, че това ще повиши безопасността в региона.

Сега САЩ не са в най-доброто си финансово положение и става все по-сложно да разхвърля милиарди долари по света. Страните на НАТО следвало да влагат повече в отбраната, въпреки че общественото мнение в някои държави на алианса са за съкращаване на военните разходи. Тази позиция не веднъж е изказвал и генералният секретар на Северноатлантическия алианс Андерс Фог Расмусен.

Но от къде ли България и нейните съседки ще вземат средства за развитие на отбраната? България е най-бедната членка на Европейския съюз. Средно един работещ получава едва €400 месечно. Но това не пречи на американците да укрепват положението си в България. Както съобщават медиите, преди два месеца започна пълна реконструкция на базата „Безмер“. Скоро там ще има нова писта и спомагателни пътечки. Командващият военновъздушните сили на България Константин Попов беше съобщил, че €30 милиона са отделени от фондовете на НАТО. „След реконструкцията военното летище ще отговаря както на изискванията на НАТО, така и на гражданската авиация“ – отбеляза господин Попов.
Цялото: http://bulgarian.ruvr.ru/2014_06_10/NATO-v-Blgarija-napred-v-minaloto-9503/
loading...

Други публикации


Напиши коментар

Коментари: 77

 1. #1
  Варимез Варимезов 12 юли 2014, 20:05
   
  0
   
  0

  "Средно един работещ получава едва €400 месечно."

  Абе, аланкоолу, филанкишията ако получаваше 400 ойро, щеше да си удари гъза в тавана!!! Колко българи получават около 800 BGN!? Питам и отговор не искам. Все повече и все повече взимат, и ще взимат около минималната заплата, която АПРОПО е 340 BGN, което прави около 174 €!

  Линч ще има по улиците скоро, бесене на политиците - ПРЕДАТЕЛИ и НАРОДОУНИЩОЖИТЕЛИ!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! пеевски-меевски и цялата сволоч на банда от кратунковците ще ядат сапа!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! СКОРО!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

 2. #2
  МП 12 юли 2014, 20:11
   
  0
   
  0

  Честита ни натовска армия. Толкова е зле че вече няма и кой караули да дава. Средностатистическия военнослужещ днес се смята за жалко нищожество от което не става нищо, в армията кандидатстван неграмотни роми и то масово. Елементарно въоръжение липсва, което просто е смехотворно. Обществото буквално мрази и смята за паразити "армейците". Кадровата дупка се увеличава всеки изминал ден, а с края на мисиите ще дойде и края на армията. Заплата на един редник се изкарва с лекота като обслужващ персонал в заведение. Армията отдавна е загубила и престиж и доверие и всичко което може да се загуби. Ето това беше целта на нато. Честито.

 3. #3
  ajs 12 юли 2014, 20:25
   
  0
   
  0

  shto nevzemat tiq statisti da napravqt edna statistika kakav procent ot raboteshtoto naselenie vzima 800 leva zaplata ??
  davidim!
  nai veroiatno 80 procenta vzimat okolo 400-500 leva
  a ostanalite za koito rabotqt mnogo hilqdi levove

 4. #4
  Бивш военен 12 юли 2014, 21:35
   
  0
   
  0

  Мога да се включа в темата и да споделя че до преди 2 години служих в армията, кадрови войник редник. Реших че е време за промяна и напуснах. Започнах работа в голяма верига магазини като получавах начална заплата почти толкова колкото в армията. След 3 месеца заплатата ми скочи и така след почти 2 години съм на сериозна позиция със сериозна заплата от 4 цифри. Та мисълта ми е че армията не осигурява никаква развитие и сигурност. Познавам много хора които системата ги изхвърли или на около 40 години ги хвана реформата и сега се чудят накъде да я захващат. Стаж само в армията и никакви странични умения и стаж - това е равно на самоубийство. Липсва подход към младите хора, липсват изобщо хора там, няма кариерно развитие. Застой, застой и пак застой.

 5. #5
  И.М. 12 юли 2014, 22:18
   
  0
   
  0

  Хем ревете, че не щете да се дават пари за армията, хем се оплаквате, че там било застой. Нямате угодия бе хора!
  Смятам, че спешно се налага, тия дето мразят "армейците" и ги смятат за паразити, да се вземат по-често запас, за да си спомнят и да запомнят, че защитата на отечеството е въпрос на чест и дълг за ВСЕКИ български гражданин.
  На онзи по-горе дето бълнува за линч по улиците и бесене на политиците горещо му препоръчвам да си преговори в Историята за Владайското въстание на едни национални предатели в униформи и за развръзката му. Когато държавата реши да бъде силна, тя винаги го постига! И явно скоро трябва да се случи нещо подобно, за да се отрезви малко тъпото племе и да се сетят кои са те, откъде идват и накъде отиват.

 6. #6
  И.М. 12 юли 2014, 22:30
   
  0
   
  0

  П.П.: Уважаеми съфорумци,
  Моля ви, отчитайте, че от екстремното говорене до екстремното действие има само една крачка! Спомняйте си, че в началото е било словото.

 7. #7
  Варимез Варимезов 12 юли 2014, 23:07
   
  0
   
  0

  "П.П.: Уважаеми съфорумци,
  Моля ви, отчитайте, че от екстремното говорене до екстремното действие има само една крачка! Спомняйте си, че в началото е било словото."


  Драги И.М., в момента говоря в качеството си на редови гражданин, т.е. не съм под "пагон", макар да съм резервист. Кой какво говори си е негова работа, има си модератор, ако прецени - да трие.

  Обаче ситуацията скоро ще е екстремна и само слепите и заврялите главата в гъза си не виждат накъде отива работата... Ако ще да има някога бесене и линчуване по улиците, то няма да е щото бай ви Варимез си е сръбнал малко повечко днеска, и защото много му се ще да прибеси на две-на три някого...

  Апропо, как Владайското въстание може да има нещо общо с днешната ситуация!? Да беше казал Септемврийското, по иди-дойди, ама и то не е... България си отива, а онези, които са някога са служили или още служат на страната си, горчиво ридаят в сърцата си... Целият алкохол на планетата няма да стигне да удавим в него мъката си!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
  Бедна моя Българийо и ти бедна моя БА, защо не умря още при Сливница, а още по-добре щеше да е още при Гредетин???

 8. #8
  Wladi 12 юли 2014, 23:12
   
  0
   
  0

  №4
  Смисъла на Армията не е да е работен фонд за някой хора , тя е за защита на населението и държавата . Много ходят по кастингите само заради парите , не заради друго.Военната професия е призвание не е за печалба , затова докато беше наборна никой не мислеше за пари имаше и средства за модернизация . Сега 70% от бюджета на МО е за заплати ако беше наборна или смесена Армията щеше да има много повече пари за модернизация.Но нали сме НАТО .

 9. #9
  Божидар Спасов Стефанов 12 юли 2014, 23:19
   
  0
   
  0

  До И.М., да беше си написал цялото име а не инициали като в армията на табелката на леглото! Армия, Отечество са отдавна забравени думички.нямаме армия която да може да защитава страната си, това което имаме са натовски наемници, които са готови за пари да защитават чужди интереси. С малки изключения, като ВВС и ПВО, но и там всичко е на доизживяване. Така че за какви запаси , за каква чест ми говориш. Бил съм в БА, и не желая да съм част от НАТО, същото това НАТО, чийто български висш команден състав ни изрита и търсеше тачини да го стори. Така че нито те знам, нито искам да те знам дали си служещ или не. Били сме в армията и бяхме готови да застанем в защита на нашия народ и родина и пак бихме го сторили, но само до там, въпреки, че не виждам от чия страна и с кого ще се бием, защото както отиват нещата единствения ни враг, който би дошъл на наша територия е славянски народ... Уви, отново сме на грешната страна, а историята познава много такива случаи!

