Пак амбиции за отежняване пенсионирането на военните

Pan.bg 07 авг 2014 | 11:14 views (10744) commentaries(103)
img http://www.otbrana.com, Спирдон Спирдонов

Професор Йордан Христосков, служебен вицепремиер и министър на труда и социалната политикаВелизар Шаламанов трябва да бъде щастлив, че не е с Йордан Христосков в редовно, т.е. избрано от парламента, правителство. Новият социален министър вече заяви намерението си да подготви варианти на пенсионната реформа, за да ги ползват следващите управляващи. Широко известна е тезата на професора, която той защитава последователно, за въвеждане на възраст, като изискване за придобиване право на пенсия на военнослужещи, полицаи и всички останали категории, които попадат в сега действащия чл. 69 на Кодекса за социално осигуряване.
image
Тази история армията я преживя през есента на 2012 г. Разликата бе, че военните попаднаха в този капан в резултат на т.нар. сделка между министъра на отбраната и министъра на финансите, а не на социалния. Правителството на ГЕРБ, не без подкрепата на президента, промени кодекса и въведе това изискване, което, наред с всичко, се оказа дискриминиращо за военнослужещите. Полицаите, например бяха защитени от своите началници, и си останаха на стария режим за пенсиониране. Доста офицери от армията подадоха рапорти и се разделиха с военната служба, за да не се окажат в един момент в бюрата за безработни, макар че имат по 27 и повече години осигурителен стаж, но не са навършили 52 или 54 години.

Предишните управляващи върнаха от началото на тази година стария режим за пенсиониране на военнослужещите, т.е. без изискването за определената възраст. Тогава професор Христосков определи тази промяна в Кодекса за социално осигуряване, като крачка назад. Нещо повече, той поясни, че въвеждането на минимална възраст при военните трябваше да бъде последвано и в други структури по сигурността – полицията, армията, специалните ведомства - като разбира се, бъде диференцирана - за онези, които са на тежка служба на улицата да е по-ниска, а за другите, които работят в кабинети – да е по-висока.

По думите на експерта, а сега социален министър, и в полицията, и в армията, и в специалните ведомства се измени характера на работата. Вече не се работи с онези методи, които натоварват физически и психически хората, което е сериозен фактор в полза на фактора възраст. „На първо място в тези хора са инвестирани много средства от държавата за развиване на умения и достигане на определено ниво на професионализъм. И от държавническа гледна точка е неразумно този потенциал да бъде прахосан и те да се пенсионират.”

В интерес на истината връщането на стария режим за пенсиониране на военните, макар и заложено в тогавашната предизборна програма на БСП, не стана толкова лесно. Не само експерти в социалната сфера, но и работодатели и синдикати изразяваха позиции, които не бяха в интерес на военнослужещите. В този смисъл Йордан Христосков има поддръжници. Хубавото е, че служебното правителство няма право на законодателна инициатива и амбициите на неговите министри са ограничени от Конституцията. Обаче, ако следващото е негово своеобразно продължение, тогава министърът на отбраната едва ли ще бъде щастлив.
loading...

Други публикации


Напиши коментар

Коментари: 103

 1. #1
  narod 07 авг 2014, 11:31
   
  0
   
  0

  Абсолютно несправедливо в България е ранното пенсиониране в силовите структори, няма друга европейска държава с такива превилегии и с такова числово съотношение на силови структори към другата част на населението, в България не трябва да има превилигировани пенсионери освен по болест, ако не могат да премахнат раннотото пенсиониране на военни и полицай то би следвало да се въведат и същите условия и за другите граждани, мисля че един гражданин работил 27 год в държавата е допринесал за нейното развитие повече отколкото един военнен пребивавал 27 год в някой скатано поделение

