в.Стандарт: Днес в 11 часа обявяват новият военен министър - Велизар Шаламанов

Pan.bg 05 авг 2014 | 09:39 views (3907) commentaries(0)
img Ново правителство днес, от четвъртък рязане на бюджета
Вижте кой и какви са министрите в "Кабинета Близнашки"

Тежка задача ще има служебният финансов министър. Още от четвъртък той ще започне да пресмята липсите в бюджета и да кърпи дупките. Служебното правителство ще започне работа с ревизия във всеки един сектор и преизчисление на средствата, с които разполага. Пощадени от рязането ще бъдат само здравето, социалното, образователното и културното министерство, както и цялата общинска администрация, пише "Стандарт" и придставя състава на новото служебно правителство.До 14 дни новото правителство ще направи публични всички данни за икономиката ни. След това, за да закърпят бюджета, ведомствата ще трябва да направят план за орязване на разходите. И да преценят кои харчове са целесъобразни и как да се помогне на бизнеса и общините, които твърдят, че са изправени пред фалит, ако не бъдат отпушени замразените евросредства. Днес президентът ще представи втория служебен кабинет, който прави в рамките на мандата си.

Точно в 11 часа министрите, начело с премиера проф. Георги Близнашки, ще се подредят в Гербовата зала на "Дондуков" 2.

Ден по-късно президентът ще издаде указ за разпускане на парламента, насрочване на дата за нови парламентарни избори и назначаване на служебния кабинет.

Премиер
Проф. Георги Близнашки
Професор Георги Близнашки ще ръководи втория служебен кабинет, съставен от президента Росен Плевнелиев. Юристът е роден на 4 октомври 1956 г. в ботевградското село Скравена. Бившият член на БСП бе сред инициаторите на подписката в подкрепа на предложения от държавния глава изборен референдум. Ако питането се бе осъществило, народът трябваше да се обяви "за" или "против" задължителното гласуване, електронния и мажоритарния вот.


Министър на отбраната
Велизар Шаламанов
Член на МЕНСА ще е новият министър на отбраната. Той вече е бил на управленски пост във ведомството като част от кабинета на Иван Костов, в който е зам.-министър. През 2009 г. е назначен за директор в ключова агенция на НАТО. Става въпрос за службата, която подготвя научни разработки и организира търгове за снабдяване с нови оръжия, разузнавателни и командни системи.

image

Вицепремиер, министър на икономиката и енергетиката
Екатерина Захариева
Вицепремиерът, който ще наблюдава всички икономически и финансови министерства и ще ръководи икономическото ведомство, е началникът на кабинета на президента Росен Плевнелиев Екатерина Захариева. Дамата също е юрист и заемаше поста и в първия служебен кабинет, съставен от държавния глава преди малко повече от година.

Вицепремиер и социален министър
Проф. Йордан Христосков
Бившият шеф на НОИ проф. Йордан Христосков, който управлява института от 2000 до 2007 г., е специалист по макроикономика и научен сътрудник към БАН, ще поеме социалното ведомство и ще бъде вторият вицепремиер в новия служебен кабинет. Роденият на 20 октомври 1951 г. е ръководил в служебния кабинет на Ренета Инджова.

Финансов министър
Румен Порожанов
Бившият шеф на Държавен фонд "Земеделие" ще оглави финансовото ведомство и ще има задача да се справи с разпределението на бюджета, който парламентът в последния си ден отказа да актуализира. Така роденият на 17 август 1964 г. Порожанов ще трябва да се справи с близо милиардната дупка в бюджета, както и да потуши протестите на редица браншове като строителите и на общините.

Вътрешен министър
Йордан Бакалов
Депутатът от няколко парламента от СДС и Синята коалиция ще поеме силовото ведомство.
Роденият на 1 септември 1960 г. в Асеновград е експерт по национална сигурност.
Само преди година Бакалов обяви, че се оттегля от политическия живот. По образование е инженер-металург.

Министър по еврофондовете
Илияна Цанова
Илияна Цанова ще има една от най-тежките задачи - да убеди Брюксел, че трябва да размрази еврофондовете за екология и регионално развитие. Цанова заемаше поста и в първия служебен кабинет, съставен от президента преди година. Тогава тя получи разрешение да напусне временно постоянния си пост като представител на ЕБВР.

