ФОТООКО: РАЗСИПИЯТА НА СЛАВНАТА АВИОБАЗА "РАВНЕЦ" ПРОДЪЛЖАВА

Pan.bg 26 юли 2014 | 11:39 views (6352) commentaries(39)
img Във форума ни airgroup2000.com/forum бяха публикувани тъжни снимки от потребителя Лимонес.
Ето какво е написал и заснел той:

"За един фен на авиацията е трудно да пише в тема като тази...
Не съм си и представял, че един ден ще мога да спра с колата на полосата в Равнец. Ужас.
Няма да забравя как се тресяха стъклата у дома от рева на МиГ-овете летящи на метри над покривите, колко пъти съм се взирал в небето с бинокъл в ръце.

В края на Април / началото на Май 1999 имаше открит летателен ден в Равнец, един от последните пъти когато видях 29-те в небето над Равнец.
Това са малко снимки от Равнец преди две седмици. 21-та в центъра на селото е там от година-две, имам някъде снимки - захвърлен на земята с демонтирани крила, преди да го вдигнат на постамента."

KПП-то:

image

Руините обрасли до неузнаваемост:

image

image

image

Пред този хангар имах възможност за пръв път да надникна в кабината на МиГ-29.

image

image

Нефтохима пак си е там в далечината, но стоянката е пуста...

image

image

Това, което е останало от укритията:

image

image

В пресечната точка на полосите.

image

И накрая - МиГ-21, кой знае защо без опознавателни знаци.

image
loading...

Други публикации


Напиши коментар

Коментари: 39

 1. #1
  Варимез Варимезов 26 юли 2014, 11:47
   
  0
   
  0

  Тези снимки са "апотеоз" на съвременна армия и държава...

  Наздраве за всеобщата погибел българска! Да пием, та дано да забравим...

 2. #2
  Владо 26 юли 2014, 11:50
   
  0
   
  0

  Ако не прочете заглавието, човек ще си каже, че снимките са от Донецк, а не от Равнец! :(

 3. #3
  капитанче 26 юли 2014, 11:51
   
  0
   
  0

  Е, нормално е всичко, което не носи ползи през 21 век да се руши. Иначе трябва да се харчат напразно пари за охрана и поддръжка на толкоз обекти, при положение, че след време цялата ни авиация ще бъде една ескадрила бойни самолети. Цяла България е осеяна с полуразрушени поделения - символ не безумното пилеене на народна пара.

 4. #4
  Варимез Варимезов 26 юли 2014, 12:03
   
  1
   
  0

  "Цяла България е осеяна с полуразрушени поделения - символ не безумното пилеене на народна пара."

  То май безумно пилеене на народна пара е да имаме и държава? Защо да си пилеем парите си за полиция, армия, магистрати, дупедати и другите салтанати на държавността.

  Турция ще ни направи набързо вакъфски имот към някое от своите джамийски настоятелства. После идва ред да даваме наборници-еничери, но вече за 1-ва Орда, 4-ти Колорду (Филибе).

  Наздраве и за ЕНИЧЕРИТЕ български!

 5. #5
  Чичо 26 юли 2014, 12:03
   
  0
   
  0

  Капитанче, само да ти кажа, че си изключително прост. Ползата от армията за маймуни, като тебе се оценяват едва, след като рязания чеп е заврян надълбоко в задника им на сред руините от собствения им имот.

 6. #6
  mokshich 26 юли 2014, 12:46
   
  0
   
  0

  като гледам разлика между "рязания чеп" и руските, немски и американски аналози през времето - няма. :) накрая ще се окаже, че най свободни сме били под османците.

  иначе е вярно, че при 6 милиона население, няма как да имаме голяма армия, поне не и в размерите от "съветско" време. за съжаление при сегашните й миниатюрни размери - реално истинска армия нямаме, а само някаква свръх голяма администрация с побелели коси и единици бойна техника броящи се на пръстите на ръцете и краката ни.. :) на всичкото отгоре всичките ни т.нар. бойни единици не са съобразени с размерите и нуждите на страната ни. имаме фрегати - нямаме катери, имаме 10на хеликоптера - нямаме оръжие, ревем да купуваме изтрибители, а реално по скоро ни трябва ново и модерно ПВО предвид, че надали ще можем да имаме смислена защита с 14 изтребителя, чиито пилоти няма да могат да и да правят достатъчно часове поради финансови причини.

 7. #7
  капитанче 26 юли 2014, 13:07
   
  0
   
  0

  Кое е по-добре - 20 000 добре снабдени и подоготвени професионални военни или 100 000 наборни, с 300 заземени самолета, 20 ръждиви кораба и допотопни системи оръжие? България има 1 млрд. за отбрана, това е и това ще бъде в близките години. Те стигат за точно 20 000 армия. Повече пари няма, това ние държавата 80млрд БВП, 1% за отбрана. Като станем като Унгария или Чехия поне - ще има повече. Еничари са тези, дето искат на гол тумбак - чифте пищови.

 8. #8
  Чичо 26 юли 2014, 13:48
   
  0
   
  0

  Еничар е същество, което срещу пари избива собственото си население- повечето политици, бизнесмени и мафиоти през последните 25-30 години години. А кое е голяма армия и каква численост, въоръжение и техника ще има не се определя от вашите идиотски и наивни представи, а се съобразява с потенциалните опасности, зстрашаващи териториалната цялост и идентичността на нацията. Това, че през последните 25 години, дъражавата е разграден двор е отделна тема на разговор, но по никакъв начин провежданата политика в армията не е пробългарска.
  А същество, което може да твърди, че нямало разлика между турската инвазия и руско-американско-немска политическа зависимост и сме били "май най-свободни под османците", не заслужава да живее на земята пропита с кръвта на Левски, Ботев и стотиците хиляди жертви дадени във войните за национално обединение.

