Велизар Шаламанов е изборът на президента за министър на отбраната

Pan.bg 05 авг 2014 | 15:19 views (4425) commentaries(6)
img Спирдон Спирдонов

Познато лице оглавява военното ведомство. Изборът на президента Росен Плевнелиев за служебен министър на отбраната е офицерът от резерва Велизар Шаламанов.

След завършване на Военновъздушното училище Велизар Шаламанов служи 14 години в Българската армия. Бил е заместник-министър на отбраната в правителството на Иван Костов. По това време министри на отбраната са Георги Ананиев и Бойко Ноев.

Държавният глава представи днес състава на служебното правителство начело с професор Георги Близнашки. Утре той ще издаде указ за разпускане на 42-ото Народно събрание и за назначаване на кабинета. Най-вероятно след първото заседание ще стане приемането и сдаването по министерства.

Служебното правителство, каза президентът в словото си, е формирано и при работата си ще спазва стриктно принципите на експертност, надпартийност и последователно надграждане по националните приоритети. Не трябва да забравяме, продължи той, че освен необходимост, служебното правителство е и възможност за България. И възможност да се предприемат значими стъпки, да се реализират важни държавни приоритети, като „подписването на Споразумението за партньорство с Европейската комисия за периода 2014-2020 г.; стартирането на процедурата за влизане в единния банков надзорен механизъм на Европейския съюз като първа стъпка за влизане в Европейския банков съюз, както и Програмата „България в НАТО 2020“, които служебното правителство има амбицията да извърши“.

От думите на президента стана ясно, че още утре служебното правителство ще номинира Кристалина Георгиева за еврокомисар. Държавният глава говори за редица бъдещи дейности на кабинета в областта на енергетиката, правосъдието, електронното управление, висшето образование, размразяване на оперативни програми и други. В този ред на мисли отбраната и Въоръжените сили не бяха споменати.

Кой е новият министър на отбраната?

Велизар Шаламанов е роден на 24 декември 1961 г. в гр. Карлово. Завършва с отличие и златен медал Математическа гимназия “Акад. Кирил Попов” през 1979 г. в Пловдив, а през 1984 завършва с отличие и златен медал ВНВВУ “Георги Бенковски” в Долна Митрополия, магистър по радиоелетроника.
През 1991 защитава дисертация в Киев – доктор по кибернетика, а от 1998 г. е доцент по автоматизирани системи за управление.
През 1995 г. завършва Военна Академия “Г. С. Раковски” – магистър по организация и управление на оперативно-тактическото разузнаване. Преминал е курсове в САЩ и Германия, както и в Европейския център за изследвания по сигурността „Джордж Маршал“.
От 1984-1998 г. последователно служи като офицер в поделения на Българската армия, в т.ч. в Института по системи за управление на ГЩ като началник на сектор „Военни интелигентни системи“ и в Главния щаб на Сухопътни войски – управление „Разузнаване и електронна борба“.
В периода 1998-2001 г. е заместник-министър на отбраната по военната политика, планиране и интеграция, както и член на Съвета по сигурността на МС, Междуведомствения комитет за интеграция в НАТО. Председател е на Борда на директорите на ТЕРЕМ ЕАД.
От 2001 г. до 2009 г. работи в БАН като съветник на председателя на БАН по национална сигурност и отбрана, директор е на програми в Центъра за изследване на националната сигурност и отбраната, ръководител на секция „Изследване и развитие на информационните системи“ в Института за паралелна обработка на информацията. Бил е хоноруван преподавател в Софийския университет, УНСС, НБУ, ръководител е на множество проекти с национално и международно финансиране, съосновател на Сдружение „Джордж Маршал“ – България и Асоциация на офицерите от резерва Атлантик.
От 2009 до 2012 г. е Директор по сътрудничество с нациите в Агенцията на НАТО по Консултации, командване и управление, а от 2013 г. е Директор по сътрудничество с потребителите в обединената Агенция за комуникации и информация на НАТО (NCIA).
В периода 2002-2012 д-р Шаламанов е член на Международния консултативен съвет на Женевския център за демократичен контрол на въоръжените сили (DCAF), а от 2013 г. е член на Изпълнителния комитет и Борда на директорите на Международната асоциация на професионалистите по комуникационно-информационни системи и разузнаване (AFCEA Int).
От 2008 г. до 2010 г. е член на Европейския форум за изследвания по сигурността и иновации ESRIF.
Владее английски и руски езици.


