Найденов: Има опасения, че всичко, което направихме ще бъде пропиляно

Pan.bg 24 юли 2014 | 08:35 views (6032) commentaries(50)
img Ангел Найденов: Има опасения, че всичко, което направихме ще бъде пропиляно
Спирдон Спирдонов
otbrana.com


След 421 дни на Ангел Найденов му предстои да бъде министър на отбраната в оставка. Така, както цялото правителство. Имам основанието да кажа, че и аз, и моят екип ще излезем през парадния вход, посочи той. Аргуменните му: «Заварихме една система в критично организационно и техническо състояние и това лесно може да се види в докладите на Щаба на отбраната, и в Доклада за състоянието на отбраната и въоръжените сили на Република България. Система с демотивирани, обезверени и напускащи хора. Успяхме да преобърнем негативната тенденция, успяхме да върнем достойнството на военната служба, успяхме да спрем ерозията на отбранителните способности.»
image

Демотивация, действително имаше. Показа го социологическото проучване през лятото на миналата година. И без него обаче беше ясно, че военнослужещите са притеснени от някои политически решения. Най-тревожното бе промяната в Кодекса за социално осигуряване, която въведе възраст за придобиване право на пенсия от 1 януари 2013 г. Другите опираха до по-нататъшното изпълнение на Плана за развитие на Въоръжените сили, които предвиждаха продължаване на съкращенията.

Ангел Найденов и неговият екип започнаха от тук Върнат бе старият режим за пенсиониране на военнослужещите. Пределната възраст за войнишката служба бе вдигната от 45 на 50 години. Обезщетенията за безработните съпруги бяха увеличени от 270 на 340 лв. С 30 лв. месечно скочи т.нар. порцион. Възстановено бе заплащането за класната специалност. Създадена е дирекция «Социална политика» в МО. Това бяха очакванията на военнослужещите. През последната година от мандата на управлението на ГЕРБ дори имаше безпрецедентни протестни шествия от страна на действащи и запасни военни.

Преди няколко дни стана ясно, че се провежда второ социологическо проучване. И то е дело на Института за перспективни изследвания на отбраната към Военна академия «Георги С. Раковски». Резултатите все още не са окончателни, но, според Ангел Найденов, доминира опасението, че всичко, което е направено досега ще бъде пропиляно. Т.е. тревогата остава, което би трябвало да е достатъчно показателно за политиката на следващите управляващи. Не бива да се забравя, че не малко експерти, политици, работодатели и синдикати, обосновавайки позициите си с европейски изисквания, не от днес или утре, са против сегашния режим за пенсиониране на военнослужещите.

Що се отнася до съкращенията, бе поискано становището на военната експертиза. Така се стигна до отмяна на няколко решения на предишното правителство, т.е. до поправка на Плана за развитие на Въоръжените сили до 2014 г. На първо място бе отменена предвидената трансформация на бригадата „Специални сили“ в полк, което на практика означава запазване на близо 300 военнослужещи. Второ, не бе закрита авиобаза „Безмер“, с което на служба останаха около 250 военнослужещи и цивилни служители. Трето, започна възстановяването на закрития механизиран батальон във Враца с 250 военнослужещи при перспектива да стигнат 400. Четвърто, отложено бе закриването на седем логистични бази. Въпреки това, според този план, до края на годината трябва да бъдат съкратени около 2000 военнослужещи и цивилни служители.

Новият план ще го правят следващите управляващи. Дали ще стъпят на резултатите от проведения от екипа на Ангел Найденов Преглед на структурата на Въоръжените сили, е техен въпрос. Ще започне ли отново военната реформа, е основателна тревога, която съпътства отбраната и Въоръжените ни сили вече 25 години. Безспорен факт е, че политическата нестабилност и честите оставки на изпълнителната власт се отразяват негативно на националната ни сигурност, включително на нейния военен компонент. Има поне два многозначителни факта от последните две години.

Оставките на Бойко Борисов и Пламен Орешарски оставиха България без решение за модернизация на бойната авиация, което е непростимо в условията на повишени рискове и заплахи, които в последните месеци дойдоха много близо до нашите граници. Доставката на многоцелеви изтребители ще продължава да бъде приоритет на пето правителство, без да броим служебните. Вярно е, че усилията на Ангел Найденов и неговия екип вдигнаха във въздуха не малко от военните ни въздухоплавателни средства, но за другото трябва не само време, но и политическа воля, която не видяхме в депутатите и парламентарните групи на 42-то Народно събрание.

За сравнително краткото време и с оглед на необичайната работа на парламента бе постигнато не малко в областта на военното законодателство. Промени бяха направени в Закона за отбраната и Въоръжените сили, в Закона за военната полиция и Закона за военноинвалидите и военнопострадалите. Големите решения в тази насока обаче бяха оставени за втората половина на годината. Става дума за сериозен ремонт на Закона за отбраната и Въоръжените сили или приемане на нов. Същата съдба трябваше да последва и Закона за резерва на Въоръжените сили. Като резултат от прегледа, през втората половина на 2014г., трябваше да бъде разработена и внесена за приемане в Народното събрание „Програма за развитие на въоръжените сили”, включително и за модернизацията. Предвиждаше се разработването на нов План за развитие на въоръжените сили с продължителност на реализация от 4 до 6 години. Отделно от всичко това започна подготовката на Визия за развите на Въоръжените сили до 2035 г., която очакваме да видим в завършен вид до края на годината. Много от тези намерения останаха в сферата на обсъжданията, в т.ч. и в Обществения съвет по отбранителна политика. Остава под въпрос и акредитацията в НАТО на Центъра за усъвършенстване в областта на управлението на кризи и оказване на помощ при бедствия. И тук причината е в тромавото ни законодателство. Не бива да забравяме и Законът за военното разузнаване. Той събира прах в Комисията по отбрана от 30 май 2013 г. заедно с останалите закони за националната сигурност. Нямаше как в тази политическа парламентарна конфигурация да се стигне до консенсус по тях. А пробиви в националната ни сигурност, без военната, имаше.

