Град Мизия под вода. "Кугъри" от 6 сутринта спасяват хора. Може би има и жертви

Pan.bg 03 авг 2014 | 08:32 views (7906) commentaries(31)
img Два вертолета „Кугър” евакуират бедстващи хора от покриви и тераси в град Мизия
3 Август 2014 | 08:07 | Агенция "Фокус"

Мизия. Тази сутрин в 5.41 часа два вертолета „Кугър” са излетели от 24 авиобаза Крумово, съобщиха от за Агенция „Фокус” от пресцентъра на Министерство на отбраната. Около 6.30 часа са били на мястото на наводнението. И двата са облетели целия район с цел оглед. Единият от тях се е включил в евакуацията на хора от покриви и тераси, където не е било проходимо в Мизия. Другият е облетял съседните села, където не са забелязани бедстващи хора и се е върнал в град Мизия. Чрез въже се осъществява евакуацията на граждани от тераси и покриви. Хората са прехвърляни в района на кметството, където е изграден кризисен щаб.
image


Цветлин Йовчев: Преливат два язовира, десетки къщи са паднали, а стотици са под вода в резултат на голямото количество валежи от тази нощ

Мизия. Десетки къщи са паднали, а стотици са под вода в резултат голямото количество валежи от тази нощ във Врачанско. Това съобщи за Агенция „Фокус” министърът на вътрешните работи Цветлин Йовчев. Министърът уточни, че ситуацията е изключително тежка. Той пътува към засегнатия район заедно с главният секретар на МВР Светлозар Лазаров.
„През нощта е паднали голямо количество валежи, което е направило ситуацията критична. Тя беше тежка от няколко дни. Преливат два язовира през приливниците и падналите дъждове са довели до това, че имаме стотици къщи, които са под вода и десетки къщи, които са паднали. До момента няма данни за жертви, но трябва да се уверим, че под падналите къщи няма хора. Има над 300 души от екипите на Гражданска защита „Пожарна безопасност“, от полицията. На място са екипи от Министерство на отбраната с техника, включително и хеликоптери. Има създадена организация. На място е и БЧК, както и екипи от Министерство на здравеопазването, Бърза помощ, екипи от психолози”, каза той.
По думите му има добро взаимодействие с местните власти и всичко необходимо се прави. „Трябва да кажа, че екипите на „Гражданска защита“ и полицията извършиха чудеса от храброст вечерта, за да евакуират хората – над 500 души са евакуирани през нощта и този процес продължава. В момента пътуваме в тази посока с главния секретар, за да видим дали е необходимо още нещо да бъде направено по координацията и взаимодействието между отделните организации, които имат функции по това. Надявам се, наистина, че няма да има жертви. Това е накратко ситуацията. От вчера хората са били предупредени. Екипи на полицията и „Гражданска защита“ са минали по къщите, дори са им издадени писмени заповеди, с които им е разпоредено да напуснат, тъй като има опасност. Но въпреки това, има хора, които са останали на място. Прогнозата е такава, че не очакваме влошаване на обстановката в момента. Дори на някои места има леко дръпване на водата в момента. Но въпреки всичко е много тежка и изключително критично”, допълни той.
Ива САПУНДЖИЕВА
loading...

Други публикации


Напиши коментар

Коментари: 31

 1. #1
  ivanov711 03 авг 2014, 10:03
   
  0
   
  0

  Къде са Ньойски и Боко Тиквата сега, да кажат като закриха всички военни формирования в Северозападна България, кой ще помогне на тия хора сега.

 2. #2
  психо 03 авг 2014, 10:11
   
  0
   
  0

  "....екипи от психолози.."
  Тези пък за какво са там? За командировъчни? Хората едвам оцеляват, няма къде да стъпят, няма какво да хапнат, няма какво да пият, те психолози ще им пращат, всичката им наред, само липсата на психолозите е кусура сега!
  Аман от читанки и промити мозъци, който не знаят къде се намират, действащи по инструкции писани за едни, съвсем по друг начмн осигурени западни спасителни институции.
  Видяла жабата, че подковават коня....че и наште.