Спазването на Конституцията и провеждането на честни парламентарни избори ще бъде основното в нашата политика, посочи професор Георги Близнашки. Той подчерта, че правителството ще направи всичко възможно, за да помогне на хората, които пострадаха при големите наводнения.

Кой е служебният министър-председател?

Проф. Георги Петков Близнашки е роден на 4 октомври 1956 г. в с. Скравена, Софийска област.
Възпитаник е на Английската езикова гимназия и на Юридическия факултет на Софийския университет „Св. Климент Охридски“, специалност „Право“. От 1983 до 1987 г. е асистент, до 1990 г. е старши асистент, а от 1988 г. е доктор по конституционно право с тема на дисертацията „Правно положение на постоянните комисии в Народното събрание“.
От 1990 г. до 2004 г. е главен асистент по Конституционно право на Република България, Катедра „Конституционноправни науки” на Юридически факултет на СУ. От 2009 г. е професор по конституционно право на Република България.
Проф. Георги Близнашки развива богата академична дейност. От 2011 г. е член на Факултетния съвет на Юридическия факултет на СУ. Преподава дисциплини в бакалавърски и магистърски програми на СУ, ЮЗУ „Неофит Рилски“-Благоевград, ВСУ „Черноризец Храбър“ и Нов български университет.
През първата половина на 90-те години Георги Близнашки е бил експерт към Националната кръгла маса, експерт към Конституционната комисия на Великото народно събрание и народен представител в 36-то Народно събрание. През 2004-2005 г. е експерт към Комисията за изменения и допълнения в Конституцията на Република България, образувана от 39-то Народно събрание.
През 2005-2006 г. е наблюдател в Европейския парламент, а през 2007 г. депутат в ЕП, член на Конституционната комисия и на Комисията по вътрешния пазар и защита на потребителите.
В периода 2005-2009 г. е народен представител в 40-то Народно събрание, член на Комисиите по образование и наука и по европейските въпроси.
През февруари 2014 г. оглавява Инициативния комитет за произвеждане на референдум за изборна реформа.
Автора е на повече от 70 научни трудове на конституционно-правна тематика – монографии, студии и статии.

Състав на служебното правителство, назначено от президента Росен Плевнелиев


Проф. Георги Близнашки, служебен министър-председател

Екатерина Захариева, служебен вицепремиер по икономическа политика и министър на регионалното развитие и министър на инвестиционното проектиране

Проф. Йордан Христосков, служебен вицепремиер по социална политика и министър на труда и социалната политика

Христо Иванов, служебен вицепремиер по правосъдие, вътрешен ред и сигурност и министър на правосъдието

Илияна Цанова, служебен вицепремиер по управление на средствата от Европейския съюз

Васил Щонов за служебен министър на икономиката и енергетиката

Мирослав Ненков, служебен министър на здравеопазването

Йордан Бакалов, служебен министър на вътрешните работи: Депутатът от няколко парламента от СДС и Синята коалиция ще поеме силовото ведомство. Роденият на 1 септември 1960 г. в Асеновград е експерт по национална сигурност. Само преди година Бакалов обяви, че се оттегля от политическия живот. По образование е инженер-металург

Румен Порожанов, служебен министър на финансите

Николина Ангелкова, служебен министър на транспорта, информационните технологии и съобщенията

Доц. Румяна Коларова, служебен министър на образованието и науката

Велизар Шаламанов, служебен министър на отбраната

Даниел Митов, служебен министър на външните работи

Мартин Иванов, служебен министър на културата

Евгения Раданова, служебен министър на младежта и спорта

Васил Грудев, служебен министър на земеделието и храните

Светлана Жекова, служебен министър на околната среда и водите
loading...

Други публикации


Напиши коментар

Коментари: 6

 1. #1
  той 05 авг 2014, 16:02
   
  0
   
  0

  и в кои поделения е служил.за кратко в Чешнигирово.тоя през цялата си трудова кариера е бил на подходящи местенца по институти и служби.добре че правомощията му ще бъдат ограничени защото майка плаче от това което би направил на БА.