Дали ще има приемственост в политиката за отбрана, ни предстои да видим. Едно обаче ще продължи и занапред. Това е системното недофинансиране на сектора за отбраната, което продължава да се отразява негативно върху отбранителните способности на армията. Дори Ангел Найденов не крие, че има проблеми във финансовото осигуряване на отбраната ни до края на годината. Новият бюджет трябва да вдигне разходите за отбрана над 1,5 на сто от БВП. Защо не и на 2 процента, както пледира в последно време президентът и върховен главнокомандващ Воръжените сили Росен Плевнелиев. Впрочем на него му предстои в началото на септември да води българската делегация на срещата на върха на НАТО в Уелс. Интересно е с коя визия за развитие на отбраната и Въоръжените сили ще отиде там нашият държавен глава? И кой министър на отбраната ще бъде с него?

Има неща, разбира се, с които следващите управляващи трябва да се съобразят. На срещата на министрите на отбраната на страните-членки на НАТО на 4-5 юни беше приет Пакет Цели за способности 2013. На България са поставени изисквания за изпълнение на общо 55 Цели за способности и са предложени за изграждане 50 формирования за нуждите на колективната отбрана. Общо, необходимите финансови средства (по текущи цени за 2012 г.) за изпълнение на поетите ангажименти по Пакета Цели за способности 2013 от страна на МО за периода 2014-2028 г. са в размер на 2, 311 758 230 млрд. лв.

Другите предизвикателства са защитата на националните граници и подпомагане на населението при бедствия и аварии. Точно тук се крие ключът към повишаване на авторитета на Българската армия. Екипът на Ангел Найденов се постара да го намери. За година и малко, толкова! На ход са следващите.
loading...

Други публикации


Напиши коментар

Коментари: 50

 1. #1
  Енчо Добрев 24 юли 2014, 09:17
   
  0
   
  0

  Дали да не взема да се кандидатирам и аз. ....хм. Честен човек съм, завършил тилов профил. ....:) Колко е заплатата?

 2. #2
  Smarty 24 юли 2014, 09:33
   
  0
   
  0

  Естествено очакване, след като оставя само едно позитивно за военнослужещите достижение(пенсионирането). За останалото без особено черногледство (пенсионери, повишена администрация, ниска експертиза, измислени социални и информационни структури, безпринципни назначения/уволнения, липсата на каквото и да е осигуряване на войската, спрените проекти за модернизация, измислени прегледи на структури и визии (извършват се при широки политически консенсус и обществена подкрепа), тотална демотивация на л.с., разнопосочни сигнали за обществото и партньорите ) трябва да се знае, че не може да бъде заметено, защото все още има и знаещи, и разбиращи, а за пълна оценка е рано, нея ще я даде времето. Дневния ред на армията е много различен, затова и винаги от всяко ново управление се очакваше много повече, а се получи както винаги.

 3. #3
  Ето как трябва 24 юли 2014, 13:44
   
  0
   
  0

  Ето как става - Путин е създавал няколко свои, частни армии, които днес са елита на руската армия:

 4. #4
  ОР-ВВС 24 юли 2014, 13:50
   
  0
   
  0

  Господа, Имам си много работа, ама ако не може да намерите кой (ref. пост #1 Енчо Добрев), обадете ми се - щом трябва - ще се жертвам. БА преди всичко! Мисля си, че и аз съм честен, от една страна, но от друга страна вярно е също, че по едно стечение на обстоятелствата, никой досега не се е опитвал да ме корумпира. Заплатата няма значение - колкото и малка да е, ще го понеса.

 5. #5
  Варимез Варимезов 24 юли 2014, 13:54
   
  0
   
  0

  И аз искам на бюро, а заплатата ще дарявам! Щом Бойко и Цв. Цв. можаха, защо и ние да не можем? да не сме по-прости или по-гламави от тях?

 6. #6
  Пламен 01 24 юли 2014, 13:56
   
  0
   
  0

  То това е ясно, придобивките които има армията е невъзможно да останат. Това си беше чист политически ход и отлагане с година, година и половина на неизбежните промени. Истината е че България не беше готова и няма нужда от платена армия. Ето защо, това е част от изследването на немските военни специалисти:

  Наемна войска
  Професионална, наемна войска не е нужна и възможна при социализма, тъй като в социалистическото общество на практика няма безимуществени и задлъжнели хора, които по собствено желание биха се лишили от свободата си и биха рискували живота си за пари.

  В държава с капиталистическо устройство, ролята на армията е да защитава корпоративните интереси на концерни и спекуланти. Военни операции се провеждат извън територията на държавата и наборна армия не е подходяща, тъй като провокира недоволство сред военнослужещите, техните семейства и обществеността.

  За да мотивира своите граждани, да търсят работа като наемни войници, държавата с капиталистическа икономика свежда до абсолютен минимум качеството на живот на социално слабите. Регулационни механизми са увеличаване на безработицата, увеличаване броя на излежаващите присъда, редуциране на социалните придобивки, влошаване на социално-битовите условия, ограничаване досъпа до медицинско обслужване и образование, чрез комерсиализирането им.


  Предимството на професионалната армия е изключване на общественото мнение относно собствените жертви, вследствие военна интервенция на чужда територия. Освен това наемната армия осигурява работа и дава възможност на асоциални личности - садисти, изнасилвачи, серийни убийци, да бъдат полезни, ако не на цялото общество, то поне на една тънка прослойка от него.