 10. #10
  Sold-er 12 юли 2014, 23:45
   
  0
   
  0

  До #9 Абе путио маринкин, к'ъв си ти да даваш определение на какво са готови и на какво не са готови сегашните военнослужещи за страната? Ти познаваш ли ме, та поставяш под съмнение моите морал, чест, обич към Отечеството и прочие? Утре ще гръмне някоя бомба и ще се изпокриете в майчините си дупки от страх....ама сега сте смели...щели да защитават народа...таратанци!!!
  Както преди, така и сега войниците като мен изпълняват заповеди....заповядват ми да отида в Ирак и аз изпълнявам, заповядват ми да отида в Афганистан и аз изпълнявам....мен също никой не ме е питал искам или не искам да съм в НАТО! Набийте си в простите тикви, че по мисиите българските войници изпълняват задачи поставени им от България и защитават БЪЛГАРСКИТЕ интереси!

 11. #11
  Варимез Варимезов 12 юли 2014, 23:49
   
  0
   
  0

  "И явно скоро трябва да се случи нещо подобно, за да се отрезви малко тъпото племе и да се сетят кои са те, откъде идват и накъде отиват."

  Недраги И.М., това за отрезвяването на "малкото тъпото племе" не го бях догледал в твоето изхождане по голяма нужда!!!!!!!!!!!!!!! Добре, че не си пред очите ми, че щеше да има или пукната кратуна, или счупена празна бутилка, а може би и двете!!!!!!!!!!!!!!!

 12. #12
  Илия Милушев 12 юли 2014, 23:54
   
  0
   
  0

  До #9 Божидар Спасов Стефанов
  В хипотезата, че враг, който би дошъл на наша територия е славянски народ, трябва да си спомним култовата реч на ген. Иван Колев пред неговите кавалеристи преди боевете с един такъв враг:
  "Кавалеристи, Бог ми е свидетел, че съм признателен на Русия задето ни освободи. Но какво търсят сега казаците в нашата Добруджа? Ще ги бием и прогоним както всеки враг, който пречи за обединението на България!"

 13. #13
  Sold-er 12 юли 2014, 23:59
   
  0
   
  0

  До #12 Това е съдбата на българският военен!!! Винаги политиците са ни натрисали врагове, който обичаме и приятели, който мразим!!!

 14. #14
  Полковник 13 юли 2014, 00:02
   
  0
   
  0

  До #10 Sold-er
  Отлично, Sold-er!

 15. #15
  x 13 юли 2014, 00:35
   
  0
   
  0

  До Sold-er ти си ************** правиш се се на националист ама като ти гледам коментарите си поредния "Защо аз"на мен вече ми е омръзнало от вас.

  Коментарът е цензуриран, заради обиди/нецензурни изрази. Admin

 16. #16
  Hacker-Master 13 юли 2014, 01:00
   
  0
   
  0

  До #15 х Като си пишеш името само с една буква, ако си мислиш, че си по-невидим, отколкото ако си пишеш цялото име, много се лъжеш. Затова, когато отправяш директни обиди, имай предвид, че никакъв проблем не е, при необходимост, да ти се изрови IP-то, трите имена, точния адрес и ЕГН-то, тъпанар смотан.

 17. #17
  И.М. 13 юли 2014, 01:34
   
  0
   
  0

  До ##7,11 от Варимез Варимезов:
  "... щото бай ви Варимез си е сръбнал малко повечко днеска ..."
  Ама Варимезе, като те гледам какво пишеш, ти си си сръбнал комай бая доста повечко, бе човек!

 18. #18
  x 13 юли 2014, 01:40
   
  0
   
  0

  До Hacker-Master дори не си мисля,че съм невидим всеки админ та дори и друг може да види ip и други неща аз не мисля,че толкова съм обидил аз написах"ебати и боклука" и е цензура,а "путио маринкин"не е извинете сбогом никога няма да коментирарам повече тук сбогом пан.бг.

 19. #19
  х 13 юли 2014, 01:51
   
  0
   
  0

  До Hacker-Master и последно това заплаха ли е?

 20. #20
  Hacker-Master 13 юли 2014, 01:55
   
  0
   
  0

  До #18 x: Сбогом и не се връщай изобщо. Няма да тъжим за теб. Моля останалите хейтъри да последват светлия пример на х и да се върнат в дупките, откъдето изпълзяват.

 21. #21
  Hacker-Master 13 юли 2014, 02:01
   
  0
   
  0

  До #19х: Това може да се сметне за заплаха само ако страхуването ти е постоянно състояние и би било лично твоя аперцепция.

 22. #22
  Hacker-Master 13 юли 2014, 02:06
   
  0
   
  0

  До #18 х: Добре де, ти откъде разбра, че Sold-er-ът е червен, че го обиждаш на "боклук"? (шегичка бе Уили).

 23. #23
  OP 13 юли 2014, 09:33
   
  0
   
  0

  "Абе путио маринкин"!!??
  Абе, ти не си сол-жер! Ти си шикер-че!
  А администратора е спяща красавица!

 24. #24
  Павел 13 юли 2014, 09:54
   
  0
   
  0

  #1 Пуснато от Варимез Варимезов(нерегистриран) на 12 юли 2014, 20:05

  Линч ще има по улиците скоро, бесене на политиците - ПРЕДАТЕЛИ и НАРОДОУНИЩОЖИТЕЛИ!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! пеевски-меевски и цялата сволоч на банда от кратунковците ще ядат сапа!!!СКОРО!!!


  Както е казал народа:Лъжеш сА сестро!
  Точно снощи водих спор на тая тема, българинът изначално не знае какво е това да жертваш нещо свое за да може общото да е наред и всички да са добре.
  Индивидуалното "спасяване" му е приоритет номер едно но той не зацепва че ако трябва да избира между тоягата и хляба, рано или късно хляба ще свърши и пак стигаме до тоягата. 25. #25
  Варимез Варимезов 13 юли 2014, 11:06
   
  0
   
  0

  "Индивидуалното "спасяване" му е приоритет номер едно но той не зацепва че ако трябва да избира между тоягата и хляба, рано или късно хляба ще свърши и пак стигаме до тоягата."

  Тъй де, "рано или късно хляба ще свърши и пак стигаме до тоягата", това ми е интимната мисъл и оттам вадя заключението за сапа/тоягата. "Хлябът" в държавата вече съвсем е на привършване, следователно съвсем скоро ще стигнем и до сапа/тоягата. И за никакви индивидуални "спасявания" не може да иде реч. Вижте на Терминал 2 какво става, вижте гладните орди от цигани, които върлуват по селата. Днес да си пенсионер (бивш военен или полицай) си е голямо предимство пред останалите пенсове, щото макаровия някак придава самоуважение, когато си заминал на село и си решил да прекараш оставащите ти дни в селската къща на дедите ти... Обаче останалите редови пенсионери и пенсионерки, не им стига, че перманентно гладуват, обират им реколтата, крадат им добичетата и покъщината,ами в добавка им кършат старите кости, изнасилват ги, трепят ги садистично и прочие, и прочие... Сап ще играе по нечия гърбина за извънсезонно сурваки!!!

 26. #26
  Павел 13 юли 2014, 11:31
   
  0
   
  0

  Сап ще играе по нечия гърбина за извънсезонно сурваки!!!

  А дано!

 27. #27
  Teraflop 13 юли 2014, 11:48
   
  0
   
  0

  НАТО-то в България е факт.Но България в НАТО все още не е.България е в НАТО само на хартия.Все още.Защото янките нямат големи интереси тук.Нямаме нефт,уран,желязна руда и др.Бедни сме и незначителни за тях.