 9. #9
  ОО 26 юли 2014, 13:51
   
  0
   
  0

  Дочух, че там са служили разни скатавки и агенти от петата колона на сащ, така че едва ли е голяма загуба ;)

 10. #10
  Цветан Гешев 26 юли 2014, 14:06
   
  1
   
  0

  И жал,и срам!Гледайки снимките- природата си взема своето след като са минали циганите...

 11. #11
  realist 26 юли 2014, 14:27
   
  0
   
  0

  Как да е, армията е малка професионална. Колко е професионална не знам, защото професионализъм е най-далечната дума от понятието военен. Българите вече не приемат тази армия за своя и за национална, може и да са прави. Като дойде време за конкурс командването избира между празноглав мързелив тройкаджия завършил някое СПТУ но все пак Българин или ром който е предварително ясно че ще създава проблеми, но като някой и ромите са нещо. Редиците на "Българската" армия са пълни с хора от малцинствата. Тези от които става нещо се махат, защото армията не предлага кариерно развитие. Един младеж на 25 години с висше образование какво да очаква от БА. Да кара известно време става сержант и край с развитието на кариерата. Министър Цонев имаше план който се прилага в натовските армии, всеки с висше образование след известен престой в армията да може да става офицер. Да ама не, май на армията и трябват само неграмотни празноглави тюфлеци които да не могат да мислят а само да изпълняват. Ето затова нещата са такива, хората са отвратени от днешната армия, тя е наемна, половината стоят единствено за да идат на мисия, а сега като няма мисии се разбягаха. Това Българска армия ли е? Жал ми е, но такива са фактите. В моето ВФ при последния прием преди няколко месеца влязоха няколко свестни момчета и едно мимиче висшистка, общото между тях че сега се чудят как да напуснат и се разправят с адвокати заради заробващите ги договори. България избърза с професионалната армия и така срина авторитета на всички под погон и днеска ни викат търтеи, паразити и тунеядци.

 12. #12
  12 26 юли 2014, 15:45
   
  0
   
  0

  Колегата преди мен много точно е описал нещата. А тези които наистина искат да се занимават със сектор сигурност 100% кандидатстват в МВР. Армията ни се превръна в армия от цигани.

 13. #13
  До Грубер 26 юли 2014, 15:51
   
  0
   
  0

  "Кое е по-добре - 20 000 добре снабдени и подоготвени професионални военни или..."


  Я да види дядо поп има ли в гърнето боб??? - е па НЕМА! А що че ручат 20 000 добре снабдени момци в казармите у други ден? А подоготвени ли са за това?

  Дедо ви поп да ви каже още нящо за разведряване на обстановката и наливане на малко оптимизъм във войнишкото канче:

  Наше село е на баир. От връо се види доло, от доло връо се не види. У доло е реката, у реката дядо поп лови риба. У благ ден си я руча сам, а у пости я пържат в механата с даскало.

  Едно време дядо поп и даскало се караа, караа — щеа очи да си изповадят, а сега от них по-големи приятели и у околията нема.

  Караа се они по две причини, да кажем: даскало мразеше попо, че не пие, попо мразеше даскало, че блажи. Па като зафана попо да пие, и они се сдобриа, та зеа заедно да блажат.

  Нали рекъл некой: „Сговорна дружина и у петок блажно руча“ — те и они така.

  У селото има три кметове, двамата са у затворо — третио че иде, като дойдат они да го заместят.

  На баиро на връо живеят Дудини, а у доло на крайо — Вутови.

  Дуда е най-убава мома у село. Нема кръст, нема половина — от врато до доле равна като бадем за ракия. Само един кусур има, че като говори, подсмърча и си бърка с язико у носо, ама кой това ти гледа. Човек без кусур не може!

  Зашнал се е акъло на Вуте по Дуда. Он у доло живее, а мислите му се по връо одат, като овци по каменяк. Она на връо живее, ама чак у доло грее. Като месечинка над вир — и отгоре свети и отдоле свети.

  Вуте е пък дълго, тънко и високо — магаре му под четало минува.

  Я сал чакам да се вземат с Дуда, да видим каков Крали Марко че се пръкне от них!

  То убаво, ама на Дуда баща й каков е… Лелее!

  Еднаж улезнал Вуте на Дудини в градината, па се скрил в търняко. Съгледа го баща й, па му окне:

  — Чекай, сине, да те питам, що тражиш у овесо!

  — Ветаро ми духна капата, та влезох да я зема — отговори Вуте.

  — Я тоя ветър, така и така, декато може да ти земе капата от доло, та да я фърли на връо!

  — У, тате, оти да не може — обади се Дуда. — Мене оня ден ми грабна шамията, та чак у Вутови на колата на климията!

  — Е, па? — запита люто Дудин баща.

  — Па слезем язе да я земем, а ветаро духне пак, та ме събори на Вутови зад плевнико, па ми дигне дрехите чак до главата.

  — Мълчи мари! — окна баща й. — Тоя ветър едно време ме ожени за макя ти!

 14. #14
  zlpetrov 26 юли 2014, 16:01
   
  0
   
  0

  През 2010 ми се наложи да поживея в Чехия! В Оломоуц където е бил най големия съветски контингент близо 100 000 армия! Нашия домакин/българин/ по цял ден ни развеждаше! Един ден попаднахме и край казармите! Той каза следното: След напускането на руснаците,охраната се пое от редовната армия и не пуска никой да влезе вътре.Чехите разправят,че даже чаршафите си стоели по леглата и крушките по таваните!След няколко дена попаднах и на летището! Бях смаян! Във всяко аарочно укритие имаше по един два леки или спортни самолета или хеликоптера! Запознах се с Виктор симпатичен брадат чех който поназнайваше руски и после направихме кръгче със Злин 142 над Оломоуц! Вечерта преди да се напием ми разказа следното:През 93-94 държавата им дала право на много ниски цени да се закупят самолетите и частите от аероклубовете с единствената цел да се запазят и ЗАБРАНА за продажба за ПЕТ години! После ги пуснали БЕЗПЛАТНО на бившето военно летище с условие:грижа за инфраструктората! Казва малко останахме от онова време,но тези които останахме устискахме и опазихме всичко! Така успяхме да си запазим и доразвием в последствие аероклубовете макар и с по един два самолета! После си направили сдружения обединили се и започнали да работят! Печалбата не била кой знае колко, но вика-сметката мога да я платя! После се събудих в хотела ,но това е друга тема! А тук? Роден съм и живял в Узунджово! По миналата година ходих...Разплаках се като видях летището...