 7. #7
  Разочарован 24 юли 2014, 14:02
   
  0
   
  0

  Току що прочетох това което си написал Пламене точно това се случи в България точно и дори хронологично подредено. Боже колко е грозни и жалко.

 8. #8
  Той и Путин... 24 юли 2014, 14:11
   
  0
   
  0

  "... Ето защо, това е част от изследването на немските военни специалисти:
  ..."


  Той и Путин май се допитва до немските специалисти!

 9. #9
  Cyber 24 юли 2014, 14:33
   
  0
   
  0

  Това правителство и този министър позакърпиха положението, позапълниха някой дупки, но ако бяха по експедитивни можеха да направят много повече.
  Не знам какво им попречи, но определено очаквах повече. Сега направо не ми се мисли какво сани приготвили следващите. Дано да е поносимо защото и в приказките нещата са по три пъти. Ако не ми отърва, този път се махам. Писна ми да ме правят на балък.

  До Пламен Първи.
  Да само, че това е половината истина или едната страна на монетата.
  Трябваше да споменеш за кои капиталистически старани важи това правило. Как точно това се вписва в българските традиции.
  Това, че политиците ни засилват в една или друга посока и армията се натоварва с несвойствени задачи, породени от нечии личностни амбиции.
  Какъв имперски апетит може да има малка България в чужди територии?
  Мисля, че в момента сме далече от нещата описани в последния абзац и се надявам да не се наложи да го прилагаме на практика. Но знае ли човек, нещата толкова бързо се изменят по света, че ако продължаваме да стоим наведени, със заврени глави в ... пясъка, скоро ще останем не само без пясък, но и без гащи.
  И последно. Силно се надявам атентатът в Бургас да не е в резултат на участието ни тук-там по света на страната на едни "доказани" демократи. Защото ако е, значи сме влезли в полезрението на когото не трябва и той няма да е последния.

 10. #10
  Бай Драган 24 юли 2014, 14:40
   
  0
   
  0

  Момчета, такава анкета се направи в армията и резултатите от нея ще се отчайващи. Армията е доведена до унизително положение и от нея вече не става нищо благодарение на много години политика на нейното разрушаване. Съкращават се непрекъснато хора понеже на момента не им трябват. Когато потрябват ще лъсне голата истина, че сме със свалени гащи. Но тогава колкото и да се вайкаме ще е късно. Армия се създава и поддържа в мирно време, за да може да си върши работата при нужда. тя не се създава, когато има нужда. Това е същото като да си здрав и да смяташ, че няма нужда от лекари понеже в момента не си болен. Пълно малоумие.
  Този, който се готви да се върне на бял кон (Бойко Борисов) ще съсипе армията и цялата държава. Ще ни вземе всичко за да го налапа той. На него пари му трябват за усвояване.

 11. #11
  Варимез Варимезов 24 юли 2014, 14:58
   
  0
   
  0

  "Този, който се готви да се върне на бял кон (Бойко Борисов) ще съсипе армията и цялата държава."

  Ще съсипе армията и цялата държава, пардон - ще съсипе каквото е останало от тях. Близо три десетилетия съсипия и още вървим към съсипване, ама вече сме в НАЧАЛОТО на края... на нашата хилядолетна история!

 12. #12
  Бай Драган 24 юли 2014, 15:01
   
  0
   
  0

  Прав си. Ще досъсипе окончателно. Тоя не идва за да съгражда и да възстановява. Тоя идва да граби!!

 13. #13
  Бойко Методиев Пеевски 24 юли 2014, 15:09
   
  0
   
  0

  „Нямам отношения нито с Делян Пеевски, нито с Цветан Василев!“, изкрещя в телефонната слушалка уж възмутен в ефир лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов във вторник пред Нова телевизия. Прекъсвайки водещите на сутрешния блок, той ги обвини на висок тон, че му задават поръчкови въпроси по темата, и дори заплаши, че няма да говори повече пред тази телевизия, ако продължават да го питат това.

  Бойко Борисов има безспорна актьорска дарба. Казвал съм го и друг път. Той замести целия Сатиричен театър и забавляваше българската публика в продължение на десетилетие, така както по времето на соца я забавляваха Калоянчев, Парцалев, Мутафова и Никола Анастасов. Неслучайно за известно време Борисов се превърна в истински народен любимец, каквито навремето бяха те. Разбира се, че не говоря за високо театрално изкуство, а за естрададжийската халтура в добрия смисъл на думата, която е много популярна у нас. Част от феномена Борисов е неговата органичност и убедителност, когато играе, а той играе непрекъснато, когато е сред хора.

  Извън публичната ми категорична позиция срещу мутрата-политик Бойко Борисов, който нанесе огромни щети на България, трябва да призная, че в личните си срещи с него винаги съм се забавлявал искрено от невероятното му чувство за игра, хумор, който на моменти може да звучи и много дебелашки, но е на място, както и от огромния му инстинкт да спечели събеседника си на своя страна. Борисов притежава патологичен нарцисизъм, какъвто имат големите артисти, и почти всички, които е спечелил в личните си срещи, след това е употребил и захвърлил зад гърба си, но това е друга тема. Понеже знам, че в България малцина четат внимателно даден текст, бързам да кажа, че не съм обърнал палачинката, нямам намерение да работя за ГЕРБ, продължавам да мисля, че Борисов и неговата партия са патология, която трябва непременно да бъде преодоляна, за да има що-годе нормален политически живот.