 28. #28
  Варимез Варимезов 13 юли 2014, 11:58
   
  0
   
  0

  Teraflop, американските тарикати гледат на нас както гледа човек на едно руло тоалетна хартия! То не става за ядене, но е изключително желано, в случай че на човека му се придриска.

  Аналогично гледат на нас и "стратезите" от презокеанската кравеферма - когато им дойде ищахът да се изс_рат в региона, гарантирано ще си обършат гъза с нас, и даже едно "тенкю" няма да кажат!

  То, защо иначе на нашите нехвели "политици" с право им викат ПОДЛОГИ!? Питам и отговор не искам!

 29. #29
  Пламбата 13 юли 2014, 12:00
   
  0
   
  0

  Прочетох голяма част от коментарите. По въпроса за т. нар. мисии и хората които твърдят че там има Български интерес. Прегледайте се. И като говорите за думи като чест и тем подобни огледайте се. В моето ВФ само за около 3 седмици напуснаха 16 човека. Що ли? Ами не можаха да идат на мисия някои от тях, а други просто чакаха някой да повлече крак. Състава не достига за нищо. За така нареченото пенсиониране, той преди 2 години Дянков си каза, след 10 години пенсии няма да се получават, защото пари няма да има. То може и Българи да няма до тогава. Аз не знам какво е решението. Всъщност знам, България с Русия и здраво управление, но това няма как да стане. Българската армия като цяло вече е в края на пътя си, не е способна на нищо, на никой не е нужна. Вече дори има частна фирма в България от наемници предлагаща работа в Афганистан. От къде знам ли, голяма част от тези с които служа гледат в тази посока. Единствено ВВС и ВМС са запазили някакво относително достойнство.

 30. #30
  Илия Милушев 13 юли 2014, 12:01
   
  0
   
  0

  Уважаеми съфорумци,
  Статията е откровено манипулативна и цели внушението, че някой прави нещо лошо против нас, а ние сме едва ли не неми свидетели.
  Например: "Тогава Пентагонът получи авиационните бази „Безмер“ и „Граф Игнатиево“. Малко по-късно американците се настаниха и на полигона „Ново село“ край Сливен.". Истината е, че:
  1. Никой и никога не е получавал нещо, което е преставало след това да бъде наше.
  2. Авторът визира подписаното двустранно споразумение между правителството на РБ и правителството на САЩ за сътрудничество в областта на отбраната, подписано на 28.04.2006 г. за РБ от външния министър Ивайло Калфин от БСП (тогава беше от БСП). Споразумението е обявено публично и може да се прочете на сайта на МО от онези, които проявяват интерес и не ги мързи, защото към него има доста частни споразумения и обемът е голям.
  3. След като подписаха споразумението, нито г-н Калфин, нито който и да било друг от БСП или от правителството, обясниха на българския народ какво са направили и защо това споразумение е в наш (на РБ) интерес. В резултат остана едно неразбиране и даже умишлено се разпространяваха лъжливи слухове, че едва ли не "американците" (всъщност САЩ, различно е) против нашата воля получават едни бази в РБ.
  4. С две думи: споразумението беше и продължава да бъде в интерес на РБ, защото урежда съвместното използване на едни и същи военни съоръжения, при което:
  - те продължават да са изключително наши и не може да става дума за "американски бази";
  - по горната причина поддръжката на въпросните съоръжения си остава наша;
  - войските на САЩ си плащат консумативите при бойната подготовка;
  - нашите подразделения получават възможността да водят бойна подготовка съвместно с подразделенията на САЩ и да черпят безплатно от техния несъмнено богат боен опит.
  5. С оглед на създадената нездравословна обстановка по въпроса, Асоциацията на завършилите Колежа по отбраната на НАТО (АЗКОН) предприе една широка разяснителна кампания. Тя протече в две фази, в хода на които бяха проведени конференции в редица областни (Стара Загора, Сливен, Ямбол, Бургас, Пловдив, София) и общински центрове, предимно в района на полигон Ново Село и авиобазите Безмер и Граф Игнатиево. Целта беше да се разсее умишлено поддържаната информационна мъгла по въпроса. Очевидно редакцията на pan.bg са останали извън обхвата на тази кампания, но АЗКОН е само една неправителствена организация с възможности далеч не безкрайни.

 31. #31
  Варимез Варимезов 13 юли 2014, 12:18
   
  0
   
  0

  @ Пламбата

  Браво Пламба, всичко, което си написал е много правдиво и смислено, но най-вече това: "Аз не знам какво е решението. Всъщност знам, България с Русия и здраво управление..."

  @ Илия Милушев

  Дали "споразумението беше и продължава да бъде в интерес на РБ" е меко казано спорно. Дори това твърдение е доста съмнително: "нашите подразделения получават възможността да водят бойна подготовка съвместно с подразделенията на САЩ и да черпят безплатно от техния несъмнено богат боен опит."

  Ако бяха истински загрижени за нас, то американските чада щяха ПЪРВО да помислят как да подпомогнат обновяването на материалната част на БА, както това често са правили с Гърция или Турция, например...

  Освен това - "те продължават да са изключително наши и не може да става дума за "американски бази" - в случай, че все по-задълбочаващото се противопоставяне между Москва и Вашингтон достигне до своята логическа развръзка, то тези относително наши към момента бази съвсем скоротечно ще станат "американски бази с предно базиране". А ние ще се превърнем в "тоалетната хартия", така жизнено необходима за изтриване на осрания американски assholl.

 32. #32
  Sold-er 13 юли 2014, 12:28
   
  0
   
  0

  До #29 Научете се да вниквате малко повече в написаното, а не да разсъждавате първосигнално и праволинейно като първолаци!!! Никой не смята, че България има интереси по мисиите, но България има интерсес да прави каквото им нареди "големият брат".....независимо дали западният или източният такъв! Ако БА не беше ходила по Ирак и Афганистан.....щяхте да видите ЕС и еврофондове на куково лято! Аз също нямам никакви ползи от тези прословути еврофондове....а и по-голямата част от парите потъват в потайни джобове, но страната ни като цяло има полза!!!

 33. #33
  Илия Милушев 13 юли 2014, 12:36
   
  0
   
  0

  @ Пламбата
  "Прегледайте се. И като говорите за думи като чест и тем подобни огледайте се."
  Човече, вземи се прегледай ти или просто се огледай - попаднал си на неправилното място. Твоето място очевидно е някъде сред наемниците, които се бият за пари. Най-много плащат сега на талибаните в Ирак, в случай, че се интересуваш.

  " ... България с Русия и здраво управление"
  @Варимез Варимезов: "Браво Пламба, всичко, което си написал е много правдиво и смислено"
  ЧЕМОДАН, ВАКЗАЛ, МАСКВА! Друго и да ви кажа, няма да го разберете, пък и нямам време, смолата ми взе да втвърдява и елеронът ще излезе крив. Хайде, със здраве!

 34. #34
  Варимез Варимезов 13 юли 2014, 12:41
   
  0
   
  0

  "Ако БА не беше ходила по Ирак и Афганистан.....щяхте да видите ЕС и еврофондове на куково лято! Аз също нямам никакви ползи от тези прословути еврофондове....а и по-голямата част от парите потъват в потайни джобове, но страната ни като цяло има полза!!!"

  @ Sold-er

  Сам си противоречиш в двете съседни изречения, които съм ивадил по-горе!? Никой обикновен българин, а още по-малко пък държавата като цяло имат ползва от влизането ни в ЕС, изключая котерията от мафиозни политици и назначени за олигарси. Даже щеше да е най-добре ако БА не беше ходила никога по Ирак и Афганистан, за да се предотврати влизането ни в ЕС и НАТО, ако мисиите са истинската причина за влизането ни там.