 15. #15
  БНА 26 юли 2014, 16:43
   
  0
   
  0

  Това е естествения развой на нещата. Това преди бе изнасилено никога не е било по силите ни. Не е възможно във всяко село болница, във всяко село военно поделение във всеки град АЕЦ. Това го няма никъде по света.

 16. #16
  do 15 26 юли 2014, 17:20
   
  0
   
  0

  Как да го няма никъде по света, имаше го в половината свят и 50 години го имаше у нас. Вече няма как да се върне. Хората вече не могат преобръщат историята и да получават каквото искат. Системата от последните 25 години смачка всички. А за армията не ми се говори, военните са еталон за мижитурка, жалки създания чиято единствена цел е да предизвикват съжаления с това че нямат 20 лева да си платят детската градина и за това трябва да научи целия свят, хора без капчица лично достойнство. Системата докара всички до там, но при тях е крещящо видно.

 17. #17
  капитанче 26 юли 2014, 17:41
   
  0
   
  0

  До 16
  Нещо не си в час - нито съм мижитурка, нито жалко създание, плащам си квото и където трябва, от поне 6 години карам само нови, ама нови коли, радвам се на мизерното и злобно българче, дето ми гледа в канчето и не разбира, че колкото и да плюва военните - пак ще сме винаги по-добре от тях, щото взимаме пари без да работим, после се пенсионираме рано-рано, взимаме голема пенсиййка и пак бачкаме за повече пари от злобното българче, дето ще си умре на завистта.
  Само припомням големия Радой Ралин
  "Срещнали се на полянка прабългарин и славянка,
  цуни-гуни, вади-тури - народили чукундури,
  хем крадливи, хем ебливи, но най-вече ЗАВИСТЛИВИ"

 18. #18
  realist 26 юли 2014, 18:03
   
  0
   
  0

  Кво толкова е казал 16 че се палиш толкова.Жегва като се чете малко ама пък е вярно.Нима сме по добре от преди.Щом караш нови и нови коли начи армията няма проблем.Ако си на 32-33 години кога се пенсионираш рано и вземеш голямата пенсия ела почерпи.Тея кат мен пенсия от армията няма да видят,я видят изобщо пенсия я не.Сигурно си офицер и бачкаш за повече кинти ама аз бачкам за толкова колкото взема продавачка в Пловдив.Един съвет недей убижда много българчетата щото ако те спрат да работят и ти ще изревеш на умряло не те знам теб българче ли си циганче ли си ама там от където се храниш не се плюе.Ако не си казваме проблемите в очите така ще е винаги.Ти може да си достаен офицер ама аз познавам такива които ги е срам да си носят униформите и се преобличат в колите като минат портала.След 2 дена като зяпнеш за кинти си спомни кво си написал тука.А който "завижда" може да заповяда в армия,места много и всеки ден все повече.Явно ти си се почувствал лично засегнат.

 19. #19
  Cyber 26 юли 2014, 18:22
   
  0
   
  0

  Мисля си, че има поне стотици начини тази разруха да се избегне. Оправдания от рода парите са малко затова и армията е малка, не минават. Никога не е имало във всеки град поделение и във всеки окръг АЕЦ. Проблемът е в крадливите управляващи, корумпирани съдии и калпави закони. Ако армията се беше намесила още в началото за да създаде някакви норми и насоки за управление, нещата нямаше сега да са толкова безнадеждни. И никой не може да ме убеди, че 100 хилядна добре въоръжена, подготвена, наборна армия е по-зле от 20 хилядна зле въоръжена, неподготвена и демотивирана паплач.
  Хубавите работи винаги имат по-висока цена.

 20. #20
  сержатче 26 юли 2014, 18:24
   
  0
   
  0

  Капитанче ти в коя армия служиш? От кеф и престиж чак не остана кой да служи. Половината кандидати за армията са Бай Мангал който на протоколите казва портокалите. То в България млади хора не останаха или са навънка или работят за доста повече пара от нас. Само братята роми се цанят за войнишка служба.

 21. #21
  ямбол 26 юли 2014, 18:50
   
  0
   
  0

  а да сте виждали на какво прилича поделението червен баир

 22. #22
  toy e 26 юли 2014, 20:31
   
  0
   
  0

  какъв е повода че сте в тез руйнини? Дали напусналите го вълци са се врекли че където и да сме , след нас и- ПОТОП!Дали не се врекохте да сте победители? Но в какво?- да загробите авиацията със всички сили- долна вече е няма;графа - ?;трапа до кога?
  генерале вземи се в ръце, за останалото сме ние!само бургаски вечери не стигат!

 23. #23
  И.М. 27 юли 2014, 00:06
   
  0
   
  0

  Тук престъпната небрежност е на Министрите на отбраната от 2000 г насам, които трябваше веднага след закриването не само на Равнец, но и на много такива обекти да ги предоставят на общините да им берат гайлето. Още тогава перспективите бяха до болка ясни и всички тези обекти бяха само в тежест на МО, което нито можеше, нито беше мотивирано да ги охранява както трябва. Познавам хора, които искаха ако не да го купят, то поне да го наемат за авиационни дейности. Не им беше позволено! А те щяха да си имат грижата и за съответната охрана.