 2. #2
  Пенс 07 авг 2014, 11:43
   
  0
   
  0

  ,,Вече не се работи с онези методи, които натоварват физически и психически хората, което е сериозен фактор в полза на фактора възраст.''
  --------------------------------------
  Вече! По тази логика, това би трябвало да важи за тези, които сега започват да трупат трудов стаж и косвено признание, че тези, които са го натрупали са работили при по тежки условия.
  А може и да се поспори, дали сега е по лесно.Вижте само на полицаите какво им се стовари на главите през последната година.Постоянно командировани - на протести, на границата, сега и по курортите. Наводнения, чужденци, медии, политици, адвокати и хуманитарни организации постоянно си врат гагите, защитават престъпниците, нищо не помагат и дават ценни съвети.Нещо, което преди години не е тормозело милиционера.Тогава с два - три шамара, малко бренди и много авторитет бай старшина е решавал проблеми, които сега с цяла дузина досъдебни производства и възрожденско писане не може да оправи, а ще забатачи още повече.

 3. #3
  военен 07 авг 2014, 12:01
   
  0
   
  0

  гн.Народ известно ли ви е че един нищо недопринесъл военен няма право да има друго занимание няма право да напуска страната гарнизона и града без специално разрешение и е на разположение 24 часа 7 дни в седмицата с време за явяване 2 часа.А да не говорим кой ходи по пожари наводнения евакуации в тешки зимни условия занятия по 15-20 дни кой поставя понтони и ред други да не говорим за провеждане на стрелби итн.И не на последно място НАРОД кийто не може да храни своята армия храни чужда. А вие представяте ли си войник на 60 г. как ? ще измине един марш на скос с пълно бойно снаражение от 25 километра с бастун или с патерици.

 4. #4
  ДМ 07 авг 2014, 12:09
   
  0
   
  0

  ,,Вече не се работи с онези методи, които натоварват физически и психически хората, което е сериозен фактор в полза на фактора възраст.''
  --------------------------------------
  Дали в Графа на ДМ и те мислят така...

 5. #5
  Teraflop 07 авг 2014, 12:16
   
  0
   
  0

  Ясноооо,Бойковата песен на нов глас.Ще изпразнят армията тия умници,начело с Христосков.

 6. #6
  narod 07 авг 2014, 12:22
   
  0
   
  0

  г-н военен, може промерно военослужащият да пребивава 10 или 20 или 25 години в армията, излиза от нея, работи навън (тогава ще види за какво става въпрос и как ще мечтае пак да служи ужким) и като направи определена възраст еднаква за всички граждани взима пенсия според това колко години е пребивавал в армията и работил в обществото, както е в Германия например, необходими са 10 години и после чакаш възраст, почти всеки военен, граничен полицай върти бизнес на частно, кой водопроводчик, кой магазин и никой от тях не ти гледа работно време и дежурства, военият като се пенсионира на 45-50 години вика на всеки-голям живот беше в армията, но и сега получава голяма пенсия, пак за нищо

 7. #7
  Teraflop 07 авг 2014, 12:28
   
  0
   
  0

  Пише се"Утежняване",но както и да е.В Граф-а и в Долна Митрополия не знам какво мислят,но ще има хаос в БА,ако пенсионната "реформа"стане неприемлива за военните.Я заплати ще махнат,я стаж ще добавят-някоя простотия ще бъде измислена.Никога обаче няма да е в полза на военнослужещите.Лошото е,че много чантаджии има по високите етажи на Българската Армия.Личният състав,който е много натоварен и служи на ръба на силите си е онеправданият.

 8. #8
  велизар 07 авг 2014, 12:42
   
  0
   
  0

  народ, ти си познат нам олигофрен. Лъжеш най-мръсно, че нямало друга държава, в която военните да се пенсионират по-рано. Истината е, че във всички натовски държави военните се пенсионират по-рано. В Дания например се пенсионират при 15 години служба.

