Велизар Шаламанов: Всичко, което ще се прави ще бъде в рамките на Бялата книга

Pan.bg 06 авг 2014 | 18:15 views (5280) commentaries(18)
img Новият министър на отбраната декларира доверие във военното командване

До десет дни ще бъде готов конкретният план за действие на Велизар Шаламанов и неговия екип. Служебното правителство ще приема национална програма, която да покаже как може да се постигне ниво от 2 процента от БВП за отбрана, като поне 15-20 но сто от тях да бъдат инвестиции в способности и укрепване капацитета на армията

Спирдон Спирдонов
otbrana.com


Увереност, че ще се справим със задачите, ми дава доверието в командния състав, каза Велизар Шаламанов на днешната церемония по приемането на длъжността „министър на отбраната“ от Ангел Найденов. Той подчерта необходимостта от развиване на експертизата в цивилните структури на МО, както и утвърждаване ролята на постоянния секретар, като партньор на началника на отбраната. (В екипа на новия министър бе и досегашният постоянен секретар д-р Добромир Тотев. Неофициално стана ясно, че началник на политическия кабинет ще бъде полковник от резерва Илия Налбантов. В съветническия екип се очаква да влязат познати от близкото минало лица за структурите на МО, като полковник от резерва Владимир Миленски, Елена Маркова и Даниел Стефанов.)

image

След десетина дни министър Шаламанов обеща да представи конкретен план за действие и екипа си. Ще има двама заместник-министри. Те ще бъдат по отбранителна политика и управление на ресурсите. Съветниците ще бъдат по отбранителна политика, управление на ресурсите, по правните въпроси и връзките с медиите. До две седмици на пресконференция ще бъдат представени екипът, приоритетите и планът за действие. Намеренията са срещи с журналистите да има на всеки две седмици.Като приоритет за МО в политиката на служебното правителство, Велизар Шаламанов посочи подготовка на Визия за България в Програмата „НАТО 2020“, която ще бъде представена на срещата на върха на Алианса в Уелс в началото на следващия месец. След това основната задача ще бъде разработването и приемането от Министерския съвет на национална програма, която да покаже как може да се постигне ниво от 2 процента от БВП за отбрана, като поне 15-20 но сто от тях да бъдат инвестиции в способности и укрепване капацитета на армията. Това, според новия министър, трябва да става в партньорство с всички ведомства, включително и с индустрията. Във връзка с това, като още един приоритет бе посочено активиране работата на Индустриалния форум, в. т. и за участие в международни проекти.Приоритетите, свързани с укрепване капацитета на администрацията, като цяло, развитието на електронното управление, на киберсигурността, ще бъдат на вниманието на екипа на Велизар Шаламанов. Конкретно бе посочена и амбицията да бъде ускорена акредитацията на Центъра за изследване, изграждане и усъвършенстване на способности на НАТО за управление на кризи и реагиране при бедствия и създаване на клъстър за иновации около него. И още от думите на новия министър: „Военната академия, ВВМУ, НВУ и институтите са звената, които могат да играят още по-съществена роля в трансформацията на Въоръжените сили чрез образование, подготовка, учения и оценка.“Всичко, което се прави ще бъде в рамките на приетата от Народното събрание през октомври 2010 г. Бяла книга за отбраната и Въоръжените сили, стана ясно от думите на министър Шаламанов. Не предвиждам, каза той, по-сериозни промени. Ще бъде ускорена реализацията на заложените идеи, ще се търси по-тясно сътрудничество с НАТО и ЕС в рамките на региона.По отношение на Въоръжените сили министърът ще разчита на началника на отбраната вицеадмирал Румен Николов и Щаба на отбраната за гарантиране на сигурността, участието ни в операциите на НАТО и ЕС, подпомагане на населението при бедствия и аварии, без, каза той, резки стъпки и сериозни корекции за тези 2-3 месеца.
loading...

Други публикации


Напиши коментар

Коментари: 18

 1. #1
  бактисал 06 авг 2014, 18:43
   
  0
   
  0

  Ще почервенее скоро Бялата ви книга,господа ФАШИСТИ!!!

 2. #2
  аман 06 авг 2014, 19:23
   
  0
   
  0

  Аман от бели книги!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

 3. #3
  :-) 06 авг 2014, 19:38
   
  0
   
  0

  Ротен, ротееен ей на тоз задника трябваше да наритваш а не моя ;-).

  Ама то е така с глезените дечица в една фамилия, накрая натворяват беля която е съразмерна на степента с която са глезени :-(.