 24. #24
  И.М. 27 юли 2014, 00:27
   
  0
   
  0

  До #19 Cyber: "Ако армията се беше намесила още в началото за да създаде някакви норми и насоки за управление, нещата нямаше сега да са толкова безнадеждни."
  На армията не й е работа да дава акъл на суверена какво да прави и как да живее. Щом от сърцето ви се откъсва само 1% - ок! После не се чудете защо армията е толкова и защо не може еди какво си. Като искате да живеете в корумпирана държава - ок, вие сте суверена. На вас ви е по-добре да подкупите полицая с 20 лв за да избегнете някой акт, и т.н. - примери много. Защо трябва да ви се упражнява насилие? Живейте си както ви харесва.

 25. #25
  о.р. полк. Илия Милушев 27 юли 2014, 00:42
   
  0
   
  0

  Мога да кажа, че личният състав от авиобазата продължи да работи и след 2000 г във вече техническата база на с високо чувство на отговорност и на пълни обороти до самото закриване на техническата база.
  Без да искам, чух признание за това от Заместник-началника на Главния щаб на ВВС по операциите, генерал-майор Калчо Танев в разговор с генерал-майор Димитър Цветков, цит. дословно: "Миналата седмица бях в Равнец и какво да ти кажа, тия хора там - хем знаят, че ги съкращават, хем да видиш как работят!". Те бяха с гръб към мен и не ме виждаха, но на мен ми стана приятно, че бях дошъл от тази авиобаза.

 26. #26
  Варимез Варимезов 27 юли 2014, 12:30
   
  0
   
  0

  Драги И.М., ако Вие сте о.р. полк. Илия Милушев, то това обяснява по съвсем понятен начин Вашите стереотипи в мисленето, а също и маниерите Ви при общуване (Norfolk).

  Имате моя пълен респект г-н полковник, но е очевидно, че такива като нас, винаги ще имат коренно противоположни разбирания за настоящето и бъдещето на нашата обща Родина!

 27. #27
  И.М. 27 юли 2014, 14:47
   
  0
   
  0

  #26 Варимез Варимезов
  Бай Варимезе, ама не знаех, че имаш влечение към конспиративните теории и към разследващата журналистика. Обаче, както ти сам казваш по-горе, има едно АКО.
  Що се отнася до това, че имаме противоположни разбирания - ами това е по-скоро добре. Сигурен съм, че от мен по-добре знаеш кое е двигател на развитието - единството и борбата на противоположностите. Сам се сещаш, че ако няма противоположности, ще има застой (спомням си, че по едно време бая се бяхме позастояли, то пък, закъде ли сме се разбързали сега, де).
  И така, като рекатапултация: по-скоро се радвам, че имам такива интелигентни опоненти като тебе (и другите там около теб). Това така те задължава и теб да се държиш на положение.

 28. #28
  Варимез Варимезов 27 юли 2014, 15:14
   
  0
   
  0

  "... по-горе, има едно АКО."


  Драги ми И.М., "ако-то" трябва винаги да се има предвид, дали, къде и от кого е "поставено", защото за никого не е приятно да го настъпи по невнимание. Пардон за което. Въпрос преди всичко на минимална наблюдателност и отчитане на натрупалите се общи впечатления - "база данни" и не толкова на евентуални "конспиративни теории".

  Ще си позволя да кръстосам размислите си с нещо казано от Вас, в една съседна тема:

  "Бихме могли, да речем да се замислим по въпроса какво трябва да направим, че в следващото управление да влязат нови лица, некорумпирани, способни, с грижа за България. Знам - няма лесен отговор, но евентуалният положителен резултат си заслужава усилията да се помисли и каквото може - да се направи (под секрет - аз копая по въпроса)."

  Дайте ми поне един малък повод за оптимизъм, кажете да речем, че сте изнамерили "философският" камък, който ще превърне всеки отпадък (на нашето политическо бунище) в късче самородно злато? Простете, ако въпросът ми е твърде неделикатен, но как и къде копаете? Мога да Ви заема своите "кирка" и "лопата"... примерно? С удоволствие бих предложил и своя безвъзмезден труд, стига да приемете. А целта може да е само една - да я има България.

  Поздрави!

 29. #29
  И.М. 27 юли 2014, 17:41
   
  0
   
  0

  До #28 Варимез Варимезов
  "Простете, ако въпросът ми е твърде неделикатен, но как и къде копаете"
  Убеден съм, че в условията на парламентарна република, единственият начин за постигане на сериозни резултати в повлияване на развитието на обществото и държавата е само парламентарният път. Позволих си да дам един подобен съвет на колега от форума (явно кипеше от енергия и от желание да направи нещо) - да се хваща, да прави някаква партия или да влиза в някоя готова и да дерзае. Е, аз избрах втория начин, че е по-лесно.
  Предлагам, като стартира предизборната кампания да се задълбочаваме повече, ама този форум тука не мисля, че е подходящ. БА има нужда от едни пари, а кой как ще ги събира - да му мисли.
  Като стана въпрос, чу ли какво каза г-н Найденов за новите изтребители? Направо нямам думи.

 30. #30
  Варимез Варимезов 27 юли 2014, 22:47
   
  0
   
  0

  За съвсем кратко бях обнадежден, драги ми И.М., че сте изнамерили "философския" камък, но тъй като добре знам, че по професия съвсем не сте алхимик, питаех известни съмнения, уви - оправдани. Видимо вие сте отявлен утопист, но успокоителното в случая е, че по правило зад утопиите се крият благородни или хуманни съображения...