  Нас ни подлъгаха, заради техни си геополитически сметки, които скоро ще станат съвсем явни! На ЕС му трябва санитарна буферна зона, която да бъде непреодолимо препятствие против очертаващите се стотици милиони бежанци, нахлуващи в Стари свят, а също и за да бъдем превърнати в ничия земя и в един огромен бежански лагер! На Щатите сметките са съвсем прозаични - удобен плацдарм за предно базиране на каквото си щат, по изцяло тяхно усмотрение, в направление североизток!

 35. #35
  Полковник 13 юли 2014, 12:48
   
  0
   
  0

  До #32 Sold-er
  Когато Ви се каже "Отлично!" не се казва "Ще Ви нося куфарчето лично!" а се казва "Служа на Република България!". Така и някои тикви тука ще разберат на кого именно служите, а не да плямпат, че Българската армия служила на не знам си кой.

 36. #36
  Sold-er 13 юли 2014, 12:53
   
  0
   
  0

  До #34 Още от 90-та страната ни е предприела курс към западна Европа....кой доволен кой не...това е положението! България не може да си позволи да се обявява за враг нито на Русия, нито на Запада, затова трябва да се балансира помежду им. Имаме интерес да правим политика и бизнес както с Русия, така и със Запада.......пак ще повторя, че не можем да си позволим да отхвърлим партньорството нито с едните, нито с другите! Затова крайни политици, който проповядват скъсване на връзките с Русия или с Запада трябва да бъдат натирени с камъни!

 37. #37
  И.М. 13 юли 2014, 12:53
   
  0
   
  0

  До #34 Варимез Варимезов:
  Варимезе, само апокалиптични картини ти се мотаят в главата. Ти и днеска май пак си сръбнал бая доста повечко!

 38. #38
  Варимез Варимезов 13 юли 2014, 12:53
   
  0
   
  0

  "ЧЕМОДАН, ВАКЗАЛ, МАСКВА!"

  @ Илия Милушев

  Благодаря за предложението, но ще постъпя като Мохамед, който чакал планината да дойде при него, а не той да ходи при нея. Аз обаче имам неизмеримо по-голям шанс от Мохамеда, защото "МАСКВА" често е дохождала и тъдява... Как много путей и дорожек: Не знаешь, куда занесет! Понятно?

  А докато чакам ще си сръбвам и забождам, и ще гледам сеира на гаменирикано-еврогейските напъни на някои человеци, които упорито се стремят да убеждават изстрадалото българско племе, колко му е било хубаво да в ЕС и НАТО! Всуе се морят горките!

  На мен обаче никак не ми е хубаво, а подозирам, че не само на мен...

 39. #39
  Sold-er 13 юли 2014, 13:01
   
  0
   
  0

  До #35 Прав сте, разбира се! Разправят, че 68-ма по време на "Пражката Пролет" в Чехословакия е имало и български войници.....ако е вярно значи и те са наемници, служили на чужди интереси...така ли е, г-да!?! И онези войници, както и сегашните в Ирак и Афганистан служат на РБългария. Изпълняват се ангажименти поети от Родината.....няма значение за добро или лошо!!!

 40. #40
  Варимез Варимезов 13 юли 2014, 13:08
   
  0
   
  0

  "Варимезе, само апокалиптични картини ти се мотаят в главата. Ти и днеска май пак си сръбнал бая доста повечко!"

  @ И.М.

  Всеки, който познава от първа ръка свойствата на Spiritus aethylicus, когато се прилага вътрешно, знае, че му се отвваря "третото" око и лесно става провидец! :)

  Сега без майтап - наистина ли никой не забелязва "апокалиптичните картини", които се задават на хоризонта? Май синдромът на щрауса и умственото заслепение придобиват пандемичен размер!?

  Апропо, днес съм сърбал само кафе!

 41. #41
  Илия Милушев 13 юли 2014, 13:10
   
  0
   
  0

  До #38 Пуснато от Варимез Варимезов
  "На мен обаче никак не ми е хубаво, а подозирам, че не само на мен..."
  Основателни са Ви подозренията, г-н Варимезов. Има и други като Вас. Но в резултат на естествените биологични процеси ставате все по-малко.

 42. #42
  И.М. 13 юли 2014, 13:18
   
  0
   
  0

  До #40 Варимез Варимезов:
  " ... наистина ли никой не забелязва "апокалиптичните картини", които се задават на хоризонта?"
  Всичко забелязваме, Варимезе. Ще има промени, но далеч няма да са апокалиптични, както си ги представяш. И ще бъдат със сигурност към по-добро, и това зависи най-вече от нас, не от Русия, "Америка" или който и да било друг!

 43. #43
  Варимез Варимезов 13 юли 2014, 13:21
   
  0
   
  0

  "Но в резултат на естествените биологични процеси ставате все по-малко."


  @ Илия Милушев

  Всеки по реда си. По същият неотменим природен закон, ще намалее и отмре и настоящето средно поколение, което е донякъде прозападно ориентирано, но то ще бъде заменено от следващата генерация, преимуществено цигани, които хал хабер си нямат от западните "ценности". Тъй че, драги, не се надценявайте количествено и качествено, повече от необходимото...

  Всички ние заедно, дори съвсем целокупно като народ, слизаме негеройски от историческата сцена, без да се борим и противим на съдбата си, низвергнати от всички и щателно обвити в белия мъртвешки саван на забвението...

  Наздраве на тези, които пият от сутринта! Наздраве и на тези, които пият от МЪКА!

 44. #44
  И.М. 13 юли 2014, 13:24
   
  0
   
  0

  Варимез Варимезов: "Ако бяха истински загрижени за нас, то американските чада щяха ПЪРВО да помислят как да подпомогнат обновяването на материалната част на БА, както това често са правили с Гърция или Турция, например..."
  Ей, това българинът си мре някой нещо да му дава. Най-сладко и най-здравословно е това което САМИ си направим. Когато някой нещо ти "дава", винаги има някаква уловка.

 45. #45
  KOREKTOR 13 юли 2014, 13:33
   
  0
   
  0

  До #42 Пуснато от И.М.

  И.М. ли си Илия Милушев ли си ,

  Разберете се твоите две шизофренични вътешни аз.

  А бе Илийка,

  Къде си расъл, къде си пасъл, къде я събра тази толкова много простотия бе ЗОМБИ неповторимо?

 46. #46
  Варимез Варимезов 13 юли 2014, 13:48
   
  0
   
  0

  Ей, това българинът си мре някой нещо да му дава. Най-сладко и най-здравословно е това което САМИ си направим. Когато някой нещо ти "дава", винаги има някаква уловка.

  @ И.М.

  А защо само ние да си "умираме за някой нещо да ни даде"? Поляците ли, гърците ли или турците върнаха с възмущение подарените им сан докуз бронетехника и авиация?

  Освен това Западът ни пороби и ограби, както някога ограбваше своите колонии. Направете справка колко десетки милиарди се изнасят всяка година от бедната България от големите търговски вериги, от "пиявиците" по електропреносната мрежа, от американските тецове, от медодобивния комбинат в Пирдоп, собственост на германския концерн "Арубис", от златото на "Челопеч Майнинг" и прочие, и прочие...

  Всяка година около 20-30 000 000 000 USD напускат страната ни по един или друг начин, повечето от които криминални... Така наречените "западни инвеститори" ни окрадоха и продължават да ни крадат! Пак ще припомня казаното от двуличника Иван Костов, бивш премиер, от времето му на дописник към "Работническо дело" - та той каза, цитирам по памет: "Не си правете илюзии, че западните инвеститори ще дойдат тук за нещо друго, освен за да грабят!"...