 9. #9
  Мирка Крадева 07 авг 2014, 12:42
   
  0
   
  0

  Всичко е изчилслено от моите специалисти! Бойко е на ръба на тоталитарното мнозинство.Какво показват нашите сметки? Ако смачкаш военните, губиш някакви си 2135 гласа и то негарантирани.Обаче, ако това се рекламира шумно, печелиш точно 4 753 273 избиратели, които са готови да се самозапалят /да/, само и само някой най - после да ги унищожи тези военни, търтеи, които ядат и пият на гърба на народа, и народа им плаща като на някакви аги.Освен това започват да те хвалят от Брюксел, Вашингтон, Анкара, МВФ, БХК, педерастките и гейски формирования, водещите български медии, Коритаров, Оги Минчев и Аню Конгресменски.....

 10. #10
  facker 07 авг 2014, 12:44
   
  0
   
  0

  Fack за всички управляващи които посегнат на правата на военните за пенсиониране
  танковете и самолетите да дойдат
  ебан за професори и разни други обикновени педераси

 11. #11
  Оруел 07 авг 2014, 12:57
   
  0
   
  0

  Егати държавата! Тука всеки се упражнява върху армията. Един дойде - ще им вземаме на военните, друго дойде - абе ще го връщаме. Следващото такова нещо ще изгони още няколко хиляди офицери. Това, който говори и прави тези неща, осъзнава ли, че удря по националната сигурност? Тези офицери да не мисли, че ще стоят в армията, ако ги няма тези придобивки? особено пък хората от ВВС няма да останат и грам повече!!!

 12. #12
  narod 07 авг 2014, 12:59
   
  0
   
  0

  Да в дания е на 15 години служба но на възраст 55 години и то с половин пенсия, като станеш на 65 години получаваш по-висока

 13. #13
  people 07 авг 2014, 13:11
   
  0
   
  0

  народ е прав,ама донякъде,според вас всички ли трябва да са 1ва категория в армията? аз съм категорично против,например финансова служба,личен състав,повечето от логистики и подобни за какво са първа категория че разхождат униформата не дават наряд на занятия не ходят? защо да са 1ва категория?аз когато бях преди 89 наборен повечето от тия длъжности бяха цивилни,защо ги военизираха? да намерят сладки места на наш'те и офицерските съпруги и любовници,не поставяйте всички под общ знаменател ,не всички са по полето и така нататък

 14. #14
  Варимез Варимезов 07 авг 2014, 13:16
   
  0
   
  0

  narod, спри да дразниш хората! Перверзен ли си или си малоумен? Стига писа глупотевини! Аман вече!

 15. #15
  спасявайте се 07 авг 2014, 13:18
   
  0
   
  0

  Със сигурност ще ударят ЗОВС-а. Упорито се говори,че тези и следващите герберски олигофрени ще ударят заплатите от 20 на 6 и ще върна отново възрастта. Имам колеги които имат по 15-18 години но нямат 27г. и смятат да се махат за да си вземат заплатите, иначе по 6. А тези които имат 27г. със сигурност се махат до края на годината доста са при нас и аз съм в това число.

 16. #16
  до народ 07 авг 2014, 13:20
   
  0
   
  0

  Ей, лайно, че тука като се пенсионираш на 27 години, да не би да вземаш пълната пенсия, бе олигофрен малоумен? Я виж в другите държави, че плащат заплатата на военния две години след напускането на армията. Какво ще кажеш за това, бе малоумник?

 17. #17
  **** 07 авг 2014, 13:24
   
  0
   
  0

  "В коментар относно публикуваната днес статия в руски медии за състоянието на българската армия, председателят на „Нова алтернатива“ и бивш военен министър Николай Цонев отговаря:

  „Не искам да се съглася с посочените твърдения, че по-голямата част от наличната технология в българската армия не подсигурява защитата на страната ни и че нивото на обучение на персонала е ниско, но, за съжаление, това е истината. През последните години бе изговорено много, но реално свършените действия са недостатъчни. Къде умишлено, къде поради некадърност, българската армия е докарана до отчайващо състояние и единствено силата и отвержеността на войните ни са категорични. По време на тригодишното ръководството на Аню Ангелов бяха направени най-големите поразии в армията – бяха уволнени стотици цивилни експерти и хиляди кадрови военнослужещи. Системата ни за отбрана бе доведена до невъзможност за защита на националната територия. След Ангелов дойде Ангел Найденов, но, за жалост, и той освен заявки за военна реформа, друго не направи.