  Апропо, "парламентарният" път галантно води България право към собствения й гроб. Народът ни (казват някои човешки сурогати) бил много малък, но затова пък - много прост! Но дори и така да е, вече се наблюдава известно отрезвяване и поумняване в главите на почти всички съставляващи нацията единици, изключая професионалните и родените маргинали. Целокупно вече не щем новоизлюпените наследници на Ганю Балкански, Филю Гочоолу, Танас Дочоолу, Серсем Пеца, хайдук Бонча, Данко Харсъзинам, Адамчо Кокошарина, Спиро Копоя и сие, колкото и да се кълнат в пълна преданост и коленопреклонна вярност към Отечеството! Не ги
  щем и това е! Всички от управлявалите до момента, без изключение са доказани маскари и нямат моралното право повече да ни управляват, ако ще и да си внесем чужди политици!

  Наистина, не му е тука мястото да се бистри политика, а и Вашето предложение звучи разумно: "Предлагам като стартира предизборната кампания да се задълбочаваме повече". Дори да изчакаме и тези предизвестени избори, пак ще сме там, откъдето дори не сме тръгнали, защото подир предстоящите извънредни избори идат други и още по-други... все извънредни. И така до един "щастлив" момент, когато държавата ще превключи на един по-особен режим на управление, но този път по "естествена" принуда и по целесъобразност... Къде прочее (в далеч не хипотетично очертаната грозна картина) виждате място и шанс за прояви на класически парламентаризъм... и оптимизъм? Аз оптимизъм добивам само след поне две-три чаши от марковия... и после как няма да съм като Шишо-Бакшишо? Светът на българина е тъжен, едни предпочитат да си слагат "розови" очила, а други да "давят" мъката си от сутринта... Аз "розови" очила съвсем не ща, защото съм от мъжки пол, а пък и вече си имам един чифт за далекогледство...

  За разлика от Вас, с партизанлък и пара-политически формации и/или колаборации не ми се занимава, затуй не ми остава нищо друго, освен да посръбвам умерено и като Йовковият Моканин да редя: "Боже, колко мъка има на този свят, Боже!"

  Относно г-н Найденов, лично аз никога не съм питаел особени надежди... А и кой тук е изненадан?

 31. #31
  И.М. 28 юли 2014, 11:30
   
  0
   
  0

  Ама бай Варимезе, притеснявам се така, като ми говорите на Вие. Вече се познаваме от толкова време, на Вас, като на по-възрастен повече Ви прилича да минете на Ти. Важно е уважителното отношение, което винаги е присъствало в нашите дискусии.

  "парламентарният" път галантно води България право към собствения й гроб. - Твърдо НЕ!
  "Всички от управлявалите до момента, без изключение са доказани маскари" - Твърдо НЕ!
  "Дори да изчакаме и тези предизвестени избори, пак ще сме там, откъдето дори не сме тръгнали,..." - Също твърдо НЕ!
  Подобни опорни точки са в услуга на едни партии като БСП и ДПС, които имат едно твърдо ядро заблудени електорални единици и мечтаят на всеки едни избори, ако може никой друг да не отиде да гласува, освен техните избиратели, които ще отидат, така или иначе.
  Сигурен съм, че България ще започне да се оправя, когато онези две партии, на кибиците и сеирджиите и на гъбарите и риболовците се стопят и се влеят в многобройните партии от политическия спектър, всеки по собствен вкус, и като дойдат изборите - всеки да гласува.

  Бай Варимезе, всички начини за бързо забогатяване водят към затвора. Това - за отделния човек. Същото е и за страната и обществото - всички революционни, псевдореволюционни и чисто превратаджийски способи за бързо "оправяне" винаги са били осъждани впоследствие от историята.
  Не отричам, че в някои екстремални случаинай-ефективни могат да се окажат именно радикалните мерки. Всички военни преврати в България са изиграли положителна и стабилизираща роля, но всички впоследствие са били обявени за незаконни. Ами гръцките полковници? А Пиночет?
  Вие сте поживяли много и сте видели много, на Вас Ви е простено да сте песимист, можете да си го позволите, ама ще вземе някой младеж да прочете какви ги пишете и какво му остава - да ходи да се хвърли у Дунава? Така че, много Ви моля, дайте малко по-отговорно към младото поколение - дайте им някаква вяра, за която говореше Вапцаров, дайте им някаква перспектива.

 32. #32
  Варимез Варимезов 28 юли 2014, 15:14
   
  0
   
  0

  "Ама бай Варимезе, притеснявам се така, като ми говорите на Вие. Вече се познаваме от толкова време, на Вас, като на по-възрастен повече Ви прилича да минете на Ти."


  Добре де, позволи ми тогава да те наричам примерно Илия, щото инициалите И.М. хич не са "логаритмични" като за нормално, човешко общение... Можеш да ми предложиш и друго име, ако ти е по-удобно, по същия начин, както за мен това е "Варимез".

  Та, драги ми Илия, не бих могъл да ти възразя (но само формално), защото твоята гледна точка е достатъчно логически обоснована и напълно издържана в повечето аспекти на общоприетите понятия за цивилизованост. И все пак, ако приемем, че почти всички по-действени пътища за радикална обществено-политическа промяна или отмяна на текущото статукво водят към затвора, то тогава трудно бихме намерили дори една причина за оптимизъм. Нашият олигархичен модел на управление е блокирал всевъзможните демократични "канали" и "лостове" за ефективно и мирно въздействие на електората върху законодателна, изпълнителна и съдебна власт, а медиите, които на Запад с право се считат за четвъртата власт, са напазарувани почти до една от двама-трима дюмбели! Коя от гореизброените четири "власти" работи поне минимално, според демократичните "мерки и теглилки"?

  В България демокрацията е доказано невъзможна и именно поради тази причина, хората ходят за риба или за гъби в изборният ден, защото са твърде пораснали за да гледат наивния политически куклен театър. Която и марионетка да бъде избрана, отдавна е без значение...

  Драги Илия, бих ти препоръчал да не си хабиш силите на вятъра, "копаейки" в нечий партиен "гроб", защото ако си честен и идеалистично настроен човек, неминуемо ще бъдеш подложен на полагаемите дози "радиация" от омраза и неизбежно низвергване. А ако целта е просто да се прави бизнес - няма твърде значение кой в коя партия "копае", стига тя да има известен шанс да обязди властта - самостоятелно или в коалиция...