Министър на транспорта
Николина Ангелкова
Николина Ангелкова, която е по-известна с моминската си фамилия Николова, ще оглави транспорта.
Младата майка е съветник на президента по европейско регионално сътрудничество. Беше част от УС на пътната агенция и регионален зам.-министър. Родената на 30 ноември дама е възпитаник на Harvard Business School - Бостън, САЩ, и магистър по право от УНСС.

Външен министър
Даниел Митов
Роденият на 4 декември 1977 г. политолог ще поеме външната ни политика. От 2010 г. до 2012 г. работи в мисията на Националния демократически институт (НДИ) на САЩ в Ирак, където е програмен мениджър на програмата за политическите партии. Скоро след завръщането си у нас е преназначен в Брюксел. Оглавявал е и фондация "Демокрация", бил е член на ДСБ и на партията на Кунева Движение "България на гражданите".

Министър на правосъдието
Христо Иванов
Правосъдната система ще се ръководи от досегашния програмен директор на Български институт за правни инициативи Христо Иванов. Адвокат е и консултант на проекти в сферата на върховенството на закона. От 1997 до 2002 г. е експерт в Правната инициатива за Централна и Източна Европа Амери-канската асоциация на юристите.

Министър на земеделието
проф. Иван Станков
Познато лице от първия служебен кабинет, съставен от президента Росен Плевнелиев, е проф. Иван Станков. Роденият през 1948 г. зооинженер е ректор на Тракийския университет в Стара Загора от 2008 г. насам.
Освен че е автор на редица трудове, има и реална дългогодишна практика в аграрния сектор.

Министър на образованието
доц. Румяна Коларова
Секретарят на президента за връзките с гражданското общество Румяна Коларова ще е новият образователен министър. Родената на 10 юни дама е доцент по сравнителна политология, ръководител на катедра "Политология" и директор на магистърска програма "Европейска интеграция" в СУ "Св. Климент Охридски". Специализирала е в Лондон, Флоренция и в Ню Йорк.

Здравен министър
д-р Мирослав Ненков
Д-р Мирослав Ненков е най-вероятният нов здравен министър. Той е анестезиолог във ВМА и координатор по донорство. По времето на първия служебен кабинет на президента Росен Плевнелиев д-р Ненков беше зам.-министър на здравеопазването. Тогава здравен министър беше проф. Николай Петров, който сега оглавява ВМА.

Министър на околната среща и водите
Светлана Жекова
Светлана Жекова е работила като експерт от отдел "Евроинтеграция" в МОСВ и е заемала поста съветник по околна среда в Постоянното представителство на Република България към ЕС.
Основната й задача ще е да убеди Брюксел, че средствата по програмата могат и трябва да бъдат размразени.

Министър по изборите
Димитър Димитров
Министър без портфейл с основната задача да подготви изборите ще е социологът и политолог Димитър Димитров. Преподавател е в СУ "Св. Климент Охридски" по избори и избирателни системи, така че познава материята из основи. Специализирал е политическа система на САЩ в Американския университет във Вашингтон. Член е и на Българската политологическа асоциация.

Регионален министър
Йорданка Чобанова
Съветникът на президента по европейските въпроси Йорданка Чобанова ще е новият регионален министър. Родената на 30 юли дама е завършила финанси във Варна и магистратура по политически науки в Будапеща. Защитава докторска дисертация в Европейски Университетски институт, Флоренция, Италия. От 2008 до 2012 г. е представител на МРРБ в Постоянното ни представителство в Брюксел.

Министър на спорта
Евгения Раданова
Бившата състезателка по шорттрек Евгения Раданова ще ръководи Министерството на физическото възпитание и спорта. Тя е единственият роден спортист, записал участие на зимна и лятна олимпиада (шорттрек и колоездене). Има и три медала от олимпиади - два сребърни и един бронзов, и е световна шампионка.

Министър на културата
Явор Гърдев
Роденият на 23 февруари 1972 г. режисьор Явор Гърдев ще е новият министър на културата. Освен магистър по специалността режисура за драматичен театър в класа на Иван Добчев в Националната академия за театрално и филмово изкуство "Кръстьо Сарафов" в София, Гърдев е и магистър по философия от СУ "Св. Климент Охридски". Освен че е поставял десетки театрални пиеси, е режисирал и филма "Дзифт".
loading...

Други публикации


Напиши коментар

Коментари: 0

Социални мрежи

Вход

Запомни ме на това устройство

Регистрирай се Забравена парола

Последни

НАЙ-ЧЕТЕНИ НАЙ-КОМЕНТИРАНИ

Морски архиви

Прочети още

Броячка