„Ратник” – руският войник на бъдещето

Pan.bg 16 юли 2014 | 20:29 views (9488) commentaries(12)
img ruvr.ru


Руската армия скоро ще получи бойна екипировка от ново поколение „Ратник”. Въоръжението, бронезащитата, комуникационната система и навигацията са събрани в цялостен комплекс.

В резултат всеки боец се превръща в пълноценен „войник на бъдещето”, който ще бъде способен да изпълнява команди, дадени лично на него. Такова снаряжение рязко повишава ефективността на подразделенията например в зоните за локални конфликти или в операции против терористи.


Бойната екипировка „Ратник” представлява около четиридесет елемента с общо тегло 20 кг, но при необходимост комплектът може да се свали за няколко секунди. Според експерта Игор Коротченко всичко е адаптирано към потребностите на руската армия:

- С този комплект се предвижда оборудването на подразделенията на професионалистите – най-боеспособните части на въоръжените сили на Русия. Ако говорим за техническата основа, използва се система за спътникова навигация ГЛОНАСС, руски средства за получаване и предаване на информация, руски радиостанции. Освен това цялото оръжие, устройствата за нощно виждане и самата униформа – всички те са руско производство.

За „Ратник” са работили 50 руски предприятия. Неговата основа е гащеризон от „дишащо” синтетично влакно, той може да се носи без да се сваля две денонощия. Полимерът не само защитава човека от открит огън и малки отломки, но и го прави невидим за инфрачервените лъчи, които се използват за нощно прицелване. При създаване на бронежилетката – основния защитен компонент – е взет опитът от съветския армейски прототип, изпитан в бойни условия в Афганистан. Коментира офицер и очевидец на събитията:

- Съветските бронежилетки представляваха два гъвкави зелени листа за корема и гърба, съединени отгоре с каиши. Всеки лист съдържаше слоеве от плътен капрон, където вътре се зашиваха пластини от титан, които се съединяваха с „капак”. При наближаване към Кандахар и други опасни участъци шофьорите на камиони смъкваха прозореца и окачваха жилетката на вратата: едната половина висеше навън, другата – в кабината. При стрелба отдалеч той отлично защитаваше, но при стрелба от автомат от упор целият се надупчваше.

Новата бронежилетка е направена не от титан, а от керамични пластини с кевлар, срещу което е безсилна дори снайперистката винтовка. Разбира се, войникът няма да мине и без каска – многофункционално устройство от композитни материали. На нея има и видеокамера с функция за записване на хода на сражението, и малък видеомонитор, съединен с прицел на оръжие, за да може да се цели от всякакво положение.

Окончателната съдба на „Ратник” ще реши експертният съвет на Военнопромишлената комисия. Заседанието е насрочено за май.
Цялото: http://bulgarian.ruvr.ru/2014_03_20/Ratnik-ruskijat-vojnik-na-bdeshheto-2468/
loading...

Други публикации


Напиши коментар

Коментари: 12

 1. #1
  А дано 16 юли 2014, 21:08
   
  1
   
  0

  ама като си спомня сумката за пълнителите на Калашника надали би могло да има по неудобна чантичка!
  Що псувни се теглеха на "конструктора" на сумката - на караул, дори само с два пълни пълнителя сумката винаги се свличаше от тежеста между краката ни и после смазваше топките ни...

 2. #2
  бай Димитър 16 юли 2014, 21:56
   
  1
   
  0

  Четох и по рано за руските разработки, както и за подобните френски. Добри били и германските и американските но ..... няма да ги видим на български войник по най-тъпата причина - тези неща просто струват майка си и баща си. При нас на критерия "най-ниска цена" някой ден само за малка част от войската най-много да видим някой осакатен вариант, който не върши работа.

 3. #3
  Загрижен 16 юли 2014, 22:02
   
  1
   
  0

  Бай Митак, не е това причината, просто няма да имаме войник за да я пробва.

 4. #4
  Teraflop 16 юли 2014, 22:09
   
  1
   
  0

  Ратник ще има в Русия,но в България ще си кретаме още с неудобните и смешни униформи.Кой знае от кого поръчани.

