Европа прехвърля отговорността за Украйна на Русия

Pan.bg 13 юли 2014 | 19:55 views (3395) commentaries(8)
img wordpress.com


Европейските лидери признават законните права на руските интереси в Украйна и едновременно с това се опитват да прехвърлят на Москва отговорността за бъдещия европейски провал на Киев.

Миналият петък ЕС подписа икономическата част на споразумението за асоцииране с Украйна. В същност, това е договор за свободна търговия.


В Киев са убедени, че асоциирането с ЕС открива пред Украйна прекрасни перспективи. Експерти допускат, че така може би и ще стане, но в някакво далечно бъдеще.

А близките години за украинската икономика ще станат време на тежки изпитания, тъй като твърде големи са разходите за преминаване от постсъветски модел на икономиката към общоевропейски стандарти.

Така например, за адаптирането към условията на асоциирани членство с ЕС ще бъдат необходими около 10 години и 170-18- млрд. евро преки инвестиции.

Сега между Русия и Украйна фактически действа безмитен режим на търговия.

Когато споразумението за асоциирането с ЕС влезе в сила, ще се наложи да бъдат въведени компенсиращи мерки, посочи експертът от Московския държавен университет Богдан Безпалко:

- Русия достатъчно ясно даде да се разбере, че тя няма да предоставя своя пазар за украински товари. Селскостопанският износ вече падна с 30%.

Редица промишлени украински товари във второто тримесечие на тази година вече не се доставят в Русия. При това в Европа тези товари на никого не са нужни тъй като това ще увеличи конкуренцията.

Затова основната задача на Запада в тази ситуация е да запази за украинските производители руския пазар и снабдяването на Украйна с евтин руски газ.

На думи европейците демонстрират готовност за компромиси.

Така например, канцлерът на Германия Ангела Меркел обеща, че икономическата част на споразумението за асоцииране с Украйна ще започне да действа само след преговори с участието на Русия.

Тристранни консултации ще се състоят през юли. Но Брюксел и Киев предварително подчертават, че в споразумението няма да има никакви принципни промени.

С други думи, Русия отново се оказва в положение на младши партньор, което, разбира се, не спомага за затоплянето на руско-европейските отношения, посочи Богдан Безпалко:

- Най-вероятно, няма да може да бъде бързо постигнат компромис, защото Русия в дадената ситуация претърпява определена геополитическа загуба.

Тя не може да включи Украйна в интеграционните си проекти тъй като Западът блокира този процес, включвайки Украйна в асоциация с ЕС.

Съответно, ще се наложи на Русия да харчи средства за да компенсира изключването на Украйна от интеграционните проекти.

Сергей Дуз

Гласът на Русия: http://bulgarian.ruvr.ru
loading...

Други публикации


Напиши коментар

Коментари: 8

 1. #1
  Nash 13 юли 2014, 20:43
   
  0
   
  0

  ЕС безмълвно изпълнява поръчката на 6татите, да интегрира и Украйна. НО Украйна е повече банкрот отколкото Гърция даже. Кой ще се опитва години наред да ги "издига" от икономическата пропаст? Естествено няма да е Меркел.. Меркел само ще участва в подписването на разни договори а немците и другите там европейци ще отделят от техните пари да хранят украйнците, да ги превъзпитават от тия крайности, в който са сега, да стават "европейци". Русия също губи от такъв ход на събитията, във венната и в икономическата сфера. Но и в Украйна живеят много руснаци, които по ирония на съдбата сега ще се озоват в друг "лагер".
  За европа е много по-добре ако се оттърси от тази своя зависимост от 6татите и да решава трезво сама, кой е готов да влиза в този "клуб" и кой още не е... Какъв смисъл за тях има да се вземат страни като Грузия, Молдова или Украйна например?Та те и като пазар не са интересни. Решението за такива присъединения са чисто политически. И всичкото това без да питат народа на ЕС. За каква демокрация става въпрос ако властите (които сами са се избрали) и са построили тази пирамида ЕС, изобщо не се интересуват от масите, които "уж са ги избрали"? Разликата между СССР и този ЕС не е много голяма. Не мисля, че немците например или французите, които вече страдат от масовият наплив на емигранти от всякъде, ще се радват ако сега нахлуюят още и разни "нови" европейци от Украйна, Грузия или Молдова в страните им... И ако от заплатите им започнат да оттдържат и за "въздигането" и на тези страни.?... Време е европейците да се събудят и сменят и своите управници - безмълвни кукли, дистанционно управлявани от 6татите....