  Относно темата табу за военните преврати или казано по новому (след събитията в Крим) - така нар. "вежливи армейски въздействия" върху гражданите, то политическата проказа много отдавна се е погрижила превратите да станат невъзможни на родна почва. Няма да се задълбочавам как и защо. Който обича мемоаристиката и случайно не е обърнал подобаващо внимание, може да намери интересни редове по този повод в "На главното направление", от арм. ген. Йордан Мутафчиев, на стр. 273/274 от книгата му.


  И накрая да кажа нещо оптимистично за младежите - вярвам, че ще се оправим, това е повече от сигурно, както и че армията ни ще допринесе най-много за оправянето... Като как виждам да станат нещата? Забелязал съм, че след като видя дъното на една бутилка, започвам да ставам пророк и бъдещето започва да се мержелее пред погледа ми. Някои гледат на кафе, а аз на уиски. Та, какво виждам зад хоризонта - виждам една голяма салхана и черни пушеци около нас, виждам страшно много бежанци, напиращи по нашите граници, този път обаче не само мургави или иноверци, а със светла кожа и коса, досущ като нас. Виждам социални вълнение и безредици, виждам отдавна непомнена бедност... Понякога, когато попрекаля с пиенето, започват да ми се привиждат и природни бедствия, в комбинация с техногенни аварии... Въобще - лошо нещо е пиенето - в началото на процедурата започва да става щастлив, но след като му се отвори "третото" око, дори да е много пиян, набързо отрезвява... Къде в цялата работа, ще запиташ съвсем справедливо, е оптимизмът, Вапцаровата вяра и някаквата перспектива? Как къде - в Армията и съвсем не толкова в политиците, които съвсем доброволно, сами ще предоставят нещата в ръцете на знаещите и можещите, на смелите и доблестните, на тези за които службата тече през всичките 24 часа на всичките 365 денонощия на годината...

  Звездите ми го говорят, че съвсем кротко, без преврат, нещата в един момент ще опрат до употреба на основните прерогативи на Армията. А Армията бързо ще постави всяко нещо на правилното му място, единственото условие е да я има!

  Като казвам горното, не бива да се мисли, че това са приказки на един трезвен, свестен и с акъла си човек, нищо, че към момента друго, освен кафе не съм пил... Наздраве в аванс - още само няколко часа остават до ракиеното време...

 33. #33
  "бързо се профанизират" 29 юли 2014, 10:27
   
  0
   
  0

  ...

  Практиката ни е убедила, че иначе образовани хора, след като попаднат в политиката, странно бързо се профанизират. Животът им сякаш добива релефа на матрица: власт, пари и протоколни придобивки. Свикват с харченето на чужди пари и дори смятат, че им се полагат. В резултат повечето от тях се взимат насериозно и започват да вършат глупости, непонятни за средно интелигентния човек, че и под това нево. Често техни думи и действия показват, че смятат останалите за глупави и наивни, а себе си за гении, закриляни от Съдбата и любимци на Господ. Нищо и никой не може да ги разубеди. Аз, Аз, Аз... Не могат да се нарадват на собствените си гласове и ценни мисли.

  Такъв екземпляр е Н.пр. Н.Б. (иронията не е случайна). Той дори не осъзнава в момента, че прилича на комик, който играе ролята едновременно на политик и Юри Гагарин и се е вживял до степен да се търси помощ от санитари... За да бъде върнат в реалния свят. Сякаш е преял с халюцигенни гъби - превъзбудата му на моменти е такава, че дори ерихонските тръби звучат като арфа пред кресченото в гласа му.  Но да се върнем към портрета. Ето го и него:  1. Хистерия;  2. NEW WORLD класация: Юда Искариотски, Марк Юний Брут, Н.Пр. Н.Б., Павлик Морозов;  3. Маниакално-депресивна психоза;  4. Зловреден нарцисизъм или вторичен нарцисизъм: според Фройд - патологично състояние, което се появява, когато либидото се оттегли от външните обекти към себе си. Крайна форма на нарцисизъм;  5. Токсикомания или човекът - speed freak. Изкуствена бодрост, живост и намалено чувство за умора; приповдигнато настроение. повишена инициативност, еуфори, възбуда, увереност и способност за концентриране; често възбуда и еуфория; увеличена моторна и речева активност... При венозно въвеждане на преден план излиза еуфорията, според д-р Джон Крамер. 20 до 40 mg - по два пъти дневно. Типични прояви на психозата са маниите за преследване или всемогъщество и зоопсиите. Следствие от параноичното поведение са честите прояви на немотивирано насилие. (Не твърдим, че е така, но твърдим, че така изглежда отстрани.);  6. Да се родиш глупав не е срамно. Срамно е само да умреш глупав." - Ерих Мария Ремарк;  7. Лежанка, анаболи, мускули, мачо, женско обкръжение, точене на лиги, помпане на самочувствие. "Аз имам харем, кучките ме желаят, защото съв велик, а вие сте мишки";  8. Нютон: Твоето незнание е безкрайно по-голямо от твоето знание;  8. Притчи 13:11: “Богатството, придобито чрез измама ще намалее, ... Бог не се нуждае и не иска пари, които са откраднати". Никой не може да помогне, дори Пловдивският митрополит;  9. Учителят казва: Който не цени стореното му добро - вече не е жив;  10. Резултатът: 20-35 IQ.  Само десет стъпки към един портрет, а казват толкова много. Не на 100%, но всеки може да определи вероятността.

  Да го наречем експеримент.

  Или любознателност.

  Въпросът е харесва ли ни политически трупове да падат от небето върху главите ни.