 5. #5
  Fulcrum 16 юли 2014, 22:20
   
  0
   
  0

  Toq ratnik go vuvejdat suma ti vreme veche.

 6. #6
  KOREKTOR 16 юли 2014, 22:43
   
  1
   
  0

  До #5 Пуснато от Fulcrum

  Fulcrum,

  В грешка си голяма.

  За РАТНИК-а се говори може би от 2 максимум 3 години.

  Заблуждаваш се с бойната екипировка "БАРМИЦА" по която се работеше по-рано.

  Тя на какво положение е наистина аз поне не съм срещнал скоро да се пише за нея.

  По сайтове и форуми само за РАТНИК-а се пише и по изложения го показват.

  И с голяма част от него, от РАТНИК-а и "Вежлижите хора" в Крик дефилираха.

  Нали сега и кокурса за автомат го правят като оръжие за тази бойна екипировка.

  Кой ще изберат АК-12 или А545 ще видим.

 7. #7
  KOREKTOR 16 юли 2014, 22:54
   
  1
   
  0

  До #3 Пуснато от Загрижен

  Загрижен,

  Може да закупят отделни бройки комплекти.

  Нали трябва комисиони да се лапат и за показухи да има като идват натовски инспекции.

  Е сега как се ползват G-джипките. Тук, таме понякога едв ли не.

  Виж АРТРОСИТЕ и ЗЕТРОСИТЕ ги карат постоянно.

  Дано да вземат поне френските FILIN ли как бяха там. Сигурно са добри щом и руснаците си купиха някоя бройка от тях да ги разучат.

 8. #8
  Коректен 17 юли 2014, 00:02
   
  1
   
  0

  Голям праз, аз бих се загрижил за нашите комплекти. Какво са се опитали да изкопират рашките, не е толкова интересно. По-добре постнете статия за бг войника и неговата екипировка.

 9. #9
  hjiop 17 юли 2014, 08:47
   
  1
   
  0

  Не ми се мисли, какъв ще е света след 50 години.

 10. #10
  KOREKTOR 17 юли 2014, 09:17
   
  1
   
  0

  Само не зная как ще се държи тази електроника с която натъпкаха бойната техника и комуникациите, с цялата тази всичка компютъризация на всичко след употреба на боеприпаси с електромагнитно импулсно действие.

  Няма ли да отиде всичко на кино?

  Някой сега занимава ли се примерно с обучение и запознаване как се работи със сметачните линийки така наречените логаритмични линийки.

  С тези джаджи само допреди няколко десетки години хората във въздуха самолети и ракети вдигаха.

  Доказано е например, че опитни хора боравят с тези линийки по-бързо от пресмятане с калкулатор.

  Лично аз имах такъв съученик на времето.

  Ние докато начуквахме стойностите на числата и докато намерим нужната функция на клавиатурката на машинката, той беше готов с резултата.

  Факир.