  Направих това отклонение, за да подкрепя по-добре тезата, която ще коментирам, както и за да дам ключ към поведението на Борисов в Нова телевизия. С един куршум той уби два заека. Направи се на ядосан, за да отклони много сериозния въпрос за връзките си с Делян Пеевски, ерго с Ахмед Доган, и се опита да се разграничи от Нова ТВ, в която безспорно има огромно влияние. Той се скара на водещите Ани Цолова и Виктор Николаев, наричайки ги обидно поръчкови, за да направи „заслон” на откровената гербаджийска линия, която струи от цялата телевизия. Не само в сутрешния блок, но в почти всички предавания освен „Часът на Милен Цветков” в политически план „Нова“ играе за Бойко Борисов.

  Това се прави къде тънко – като се канят предимно странични хора като Румен Петков, Георги Първанов, Кольо Парамов отляво, протестъри и реформатори отдясно и „независими” журналисти на заплата при Борисов, които обслужват ГЕРБ – къде по-дебелашки с откровена пропаганда за Бойко (както мило го наричат) в съботно-неделните емисии. Отделям специално внимание на това, за да опиша механизма, по-който се случва и другата връзка между него и Делян Пеевски. Поради умелата пропаганда още преди година и половина бе внушено, че двамата са в люта вражда. Само че това се оказа вярно само за Борисов и Цветан Василев. Понеже в публичното пространство Пеевски и Василев вървяха като скачени съдове, у повечето хора остана усещането за разрив между тях и Бойко Борисов, заради което и предсрочно бе прекратен мандатът на ГЕРБ.

  http://glasove.com/komentari/38122-borisov-i-peevski-v-saraite-na-dogan

 14. #14
  Бай Драган 24 юли 2014, 15:15
   
  0
   
  0

  Прав си, Бойко Методиев Пеевски. ГЕРБ е патология и е най-пагубното, което се е случвало на страната за 1300 години!!!

 15. #15
  Lafka-та БА 24 юли 2014, 15:25
   
  0
   
  0

  Делян Пеевски влезе в комбина с Бойко Борисов заради „Lafka”!

  Все повече хора водят кампания във най-голямата социална мрежа,за да спрат опаричването на Делян Пеевски и „Lafka”. Въпросните призиви гласят „ Аз не купувам от Lafka”.Причината е ,че колкото и да се мъчат да го скрият,цяла България е наясно,че именно скандалния Пеевски стои зад тази верига.Причината стотици хора да се втурнат за тютюневи изделия точно от въпросните лафки е,че там цигарите са с 10 стотинки по-евтини.Но истината е съвсем различна.Това е само малък трик ,за да може Делян Пеевски да си напълни гушата с пари.(А тя хич не е малка..) Факт е ,че в нито един документ няма да видите да фигурира неговото име,но дори и най-неграмотния човек ще се сети,че въпросните лафки за вестници и тютюневи изделия се държат от човек,който има медия,който има връзки и с тютюна ,и ДПС. А кой е този човек??? Именно Делян Пеевски.. Интересно впечатление прави,обаче,че „Lafka” се наложиха вече само в големите градове,на най-възловите места,с най- много трафик ,където подозрително управляват представители на ГЕРБ.Интересното е ,че Бойко и Пеевски уж постоянно воюват, пък сега бизнеса на Делян се развива само в ГЕРБерските,големи градове,а вестниците на скандалния БСП-ар мистериозно,изведнъж спряха да плюят Бойко Борисов.Цветанов,да.Него,милия, на нищо го правят,но за Борисов само хубави неща се пиша. Подозрително,нали?!

  Прочети още на informiran24.net/informiran/%D0%BF%D0%BE%D0%BB%D0%B8%D1%82%D0%B8%D1%87%D0%B5%D1%81%D0%BA%D0%B8-%D1%81%D0%BA%D0%B0%D0%BD%D0%B4%D0%B0%D0%BB-%D0%B4%D0%B5%D0%BB%D1%8F%D0%BD-%D0%BF%D0%B5%D0%B5%D0%B2%D1%81%D0%BA%D0%B8-%D0%B2%D0%BB/

 16. #16
  сс 24 юли 2014, 16:01
   
  0
   
  0

  къде точно е възстановено заплащането за класна специалност?Нямам нищо против министъра,дори много го харесвам,но освен че дигнаха порциона с 30лв друго разрешиха ли му да направи за армията?Кадърен и добър човек,но с извити зад гърба ръце.Много искаше да направи-малко успя.
  И все пак някой ако знае къде плащат клас да ми пише на мейл:styn@abv.bg,моля и за номер на заповед за това!

 17. #17
  шш 24 юли 2014, 16:20
   
  0
   
  0

  А какво стана с корупцията и събирането на пари в Терем? Получи ли там шефа на СД достъп до класифицирана информация?

 18. #18
  До сс 24 юли 2014, 16:38
   
  0
   
  0

  Драги сс, в Новия Завет, Светото Евангилие от Матея пише: "И тъй, от плодовете (делата) им ще ги познаете" .....и по нататък:"... за човека се съди по делата му".
  За това кой какво обещал/искал........

 19. #19
  Teraflop 24 юли 2014, 17:57
   
  0
   
  0

  Осемнайсти,Пише се Евангелие,Бе момченце,Бе!.Думата Евангелие на гръцки език означава блага вест.И аз,като Бойко Борисов говоря на "Бе!".Излагам се.

 20. #20
  И.М. 24 юли 2014, 18:19
   
  0
   
  0

  До #11 Варимез Варимезов: „… вече сме в НАЧАЛОТО на края... “
  Много песимистично, колега, изобщо не е продуктивно. БА е имало преди г-н Найденов, ще я има и след него и след този, който ще го замести – и след него ще я има. Не съм фен на БСП, но някои положителни неща се направиха, не мога да го отрека. Според мен няма да изфирясат, макар, че антивоенните настроения в любимата ни татковина са много силни.