  Шегата*, цитирана от руското издание, е наистина обидна за българския войник. Аз самият съм офицер и ме боли като я слушам. Това, което е по-обидно, обаче, е че самото ръководство на армията ни действа по начин тази шега да стане реалност.“"

 18. #18
  Енчо Добрев 07 авг 2014, 13:26
   
  0
   
  0

  Народ, за съжаление цивилизацията в България е криворазбрана. Огромна посредственост, но иначе се думкаме в гърдите и викаме "...ония западняците са големи глупаци". В момента си карам почивката на Приморско и ела да видиш за какво иде реч. Неща, като човешко внимание или пък поемане на отговорност за нещо просто не съществуват. Парите да ти вземат и това е. А, и смятат, че бакшишът е твое Задължение. .....хаха, абсолютна гавра. А народът търпи безропотно. Идиотите го опъват, а той крачка назад прави. Пълно разочарование. А по пътя натам се радвам, че отивам в България, Приморско, при родното, при традициите, че парите си ще похарча тук с кеф. ......уви, горчилка от магарешката посредственост и коремлиите с беемвета дето още малко и ще те прегазят и мислят, че тротоарът е паркинг само за тях. И най- лошото, че полицаи ме спряха на пътя и единият каза "щом си се установил в друга държава не се връщай тук, тук е ужас ". И това го казва човек, който трябва да въдворява ред и да прави така, че тук да не е ужас. След такива думи просто ти се пълнят очите със сълзи. Та искам да кажа дали ще са военни, силови структури, собственици на фирми, всичко е едно и също, манталитетът е един и същ. Време трябва да мине изглежда и то доста. Ама и децата ни няма да имат възможност май да се наслаждават на хубаво бъдеще. Наздраве!

 19. #19
  1 07 авг 2014, 13:48
   
  0
   
  0

  narod, аз съм съгласен на 15 години да вземам половината пенсия и да се махна веднага. И грам няма да стоя в армията повече, ако мога да се пенсионирам.

 20. #20
  велизар 07 авг 2014, 13:56
   
  0
   
  0

  Нещата са ясни - армията ще остане без личен състав. Който си мисли, че без хора може да има армия - дълбоко се лъже. Това ще бъде краят на Българската армия.

 21. #21
  миллет 07 авг 2014, 13:56
   
  0
   
  0

  Има аргументи ,,за'' и ,,против''!. За кого трябва да се отнасят тези ,,необходими'' промени? За всички, за тези, които сега започват, за тези които са пред пенсия или за тези, които вече са се пенсионирали? Два месеца преди някой да получи възможност да се пенсионира му казват, че оттук нататък ще работи при много съвременни условия и следва да се труди до 65 години. Енчо Кобрев да не се тревожи.Тук живеят българи и каквото и са се промени, тези българи са носители на едни особени качества, които остават през вековете.Когато дошли руснаците да ги освобождават, завишили цените на всичко, защото момента бил сгоден да се понатрупат парици.Гламавите руснаци се чудели, защо тук е три пъти по скъпо, отколкото седмица по рано във Влашко.

 22. #22
  Варимез Варимезов 07 авг 2014, 14:02
   
  0
   
  0

  Наздраве Енчо! Казал си всичко.

  Освен да "давим" мъката си в алкохола, друго май не ни остава! Визирам хората, които още помнят, че имаше една друга България - силна, горда и красива!

