Киевските спецслужби са разпитвали командир на батарея, уцелила Боинга погрешка

Pan.bg 25 юли 2014 | 17:35 views (5042) commentaries(27)
img blitz.bg

Части на украинската противовъздушна отбрана (ПВО) се провеждали занятие по отблокиране на пусковата система на ракетите в деня на катастрофата с Боинга. Инцидент по време на маневрите може да е станал причина за свалянето на пътническия самолет. Това твърди източникът от украинските силови структури, цитиран от РИО Новости. Той свидетелства, че Службата за сигурност на Украйна (СБУ) е прибрала за разпит командир на ракетна батарея и нейния екипаж."На 17 юли командирът на 156-ти зенитен ракетен полк получи заповед да проведе занятие по бойните разчети за прикриване на наземна групировка войски край Донецк – да разгърне дивизионите, да отработи преследване на целите и да изпълни целия алгоритъм по проследяването и условното унищожение на целите от ракетния комплекс "Бук-М1", е споделил източникът.

По думите му на командирите на батареите са били дадени шифрите, разблокирващи пусковите механизми, но реално изстрелване на ракети не е било предвиждано.

За участие в занятието са били задействани два военни самолета Су-25. "Те са имали за задача да извършат въздушно разузнаване и да обозначат контролните цели в район западно от Донецк, където е съсредоточена групировката на армията", поясни източникът. "След като един от самолетите влязъл в обсега на "Бук", той бил взет за водене от ракетна батарея, разположена при село Зарошченское. Очевидно по трагична случайност след известно време маршрутите на полетите на малайзийския "Боинг" и СУ-25 съвпаднали, сливайки се върху екрана в една голяма точка, което е станало фатално за пътническия самолет – когато в един азимут целите се покриват, системата за съпровождане автоматично се преустройва за следене на онази цел, която е с най-голяма площ", изтъкна още източникът. А това е "Боинг-"ът, който е с по-голями размери.

Източникът не можа да обясни причината за несанкционирането изстрелване на ракетата. "С този въпрос се занимават служителите на СБУ, които около 10,30 часа вчера прибраха командира на батареята с екипажа", уточни той.

Тази версия се препокрива до голяма степен с разкритието на известния американски разследващ журналист Робърт Пери в сайта consortiumnews.com.

"Информацията, която аз получих от източник, снабдявал ме с точна информация при подобни случаи в миналото, е, че американското разузнаване разполага с подробни сателитни снимки за ракетната батарея, която вероятно е възпроизвела съдбоносния изстрел. Тази батарея обаче се оказва, че е била под контрола на украинските правителствени войски, облечени в униформи, наподобяващи украинските. Източникът ми каза, че анализаторите от ЦРУ все още не били изключили възможността батареята да е на бунтовниците от Източна Украйна, които имат подобни униформи. Официалната оценка обаче била, че става дума за украински войници. Имало е също и предположение, че тези войници са били недисциплинирани и вероятно пияни, тъй като на снимките се виждали предмети, приличащи на бирени бутилки, които били разпилени около мястото", пише журналистът.
loading...

Други публикации


Напиши коментар

Коментари: 27

 1. #1
  Сун Дзъ 25 юли 2014, 18:46
   
  0
   
  0

  Е каква стана тя?Ако тази информация я свържем с информацията за водене на боинга от контролната кула до какъв извод можем да стигнем относно "погрешното" уцелване на пътническия самолет?

 2. #2
  . 25 юли 2014, 19:17
   
  0
   
  0

  Всичко си идва на мястото,но ще има ли извинения към тези които бяха нарочени за свалянето на самолета?

 3. #3
  И те така 25 юли 2014, 19:31
   
  0
   
  0

  И всичко това би било прекрасно стига източникът да не беше РИА Новости. ... А тази дивотия за бирените бутилки на сателитните снимки разказана от "доверен источник, лично видял..." е просто като подпис на руските пропагандисти - състояние на лирическия герой ("пияният екипаж") позволяващо на публиката да е емоционално съпричастна към действието.
  ... Все едно да разчиташ на Deutsche Wochenschau за актуалната ситуация в Треблинка.
  Язък за хората ...

 4. #4
  Авиатор 25 юли 2014, 19:42
   
  0
   
  0

  Повтаря се историята със сваления Туполев преди години...
  Не добре подготвената армия на Украйна прави поредна грешка при учение.
  Ако е истина, няма да се учудя, но все пак да изчакаме да видим резултата
  #3 Айде стига плю по Русия... Говориш за пропаганда и че тя идва само от там... Събуди се и осъзнай в кой свят живееш. Пропагандата идва от всякъде, особено много пък да ти кажа от запада... Не изпадай в политически пристрастия а гледай малко реално на нещата. Те и САЩ говориха, че даже били заснели ракетата, ама чеп - поредната инсинуация...
  Да дам ли още един пример за западна пропаганда - оръжие за масово унищожение в Ирак - причината САЩ да ги нападне ... Уж... след всичко, така и не откриха нищо...
  Че Русия ръси пропаганда, ръси, ама да ги обвиняваш само тях в това... Това не е СССР пич, тая ера отдавна е отминала! И Сталин е дълбоко заровен. Живеем в друг свят и за сега ако гледаме реално на нещата - САЩ са агресор в пъти по-голям от която и да е друга страна всвета...