  Как беше:

  "- Уи а дуинг дъ бекбоун оф дъ риформ!" :-))).

  Интересно, има ли поне едно денонощие арест в живота си или все е бил галеното момче "Отличник"?

  Все пак ми е любопитно и той и Тагарев а и Найденов, да не говорим за Аню Анев как спят в едно легло и с НАТО и с ОВД :–)))???

  Хайде за Найденов, разбирам, той е морски и е съвсем естествено да е фен на водната цивилизация, ама другите, тцъ, не ги разбирам.

  Та, това са "българските" ню-уърлд-ордеровци другарки и другари, дами и господа. Хората на Рокфелер, Ротшилд и компания. В Джордж Маршал са го обучили в правилната посока, а той учи за отличен, доказал го е :-))).

 4. #4
  к 06 авг 2014, 19:58
   
  0
   
  0

  изгоретея тази книга

 5. #5
  Мърморкото 06 авг 2014, 20:53
   
  0
   
  0

  Чета следното "думите на новия министър: „Военната академия, ВВМУ, НВУ и институтите са звената, които могат да играят още по-съществена роля в трансформацията на Въоръжените сили"

  Ама помните ли, Велизарчо през 1999 год. (или 98 - не съм абсолютно сигурен) закри всички научни институти в същото това министерство, като зам.министър на Бойко Ноев. При това той започна военната си кариера в един от тези институти (малко в нарушение на една заповед на тогавашния министър Добри Джуров, ама хайде, да не я раздуваме...) А сега ще се опира на тези институти. То има един институт с мегаломански задачи, ама дали има капацитет да ги решава тези задачи?

  Остава Шаламанката сега да създаде нови институти...

 6. #6
  Геро 06 авг 2014, 20:57
   
  0
   
  0

  Пак месия - щял да покаже как да имаме 2% за отбрана, от които 15-20% (т.е. 0.05 - 0.04%)- за инвестиции?!?! Абе Шами, тякъв си беше като малък, такъв си остана и в зряла възраст - празен бърборко и фантазьор (т.е. класически политик) - бели книги, концепции, стратегии... То с приказки и "показване" не става, а става с действия. А нито ти, нито следващите няма да можете да приемете подобен бюджет, камо ли да го реализирате за нещо свестено (не кибер-глупости и пр. измишльотини). И ако пак вместо 2% се отпусне 1.5% колко ще остане за инвестиции? Защото излиза. че за издръжка и подготовка са необходими 1.96% (2% - 0,04%. А с пердета като Налбантов далече няма да стигнеш, вземи си и любимия ти Тагарев за заместник, намери онзи льохо - Камен от БАН и дерзайте. Не мисли обаче, че сме забравили слугинажа ти при Костов и участието ти в унищожаването на военната наука и промишленост.

 7. #7
  пенсиониращ се декември н 06 авг 2014, 21:34
   
  0
   
  0

  Празни приказки на празен човек,онзи ден казаха че орязват бюджета на мо с 98 млн. лева този ми дрънка за стратегии и концепции. Който има 27г. да бяга,че новият социален христосков ни готви брадва за ранното пенсиониране и 20 заплати, така че спасявайте се колеги.

 8. #8
  Един от вас 06 авг 2014, 22:37
   
  0
   
  0

  Не се пенсиониран , а гласувай

 9. #9
  капитанче 06 авг 2014, 22:43
   
  0
   
  0

  Ей, големи вопли, цял ден сушам от ляво и дясно, как НОИ щяло да резне заплатите и пак да сложи стаж+години за пенсия. Ако този Христосков ли е, нашият министър или който и да е друг вкарат точка - правиш годините и аут - еваларката. Голямо реване - заплатите, годините, дръжте се достойно, господа офицери, някои ще помисли, че сте надянали униформите на 18 години зарад едното ранно пенсиониране. Так нельзя....

 10. #10
  Krasimir Dimitrov 06 авг 2014, 23:18
   
  0
   
  0

  От много месеци капитанченцето убеждава, че е действащ офицер, а за пореден път плюе по тях! Момченце, хората не са като теб, дребнави и безгръбначни! Не се занимават с тъпа пропаганда на чужди интереси, а си гледат работата.