 23. #23
  армията стана пародия 07 авг 2014, 14:08
   
  0
   
  0

  Наистина армията постепенно изчезва като символ на нац. сигурност. Ако се сбъднат черните перспективи , за промени на закона, ще стане като декември 2012г. когато около 2000 души се пенсионираха преждевременно и обидени от гробарската реформа. Декември 2014г. ще бъде същата работа подаване на рапорти и спасение от несигурността и безперспективността. Но може би това им е целта на крадливите ни политици армията да се реформира от само себе си. Така, че вълната от рапорти ще бъде ноември-декември - 2014г.

 24. #24
  Петмез 07 авг 2014, 14:10
   
  0
   
  0

  Знам ги такива като Енча! Тука са мижитурки, и като излязат в чужбина,видят свят и приличие, и като си дойдат у дома започват да капризничат и да се правят на яка работа.Случи ми се преди време, в един магазин на касата една господжа от полуцигански произход прави лек скандал, недоволства от БГ порядките, шумно парадира и се самоизтъква как от колко години работила из Европа и никъде не било толкова мрачно като тук.След половин час в дабъчното попаднах на същото същество и пак същите превземки.Та и Енча! Ще минат много години, но все ще останат Енчовци.Дори може да са и повече и поради това България няма да я бъде.

 25. #25
  !!! 07 авг 2014, 14:24
   
  0
   
  0

  Kakav e tozi oligofren Histoskov,kakvo im barka v o4ite na tezi BEZO4LIVI politici armiata,dokoga 6te e taka za6to nese obedinat vsi4ki voenni i da napraviat ne6to

 26. #26
  Енчо Добрев 07 авг 2014, 14:35
   
  0
   
  0

  Петмез, виж как хубаво си го казал: " в чужбина свят и приличие. ..". Дет се вика- без коментар. Да можеше и тук да е така. ...еех, мечти. ..

 27. #27
  !!! 07 авг 2014, 14:47
   
  0
   
  0

  Donarod:abe oligofren ti si niakoi mnogo tap i ograni4en,neuspial da vleze v armiata, ili niakoi vzel vsi4ko kato ANio BOKLUKA ot armiata i sega reve. Mnogo di jalak

 28. #28
  Енчо Добрев 07 авг 2014, 14:54
   
  0
   
  0

  Петмез, забравих нещо . Дали наистина е толкова важно госпожата от какъв произход е? Това ме навява на мисълта, че заради различния цвят на кожата директно си я определил, като отпадък. Типично за петмезовото общество и следвайки твоят ред на мисли би трябвало и аз да кажа- знам ги аз тия кат Петмеза. Те, като видят различен цвят на кожата и готово-втора ръка. Не знам дали си виждал хора по света с различен цвят на кожата, които са учени, лекари, учители, летци да речем. А въпросната госпожа най- вероятно се е опитала да си отстои интереса и защо? Защото не обича да бъде магаре и тъпкана, нали. Чудно ми е защо голяма част от хората, които познавам тук не желаят да си отстояват интересите и защо от хората, които познавам от западния свят всичките до един си отстояват интересите. Ще ми се да кажа, че това ни го насади онзи 45 годишния светъл строй, ама май има и нещо друго. Сполай ти!

 29. #29
  fox81 07 авг 2014, 14:57
   
  0
   
  0

  Ако Боко- Тиквата с напечатаните си бюлетини и ни се случи това и ние военните не ги удавим в кръвта им, значи ние военните сме пу.ки, защото стоим и ни клецат!

 30. #30
  до народ 07 авг 2014, 15:06
   
  0
   
  0

  народ, що мълчиш? Защо не поискаме да го направят като в Дания - да можеш да се пенсионираш от армията на 15 години. Хайде, нали казваше, че в никоя държава го нямало? Какво замлъкна изведнъж? Говориш само изопачени лъжи и мислиш, че ние ядем доматите с колците и ще ти се връзваме на простотиите. Аргументирай се в кои държави го няма това и напиши какви са пенсионните системи за военните при тях. За да видим и да се съгласим, че само при нас можеш да се пенсионираш по-рано, а във всички останали държави военните служат до 70 години. Хайде, чакам примерите!