 5. #5
  KOREKTOR 25 юли 2014, 19:47
   
  0
   
  0

  До #3 Пуснато от И те така

  И те така,

  Не те знам занеш ли нещо за 1983 и корейския Боинг-747 и ли незнаеш. Помниш ли или непомнищ.

  Аз си спомням много добре.
  Истерията и пропагандата на Западе беше като сгашната, че и по-нагла.

  Пинк Флоид песни даже писаха в съотвтствие с тогавашните опорни точки.

  Е като излезе наяве истината някой каза ли извинявай на Съветския Съюз и гражданите му.

  Пинк Флоид отказаха ли се от песните?

  Не. Пълно мълчание и дебелоочие.

 6. #6
  MW 25 юли 2014, 19:49
   
  0
   
  0

  Искам само да отбележа, че освен по ЪГЛОВИ КООРДИНАТИ захват на целта се извършва и по РАЗСТОЯНИЕ, че и по СКОРОСТ. Така, че не е толкова лесно да се "обърка" целта.
  Гореописаната "грешка" може да се случи само ако изтребителя (СУ-25) се движи близко до МН17 (по-малко от 100-150м) с близка до неговата скорост.
  За такъв тип "ГРЕШКА" (дължаща се на техниката) могат да говорят на старата ми шапка!!!

 7. #7
  Незнаещ 25 юли 2014, 19:52
   
  0
   
  0

  Номер 3 не е казал, че само Русия ни залива с пропагандни изявления, а че конкретното е такова.
  Иначе възможно ли е да се видят бирени шишета илии да се различат сходни униформи от спътникови снимки?

 8. #8
  Авиатор 25 юли 2014, 20:04
   
  0
   
  0

  От спътникови снимки може да се види каквото поискаш. И косъм даже. :) Тука обаче идва уловката. За да постигнеш това, то обектива трябва да е специялно насочен в тази точка. Иначе от общ план - няма как да стане :)
  Колкото до това дали е възможно да се обърка пасажер с военен самолет при това от близко разтояние (100 до 200 метра) Да може! Особено ако пилота е неопитен и не следва правилата за действие в такава ситуация. Не забравяйте, че много разузнавателни и транспортни военни самолети са всъщност реконструирани пасажери. А и историята познава не една подобна грешка, пък ако ще и на стари якета да говоря .

 9. #9
  Христофор 25 юли 2014, 20:07
   
  0
   
  0

  Тревожно е, че тези новини се покриват идеално с показанията на очевидците от селото.Някой вярва ли на високата квалификация на разчетите от Украйна?Аз, лично бях склонен да вярвам на поражение с ракета въздух-въздух.

 10. #10
  Авиатор 25 юли 2014, 20:08
   
  0
   
  0

  Но както вече казах, това са тези и предположения базирани на спорни факти. Нека да изчакаме :) Всеки един от нас може да греши.
  Единствено знам, че да се взима страна не е правилно. Аз може би взимам до някаква степен, но имам едно на ум, че може и да греша :)

 11. #11
  Авиатор 25 юли 2014, 20:14
   
  0
   
  0

  Всички чухме толкова много теории, от които поне 4 са вероятни.
  Аз обаче очаквам накрая да изкарат следното становище ако наистина е дело на армията на Украйна: "Поради много неизяснени обстоятелства и липса на доказателства, реалната причина за катастрофата не може да бъде определена"....
  Не че не сме го чували и виждали сигурно сто пъти за други ситуации през годините.
  А и не забравяйте, че именно Украйна потулиха случая със сваления при подобни обстоятелства руски Туполев 2001-ва.

 12. #12
  123 25 юли 2014, 20:23
   
  0
   
  0

  аз поне не вярвам в съвпаденията те просто не съществуват как точно същия боинг изчезна на същата авиокомпания и сега такъв свалиха с ракета,сметнете каква е вероятноста,нали и в 2та случая става въпрос за 777,да не би да се лъжа нещо?

 13. #13
  123 25 юли 2014, 20:32
   
  0
   
  0

  е има съвпадения ма чак толкова набиващи се и с толкова жертви нема как да ми се поверва

 14. #14
  MW 25 юли 2014, 20:49
   
  0
   
  0

  Някой срещал ли е официално изявление на независими разследващи по въпроса "С какъв тип бойна глава е била ракетата, ударила самолета?" - осколочно-фугасна или "стержневая".
  За определяне типа на бойната глава не е необходимо разшифроване на "черните кутии". Достатъчно е да бъдат внимателно огледани останките от самолета, което би трябвало вече да е направено.