 11. #11
  капитанче 07 авг 2014, 00:07
   
  0
   
  0

  г-н Димитров, действащ съм и още как. Защо масата офицери, като си направят годините - излизат в пенсия, а една немалка част - остава и продължава да папка от МО? Какво е лошото за всички да е еднаков - правиш годините - 25, 27 или 28 и излизаш в пенсия. Това го знаеш от първия ден, че може да стане, но като дойде - всеки се дърпа. Защо не рИвахте, такива защитници като теб, за десетките лейтенанти, капитани и майори натирени без нищо а сипете сълзи за хората, които имат сигурна пенсия и сигурни 20 заплати, тях няма кой да им вземе сиренцето. Кой е моят интерес - да стоя 4 години лейте, 5 старши и сигурно 10 капитан, щото някои иска да направи 35 годиини служба ли? Не нами

 12. #12
  :-) 07 авг 2014, 00:13
   
  0
   
  0

  Вижте, когато кризата навлезе в "горещата" фаза пенсиите или това което мислите, че ви е по-право ще е последното в главата ви. Дългосрочното мислене не е приоритет при мечи пазар, камо ли глобален мечи пазар като задаващия се на хоризонта :-(.
  Малко хора са си чели историческата справка на първата половина на 20 век, и то по-честничко написана. Така, че гответе се сериозно, не го взимайте конспиративно или майтапчийски :-).

  http://strogosekretno.com/index.php?p=issue&id=231&aid=2

  На простичък език стратегията за оцеляване е ясна:

  При левъридж на финансовата система - урбанизация, при делевъридж - деурбанизация. Или казано по друг начин - при поевтиняване на енергията - градски тип икономика, при поскъпване - селски ;-))).

  При армията това пак е просто - при левъридж - армия част от големи блокове, при делевъридж армия "самозависима" а не обвързана с блокове и зависима.

  Просто е като фасул, ама не е лесно за реализация, 'щото изисква ъпгрейд на мозъчния софтуер на огромен брой човешки компутъре, а това е лесно само на думи, знам го по себе си :-).

 13. #13
  сс 07 авг 2014, 10:39
   
  0
   
  0

  Щом ще спазва Бялата книга значи ще ни вдигне заплатите :) шегувам се!
  По нея трябва да взимаме 2х средната раб.заплата за страната,иначе ако е я спазваме в нея имаме само задължения-права никакви!
  А и чувам от тук от там че преди този министър не е бил голям фен на армията(тоест и тоя ще ни съкрати ако може,че сме МНОГО)

 14. #14
  narod 07 авг 2014, 11:01
   
  0
   
  0

  не чети бялата книга, а веднага редуцирайте армията до 15000 души, ако трябва оставете по една единица от въоръжените сили но с модерно оборудване, нямате нужда от поделения със спящи военнослужащи, закрийте ги, за авиацията Граф игнатиево е достатъчно, няма нужда от Безмер, Балчик, долна митрополия и т.н

 15. #15
  чепик 07 авг 2014, 14:08
   
  0
   
  0

  ми народе то сега армията е под 15000,то в тия въоръжени сили влизат вма военна полиция военна информация скс щабове разни а реалната численост на бойните подразделения е по 15000,тия глупости където гимпишат за 24 000,отдавна не са така има окло 6,7 000 цивилни,те каква армия са само мо е 700 тикви поне, така че вземи едно калкулаторче и сметни..

 16. #16
  ***** 07 авг 2014, 23:15
   
  0
   
  0

  Капитанче, никой не мисли за пенсия на младини, ама някои мислят. Може да не съм надянал униформата заради едното пенсиониране, ама като станеш на 60 години и ти ще плачеш за пенсия като няма какво да ядеш. Айде не ми се прави на голям мъж!!!

 17. #17
  Cyber 08 авг 2014, 12:36
   
  0
   
  0

  Какво, капитанче?
  Тоя портал на военно поделение от външната страна не е виждал, камо ли да е действащ.
  То е вярно, че армията е пълна с мазохисти, които 25 години търпим рИформи и слушаме обещания ама чак толкова обли няма.
  Бил е капитанче 2003-2004, когато по заповед от "горе" сегашния служебен министър съкрати армията наполовина.
  А колкото до narod, хора без основно образование не коментирам.

 18. #18
  **** 11 авг 2014, 17:06
   
  0
   
  0

  Народът е мизерен по начина си на мислене. Затова той иска всички да са мизерни като него. Затова иска и военните да са в неговата мизерия. Аз лично скоро напускам армията. Писна ми да се отнасят с мен като с парцал и да ми се подиграват разни чиновници. Който иска нека идва и да служи за без пари.

Социални мрежи

Вход

Запомни ме на това устройство

Регистрирай се Забравена парола

Последни

НАЙ-ЧЕТЕНИ НАЙ-КОМЕНТИРАНИ

Морски архиви

Прочети още

Броячка