 31. #31
  sowa 07 авг 2014, 15:23
   
  0
   
  0

  Коментарът е цензуриран, заради обиди/нецензурни изрази. Admin

 32. #32
  FALKО 07 авг 2014, 15:33
   
  0
   
  0

  То ние държава нямаме,а искаме да имаме армия.Няма как да стане това.По добре е да и сложат "Х" и да се реши един път проблема.И ако нещата се объркат някой ден,тогава да си завираме главите в земята,а останалата част от тялото какво ще я правят няма да ни интересува.

 33. #33
  Един от народа 07 авг 2014, 15:45
   
  0
   
  0

  До Енчо - "Те, като видят различен цвят на кожата и готово-втора ръка. Не знам дали си виждал хора по света с различен цвят на кожата, които са учени, лекари, учители, летци да речем."
  Обикновенно хората с различен цвят на кожата в България, са многодетни майки на соц. помощи, крадци, джепчии, "берачи" на желязо и др. вторични суровини със завършен най-много 3-4 клас трудно говорещи правилен Български. И най - лошото е, че се превръщат в масата решаваща съдбата на държавата с/у две кебапчета и една бира. Затова не сравнявай качеството на черната боя тук и в чужбина! По повод готвените нови реформи за пенсионирането на военните, това е престъпление с/у хората дали младоста и здравето Си за нещо, което скоро ще е само спомен. Боже пази България!!!

 34. #34
  Освалдо 07 авг 2014, 15:48
   
  0
   
  0

  Хе-хе. Този път няма да чакам. Тегля им майната и си отивам в пенсия. А такива, като "народ" да го духат. Може и под вода, докато спасяват народа от поредното наводнение...

 35. #35
  до Фалко 07 авг 2014, 15:55
   
  0
   
  0

  Ми да, защо толкова години ме лъжеха да служа в тази армия като си мислех, че ще има армия? Да я бяха закрили и въобще да няма армия, а аз да не се служа, че служа в истинска армия, а то излезе пародия.
  Кво ще кажеш, бе народ? Защо да не закрием изобщо армията и да я няма? Така ще спестим много пари. Защо млъкна, бе тъпак?

 36. #36
  И.М. 07 авг 2014, 16:18
   
  0
   
  0

  Точно този narod от пост #1 е имал предивид П.Р.Славейков в неговото стихотворение

  НЕ СМЕ НАРОД

  Не сме народ, не сме народ, а мърша,
  хора, дето нищо не щат да вършат.
  Всичко тежко, всичко мъчно е за нас!
  "Аз не зная! Аз не мога!" - общ е глас.
  И не знаем, не можеме, не щеме
  да работим за себе си със време.
  Само знаем и можеме, и щеме
  един други злобно да се ядеме...
  Помежду си лихи, буйни, топорни,
  пред други сме тихи, мирни, покорни...
  Все нас тъпчат кой отдето завърне,
  щот сме туткун, щото не сме кадърни...
  Всякой вика "Яман ни е нам хала!" -
  а всякому мерамът е развала...

  Не сме народ! Не сме народ, а мърша,
  пак ще кажа и с това ще да свърша.

  1875

  По същество, колега narod:
  структОри ---> структУри;
  допринесАл ---> допринесЪл;
  воеННен ---> воеНен
  някоЙ поделение ---> някоЕ поделение;
  Всичко това ти е само в едно изречение. BTW, когато човек пише е добре от време на време да слага точка и да започва ново изречение.

  С една дума, колега narod: държавата на работниците и селяните и другите неграмотници, които се изживявате за narod повече няма да се върне. Народът е нещо друго, отдавна се е ограмотил и иска да живее по друг начин.

  "... няма друга европейска държава с такива превилегии ..." - изобщо не знаеш как е по другите европейски държави;
  "... с такова числово съотношение на силови структори към другата част на населението..." - Ти си за по-нататъшно редуциране на БА ли?
  "... мисля че един гражданин работил 27 год в държавата е допринесал за нейното развитие повече отколкото един военнен пребивавал 27 год в някой скатано поделение" - Защо мислиш така? Защото е очевидно, че не е така.