 15. #15
  Вейдърски 25 юли 2014, 20:51
   
  0
   
  0

  Докато не излязат официални данни от официално разследване на ICAO- всичко е спекулация. Може да са украинците(най-вероятно), но може и да се касае за бомба на борда. Вонят съвпадения, когато има инцидент на един и същи модел самолет, на една и съща авиокомпания, само в рамките на няколко месеца. Просто трябва да има истинско разследване.

 16. #16
  456 25 юли 2014, 21:26
   
  0
   
  0

  До MW

  Може и друго! Тавана на Су-25 е 7000 м, така, че единсвения случай е ако двата самолета са били на един и същи ъгъл на място.

 17. #17
  И те така 25 юли 2014, 21:30
   
  0
   
  0

  До Авиатор и Незнаещ:
  ... Та аз дори не съм казал, че това е поредната кремълска партенка (камо ли че хамериканците не практикували същите номера). Просто отбелязвам със съжаление, че съдейки по източника и някои характерни белези, тази новина може да е толкова достоверна, колкото и всяко друго свободно съчинение по темата. ... което пък от своя страна НЕ прави всяко отделно съчинение непременно грешно.

 18. #18
  456 25 юли 2014, 21:31
   
  0
   
  0

  Няма как су-то да е било на 100-150м

 19. #19
  OP 25 юли 2014, 21:55
   
  0
   
  0

  Ужас! ************* и Пинк Флойд намеси! Къде в "стената" па се навирате и вие ****************? ******************************. Кой ви бръсне за слива в затворения социалистически концлагер, бе?! Пинк Флойд пишат песните си срещу войната въобще. На някой баща му е загинал във ВСВ, ама кой да чете!

  Коментарът е цензуриран, заради обиди/нецензурни изрази. Admin

 20. #20
  KOREKTOR 25 юли 2014, 22:15
   
  0
   
  0

  До #19 Пуснато от OP

  OP,

  А бе отворко,

  Колкото разбираш от авиация и оръжия, толова и от музика разбираш.

  Кой ти пее за "Стената" бе?

  "Стената" е 1978година бе неграмотнико.

  Аз ти говоря за 1983.

  Да схващаш някаква разлика.

  Научи си първо урочето, напиши си домашната и тогавай джавкай пак пале.

 21. #21
  BaiVan 25 юли 2014, 23:29
   
  0
   
  0

 22. #22
  Ivo 25 юли 2014, 23:31
   
  0
   
  0

  Ако го е отстреляла тази батарея направила го е по заповед. Но като не мина номера да го лепнат на проруските сили естественно е да изгори командира на батареята. И като не им минат и тъпите обяснения за тревопасни, за станалата грешка, че даже и шифри за ракетите измислиха да го окрасяват. логично е командира да поеме вината и да се гръмни сам с чужда ръка

 23. #23
  OP 25 юли 2014, 23:38
   
  0
   
  0

  ************
  The Final Cut

  The Final Cut (album)
  In 1982, Waters suggested a new musical project for the band, with the working title Spare Bricks, originally conceived as the soundtrack album for Pink Floyd The Wall; however, with the onset of the Falklands War, Waters changed artistic direction and began writing new material. Waters saw Margaret Thatcher's response to the invasion of the Falklands as jingoistic and unnecessary, and he dedicated the new album to his late father.

  ФОЛКЛЕНДСКИ ОСТРОВИ!
  Къде са Фолклендите, къде са налудните, себични комунисти?

  Коментарът е цензуриран, заради обиди/нецензурни изрази. Admin

 24. #24
  Вейдърски 25 юли 2014, 23:43
   
  0
   
  0

  Момчета, стегнете се и дръжте добрия тон!

 25. #25
  И.М. 26 юли 2014, 00:25
   
  0
   
  0

  Има си Комисия. Важно е Комисията кого е разпитала и какво е казано пред нея.

 26. #26
  KOREKTOR 26 юли 2014, 07:23
   
  0
   
  0

  До #23 Пуснато от OP

  OP,

  Отворко-о-о-о-о-о,

  1983 творко-о-о-о-о-о.

  Корейския Боинг - 747, вкаран от КРАВАРИТЕ във въздушното пространство на СССР.

  За това ти пее радиото.

  Фолклендските острови са друга песен.

 27. #27
  F1 30 юли 2014, 14:20
   
  0
   
  0

  Ст. лейтенант Владимир Черноус, А 1778, командир на ракетен взвод е загинал при изпълнение на служебния си дълг.

  Това съобщение може би обяснява случилото се.Социални мрежи

Вход

Запомни ме на това устройство

Регистрирай се Забравена парола

Последни

НАЙ-ЧЕТЕНИ НАЙ-КОМЕНТИРАНИ

Морски архиви

Прочети още

Броячка