 3. #3
  atanas chankov 03 авг 2014, 12:06
   
  0
   
  0

  Успех на момчетата във въздуха и нека не допускат да се стига до трагични инциденти.

 4. #4
  Бай Драган 03 авг 2014, 12:37
   
  0
   
  0

  Е че какво ще пратят? Ние имаме 3 летящи кугара. Другата година пак ще спрат. Дори и 12-те да летяха, пан не стигат дори за осигуряване на помощ в един регион, какво остава за цялата страна. И войска нямаме достатъчно за това, което става в момента в България. Ами ако трябва да водим и военни действия? Събитията в Украйна доказаха, че не можем да сме сигурни за нищо!!! Досега войната беше далече от нас и ние си викахме, че няма как да стигне до тук и че всички са ни приятели. С това се успокоявахме, че сме закрили отбранителните си способности и сме си свалили гащите. Ами сега какво ще правим? Кой знае колко терористи са на наша територия и какво ни очаква. Когато разберем какво става, вече ще е късно. Войска нямаме. Но имаме много войници в отпуск по майчинство, такива, които метат градинки и боядисват бордюри за угода на тъпите началници и разни цигани назначени на заплата.

 5. #5
  Mindeff 03 авг 2014, 12:53
   
  0
   
  0

  "Може би има и жертви!"
  За съжаление вече има потвърдени сведения за поне 1 жертва. Още по-лошото е, че това е родител на служител в МВР. Докато служителят е помагал на бедстващи хора в друг регион, губи своя родител. Мир на праха му!

 6. #6
  Бай Драган 03 авг 2014, 12:54
   
  0
   
  0

  Сега хората ще почнат да хленчат "Къде е армията за да ни помогне?" Ами нямаме вече армия! Унищожиха я, докато вие слушахте чалга по кръчмите и се наслаждавахте на живота. Не мислехте за утрешния ден. Само искахте търбусите ви да са пълни и да се вземат пари от военните за да си пълните още търбусите. И сега искате тези, които презирате, да ви помагат? Аз ако съм, няма да позволя и един войник да излезе за да помага на тоя мръсен народ!!

 7. #7
  Иван Йосков до #6 03 авг 2014, 14:05
   
  0
   
  0

  Бай Османе ти от кой народ произлизаш? Що невземеш да се откажеш от пенсията където "тоя мръсен народ" ти я изработва и не се изнесеш някъде където ще те уважават подобаващо.Напълно си заслужаваш мизерната съдбица. Нещастно човече!

 8. #8
  БНА 03 авг 2014, 14:27
   
  0
   
  0

  Ей, стига с тази армия бе. Няма я и толкова. Има си специални структори с техника екипи взимат редовно заплати, тях търсете. Армията е на санитарен минимум и не може сама да се грижи да се опази - отпишете я, за да не търсим кухи извинения. Тия модули, които и останаха са за майтап и на хартия. Пак повтарям държавата да си търси, който трябва да помага.

 9. #9
  до номер 6 03 авг 2014, 15:13
   
  0
   
  0

  Недейте да намесвате народа в унищожението на армията, за всичко са виновни военните. Къде бяхте докато рязаха всичко с което БА разполагаше, а то беше много. Докато това се случваше разни селяни се правиха на американски рейнджъри, докато не видяха дебелия край. Къде бяхте като влизахме в НАТО - нямаше ви. Преди 2 години в София на уж шествието на армията пак се бяхте покрили като мишки каквито са повечето от вас. Народа излезе и свали Бойко Тиквата, а част от вас видяха възможност в това да си изпросят по 30 кинта. За това ли се продадохме всички, за 30 кинта? Само не наричай народа мръсен, защото хапеш ли ръката която те храни гладен ще стоиш. Ти не си ли от тоя народ или си някой циганин. Нима не получаваш заплатата си всеки месец, заплата която хората ти я плащат. Имайте уважение както към себе и към всички останали. Иначе все ще си останете злобни недооценени според вас мизерници. Ти си срам за армията и като цяло за държавата. Такава злоба е позорна и достойна за съжаление.