 21. #21
  Бай Аслан Насран 24 юли 2014, 18:23
   
  0
   
  0

  "И аз,като Бойко Борисов говоря на "Бе!".Излагам се."

  Teraflop, да не искаш да кажеш, че бистишкият тигър не ръмжи, а блее като най-обикновена мериносова уфсъ - бе, бе, бееееееее...? А, БЕ, Teraflop?

 22. #22
  Варимез Варимезов 24 юли 2014, 18:28
   
  0
   
  0

  "Много песимистично, колега, изобщо не е продуктивно. БА е имало преди г-н Найденов, ще я има и след него и след този, който ще го замести – и след него ще я има. Не съм фен на БСП, но някои положителни неща се направиха, не мога да го отрека."

  В наистина непродуктивният си, но обективен песимизъм, визирах предишното и предстоящото управление мутрата-политик Бойко Методиев Борисов - Пеевски, драги И.М.

 23. #23
  **** 24 юли 2014, 18:54
   
  0
   
  0

  и 2000 човека си отиват така ли? мили мои пиленца....

 24. #24
  Народе???? 24 юли 2014, 19:21
   
  0
   
  0

  Всеки опит за повторение на управлението на ГЕРБ ще бъде посрещнат на нож и публичен линч на Мутрата Борисов и неговата шайка от измислени експерти!
  Публикувано на 23.07.2014 / 22:45 ч. от afera
  На връх 54-тия си рожден ден преди всичко искам най-сърдечно да благодаря на моите стотици приятели във и извън Фейсбук, които ме поздравиха и ми пожелаха най-прекрасните неща за един човешки живот! И да ви пожелая всичките тези неща да ви се връщат многократно, скъпи приятели, на вас и на вашите близки!… Впоследствие бих искал да обърна внимание на това, че днешната дата, 23 юли, е особена в историята на българския народ, най-вече с това, че преди 72 години български власти разстреляха най-превеждения и най-истински съвременен български поет – Никола Вапцаров?!?…
  Миналата година, на 23 юли, поддръжници на Мутрата Борисов и търсещия все още себе си Реформаторски блок обкръжиха сградата на Народното събрание и се опитаха насила да свалят едно законно правителство… Същото това правителство, което отново днес, на 23 юли, даде оставка! Един акт, който според мен оттук-нататък може и ще възпроизвежда само и единствено фундаментални въпроси както към партийните “елити”, така и към българския народ!
  Въпроси, които съзнателно или несъзнателно ще възпроизвеждат старата българска драма, формулирана в драматичното “време разделно”!…
  Ако БСП си мисли, че може да продължава по същия начин, както беше през последните 25 години, значи трябва да си мисли, че това ще е нейният край! БСП трябва да осъзнае, че няма никаква друга алтернатива, освен да бъде лява партия, определено споделяща очакванията на огромната част от народа, че Русия е и ще бъде стратегически партньор на България! В противен случай БСП ще се маргинализира и ще бъде партия на онези момченца като Станишев и Вигенин! И още нещо – БСП трябва да осъзнае, че отдавна вече е изкупила греховете на БКП относно “Възродителния процес”, защото зададе възможности на “елитите” на турската общност в България в лицето на ДПС да се превърне в най-богатата прослойка на страната! А това, за пореден път възпроизвежда греховете на всички към “обикновените” български граждани от турски етнически произход, които продължават да бъдат роби в собствената си родина!…
  Ако ГЕРБ в лицето на Мутрата Борисов си мисли, че българското общество може да бъде манипулирано и управлявано по същия начин, както след 2009 год., значи изобщо не е наясно с онова, което реално се случва днес! Всеки един опит за повторение на онова управление ще бъде посрещнат на нож от големи народни маси, а резултатът от това може да бъде публичен линч на Мутрата Борисов и неговата шайка от измислени експерти!
  Ако ДПС си мисли, че повече може да бъде балансьор и консуматор на властта във всевъзможните нейни измерения, значи предварително трябва да напише собствения си политически некролог, който в определена ситуация ще е съпътсван и с личните погребения на представители на “елита” на ДПС!
  Искам да кажа, че това е началото на края на мутренското управление и насилие над нашите братя и сестри от турски произход, за чиито страдания българското мнозинство едва ли подозира!
  Ако Атака не разбере, а май е твърде късно за това, че българската нация съвсем не е онази част, която радостно подкрепя абсурдните акции срещу “Баня Башъ”, а че е съставена от представители на различни етнически общности, които съвместно страдат, значи Атака е аут от политическия живот на страната! Очевидно е, че Волен Сидеров няма как да съвмести в себе си анти-турското, крайно лявото и проруското!
  Ако Реформаторския блок, ББЦ и другите останали не проумеят, че политиката и политическото не се свеждат само и единствено до обслужване на конкретна политическа конюнктура, а имат за свой основен приоритет живота на хората, то и с тях е свършено! За останалите няма какво да кажа, същото ще е…
  Що се отнася до българския народ, Георги Дренчев е абсолютно прав, уважаеми дами и господа, че подарената свобода и подарената победа няма как да бъдат почувствани истински, няма как да бъдат преживени като собствени!
  В заключение, дами и господа, искам да кажа, че ако онези партийни “елити” ще продължават да се подиграват с вас, единственият ви изход е да се вдигнете, да се озверите и да ги избесите, е, може и да ги разстреляте – изборът е ваш! Иначе нямате право да се оплаквате!
  Това е положението, драги ми народе!
  Народе????
  Проф. Людмил Георгиев