  Сиреч, ако не ни грабеха така пладнешки и безогледно, отдавана да сме си закупили САМИ колкото и каквото сметнем, че ни е потребно за нуждите на БА!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

  Това, че днес сме "пълноправни" членове на ЕС и НАТО е изцяло за сметка на унищожения ни суверенитет и продобиването на статуса на ПОЛУКОЛОНИЯ! Да ние сме член, но "членът" е увиснал и отдавна изпразнен от семенното си съдържание... затова ни е толкова трудно да се плодим, а фертилните българи имат само по едно дете...

  Наздраве за ВСЕОБЩАТА погибел българска!


 47. #47
  И.М. 13 юли 2014, 14:01
   
  0
   
  0

  До #45 Пуснато от KOREKTOR:
  Явно нищо не можеш да кажеш по същество, пък се заявяваш за умник някакъв. Кажи нещо по темата.
  Чудя се дали да ти обясня по един малко по-друг начин кой всъщност и къде "пасе" или изобщо да не се занимавам с теб.

 48. #48
  И.М. 13 юли 2014, 14:07
   
  0
   
  0

  До #46 Варимез Варимезов
  Ще ти го кажа по друг начин:
  "СИРЕНЕТО Е БЕЗПЛАТНО САМО В КАПАНА ЗА МИШКИ!"

 49. #49
  Варимез Варимезов 13 юли 2014, 14:25
   
  0
   
  0

  "СИРЕНЕТО Е БЕЗПЛАТНО САМО В КАПАНА ЗА МИШКИ!"

  Драги, работата е там, че ние отдавна сме в капан, в който дори не са си направили труда да сложат "сиренце"...

 50. #50
  Eто нашето светло бъдеще 13 юли 2014, 15:08
   
  0
   
  0

  Ето какво се случва (при това съвсем закономерно) в нашата окончателно европеизирала се, натовска държава:

  Ром получи едва 3-годишна присъда за зверско убийство на българин!
  Жестокият килър си щъка на свобода с мярка "подписка"


  Историята с драмата започва вечерта на Разпети петък. Илия Попов, брат му, цялото семейство се било прибрало от Пловдив в Правище за празниците. В местното училище, което отдавна не функционира като такова, бизнесмен бил наел и настанил 30-а роми от карловските села Розино и Христо Даново. Евтината работна ръка човекът ползвал за бране на малини.

  Вечерта група селски младежи стоели пред хранителен магазин в центъра на по биричка. Част от ромите отишли да пазаруват, но закачили български девойки, подмятали им неприлични предложения.

  Това запалило искрата

  още повече, че 13-годишно момиче се оплакало на батковците, че циганите я заглеждат и й говорят глупости.

  След размяна на остри реплики между двете групи, ромите се прибрали в училището. Малко след това българите прескочили двора на оградата на селското школо. В този момент Илия Попов и брат му, които живеели до училището и разбрали какво става, хукнали натам.

  Стигнали до входната врата, в помещенията ромите били изгасили електричеството умишлено. Братята искали да попречат да се разиграе кърваво меле. В този момент Илия тръгнал да влиза. Някой започнал да го удря с железен кол по главата. По-късно разследващите ще докажат, че трима са удряли Илия. Другите двама роми са били въоръжени с брадви и ножове. Въпреки че крещял за помощ, изродите не спирали да налагат Попов. Мелето било толкова страшно, че когато после лекарите пристигнали, се ужасили от смъкнатия скалп на Илия. Той е издъхнал от раните си в главата и от забит в областта на сърцето нож.
  Брат му също е бил пребит жестоко, но оцелял.

  Човекът сега не чува и е инвалид за цял живот

  http://www.blitz.bg/news/article/278598

 51. #51
  Полковник 13 юли 2014, 15:43
   
  0
   
  0

  До #39 Sold-er:
  Погрешно, Sold-er! Нашите войници през 68-ма година в Чехословакия са изпратени от законното тогавашно българско правителство. Те са служили в редовната наборна българска армия. Нищо общо с наемничеството. Защитавали са българските интереси, така както са били дефинирани тогава от управляващите. И ако те не са били правилно дефинирани, това не е проблем на отделния войник и на БА въобще, а е отговорност на въпросните управляващи.
  Нашата (и Вашата) роли са да мислим, когато избираме управляващи. Само толкова. Това е демокрацията. Има и други устройства на обществото, при които няма възможност да се избира. Сам преценете как е по-добре.
  Ама като военни (soldiers) не е добре да си говорим за политика.
  Влезте в строя! Свободно!

 52. #52
  Варимез Варимезов 13 юли 2014, 16:50
   
  0
   
  0

  "Нашата (и Вашата) роли са да мислим, когато избираме управляващи. Само толкова. Това е демокрацията. Има и други устройства на обществото, при които няма възможност да се избира. Сам преценете как е по-добре.
  Ама като военни (soldiers) не е добре да си говорим за политика."


  Полковник, простете за назидателния ми тон, но Вие можете само да мислите, че си мислите! Само толкова. Мисленето е работа за едно ниво по-нагоре, ама и там също толкова се мисли.

  Казвате, че "Това е демокрацията", да, ама не е съвсем това, защото "демокрацията" няма никаква, ама никаква почва у нас. А тъй както се очертава близкото бъдеще - още по-малко ще има... По-възрастните знаят за какво иде реч.

  С какво днешните "демократични" избори се отличават от някогашните "демократични" от времето на бая ни Алеко? Питам, и отговор въобще не искам!

  А когато съвсем "демократично" "избирахме" президент, бай Ганьо Борисов нали пророкуваше, че което и магаре да беше посочил, с височайшия си пръст, и то горкото щеше да се гуди за президент! Междувременно, изказвайки горната велемудрост, бистришкият тигАр подръпваше ушите на гузно гледащият и бъдещ главком на БА - гусин Плевнелиев... Но я да видим в кого, аджеба по право е "патентът" за магарето? Що ли не се учудвам, че това е всеизвесвтната реплика на бай ви Ганя: "Едно магаре тури за кандидат, и магарето ще ти избера, майка му стара!".

  Каква демокрация бе полковник??? Влезте в строя! Свободно!

  За да не бъда голословен, че у нас няма почва "демокрацията", и че тя никога не е била нещо друго освен ДИВОкрация и ДЕМОНОкрация, привеждам поредното добре документирано в аналите на историята доказателство, само ще трябва да замените бай Ганьо с бай Бойко, Бочоолу с Цв. Цв., Гуня Адвокатина с Искра Фидосова, Дочоолу с Цецка Цачева и прочие знайни и незнайни, именни и безименни родни политически благоутробни фигури и херои:

  "- Не ми дрънкайте много-много, аз ви казвам, че трябва да изберем правителствени! - извика бай Ганьо и удари силно по масата.

  - А бе как ще изберем правителствени, откъде ще изкопаем избиратели? Ами че ти бе, бай Ганьо, нали си; уж либерал - осмели се да възрази Бочоолу.

  - Кой ти каза, че съм либерал! - попита строго бай Ганьо.

  - Как кой ми каза? Ами че не помниш ли колко консерватори си пердашил, колко си ги псувал, как да не си либерал? Не знаеш ли - ти сам каза, - че даже на Иречека си се хвалил, че си либерал? - възразяваше Бочоолу.

  - Ей че си прост! - отговаря със снизходителна усмивка бай Ганьо. - Че какво, като съм казал на Иречека, дума дупка прави ли! А бе, ахмако, че аз, един Иречек ако не метна, кого ще метна?

  - Имаш право, твоя милост! Бочоолу, налягай си парцалите, недей го опява! - обади се Гочоолу. - И аз съм консерватор.