 10. #10
  За БНА 03 авг 2014, 15:35
   
  0
   
  0

  Това че армията е малка не означава че трябва само да стои нали.Като се наложи ще помага.Иначе да я закриват и да насочват бюджета и към другите структури които не мрънкат.Или освен заплатата за стоене из ВФ трябва при всяко помръдване на задника да се плаща и хонорар.В този момент да говорите такива глупости само настройвате хората срещу себе си.После защо те ни смятали за паразити.Ам докато някои хора се държат като такива така ще бъде.

 11. #11
  До За БНА 03 авг 2014, 16:33
   
  0
   
  0

  Абе тъпак, нали за да отиде някой, трябва да го има, бе малоумник? Ти що не отиде да помагаш? В Мизия кой очакваш да отиде? Нали цялата страна бедства? С телепорт ли да отидат? Ти май си проспал последните 10 години и не си разбрал, че армия няма.

 12. #12
  Хленчаги за 11 03 авг 2014, 16:56
   
  0
   
  0

  Като нямаме армия, защо тогава има МО и бюджет ааааа. Толкова ли е трудно някой да се вдигне от Казанлък, София, Карлово или където и да е. Толкова ли е трудно... Ти си на друга планета приятел, ние сме една педя държава в която дори с влак от единия край до другия се стига за 6-7 часа. Щом нямаме армия защо постоянно се реве за пари и за дефицит на войници, квартирни, порциони, пенсии и какво ли още не. Армия има и е редно тя да си върши задълженията. Ако смяташ че армия няма, то тогава недей да се редиш на банкомата накрая на месеца, щото когато нещо го няма за него не се получава заплата. Няма да те обидя, защото не съм на твоето жалко, посредствено ниво на вечен мрънкач и хленкач, който го мързи за 2 стотинки работа да свърши, но устата му е голяма и всички са му длъжни.

 13. #13
  mokshich 03 авг 2014, 17:44
   
  0
   
  0

  бюджет има, но и много администрация има.. много ми е любопитна една статистка колко са броя администрация в МО (целите им структури) и колко са реалните военнослужещи, та да не се окаже, че от 25к армия, реално имаме 10к администрация, и 15к военнослужещи, което би обеснило идеално всичко. :)

  а и в някой момент ще трябва някой да реши какво искаме от армията ни - да играе ролята на Гражданска защита, да отговаря за еър полийсинг, да гаси пожари (в България и съседни страни) или да е с полицейско конвойни функции при американските мисии зад граница и да се гордеем с трите си пустинни котки, които на "живо" изглеждат толкова пластмасови, че чак не ми се мисли за мисии в пустинята(защо Б-я се подготвя за мисии в пустинята - е отделен въпрос).

  та май не е точно проблема в армията, проблема е в политиците и нас като граждани, които не успяваме да се обединим и да изметем цялата крадлива политическа пасмина, която от 25 години си върти далаверките до такава степен, че хората да почнат да си мечтаят за соц-а, за затворените граници и "сигурно" бъдеще..

 14. #14
  добре 03 авг 2014, 18:16
   
  0
   
  0

  Добре че не е актуален сега Тиквуна, иначе пак щеше да се изцепи че Кугарите не могат да летят, докато в същото време, те вече вадеха хора от стихията в Бисер. Да полетят още малко крумовци, че след някой друг месец като върне на власт Вожда, ще остави пак само един Кугар да го вози по банкети.

 15. #15
  MW 03 авг 2014, 19:12
   
  0
   
  0

  ВЪПРОС:
  Кой разреши унищожаването не само на въоръжението, но и на базовите машини на Ракетни войски? И по-конкретно на ракетен комплекс SS-23. Базовите машини бяха нови и отлични всъдеходи, ЧУДЕСНИ ЗА ИЗВЪРШВАНЕ ЕВАКУАЦИЯ НА ХОРА!!!

  ОТГОВОР:
  Тогавашният началник на Ракетни войски "генерал" Ангел Марин!
  Поставям званието му в кавички, защото никой истински генерал няма да допусне ликвидиране на подчинените му сили, особено когато става въпрос за най-мощните сили на армията. Ако това се случи истинския генерал или ще хвърли пагоните си в лицето на този, който му ги е дал, или ще се простреля в слепоочието!
  Ангел Марин, обаче стана вицепрезидент!!!
  СРАМ ЗА ИМЕТО МУ!!!