 2. #2
  fen 05 авг 2014, 16:18
   
  0
   
  0

  ЗАЩО НЕ СЕ ИЗПИСВА ИСТИНАТА ЗА ХОРАТА, КОИТО ПРЕДСТАВЯТЕ ??? АЗ СЪЩО СЪМ БИЛ ОФИЦЕР - ЧЛЕНУВАЛ СЪМ В БКП 17 ГОДИНИ. ШАМИ - ЗАЩО НЕ ГО ПИШЕТЕ, НЯМА СРАМ. ЕДНО ВРЕМЕ - ДА НЕ СИ ЧЛЕН НА БКП-ТО, ЧЕ КАКВА ДИСЕРТАЦИЯ, КАКВО ВОЕННО УЧИЛИЩЕ, КАКЪВ ИНСТИТУТ ??? НАПИШЕТЕ И ЗА ЖОРО БЛИЗНАШКИ - НЯМА ЛОШО, ЧЕ Е ЧЛЕНУВАЛ ЕДИ-КЪДЕ СИ, ИНАЧЕ КАКЪВ АКАДЕМИЧЕН РАСТЕЖ ??? ЧЕ АКО НЕ БЯХА ПРОТЕСТИТЕ И ТОЙ ГЛАВЕН НАРОДЕН АРТИСТ ??? ХОРАТА ТРЯБВА ДА ЧЕТАТ КРИВАТА ПРАВДА. КОЛКОТО Й ДА Е КРИВА - ТОВА СА ЖИВИ ХОРА, С КОИТО СМЕ РАБОТИЛИ И СЛУЖИЛИ - И СЕГА, ИЗВЕДНЪЖ, ПО-ЧИСТИ ОТ САМИЯ ГЛАВНОКОМАНДВАЩ ...АЙДЕ СТИГА ...

 3. #3
  kkkkkkkk 05 авг 2014, 16:19
   
  0
   
  0

  e kakvo ot tova

 4. #4
  fen 05 авг 2014, 16:41
   
  0
   
  0

  до kkkkkkkk - поне да напишат на Народното събрание: "СМЕНИХА СИ ИДЕИТЕ АДРЕСИТЕ - НА СЛУЖБА СА ПРИ ИНТЕРЕСИТЕ". Цитирам Радоя, лека му пръст ...за това какво от това, няма друго ...една женица, на Бузлуджа казваше, че не одобрява политиката на КБ и БСП, но е на Върха заради ИДЕЯТА ...НЕ ДЕБИТНАТА ИДЕЯ, ПАРДОН - КАРТА ...

 5. #5
  Геро 05 авг 2014, 16:57
   
  0
   
  0

  Дааа, Типичен плевнелиевски избор на "доказани експерти". Понеже сайта не смее да даде повече информация (зар, новият министър може да се разсърди) ще каже нещо от първо лице. Шами беше зам министър при Костов по времето на седесарския разгром на системата за сигурност - в частност - на БА. Активен СДС-ар още по времето когато беше офицер (ходеше като "експерт" в СДС), активен ликвидатор на военната наука и военно-промишления комплекс, верен американски слуга,заедно с Тагарев..... Добре е, че е за 2-3 месеца, но се гласи да "направи добро впечатление" и да остане с Тиквата в следващото правителство. Хай честито !!!

 6. #6
  Горанов Емо 05 авг 2014, 17:14
   
  0
   
  0

  Абсолютен американски подлагар е този, който ликвидира четири института, на които се дължеше цялата наука и внедрени модерни ситеми в армията. Ликвидира ги по желанието на западните си работодатели. Некадърен, до невъзможност. единственото, с което стана известен, при мътните порои на промените, е предложението за нечувано съкращаване на армия, институти, войски, хора, техника, разбиване на животи и съдби. С другата подлога Тагарев си бъркаха еди друг в некадърностите, и тия от запада ги толерираха добродушно...

Социални мрежи

Вход

Запомни ме на това устройство

Регистрирай се Забравена парола

Последни

НАЙ-ЧЕТЕНИ НАЙ-КОМЕНТИРАНИ

Морски архиви

Прочети още

Броячка