  Мерси за вниманието.

  http://frognews.bg/news_73826/Portret_na_padashtiia_politik_v_10_stapki/

 34. #34
  Бай Бай 29 юли 2014, 10:51
   
  0
   
  0

  капитанче, ти си някакъв малоумник бръщолевещ заучени клишета. 20 хилядната армия може да е и въобще неосигурена, нали? Кажи кой ти изпи мозъка, а? Да не си стоял на слънце повечко?

 35. #35
  Старомоден 29 юли 2014, 15:51
   
  0
   
  0

  Я големите специалисти да кажат като вече армията ни е малка защо не е модерна и е много зле въоръжена? Като я намалите още, колкото и оръжие да купите, като няма кой да го използва, за какво ни е въобще? Или ще използвате роботи? Мислите ли, че модерното въоръжение не изисква хора, които да го обслужват? Или някой вие внушил мантрата "малка, но модерна и добре въоръжена" и вие си мислите, че това има някакъв смисъл?

 36. #36
  sudaev-1 29 юли 2014, 21:46
   
  0
   
  0

  Абе на тоя ,,Капитанчето", кой му го написа това, дето го е турил тука? Тоя не е българин! Писал съм не един и два пъти-като спрат да крадат -вкл. и в МО- ще има пари за 100 000-на армия, въоръжена и оборудвана както си му е реда. А не тоя шашкънин да ми разправя за ,, професионализъм"! Видяхме колко ни е професионална армията, особено по банкоматите!

 37. #37
  Бумеранг 31 юли 2014, 19:21
   
  0
   
  0

  Бумеранг от върнати от Европа „бежанци“ може да удари България от Запад до няколко години, заедно с нови, огромни вълни прииждащи по сухоземната и морската граница с Турция.

  Има голям риск до няколко години големите страни от Западна Европа да приложат клаузите от Регламент Дъблин II, и да върнат у нас огромни маси африканци, араби и азиатци, получили бежански статут в България. Де факто, според този регламент, държавата, която първа е регистрирала кандидатите за бежанци по системата Евродак, е длъжна да се грижи цял живот за тях и те на практика стават нейни граждани, ако тя не им е отказала бежански статут и не ги е репатрирала.
  Логиката и примерът за развитие на миграционната криза в съседна Гърция сочат, че в бъдеще, към масата на нелегалните имигранити, обявени за бежанци, които вече са се заселили у нас, ще се присъединяват не само нови, идващи през границата с Турция, но и върнатите от Западна Европа. Така количеството на новите заселници в България ще нарасне до много големи размери. Безспирните вълни от престъпващи закона през турската граница няма да спрат, защото няколко милиарда души в Tретия свят живеят в мизерия. Пагубната, наложената ни от ЕС, политика да няма безкомпромисно спиране по границите, а вместо това нарушителите да бъдат приемани и отглеждани, само засилва миграционния поток.

  Българската държава скандално, и в нарушение на собствения си Закон за убежището и бежанците, дава бежански статут, който на практика е равносилен на гражданство, без няколко права, на лица, които не отговарят на изискванията на закона, според който:

  Чл. 13. Молбата на чужденец за предоставяне статут на бежанец или хуманитарен статут се отхвърля като явно неоснователна, когато не са налице условията по чл. 8, ал. 1 и 9, съответно по чл. 9, ал. 1, 6 и 8, и чужденецът:

  т. 13.идва от сигурна държава по произход или от трета сигурна държава. (виж тук)

  Прииждащите нарушители не трябва да бъдат третирани като бежанци, защото Турция, от която идват, определено е трета сигурна държава, в която няма война и там никой не ги преследва.

  Вече стана ясно, че през 2013 година населението ни бе подложено на безпрецедентна координирана пропагандна кампания, която целеше безкритично да бъдат приети като военни бежанци нелегалните емигранти, проникващи от Турция. Големи национални телевизии, вестници и електронни сайтове, с чужда собственост и финансиране, както дори Червеният кръст, ни убеждаваха да събираме помощи за „сирийските бежанци“, като част от даренията след това бяха изхвърлени от тях .

  Бившият министър – председател на България Иван Костов, макар и направил много грешки в политическата си кариера, беше един от първите, които чрез становище на „Лаборатория управление на рискове“ разкри масираната кампания за информационно затъмнение през медиите и умишленото насаждане на идеята, че сирийците, които преминават на територията на нашата страна са бежанци, като всъщност става въпрос за нелегални и икономически имигранти. “ Непрекъснатите репортажи за ужасните условия, в които са настанени, доразвиват цялостната картина на едно представяне, което цели да се предизвика съчувствие у българските граждани, да ги накара да бъдат солидарни и да не задават въпроси, защо всъщност се осъществява такова безконтролно приемане на „бежанци“, при положение, че капацитета за настаняване вече е изчерпан и се поражда финансов риск за страната.“ (виж тук)

  Все повече се очертаваше като верна и предположената от екипа на Костов хипотеза за сключени зад гърба на народа тайни договорки за приемане на бежанци, още отпреди няколко години.

  Сега вече спряха да ни баламосват, че сме длъжни да приемаме военни бежанци от Сирия, защото неудобната истина, че нахлуват хора от всякакви държави, раси и континенти, голяма част от които нямат общо със сирийската война, не може да бъде крита повече.

  Почти всички относително стабилни светски режими в мюсюлманския свят бяха разбити от или изключително недалновидна, или недоброжелателна политика на САЩ и водещи страни от ЕС, може би и с активната роля на световната банково – финансова олигархия, която според някои анализатори има по – голяма политическа и медийна власт и от държавните ръководства. Този процес стана и със сътрудничеството на ислямистките петролни монархии. На границите на Европа се отвори и нова горяща рана – раздираната от война Украйна. Перспективите пред бъдещето на Европа изглежда не са добри, независимо от илюзиите за розово бъдеще, все още подхранвани от големите световни медии. Държавите в Европа имат огромни финансови дългове, включително икономическият мотор Германия.