 16. #16
  Teraflop 03 авг 2014, 20:02
   
  0
   
  0

  Гледах репортажиите от Мизия,наистина е страшно.По-страшно е от наводнението в с. Бисер."Кугар"-ите са си свършили работата,колегите от Сухопътните тоже.Сега е ред на самозваните политици,но нещо не ги виждам.Сигурно защото за тях хората са "мат риял и кучета".Иначе много приказват и се бият в гърдите.Режат лентички и се обожествяват.А сега къде са?Нито се явиха в Аспарухово,нито във Велико Търново.Иначе са много "дейни".Нарочно пиша в множествено число,но тебе думам дъще,сещай се снахо.А армията...ех,армията.....

 17. #17
  Mindeff 03 авг 2014, 21:24
   
  0
   
  0

  Армията трябва да е в Мизия, тя е функция на държавата и мястото и е там, където е необходима да помага на народа.
  Жалко, много жалко за тази армия която остана е отношението на народа и особено на политици и работодатели. Не остана някой, който да не се поупражнява на гърба на армията. Все тя им пречи, все са недоволни от нея и хората в нея. все не искат да отделят необходимите и за реално съществуване пари, а тя е необходима, ето в такива и по-страшни моменти.
  Жалко, много жалко и за самата армия и нейното ръководство, политическо и военно. Къде господа началници и командири са Ви органите за връзки с обществеността? Отново в медиите се отдели минимално време за да се отбележи, че имало и военна техника, и вертолети Кугар от авиобазата в Крумово, а на гражданска защита с трите лодки, една от които неизправна и четирите спасителни жилетки отделиха ДВА ПЪТИ ПОВЕЧЕ ефирно време. Къде стана дума за формированията за оказване на помощ на населението, за изпълнението на третата мисия на ВС - оказване на помощ на населението в мирно време?
  Няма Ви господа политици от МО, и Вас също началници и командири от МО и ЩО!!!
  Ето за това народа не знае защо му е армия, щом вече сме в НАТО! Затова и ще ни закрият в най-скоро време, заради Вашето бездействие!!!

 18. #18
  Sold-er 03 авг 2014, 21:48
   
  0
   
  0

  До #12 Абе писна ми от тъпаци, който не знаят нищо, но пък се опитват да дават акъл на всички! Ти наясно ли си, че примерно в моята рота от 10 машини само две имат акумулатори? И наясно ли си, че горивото на тези машини е с лимит т.е трябва да изкара с "х" литра 6 месеца...и ако ги изразходва по-рано остава в гаража?
  Наясно ли си, че при бедствия и аварии задължението на армията е да ПОДПОМАГА действията на гражданска защита, пожарна и тн, а не обратното?
  Да не би ние утре при една евентуална война да изпратим първо "Гражданска защита" и Пожарната на фронта, а ние да вървим след тях и да гледаме сеир?

 19. #19
  Иван Йосков до #18 03 авг 2014, 22:38
   
  0
   
  0

  Защо постоянно се конфронтирате с другите държ. институции? Ще каже човек, че полицията е на някоя друга държава, ГЗ на втора а армията е частна.Задълженията на БА са ясно записани в Закона за отбраната и въоръжените сили.От това деление никой не печели. До екипа на сайта: поне да бяхте побликували тази статия http://www.frognews.bg/news_72116/Armiiata_s_izuti_gashti_pred_potopa_i_bedstviiata

 20. #20
  Sold-er 03 авг 2014, 22:58
   
  0
   
  0

  До #19 Тая статия е стара и е побликувана тук, ако не се лъжа! А от разделението в България има кой да печели......то затова повечето от разделенията се създават изкуствено!
  И ти къде видя конфронтиране......писал съм, че нито на армията и е работа лови престъпници, нито на полицията да гаси пожари....още по-малко пък на ГЗ да водят войни! В момента за тези бедствия от армията се изисква повече от колкото се изисква от ГЗ......това е ненормално!!! Ама тя и станата ни е такава....