 37. #37
  полковника 07 авг 2014, 16:40
   
  0
   
  0

  Господа, дръжте се за държавната служба, в частност военната. Тя ще ви осигури старините, ако издържите до края (не до пенсия). Сега работя по 280-320ч. на месец за 500лв., но това е плюс макс. пенсия (държавата ми е длкъжник от момента на пенсионирането) и за 4 год. нося пищова повече, отколкото за 32 год. служба. Започнаха да ни плашат от 2000г. (тези с пълно военно образов.-магистър, малка ВА, курс)-онези, които сами се уволниха сгрешиха-питайте своите колеги. Три пъти мерете, един път режете, освен ако не са ви обещали синекурна длъжност.

 38. #38
  Аз 07 авг 2014, 16:58
   
  0
   
  0

  До народ.
  Виж приятел, вместо да се изявяваш, като специалист по пенсионната система, ВЗЕМИ ДА СЕ ОГРАМОТИШ. В поста ти има 7 (седем) грешки. Те не са случайни защото се повтарят. Неграмотността е лошо нещо.

 39. #39
  о.р. капитан 07 авг 2014, 17:08
   
  0
   
  0

  До полковника: Не сте прав господине! Никак! Не е необходимо да ти обещаят синекурна длъжност! Човек може и сам да си вади парите, а не да чака някой да му ги даде. Защо казвате длъжност??? А не работа, професия, занимание???? Защото сте свикнали само да сте на длъжност? Аз, както и много мои колеги - завършихме второ висше, взехме си пенсията и РАБОТИМ. Не се правим на "банкери" и на "бариери". Почти всички от бившите ми колеги са кадърни! Но някои от тях се задоволяват да висят с пищов на кръста и да чакат заплатка. Защо? Не го разбирам. А вярно! Сетих се. Трябва и "дупе" да излезеш сам на пазара. Ами който си го има - има. Да са живи и здрави тези в строя, но да си опичат овреме акъла и да си постелят дорде е време, че и те като предшествениците си ще си идат с горчилка в душата.

 40. #40
  полковника 07 авг 2014, 17:29
   
  0
   
  0

  Капитан о.р., прав си за "дупето", но сам задаваш въпроси, и сам си отговаряш. Но освен "да си опичат акъла", конкретен акъл не даваш на колегите си как да достигнат до твоите прозрения-виж процента на пистолджиите и този на т.н. от теб работари. Самото ти звание вече дава отговор на твоите "успехи"-прецени сам фирмите какви служители търсят и дали ти ще назначиш твой колега над 55г.

 41. #41
  old_school 07 авг 2014, 17:31
   
  0
   
  0

  Полковник, твоята песен съм я слушал от не един и двама бивши мои колеги. Добре ви натириха между 2000 и 2002 година, лошото е, че затриха хора с по 8-10 години служба, тъкмо работеха безпроблемно във ВВС. И сега, точно защото има такива като теб на служба, на синекурни длъжности се седи до "насиране", а офицери с над 20 години служба изпълняват по три длъжности и в мраз и пек са на бетона. Ама като те защитава закона, нямаш грижи. Айде да изучим децата, внуците, правнуците, жената не дава (основен мотив), ей такива битовизми, които ... мамата на целия ни ентусиазъм. За над 20-годишната си служба познавам един човек, който си отиде веднага след като навърши годините с думите: "Да не заемам мястото на по-младите". Всичко друго се е свило като пръч в паламида и трепери да не мине косачката. Ехх, де го Митко Дамаджанката да ви опатка до крак, гадни маклауди...

 42. #42
  Ако въобще 07 авг 2014, 17:34
   
  0
   
  0

  Господин Narod,Вие явно сте функционално неграмотно ГМО на образователната ни система след 1989г.Чудя се кой е тоя нещастник,който Ви е взел и Ви търпи на работа...,ако въобще някога сте работили.