 25. #25
  Любо Кольовски 24 юли 2014, 19:32
   
  0
   
  0

  Само ако знаете какви изненади ви е подготвил Съпругът на Първата дама със служебния кабинет!!! Само ако знаехте… Цяла нощ щяхте да събирате камъни и павета.
  Публикувано на 24.07.2014 / 8:14 ч. от afera
  Ако Орешарски наистина беше пич, щеше да направи поне две работи:
  1. Щеше да разследва безобразията на БМБ. 2. Щеше да прояви нещо подобно на мъжество и нямаше да подаде оставка. 3. Щеше да прогони всичките шуробаджанаци на БМБ от всички нива на администрацията. 4. Щеше да си създаде подходяща ПР среда и щеше да показва какво, къде и как го е направил.
  Следователно, Орешарски е всичко друго, но не е пич. Може би е католик, францисканец или е от ордена на кармелитките.
  Следователно, Орешарски се завърна към изначалието си. Когато щеше да се кандидатира за кмет на София от някаква синя формация, пък той ходеше на подмолни срещи с някакви комуняги.
  Следователно, Орешарски вече няма никакво значение.
  Поне за мен.
  Да се оставиш на жожетата…
  Ха! Че те работите били повече от две!
  Орешарски падна. Остава процедурата покрай тая предизвестена идиотщина. Лумпените и жожетата ликуват.
  Утре денят ще бъде слънчев. Времето ще се оправи. Животът ще бъде прекрасен. Ще си мирувате, ваканцувайки.
  А наесен друга песен ще запееете, народни маси такива! Ще изровите жълтите павета и ще ги мятате по фасадата на парламента.
  Чудни времена ви очакват. Деривацията на БСП, наречена ГЕРБ, съвместно с ДПС, така ще ви стисне за изтънелите гуши, че Орешарски ще ви се види ангел небесен.
  Мъчно ми е за вас.
  И сега гледам в телевизора ликуващите идиоти. А БНТ репортьорката вика: Обществото е коректив на властта…
  Една година от сагата с белия автобус, а?
  Аре сега! Радвайте се на политическото инженерство на възторжения идиот СПД! Който ще направи онова, което му нареди БМБ.
  Българският народ е изключителен народ. Невероятен народ. Трудолюбив, гостоприемен, любвеобилен… Абе, много сексуален народ!
  Само ако знаете какви изненади ви е подготвил СПД със служебния кабинет!!! Само ако знаехте… Цяла нощ щяхте да събирате камъни и павета.
  И що се правите, че не знаете, не разбирам?!
  Ако пък все още ви работи фантазията, опитайте се да си представите какви действия и какви дела ще ви поднесе тая престъпна структура.
  Не ми се мисли…
  Единствените нещастници, които са влюбени в нещастието си, това са лудите хора. И нещастието им не споделя любовта им. И не се интересува от нещастниците, ами си вее задника, където си иска…
  Любо Кольовски

 26. #26
  Пикапната армия 24 юли 2014, 20:46
   
  0
   
  0

  В Пикапната армия е бъдещето - съмнения да няма!


  Плюсы мобильной войны. Опыт войны «Тойот» для Новоросии

  Индустриальная армия зависит от тылов и снабжения. Она не может вести войну при отсутствии линии фронта и противостоять партизанам.

  «Теперь мы знаем, что лучше иметь хорошую «Тойоту», чем Т-55», – заявил один из начальников штаба вооруженных сил государства Чад, прекрасно осведомленный и о недостаточной квалификации своих механиков, и о непрофессионализме военных. Действительно, сторонники Чада выиграли войну именно на пикапах «Тойота», нанося ливийцам молниеносные удары со всех сторон: на первой фазе по принципу «бей и беги», на последующих – с одновременным наступлением и обстрелом нескольких целей с разных сторон (уже при достижении численного превосходства).

  В 1987 году французские ВВС оказали Чаду прямую помощь, начав сбивать ливийские самолеты. Но более действенными оказались французские поставки в Чад около 400 пикапов марки «Тойота», на которых были смонтированы крупнокалиберные пулеметы и противотанковые ракетные комплексы. Именно эти внедорожники, давшие название войне, сыграли решающую роль в победе Чада.

  http://army-news.ru/2014/07/plyusy-mobilnoj-vojny-opyt-vojny-tojot-dlya-novorosii/

 27. #27
  Teraflop 24 юли 2014, 22:03
   
  0
   
  0

  Бай Аслане,не знам дали ръмжи,но се обръща към хората на Бе!,което според мен е много грозно и неприемливо за позицията на която е.Така мисля аз.

 28. #28
  бее, мее и пр. 24 юли 2014, 22:49
   
  0
   
  0

  Сега ми хрумна и друга идея: именно чрез „неезиковия синкретизъм“ да се описва случващото се в държавата. Няма смисъл да коментираме надълго и нашироко идиотщините, които се творят минута по минута, от абсолютно всички институции. Искров казал нещо? Пляс! Ама не било така, както го казал? Трас! Прокуратурата обаче се задействала? Грух! Да не би пък да става дума за преврат? Их! Но иначе Борисов е голям държавник. Ах!

  Това е напълно достатъчно, но могат да се добавят и други звукоподражателни междуметия като мяу, бау, бее, мее и пр. Самата държава пък отдавна може да бъде описана с едно-единствено „ох“.

  http://reduta.bg/v2/article/%D0%BF%D0%BB%D1%8F%D1%81-%D0%B3%D1%80%D1%83%D1%85-%D0%BF%D1%80%D1%8A%D1%86-%D0%BE%D1%85

 29. #29
  И.М. 24 юли 2014, 23:11
   
  0
   
  0

  До #22 Варимез Варимезов "... визирах предишното и предстоящото управление мутрата-политик Бойко Методиев Борисов - Пеевски".
  Е-е-е, пак изля една кофа песимизъм. Ама ти да не си прототипът на Шишо-Бакшишов? "Всичко е радост и тъга ..."