 21. #21
  Недоволен 03 авг 2014, 22:59
   
  0
   
  0

  Както винаги органите за връзки с обществеността си почиват някъде. Що ли трябва да бъдат там където са военнослужещите.Защо да се мокрят и накалят като може нищо да не правят.Военнослужещите много съвестно си изпълняват задълженията по подпомагане на населението, но няма кой да излезе пред медиите и да каже какви задачи изпълняват в момента и какви предстои да изпълнят. Браво на колегите от МВР имат много добър PR. Нашите мижитурки трябва да се учат от тях.

 22. #22
  Иван Йосков 03 авг 2014, 23:18
   
  0
   
  0

  До #20 И да се изисква повече от БА това е пак за ползу роду. Иначе аз никаъде не видях и чух някакви упреци на хората към армията. Недоволният, какви комплекси те тресат,че искаш PR. Хората оценяват по достойнство свършената работа. Или искаш някакви генералчета да ги дават в Господарите. По NOVA дадоха преки участници в акцията това малко ли е?

 23. #23
  И.М. 04 авг 2014, 03:22
   
  0
   
  0

  Статия от 20 Май, 2014: "http://fakti.bg/bulgaria/95939-ot-oktomvri-shte-ima-batalyon-vav-vraca"
  „Очаквам първите 35 военнослужещи във възстановения механизиран батальон във Враца да бъдат назначени от 1 октомври 2014 г. “, каза министърът на отбраната Ангел Найденов пред журналисти в града. Той посети района, предвиден за разполагане на новото военно формирование във Враца. Министър Найденов разясни, че от октомври ще започнат процедурите по назначенията, така че към 1 декември вече да има окончателно формиран механизиран батальон в състав от 250 военнослужещи и цивилни служители. Той ще бъде подготвен и ще отговаря на изискванията за изпълнение на отговорности и задачи по трите мисии на Българската армия – национална отбрана, участие в мисии и операции зад граница и принос към националната сигурност в мирно време.

  Предложение за възстановяването на механизирания батальон в гарнизон Враца беше направено на първото заседание на Съвета по отбрана, ръководено от министър Найденов през юли 2013 г., предвид обстоятелството, че в цяла Северозападна България не беше оставено нито едно военно формирование.

  „За пореден път си давам сметка колко погрешно е било решението за закриване на военното формирование на територията на Враца преди повече от две години както от гледна точка на териториалния принцип на разполагане на военните формирования, така и от гледна точка на очакванията на хората да бъдат подкрепяни в кризисни моменти от специализирани военни модули“, посочи министър Найденов.
  =============================================================

  Първо, учуден съм от изключително бааавните темпове на формиране на батальона. Мислех, че отдавна вече е формиран и порових в нета да видя кога е станало и как е взел участие в ликвидирането на последствията.
  Второ, мотивът за повторно формиране на батальона във Враца не е издържан и по-скоро е претекст, според мен. Участието на БА в задачи като горната не е приоритет, а е на последно място сред факторите, които определят нейната структура, подготовка и териториално изграждане.
  "... специализирани военни модули" - пълна глупост. Да, необходими са специализирани модули, ама защо трябва да са военни? В конкретния случай - имало е екипи на гражданска защита, те са обходили къщите, поканили са хората да се евакуират. Военните за какво са тук? Ако някой не ще да се евакуира, да му приложат някои военни "аргументи"?

  Ето целесъобразното решение, според мен:
  Да се дадат права на областните управители в подобни случаи да мобилизират част от запасняците за справяне с аварийна ситуация или природно бедствие. Ако армейски поделения няма навсякъде (което не е и редно, по други причини), то запасняци има навсякъде! И ще може да се отреагира почти незабавно.
  Проблемът е, че на областните управители ще им нараснат отговорностите и това не им се харесва. Те искат нещата да се случват от само себе си, така виждат своята работа. Необходимо е да се подготвят специализирани модули, които да се снабдят с необходимата техника за справяне с различни кризисни ситуации и при сигнал, да се задействат от областните управители. Разходите за изграждането и снабдяването на тези специализирани модули, както и за провеждането на аварийно-спасителните дейности, трябва да дойдат от бюджета на областните управители (които да се завишат евентуално).