  Въпреки пропагандните клишета и милионите, харчени за неправителствени организации – лобисти за постъпателна подмяна на расовия, етнически и религиозен състав на европейското население, разрастващата се на европейския континент с огромни темпове предимно ислямска общност от араби, африканци и азиатци, в голямата си част не се интегрира, а се капсулира и радикализира. В големите световни медии като че ли има скрита цензура и не се разкрива етническият и религиозен състав на извършителите на престъпления в западните страни, по същия начин, по който в статистиката на МВР у нас не се споменава какъв е етническият и религиозен статистически профил на извършителите на престъпления. Отвреме – навреме медийното затъмнение се пробива и истината излиза наяве, като например материалите за особено тежкия в Европа проблем с изнасилванията, извършвани от мюсюлмански емигранти спрямо жени от местното население.

  Ако в Европа в близките години се появят сериозни сътресения от етнически, икономически и социален характер, се очаква смяна на политическото управление в големите евродържави и пускане на „предпазния клапан“ – връщане на бежанци в периферните държави на ЕС. В продължение на десетилетия семейните и християнски ценности на местните европейски народи бяха ерозирани от световни и европейски масмедии, а голяма част предприятията бяха изнесени в страните от Далечния изток – Китай, Тайван, Сингапур, Малайзия, Индия, Виетнам. Европейският съюз в момента прилича на клатещ се колос на глинени крака. Животът на Европейската утопия може да се окаже по – кратък от този на Варшавския договор, но ако Европейската вавилонска кула започне да се сгромолясва, негативните последствия от грешките в европейското управление няма да се носят солидарно, а всеки ще се спасява поединично. Германия вече върна бежанци на България и заплаши, че ще връща още , след което се отметна, но този „дамоклев меч“ продължава да виси над българското общество. Всяка от държавите в Евросъюза има правото да ни върне, когато реши, бежанците.

  България не само не трактува като престъпници, а като бежанци незаконно нахлулите, но и ЕДИНСТВЕНА ОТ ЦЕЛИЯ ЕВРОПЕЙСКИ СЪЮЗ започна да дава за смехотворния срок от 21 дни бежански статут на лица, за които няма как да се провери дали изобщо имат основание за това, дали дори името им отговаря на истината, камо ли държавата на произход и наличието на криминално или терористично минало.

  Добре е хората да знаят, че процедурата за даване на бежански статут във Франция например, може да трае години, а Гърция умишлено, въпреки огромния натиск на лобита и политици от ЕС, за разлика от България държи нелегално проникналите в лагери от затворен тип, подобни на затвори, за да е по – малко привлекателна за нови закононарушители.

  Трагикомичното е, че дори българската прокуратура, през есента на 2013 година изглежда се поддаде на медийната и лобистка кампания за последователна подмяна на населението на България и Европа и обяви, че ще проверява защо се дава бавно статут на нарушителите, вместо да проверява, защо той изобщо им се дава и не биват съдени за нелегално преминаване на границата.

  http://obshtestvo.net/%D0%B1%D1%83%D0%BC%D0%B5%D1%80%D0%B0%D0%BD%D0%B3-%D0%BE%D1%82-%D0%B2%D1%8A%D1%80%D0%BD%D0%B0%D1%82%D0%B8-%D0%BE%D1%82-%D0%B5%D0%B2%D1%80%D0%BE%D0%BF%D0%B0-%D0%B1%D0%B5%D0%B6%D0%B0%D0%BD%D1%86/

 38. #38
  за_цял_живот 09 авг 2014, 01:34
   
  0
   
  0

  ...
  Практиката ни убеждава в много неща. Едно от тях е, че човек като се роди профан, то е за цял живот и няма значение дали ще получи някакво образование или не, дали ще влезе в политиката или не - той си остава профан. Един от типичните основни принципи и поведенчески стереотипи на такива образи например е максимата "Я не сакам на мене да ми е добре, я сакам на Вуте да му е зле". И най-трудно профанът прощава и посмъртно не може да се зарадва на успеха на другите - това е доста разпространено по нашите ширини. Обяснението е просто - в продължение на много години профанизЪмът официално се толерира и се култивира от държавата - спомнете си калинките и мутрите във властта.
  Единствените типажи, които не могат да подразнят профана са другите профани и смачкани хора от рода на Шишо-Бакшишо.
  Та такъв профан е онзи анонимник, дето е постнал #33. При пълната свобода на коментиране в пан.бг този екземпляр не смее да си измисли някакъв ник и да заеме позиции по някои въпроси, пък останалите много бързо ще го преценят и ще го поставят на мястото му. Типична мишка.

  Човек "попада" в политиката, не когато е влязъл в някаква партия (което е право на всеки българин), а когато започне да получава от това доходи (заплата). В този форум не се сещам за нито един такъв коментатор, даже и подозрения нямам. Профанът обаче това нито го интересува, нито схваща разликата.

 39. #39
  за_цял_живот 09 авг 2014, 11:58
   
  0
   
  0

  П.П. Относно: пост #33
  Пропуснах и аз да дам един линк, който пояснява горния ми коментар и по-точно образа на профана:https://www.youtube.com/results?search_query=mr+been
  Когато големият актьор Стефан Данаилов в началото на 90-те години влезе в политиката, това изненада хората, които бяха свикнали да го възприемат само като актьор. Тогава се посипаха доста нелицеприятни коментари, но си спомням какво каза С.Д.: "Голяма работа, аз и сега съм Стефан Данаилов, и утре пак ще бъда Стефан Данаилов". И ето - мина време и сега вече никой не вижда нищо противоестествено, че той е депутат и в същото време се изявява като актьор.
  Така,че за онзи анонимник от пост #33 съм оптимист - ще му мине.Социални мрежи

Вход

Запомни ме на това устройство

Регистрирай се Забравена парола

Последни

НАЙ-ЧЕТЕНИ НАЙ-КОМЕНТИРАНИ

Морски архиви

Прочети още

Броячка