  Следващото управление е на мутрата - това просто е едно случайно събитие със сравнително голяма степен на вероятност, но далеч не 100%. И ако ти, аз, той, ние, започнем да си изразходваме енергията в положителна посока, събитията може да се развият другояче, в най-добрия случай (макар и със значително по-малка степен на вероятност) - както трябва.

  Бихме могли, да речем да се замислим по въпроса какво трябва да направим, че в следващото управление да влязат нови лица, некорумпирани, способни, с грижа за България. Знам - няма лесен отговор, но евентуалният положителен резултат си заслужава усилията да се помисли и каквото може - да се направи (под секрет - аз копая по въпроса).

  Така че - ето ти тема за размисъл. СтЕгайте се, пардон (пренатягането сковава мисълта и рефлексите), отпуснете се, just relax.
  Поздрави!

 30. #30
  Cold War Veteran 25 юли 2014, 00:05
   
  0
   
  0

  Аню Запрянов Ангелов-Ньойски (БКП, СДС, НДСВ, ГРОБ), любимият министър на Б.М.Б. (за последните 20 г. - демек след Добри Джуров). И понеже ПП ГРОБ нямат други, пак ще сложат Аню Ньойски... в което по принцип няма нищо лошо, щото Ньойския много бързо ще ги завлече към дъното... Който се е хванал с Ньойското говедо ,бял ден не е видял... Бог да ги прости! Амин!!!

 31. #31
  Конгрес 25 юли 2014, 04:22
   
  0
   
  0

  Вечна слава на социалистическа България и нейните хубави продукти като Ивановците, пишещи тук! Вижте ги колко са начетени и модерни и как громят комунизма.

 32. #32
  Бай Драган 25 юли 2014, 14:21
   
  0
   
  0

  Cold War Veteran, приятелю. за съжаление си много прав. Но преди да тръгнат към дъното, ГРОБ ще пратят нас и цялата армия там. Пак се очертава военните да излизат на шествия. За първи път при управлението на ГРОБ армията излезе на протести. Пак за първи път при тяхното управление десетки хора се самозапалиха в знак на протест срещу пагубното им управление. За първи път при тях се взеха 1.5 млрд лв от парите на здравната каса за да се правят магистрали, които другата година ще се рушат. Пак за първи път след Виденовата зима тяхното управление беше свалено след всенародни протести. И тези същите сега се готвят да се връщат да ни управляват. Вижте им само кадрите - Цецка Цачева и Лиляна Павлова. Лаят по телевизиите най-нагло и арогантно. На тези ще трябва да разчитаме да ни управляват. За България може да се каже вече само една дума - "АМИН!". Защото тя е вече един труп, който хиените веднага ще го заръфат. Повярвайте ми!!!

 33. #33
  narod 25 юли 2014, 15:28
   
  0
   
  0

  Да, направихте-вдихнахте заплатите на военните;
  намалихте им годините за право на придобита пенсия; дадохте им възможност да правят частен бизнес по време на работно време,
  Какво трябва да се направи: да се съкрати армията на 10000-15000 души; да намалят заплатите на военните без военно образование; да се вдигнат годините за придобиване право на пенсия на 60 год; да се намалят пенсиите на всички пенсионирани военни на възраст под 60 години на 150 лева

 34. #34
  слухове,слухове 25 юли 2014, 16:29
   
  0
   
  0

  Последният слух е, че няма да имат време до края на годината да върнат закона на гробаря анюююю. Но от 1 януари 2016г. сигурно ще го променят, говори се за 30 години стаж /20 военни/ и въвеждане на възрастта отново.

 35. #35
  истина 25 юли 2014, 16:35
   
  0
   
  0

  Аз пък подочух, че ще ударят заплатите от 20 на 6, може би от догодина - 2015г. или от и 16г. От дансаджии и меверейските среди се чувало същото.

 36. #36
  витае във въздуха 25 юли 2014, 17:16
   
  0
   
  0

  пАри нЕма, БЕ!

  Б. Методиев Б.)

 37. #37
  Boy-scout 7th Cavalry 25 юли 2014, 18:35
   
  0
   
  0

  МО и БА са минирани от пенсионерите анювисти и активисти на ПП ГРОБ! Дори и констатираните 74 случая на незаконно назначени в МО по времето на Аню Ньойски на цивилни длъжности военни пенсионери и анювисти не бяха освободени. Някой ден това ведомство ще гръмне в публичното пространство със страшна сила, а след това народа ще нахълта с тоягите да пита гробарите защо се гаврят с българския народ...

 38. #38
  Бай Драган 25 юли 2014, 19:25
   
  0
   
  0

  Коментарът е цензуриран, заради обиди/нецензурни изрази. Admin

 39. #39
  Елиът 25 юли 2014, 19:33
   
  0
   
  0

  По държавни фирми вземат по 6, 8, че и 10 заплати при напускане. При частните също има такива обезщетения. 20 заплати са ресурс, който може да се вземе от военните, за да се даде на циганите например. Те трябва да се плодят, за да има евтини гласове за купуване. Циганите ги защитава противобългарската организация Български Хелзински комитет, а военните кой ги защитава? Никой!!! Следващият удар по армията ще е последен. тя ще бъде съсипана вече окончателно. В момента е свела глава, брадвата е вдигната и последният удар ще я убие. В момента се води кампания и срещу Русия. няма ли я Русия, няма да я има и България. Ще минем в турско, а армия, която да ни защити вече нямаме.