 24. #24
  088 04 авг 2014, 15:09
   
  0
   
  0

  Сигналът за бедствие е получен в АБ Крумово в 3,20 часа. Защо не са излетели веднага, че по изгрев да са над Мизия, нали тренират нощни полети (уж)?

 25. #25
  Preslav 04 авг 2014, 16:29
   
  0
   
  0

  Има процедури... Висшестоящи, които издават заповеди за включване в операцията - в случая мисля, че е Началникът на отбраната. Оттам нататък по реда си...

 26. #26
  ***** 04 авг 2014, 17:46
   
  0
   
  0

  абе какви заповеди, какви операции, бе Преславе!! Армия няма вече и не може да огрее навсякъде!! Сега някакъв тъпак по телевизията обясняваше как трябвало да има военно-полеви лагери, хеликоптери да летяли... Бе вие не разбрахте ли, че армия няма вече, имаме три хеликоптера... Няма кой да отиде, няма!!!!!! Не може да си премахнал нещо и после да искаш то да ходело някъде!!!!

 27. #27
  Sold-er 04 авг 2014, 17:52
   
  0
   
  0

  До #26 Не си ли разбрал вече, че в тая тъпа държава всичко може бре? Нима не съкратиха хиляди граничари от армията и съответно не намалиха бюджета на МО,.... и не назначиха после хиляди гранични полицаи, и защо??? За да може сега пак армията да им строи ограда на границата, щото на тях ръцете им са у гъзо сигурно!!!

 28. #28
  ***** 04 авг 2014, 21:55
   
  0
   
  0

  Момчета, тази държава се е разпаднала вече. Не знам за вас, но аз уча норвежки и мисля скоро да заминавам за скандинавието. По-добре там, отколкото тук. Скоро циганите ще ни залеят, децата ни ще избягат. Не са добре нещата. Ако имате акъл ще се махнете и вие.

 29. #29
  крумово 04 авг 2014, 23:47
   
  0
   
  0

  Абе 088,да не си 007, сигнал в базата не е получаван в 3 20, не пускай партенки, а какво правехме ли, щипехме дамите по гъзо. Да, армия няма,армията нищо не прави, за това и вчера пак спасявяхме хора с тая армия дето все я плюете безродници. Преславе какво им обясняваш на тея, трей тия тролове.

 30. #30
  ***** 04 авг 2014, 23:55
   
  0
   
  0

  Момчета, никой не ви плюе, поне не аз. Армия няма. Вие сте останали последните заложници, които да набеждават, че нищо не правят. да, вие сте отишли и сте спасявали, но сте няколко екипажа. Не можете да огреете навсякъде. И по телевизията непрекъснато някакви лайнари питат къде е армията, защото тя не е навсякъде, а са няколкостотин души на наколко места. Хората очакват десетки хиляди войници да се втурнат да им помагат, а войници просто няма. Толкова са малко, че нищо не могат да направят. Но хората си мислят, че армия има и нищо не прави. Ето тук е трагедията!!! Казав ви - махайте се от тази държава!! Нея я няма вече. Институциите не работят. Политиците мислят само за избори и за задържане на власт. Проблемите се замитат под килима за да не падне поредното правителство на власт. Циганите с множат и завладяват нови територии, грабят, не плащат сметки, не работят, вземат помощи, станали са нагли, българите бягат зад граница! От 250 лекари випуск, 240 напускат България. От 60 000 завършили средно образование, 12 000 заминават за чужбина!!! Бягайте от тук заради децата си!!!

 31. #31
  до 24 07 авг 2014, 18:20
   
  0
   
  0

  Екипажите и осигуряващите са се вместили във всички нормативи, даже са посъкратили повечето, излетели повече от "навреме" и то без да се нарушават процедурите и мерките за безопастност.
  Ако ви се струва късно излитането, попитайте защо е дошло толкова късно искането за вертолети.Социални мрежи

Вход

Запомни ме на това устройство

Регистрирай се Забравена парола

Последни

НАЙ-ЧЕТЕНИ НАЙ-КОМЕНТИРАНИ

Морски архиви

Прочети още

Броячка