  - Ами че аз на гроб камък ли съм! Аз съм пък хептен консерватор - изтърси Дочоолу, - я стани и ти бе, Бочоолу, един консерватор, че да ги пипнем онези, да не могат да мръднат.

  - Добре, ама не зная управителят с кои ще бъде - отговаря Бочоолу.

  - Управителят ли? С нашите, разбира се - съобщава бай Ганьо, - и околийският е с нашите. Постоянната комисия не е законна, ама кой ще му дири законност, тя е наша. Бюрото е наше. Градският съвет е наш. Кметът малко шава, ама ще му отрежем куйрука. Общинските съвети по селата не са утвърдени нарочно, разбирате ли? Ако бъдат с нас - ще ги утвърдим, ако не - на дяволите. Пак ти казвам - колкото за управителя, нямай грижа, той е наш.

  - Ами хамалите? - любопитствува Бочоолу.

  - И хамалите са наши, и циганите, и Данко Харсъзина е наш...

  - Ами че той нали беше затворен за кражба? - учудва се Бочоолу.

  - Е-хе, ти патки пасеш. Пуснахме го ний него. Нали той ни спечели хамалите. Отишъл при тях онзи ден, събрал ги, че като им скръцнал със зъби, те замръзнали по местата си, като им изръмжал: "Зъбите ви ще разкъртя, ако не изберете бай Ганя!" - и хамалите кандисали. Пазарил ги Данко по два лева на човек и срещу изборите цяла нощ ядене-пиене.

  - Страшен хайдучага, брей!

  - И за колко мислиш! За 50 лева. Ходил при онези да иска 100 лева, те го изпъдили, нахокали го. Ще го видиш сега в неделя - кокалите им ще смаже! - казва самодоволно бай Ганьо."
  ***
  - Знаем ний, за пръв път ли правим избори! - обажда се Гочоолу.

  - Ти, Гочоолу, като минеш край Арнаутина, кажи му да приготви за тази вечер 300 оки хляб и да ги прати - 100 оки в Циганската махала при Топачоолу, 100 оки в Парцал махлеси в Гоговата кръчма и 100 оки долу, при хамалите. Ти, Дочоолу, замини край тези кръчми и кажи да почнат вече да дават от тази вечер вино, ракия. Повече ракия да им дава, чу ли? Па да им кажеш да не надписват много, че ги земват дяволите. По-онази година за нищо и никакво 2000 лева ни оскубаха, маскарите! Кажи им да си опичат ума, зере Градският съвет е наш! Замини и покрай касапите, кажи им, колкото имат мардалък, дроб, черва, кокали, нека ги съберат в един-два коша, че ще ги пратим по кръчмите да сварят на нашите по един казан чорба. Довечера управителят и околийският ще се завърнат от селата, аз ще ги зема с мене да пообиколим другите кръчми и кафенетата. Ще съберем от всичките канцеларии да пишат бюлетини; ще ги караме цяла нощ да пишат. Аз избрах хартия, таквази сивичка, жълтичка. Нашите бюлетини ще ги сгъваме като муски...

  - Юч-кюшелии - пояснява Дочоолу.

  - Юч-кюшелии. Па трябва да пипнем няколко техни бюлетини, да видим каква им е хартията и как ги сгъват, та да накарам писарите да напишат 1000-2000 бюлетини на тяхна хартия с наши имена.

  - Страшен си дявол, бай Ганьо, изучил си ги тия пущини на пръсти! - казва с благоговение Гочоолу.

  - Хубава работа! Защо съм Ганьо Балкански, ако няма да зная и този занаят. Ти, господине мой, тури ме в която щеш околия и ми кажи когото щеш да ти избера. Едно магаре тури за кандидат, и магарето ще ти избера, майка му стара! Само дай ми околийския с жандармите и ми дай 1000-2000 лева. Да ти събера аз тебе, приятелю мой, ония ми ти синковци от кол, от въже, тъй 40-50 прангаджии и да ги наредя в две-три кръчми по краищата, да им подложа по ведро на глава, па да им извикам: "Ха бакалъм! Да живее България!" Хе-е! Тука ли си, Пенке ле!... Като накървят ония ми ти изпъкнали очи, като почнат да вадят от поясите ония ми ти ножове, да ги бучат по масите, като дигнат една олелия с ония ми ти прегракнали, дрезгави гласове - страх да те побие! Па земи, че поведи през нощта тази страхотия през сред града... Опозиция ли?... Дяволът не може да ти излезе насреща! Прекарай ги край къщата на някой противник... Мале мила! Като разтворят ония ми ти гърла!... От един сахат място да ги чуеш, мравки ще запъплят под кожата ти, като на таралеж ще ти настръхнат косите!... Па свикай селските кметове и писари, па им светни с очи, па им скръцни със зъби, па им посочи тия синковци... Избиратели ли?... - И сянката им няма да видиш! Като ти кацнат от всяко село по 12 души общински съветници с кметовете барабар, като събереш чиновниците и писарите, постави по краищата жандарми да връщат другите селяни, окръжи бюрото с тия 40-50 катили, направи някоя шашарма, наблъскай в кутиите няколко снопа бюлетини и ето ти тебе магарето народен представител, ха-ха-ха!

  - Ха-ха-ха - отзоваха се Гочоолу и Дочоолу, - браво бе, бай Ганьо!

  - Тъй, ама само полицията не стига, трябва и бюрото да е твое - допълня Гочоолу.

  - И аз тъй мисля - придружава Дочоолу. - То е сега наше, ама казвам санким... Наистина бе, бай Ганьо, я разправи, моля ти се, как скопосахте това бюро?

  - Как ли? - отзовава се със самодоволна усмивка бай Ганьо. - Твърде просто! Нали избрахме окръжен съвет? Осем излязоха техни, четворица - наши. Накарахме да касират четворицата от техните, по-главните... Ама ще речете, че се дигнала гюрултия. Майната му! Додето я оправят - изборите ще свършат. Останахме четири техни и четири наши. Ама от техните оставихме само фукарите. Събрахме се да избираме постоянна комисия. Едного от техните разсилният не можа да го намери - сещате ли се?

  - Ц... ц... ц...! - цъка Дочоолу. - Какъв ти Бисмарк! Бисмарк не може ти обърна чехлите!


  http://www.slovo.bg/showwork.php3?AuID=169&WorkID=4685&Level=2

 53. #53
  Епилог за народа 13 юли 2014, 17:04
   
  0
   
  0

  Писмото до Граматиков., за което по-горе споменахме, се свършваше с тези думи: "А народът какво ще каже, какво ще прави? Любопитен въпрос! Ти ми казваше едно време, че вярваш още в българския народ. Хайде де! Не се подигравай! В кого вярваш ти ? В това ли рабско племе, което търпи всичко това? Виж го изобразен в представителите му.

  Народа, в когото ти вярваш, е роб, казвам ти, роб; робуването е за него блаженство, тиранията благодеяние, роболепието геройство, презрителното хъркане отгоре - музика! И пак този народ е клет и нещастен, трижд нещастен! Бит от съдбата, осъден да страда и да тегли за други, мъчен от неприятели, а още повече от приятели и спасители, той нямаше нито една твърда точка, на която да спре погледа си, една дръжка, на която да се ослони, той е изгубил вярата в себе си и в съдбата си и е станал тъй "практичен" и трезвен, трезвен до безчувственост. Без помощ, без съвет, съкрушен и разкъсан външно и вътрешно, ето го на, една печална, от бури разсипана останка от стари времена...

  Има ли кой да го съживи, да го повлече подире си? - Идеали? - Суета, вятър!..."

 54. #54
  KOREKTOR 13 юли 2014, 17:07
   
  0
   
  0

  До #47 Пуснато от И.М.

  Илия Милушев,

  Прав си , че моя #45 няма нищо по темата. Така е.