 40. #40
  **** 25 юли 2014, 19:44
   
  0
   
  0

  Стига лоши мисли и предположения- явно е опипване на "почвата" за поредната "брадва"/във всяко отношение/.
  Що пък да не поискаме вместо да чакаме да ни орежат. Скромен съм - нека върнат старите условия нищо повече:
  - 20 г. стаж за пенсия/както е в белите държави/
  -база на заплата да бъде средната бюджетна/което го отмениха/
  Насрещен огън също може да потуши пожара- ако се мълчи ще има орязване на всичко/с претекста че няма пари/,съкращения, няма модернизация и отново съкращения... НЕКА ПОИСКАМЕ ЩЕ МЪЛЧИМ ЛИ ОТНОВО.
  НАЛИ ИМАМЕ ЛЕГИЯТА....

 41. #41
  Бай Драган 25 юли 2014, 19:55
   
  0
   
  0

  ****, напълно те подкрепям. това слухове, това се готви, онова се готви, и ти да се примириш и да го приемеш безропотно... Това е един от начините да прокарване на непопулярни мерки. Нещо легията обаче хич я няма. Жива ли е, умряла ли е? Онова момче Милов напусна и май и легията си замина с него. По закон нямаме право на синдикати, но имаме право на сдружаване за защита на интересите и правата ни.
  Скоро мина една много хубава анкета. Ако някой колеги са писали в отговорите, че всичко в армията цъвти и са много доволни от всичко, което се случва, то за мен това са абсолютни мишоци и си заслужават участта. защото положението в армията е отчайващо и нейното унищожаване скоро време ще се усети. един умен човек ми беше казал, че ако една държава остане без армия, да бягам от нея. А Българяи вече е без армия и аз смятам да бягам. за вас не знам.

 42. #42
  велизар 27 юли 2014, 15:12
   
  0
   
  0

  След като на шествията на военните присъстваха 300 души, от които 200 бяха пенсионери, а другите се криха до полите на жените си с оправданията, че трябва да си ходели на село или да водят децата в парка, няма какво да се чудите скъпи колеги, че ви ебават, както си решат. Вие сте жалки страхливи душици, които не могат да си отстояват правата. Срам сте за униформата!!!

 43. #43
  **** 27 юли 2014, 16:22
   
  0
   
  0

  Велизаре, приемам лично нападките ти, НО Велизаре не зная дали ВИЕ сте били на тези шествия, но АЗ БЯХ, не сме се крили нито от ДАНС и тн нито от никой...ПРОБЛЕМА БЕ СЛЕДНИЯТ И КОЛЕГИТЕ НЕ ДОЙДОХА по следна причина заради която аз също се ОТВРАТИХ .
  ТЕЗИ ПРОЯВИ СЕ ПРЕВЪРНАХА В ПАРТИЙНА КАМПАНИЯ НА ЕДИН БИВШ МИНИСТЪР!
  ПЛЮС ОБВИНЕНИЯТА НА БИВШИ НАЧАЛНИЦИ КОЙТО СЪЩО УЧАСТВАХА В РАЗБИВАНЕТО НА АРМИЯТА.
  ЗАТОВА ХОРАТА НЕДОЙДОХА...и протестираха от дома.

 44. #44
  уролог 27 юли 2014, 18:57
   
  0
   
  0

  Ей Велизаре, *************!#43 е абсолютно прав!

  Коментарът е цензуриран, заради обиди/нецензурни изрази. Admin

 45. #45
  велизар 27 юли 2014, 22:10
   
  0
   
  0

  Е, браво!! Протестирали от дома!!! Бе вие по-далеч от носа си не виждате. Щом сте смирени, ще ви ебават. Това е!

 46. #46
  велизар 27 юли 2014, 22:40
   
  0
   
  0

  извинявайте, колеги, ама сте абсолютни мишоци. Какви герои - били протестирали от дома!!! Военните са били винаги и ще бъдат мишоци. страхливи душички.

 47. #47
  до велизар и другите 27 юли 2014, 23:21
   
  0
   
  0

  ... това за мишоците , за полите,за страхливите душички и т.н. ми омръзна да ви го чета... сменете плочата би другари! ... а и не си ми никакъв колега!

 48. #48
  **** 28 юли 2014, 07:12
   
  0
   
  0

  ВЕЛИЗАРЕ, бях го написал по завоалилирано - ето ти в прав текст
  - Протестите бяха обсебени в частност от г-н Цонев;
  - В тях участваха хора ПРЯКО виновни и участвали в разбиването на армията- когато тези същите бяха на власт.
  ТА ТЕЗИ ПО-ГОРЕ вкупом ги интересуваше или тяхното "оцеляване" или все още си мислеха че са ОЦК....на никой не му пукаше за хората в строя разбери на никого.
  Само празни приказки в стил партийно събрание. Считам че ако съществува или ще съществува ЛЕГИЯТА трябва да бъде от действащи военни.!!!!
  НАПИСАХ ОБРАЗНО ИЗРАЗА -протестирали от вкъщи - за да спестя другата истина - НЕ ВЯРВАМ НА НИКОГО /вероятно и много колеги/.
  Защо ли ви се обяснявам??? - за моите мисли?? - какво си искате мислете....

 49. #49
  велизаре 29 юли 2014, 00:20
   
  0
   
  0

  Момчета, дреме ми на шмайзера какво мислите. За мен болшинството военни са с деформирано робско мислене. Точка!!

 50. #50
  велизаре 30 юли 2014, 00:06
   
  0
   
  0

  Пичове, хората в България въобще не знаят, че има армия. Не ги интересува дали има. И не знаят за какво е и какво прави. Военните са там някакви си, които носят униформа и вземат заплати и може и без тях.Социални мрежи

Вход

Запомни ме на това устройство

Регистрирай се Забравена парола

Последни

НАЙ-ЧЕТЕНИ НАЙ-КОМЕНТИРАНИ

Морски архиви

Прочети още

Броячка