 2. #2
  KOREKTOR 13 юли 2014, 22:43
   
  0
   
  0

  А така-а-а-а-а-а

  Дано да е вярно.

  От рускя сайт "Отвага"

  "Европа отшатнулась от своих украинских друзей
  11 Июля 2014

  Вчера на пресс-конференции в Берлине один из глав Евросоюза Херман Ван Ромпей заявил что в связи с последними событиями на Украине Евросоюз принял решение отменить подписание экономической части ассоциации ЕС с Украиной.

  "В связи с последними событиями на Украине и шокирующими действиями украинской власти Евросоюз принял решение отменить подписание второй экономической части ассоциации между Украиной и Евросоюзом. Также мы ставим под сомнение легитимность Украинского правительства. Мы шокированы действиями украинских властей на востоке Украины, и поддерживаем планы России по урегулированию украинского кризиса. Также мы призываем немедленно прекратить кровопролитие, Европа не хочет войны!", - заявил глава Евросоюза, - сообщает украинский ресурс iuic"

 3. #3
  И.М. 14 юли 2014, 01:23
   
  0
   
  0

  "Гласът на Русия ..."
  По този повод ето едно пояснение Какво е "мурзилка", или още веднъж за руския интернет трол:
  http://www.dnevnik.bg/analizi/2014/04/25/2288038_kakvo_e_murzilka_ili_oshte_vednuj_za_ruskiia_internet/
  Приятно четене!

 4. #4
  KOREKTOR 14 юли 2014, 07:26
   
  0
   
  0

  До #3 Пуснато от И.М.

  И.М.,

  Ти пък.

  Скачаш срещу "Гласът на Русия ..." и в същото време даваш линк към материал на Ивко Прокопиевия "Дневник".

  Всички знаем, че Ивко Прокопиевиевите "Дневник" и "Капитал" са "ВЪРХЪТ" и "ПОСЛЕДНАТА ИНСТАНЦИЯ" на журналистическата "ОБЕКТИВНОСТ"

  Ако искаш да си говорим за Ивковите "мурзилки"?

 5. #5
  Мандольковци 14 юли 2014, 11:21
   
  0
   
  0

  Ама тоя Запад как я мисли,че ще сане тая работа?Русия както по времето на Брежнев да изкупува боклуците на хохолите и да ги хрантути докато тия същите се правят на пазарни икономисти?Абе нали са за свободния пазар и конкуренцията?Западняците да си приготвят по 50 милиарда годишно и да си хранят чавето,което измътиха.

 6. #6
  Мислител 14 юли 2014, 12:22
   
  0
   
  0

  Все очаквах, че някой ще пусне някакъв коментар относно длъжностните характерситики за позиции (граждански) за мисия в УКРАЙНА!!!, публикувани на сайта на МО...

 7. #7
  Vash 14 юли 2014, 14:30
   
  0
   
  0

  Енчо-оооооо, къде си да ни обясниш заедно с капитан Немо, как всички, които не са толкова богати, не са красиви, не са гейове, не са педерасти даже, които не живеят близо до Гринуичкия меридиан, просто трябва да наведат глави от срам, че са с плебейски произход, че не принадлежат към педо - цивилизцията, а след като сведат глави, направо да се наведат, свалят поли, запретнат гащи и чакат да ги споходи и оноди Щастието!

 8. #8
  Енчо Добрев 14 юли 2014, 23:51
   
  0
   
  0

  Vash, научил си си урока, отлично!Социални мрежи

Вход

Запомни ме на това устройство

Регистрирай се Забравена парола

Последни

НАЙ-ЧЕТЕНИ НАЙ-КОМЕНТИРАНИ

Морски архиви

Прочети още

Броячка