  Но трябваше да изкажа несъгласието си с теб.

  Ако съм попрекалил SORRY?

 55. #55
  И.М. 13 юли 2014, 17:20
   
  0
   
  0

  До #54 KORREKTOR
  Take it easy. Змията е водна, ножът е дървен! Нямам нищо против да чувам всякакви мнения, но най-добре се получава, когато спазваме добрия тон. Ето за пример г-н Варимезов - маладец такой. Очен хароший человек, но ... задунайчик. И въпреки това, виж как културно си дискутираме, просто е удоволствие.

 56. #56
  Полковник 13 юли 2014, 17:34
   
  0
   
  0

  До #52 Варимезов Варимезов: "Каква демокрация бе полковник??? Влезте в строя! Свободно!"
  Недраги г-н Варимезов,
  1. Това вас, цивилните, докога ще ви учим? На български не се казва "Полковник", а "Господин полковник". На някой от любимите ти американски колонели можеш да му кажеш "Colonel". Там просто така е прието, ама много американски филми гледате напоследък и явно леко сте се зомбирали.
  2. Горната реплика е към Sold-er, ще рече "Редник". Е, кажи ми, каква демокрация търсиш в армията? В коя армия има демокрация? Осветли ни по въпроса!

 57. #57
  Варимез Варимезов 13 юли 2014, 18:00
   
  0
   
  0

  Айде сега, на чест и звание ли ще го удряме, г-н полковник? Ако си бяхте турил името в никнейма (след полковник) тогава да имате съответните претенции. Сега, така както сте се подписали сте просто "Полковник", което съвсем не е задължително да е звание, а в случая прозвище! Аз ако се пиша "Feldmarschall", ще се почувствате ли по-малко унизен? Питам и отговор не искам!

  Мисленето определено не Вашата силна страна, но ако съм Ви засегнал егото премного - поднасям на тепсия извиненията си!

  Сам прочетете какво сте написал и се опитайте да го разумеете: "Нашата (и Вашата) роли са да мислим, когато избираме управляващи. Само толкова. Това е демокрацията."

  Пак сам прочетете и това Ваше писание:"Горната реплика е към Sold-er, ще рече "Редник". Е, кажи ми, каква демокрация търсиш в армията? В коя армия има демокрация? Осветли ни по въпроса!"

  Sold-er, ще рече "Редник" друг път, г-н полковник, направете си съответната справка, въпросният редник се е самоименувал, вероятно иронично, като "продажник", като на някакъв остроумен синоним на наемник, каквито прочее са професионалните войници.

  Признавам, че претенциите (в някои реплики и дуплики под други теми), на въпросният вероятно редник - 2-ри клас (Sold-er), че е бил интелигентен поне от майор нагоре, не са съвсем неоснователни. То поне със сигурност знае, как се пише soldier.

 58. #58
  Пламбата 13 юли 2014, 18:04
   
  0
   
  0

  АМИ СЛЕД КАТО НЯКОИ ОТ ВАС СМЯТАТ ПОЛЗАТА ОТ НАТО И ЕС ЗА МНОГО ХУБАВА ЧЕСТИТИ ДА СА. СКОРО АРМИЯТА ЩЕ Е ИСТОРИЯ, ЦИГАНИТЕ ЩЕ СА ПОВЕЧЕ ОТ НАС, ЩЕ НИ КРАДАТ, А СЛЕД КАТО НИ ВЗЕМАТ ВСИЧКО ЩЕ НИ ИЗБИЯТ. И АКО СЕ ОПИТАМЕ ДА СЕ ПРОТИВОПОСТАВИМ И ЕС И НАТО ЩЕ ДОЙДАТ И ЩЕ НИ КАЖАТ КОЛКО СМЕ НЕТОЛЕРАНТНИ И ВКУПОМ ЩЕ СЕ ВТУРНАТ НА СТРАНАТА НА ЦИГАНИТЕ СРЕЩУ СТРАШНИТЕ БЪЛГАРИ. БРАВО НА НАТО ЧЕ ПРЕВЪРНА АРМИЯТА В СКРАП И НЕГРАМОТНИ, ДЕМОТИВИРАНИ ЧОВЕШКИ МАТЕРИАЛИ, КЪДЕ ЧЕРНИ, КЪДЕ БЕЛИ, ПОВЕЧЕ ЧЕРНИ. "БРАВО".

 59. #59
  Варимез Варимезов 13 юли 2014, 18:18
   
  0
   
  0

  Пламба, че ти си бил по-черноглед и от мен!

  И.М. вече ни утеши, относно апокалиптичните картини, които се задават на хоризонта, че:

  "Ще има промени, но далеч няма да са апокалиптични, както си ги представяш. И ще бъдат със сигурност към по-добро, и това зависи най-вече от нас, не от Русия, "Америка" или който и да било друг!"

 60. #60
  манго 13 юли 2014, 18:25
   
  0
   
  0

  Какво са ти виновни циганите? Българите, турците и циганите са все български граждани и България е тяхната родина. Българите искат да карат коли и да ходят по екскурзии и не искат да имат деца, циганите искат да имат деца. Никой не е спрял българите да живеят като циганите. Едно време българите доброволно са били роби на турците, който иска е ставал мюсюлманин и вече не е бил роб. Като няма да има българи след десет-двайсе години много ясно, че американците ще трябва да пазят с армията си тука. Циганина да кара самолет не го чакай.

 61. #61
  Sold-er 13 юли 2014, 18:25
   
  0
   
  0

  До #57 Не , Варимезе....ти си направи справка къде из Хамериканските магазини поставят табелка с надпис "Sold" и тогава умувай какво значел никнейма ми! Българската Армия, също както и останалата част от нормалният български народ сме продадени.....продават ни от 25 години за няколко сребърника повече! Ама вече сме "Sold"!

 62. #62
  Варимез Варимезов 13 юли 2014, 18:31
   
  0
   
  0

  Sold-er, съгласен съм с теб, но англ. език е много хлъзгава територия и в повечето случаи значението се отключва единствено от контекста.

  Поднасям извиненията си, че вместо "продаден" те нарекох "продажник".

 63. #63
  Полковник 13 юли 2014, 18:37
   
  0
   
  0

  До #61 Sold-er: Ей сега разбрах истината за аватара ти. Сметнах те за Soldier. Професионална деформация явно ... Поднасям извиненията си по този повод.

 64. #64
  И.М. 13 юли 2014, 18:43
   
  0
   
  0

  До #59 Варимез Варимезов: Благодаря ти, че ме цитираш! Явно не си съвсем, ама хептен безнадежден. Звучиш окуражаващо!

 65. #65
  Полковник 13 юли 2014, 18:57
   
  0
   
  0

  До #57 Варимез Варимезов: Айде сега, на чест и звание ли ще го удряме, г-н полковник?
  Г-н Варимезов, видно е, явно е, че определено имате напредък.
  Вижте сега, изобщо не става въпрос за чест. Ако някой тук се напише като "генерал" или като "майор", по никакъв начин не може да ми се обърне езика и да му кажа "генерале" или "майоре". Това го има само по много лошо преведените американски филми и от време на време го дочувам и в обикновената реч. "Полковник" мога да кажа само на някой много близък приятел, полковник, и то на шега, насаме и никога публично. Просто в България е така, така е било и така трябва да остане. (Това беше малко лирично отклонение от темата, но мисля, че има смисъл, нищо лично).