 11. #11
  Настрадамос :) 17 юли 2014, 10:34
   
  0
   
  0

  До #9 Пуснато от hjiop...
  Вариант А: АКО УСА и силите зад тех успеят полека да победят Русия и Китай, придвижат техният "нов световен ред" до последният етап, което означава: Намаляване на населението на земята по план до мах. 500 милиона души, само два соц-слоя: роби и аристократи. Робите ще вършат цялата работа по производство, доставка на храни, лекуване, транспорт на стоки и хора, изобщо всичко, което е нужно като работа в едно общество. Аристократите ще са "шефовете", които са над-всичко и всеки. Възпитането на двата слоя ще е отделно. Децата на робите ще се възпитават, че такъв е живота, че те са родени роби и трябва да изпълняват с радост, каквото им се даде, че аристократите са "велики", "умни", "избрани", "божествени" и техната власт и статус не поднадлежат на оспорване и дискусия... Всеки от робите без да знае ще получава чрез храната разни "лекарства", които ще му убиват волята, правят го/я страхлив и "доброду6ен" по характер... без емоционални отколнения... Идеалните роби са тези, които с кеф служат на господарите и последните ще се стремят да ги докарат в това състояние... Обратното децата на аристократите ще получават възпитание, че са родени "гении", от "клсасата на великите", че властта им е "вечна" и "неприкосновенна" и т.н... Абсолютен контрол на всеки и всичко. Ще бъдат вградени интегрални микросхеми в телата на всеки роб, за да бъде под абсолютен контрол по всяко време на живота му... Ако все пак някой роб наруши правилата, то наказанието е "определяне като свободен и извън системата", което означава, че всеки друг роб може да го/я изнасилва, даже да го/я убие без да бъде съден за това, понеже е "отписан" вече от системата... Целият живот ти минава както в "Матрицата" ако си роб. От БГ не е предвиден никой да бъде в кастата на аристократите, колкото и да се напъват някой и сега помагат да се изгради такава система....А за робите май също, понеже ние като мироглед не ставаме да се подчиняваме и на генетична основа винаги ще се противим, за това за роби ще се вземат масово от азиатската раса, които по-били ставали за "безропотно служене" :)....
  Вариант Б: Ако Русия и Китай се удържат и не паднат или по някакъв друг начин се осуети осъществяването на този "нов световен ред" най-добрият вариант би могъл да е следният: Общества от различни националности са обособени в отделни райони и живеят отделено едни от други, но дружелюбно. Европейците (белите) ще имат висока култура обединена около руската цивилизация с развита литература, изкуства, направлението на развитието на обществото ще е повече насочено в духовната сфера. Възпитанието на децата ще е основано на хуманност, да се признават правата и свободата на другите хора и да не се убиват хора и животните (във всеки случай при животните ако не е необходимо все още за храна)
  Ще се набляга в обществото на талантите на отделните индивиди и ще се развива всеки индивидуално за най-добро реализиране в обществото... Егоизмът ще бъде определян като остатачно явление и на изкореняване... Техногенната цивилизация полека ще залязва, понеже с нея се отива към унищожение на планетата и всичките ресурси... ...... В най-отдалечен етап на развитие хората ще могат до там да владеят квантовият свят, че даже дематериализиране на себе си и обратно материализиране на определено място ще е възможно. Пространство и време ще се трансцедира лесно и владее от индивидите, така че пътувания до други светове, планети, галактики ще е възможно и без технически средства а само с духовното изменение на състоянията на отделният индивид... Храна както сега, вече няма да е необходима повече, понеже материалното тяло няма да е определящото... Развитието в духовната сфера няма да има ограничение по дефиниця на обществата докато се достигне поне този стадии за отличното владеене на квантовият свят от всеки индивид...
  Излишно е да се споменава, че вариант А е край на развитието и задънена улица за всички. Някои "аристократите" ще се изявяват като "велики" и ще им харесва да са в това състояние, докато другите, "робите" ще са "безмълвни роботи", допуснати до живота, само за да са обслужващ персонал...
  От космическа гледна точка вариант А не е приемлив. Понеже развитието не трябва да бъде спирано. Но определено космическо време такъв е възможен. Естествено и във А аристократите ще се опитват да достигнат до големи духовни развития, но понеже егоизма им остава, то това развитие автоматично ще се ограничава от самите им умствени установки... Не е известно дали някоя друга, много по-развита цивилизация в космоса, няма да поиска да разруши някога това общество, понеже егоизма според много такива е неправилен път и развитието не може да бъде ограничавано от никого... Е, това е горе долу като възможности :)..... Избирайте моля :)!

 12. #12
  OP 17 юли 2014, 23:10
   
  0
   
  0

  Дорде не премахнеш :) и тям подобни графики от коментарите си всички ще знаем, че се казваш Сашо!
  Итс бионд ъв йор кънтрол йе? :)))Социални мрежи

Вход

Запомни ме на това устройство

Регистрирай се Забравена парола

Последни

НАЙ-ЧЕТЕНИ НАЙ-КОМЕНТИРАНИ

Морски архиви

Прочети още

Броячка