 66. #66
  Полковник 13 юли 2014, 19:15
   
  0
   
  0

  Знаех си, че не може да съм се объркал:
  #10 от Sold-er: "Както преди, така и сега войниците като мен изпълняват заповеди....заповядват ми да отида в Ирак и аз изпълнявам, заповядват ми да отида в Афганистан и аз изпълнявам....мен също никой не ме е питал искам или не искам да съм в НАТО! Набийте си в простите тикви, че по мисиите българските войници изпълняват задачи поставени им от България и защитават БЪЛГАРСКИТЕ интереси!"
  Затова съм си позволил да му говоря с тон, който е допустим само в армията и не мисля, че съм обидил който и да било.

 67. #67
  Варимез Варимезов 13 юли 2014, 19:18
   
  0
   
  0

  До #65

  Приемам безусловно забележките Ви, относно правилата на военната вежливост и етичните норми за поведение по устав.

  Прав сте принципно, но нека не забравяме, че в интернет всеки може да се самопроизведе в какъвто си иска чин, особено ако е анонимник.

  Ако виждах лицето и формата Ви, не бих си позволил подобна фамилиарност в обноските.

  Бих Ви посъветвал, ако много държите на професионалната етика между военнослужещите, да излезете от анонимност и да напишете полк. Еди-кой си. Същите съображения важат и за нас, останалите участници в този прекрасен военно-патриотичен форум!

  Моля, ако Ви е възможно, да ми простите своеволието... Наздраве!

 68. #68
  Sold-er 13 юли 2014, 19:32
   
  0
   
  0

  До #66 То и никой не се е правил на обиден! Но Варимез е прав.....тук всеки може да се напише "генерал" или "полковник", а всъщност да е бай Минчо от с. Краварица.....така че военната вежливост, обноски и тн. не са много уместни!

 69. #69
  Яне Сандански 13 юли 2014, 19:42
   
  0
   
  0

  До #58 Пламбата:
  Пламба, ако не си някой агент, който тука умишлено пуска такива провокации по въпроса за циганите, за да видят в ДАНС, ЦРУ, КГБ и МОСАД (за малко да пропусна МИ-6) колко и кои точно лапни-шарани ще клъвнат, за да си прецизират стратегииге за действие в България, ще ти кажа:
  1. Няма лесно решение на проблема с циганите.
  2. Добрата новина е, че има варианти на решение, но всички те са трудни и изискват политическа воля (дупе, ако ме разбираш правилно) и широка парламентарна подкрепа, както от страна на управляващите, така и от страна на опозицията.
  2. Лошата новина е, че почти нищо не се прави по някой от по-трудните варианти.
  3. Другата добра новина е, че има такива хора, като теб и мен, които са загрижени по въпроса. Ти специално, ако искаш нещо да направиш нещо по въпроса и смяташ, че имаш сили за това, можеш да влезеш в някоя партия, която смята, че има добър вариант на решение и да работиш там за това. Ако не можеш да намериш такава, защото и аз не мога да ти препоръчам някоя, тогава събирай единомишленици, направи партия, кръстете я някак си и дерзайте. Както ти казах по-горе, всички лесни начини водят до затвора.
  4. Като пирински войвода ще ти кажа, че сега не е време за чети и за войводи, а за демократични действия. Ако бях сред вас, точно това щях да правя!

 70. #70
  Полковник 13 юли 2014, 19:51
   
  0
   
  0

  Драги ми (какъв напредък вече) Варимезе,
  Изобщо не става въпрос за докачане, все пак не съм си написал името. Просто става въпрос за българския език, това е, друго няма. И хайде, режи салатата и сръбването тоя път - по-така, с мярка. И да бият наште!
  П.П. Ако те интересува обаче кой пише, разрешавам на Админа да ти даде моите данни, ако ги поискаш, но лично! Това разрешение важи само за теб, защото те уважавам като интелектуален противник и коректен форумец!

 71. #71
  Яне Сандански 13 юли 2014, 19:58
   
  0
   
  0

  До #58 Пламбата:
  Пламба, за малко да пропусна най-важното: И си поддържайте физическата и друга форма в някакви там "гимнастически дружества" или нещо подобно, за всеки случай, ако ме разбираш правилно.

 72. #72
  KOREKTOR 13 юли 2014, 20:10
   
  0
   
  0

  До #69 Пуснато от Яне Сандански

  Като стана въпрос за циганите, опа-а-а-а , за ромите, да не ги поставяме всички под общ знаменател.

  Че има доста, бая доста "мърша" сред тях има. Но има и немалко свестни и работливи люде. Всичко е желание за приобщаване към по-добра среда и условия за живот.

  Лично аз във фирмата в която работя, а тя не е малка работят и доста работници цигани даже аз ги имам за колеги. И всички са свестни хора. Работливи, изпълняват си задълженията. Те са и заварчици и оксиженисти и шлосери и ковачи и монтьори и бояджии и бластировачи. Докарват си хората прилични заплати, имат си жилища не по-лоши от средно статистически българин.

  Е всичко това е при условие ,че има работа.

  Предполагам, че подобни примери поти всеки може да даде. Хайде да не е всеки, но доста хора ще да имат подобни примери.

 73. #73
  Яне Сандански 13 юли 2014, 20:32
   
  0
   
  0

  До #72 от KOREKTOR: Няма нужда да спекулираме, никой не ги поставя под общ знаменател. Става въпрос за онези, които не спазват нормите на обществото ни и паразитират в резултат на широките социални програми и прочие официални и неофициални привилегии, от които се ползват. Само за тях става въпрос. Изправните граждани никой не ги закача, няма значение дали са цигани, българи, турци и т.н. Просто е необходимо равенство пред законите за всички граждани, в т.ч. и за т.нар. "роми", циганите демек, без изключения.
  Пламба, вземи отношение!

 74. #74
  KOREKTOR 13 юли 2014, 22:04
   
  0
   
  0

  До #73 Пуснато от Яне Сандански

  Така е. Съгласен съм напълно.

  Просто идеята ми е да не направим като в онази поговорка ли беше . лаф ли беше:

  "Заради юргана с въшките да не запалим къщата".

  Нещо такова май беше.

 75. #75
  бай Драган 14 юли 2014, 00:10
   
  0
   
  0

  "София се опита да увери своите граждани, че това не само че ще укрепи сигурността на България, но и ще повлияе съществено върху развитието на националните Въоръжени сили и икономиката. Сега България получава допълнителни възможности за превъоръжаване. И главното е, че за модернизирането на българската военна инфраструктура щял да плаща Пентагонът. "
  Хахаха!! Ще се пръсна от смях!!! Какви наивници!!!!

 76. #76
  Еми... 14 юли 2014, 13:01
   
  0
   
  0

  До #43 от Варимез Варимезов(нерегистриран) на 13 юли 2014, 13:21

  Всички ние заедно, дори съвсем целокупно като народ, слизаме негеройски от историческата сцена, без да се борим и противим на съдбата си, низвергнати от всички и щателно обвити в белия мъртвешки саван на забвението...

  УНИКАЛНО и БОЛЕЗНЕНО ВЯРНО. Човече, какво пиеш??? Казвай бързо, че отивам до магазина...

 77. #77
  Варимез Варимезов 14 юли 2014, 16:13
   
  0
   
  0

  "Човече, какво пиеш??? Казвай бързо, че отивам до магазина..."

  В делничните дни пия нафта, а в празничните - бензин. Шегувам се, разбира се. Противно на някои очаквания, предпочитам уискито пред водката, но само дотам.

  @Полковник

  Г-н полковник, благодаря за оказаното доверие! Няма да прибегна до предоставената ми от Вас опция, защото за мен вече е достатъчно отчетливо видимо, че сте офицер от кариерата.

  Нашите биха, както и се очакваше... Чест и почитания!Социални мрежи

Вход

Запомни ме на това устройство

Регистрирай се Забравена парола

Последни

НАЙ-ЧЕТЕНИ НАЙ-КОМЕНТИРАНИ

Морски архиви

Прочети още

Броячка