 43. #43
  цивилен 07 авг 2014, 17:35
   
  0
   
  0

  - абе господа , за какви 24 часа говорите , че вие вече сте едни чиновници от 08,30 до 17,00 часа на работа и толкова;
  - за какво напускане на гарнизона говорите , че вие не се спряхте да ходите по екскурзии, къде ли не , за какви ограничения говорите;
  - заплатите ви са добри за държавни чиновници, всички си сменихте колите по няколко пъти , старите комунисти минаха от запорожки на аудита и бмв;
  - питай един кандидат пенсионер дали иска да се пенсионира , как се изпуска такъв йол, после трябва да "работи" някому за жълти стотинки , а вие не сте свикнали да работите;
  - всеки иска да работи след пенсионирането и то в мо или в мвр , че и депутати , що не отиде в мината .........;
  - и още други несъответствия......
  Изводи :
  Защо и вие като обикновените хора да не се пенсионирате на тези години и да се осигурявате за ваша сметка .
  Оплаквахте се от Аню ,той бил не заслужил генерал , а този министър просто е професионалист , така ,, че е на прав път , пожелавам му го.

 44. #44
  до 41 - олд 07 авг 2014, 17:38
   
  0
   
  0

  Може ли да поясните какво означава това ,,жената не дава (основен мотив'', че нещо се изумих, раздвоих и притесних?!

 45. #45
  old_school 07 авг 2014, 17:41
   
  0
   
  0

  Пояснявам. Съпругата не му дава да се пенсионира, че намаляват доходите в семейството. Не се притеснявайте, широко разпространено явление сред българските военнослужещи с право на пенсия.

 46. #46
  morski 07 авг 2014, 17:53
   
  0
   
  0

  господин цивилен,защо не станещ ти военнен или полицаи
  не ви стиска
  не ни казваи кои е професионалист
  то се вижда
  МИНИСТАР ЦОНЕВ тои беще професионалист

 47. #47
  old_school 07 авг 2014, 18:01
   
  0
   
  0

  Морски, колега, не им се връзвай на такива измекяри нато "народ" и "цивилен". Умират от злоба просто. Да са станали такива едно време, ама то се иска дупце и пипе за това. Всички от поколението на 40-годишните знаем как се влизаше във военен ВУЗ преди 30-тина години. За едно място 10-25 кандидата. Мен ме е яд на такива като полковника, дето са били в системата и сега дават ОЦМУ (особено ценни методически указания) да си налягаме парцалите, че какво било навън... Спирам дотук, че само нецензурни изрази ми идват, не искам да ги пиша.

 48. #48
  стефан 07 авг 2014, 18:07
   
  0
   
  0

  йордан христосков е сивият кардинал в историята.по негово искане такива сакатий в осигуряването бяха направени,че и господ не може да ги поправи.увеличаването на възрастта ще бъде за него малък успех в сравнение с неговите желания да обсеби всичко като ,че ли ще го носи в земята.най-проклетото което по негово време е замислено и при други е направено,това е т.н. самоосигуряването на лицата упражняващи свободна професия,при което за хонорар от 1000лв,данъчните/нап/ ти вземат 1200лв.иди работи и се радвай на живота,че такива образовани глави ти мзимат здравето по т.н. законов път. не му желая хубави работи.

 49. #49
  РАФЕТ 07 авг 2014, 18:20
   
  0
   
  0

  СБОГОМ АРМИЯ!

 50. #50
  ***** 07 авг 2014, 18:38
   
  0
   
  0

  Аз ви казах - напускайте държавата. След 10 години няма да има лекари по тези географски територии. Армията вече я съсипаха. Политиците замитат всички проблеми под килима, за да няма шум и да им мине безпроблемно управлението. За пример - проблемите с циганите. Една многодетна циганка взема повече пари от един капитан от Българската армия и то без никога да е работила. На циганите парите никой не ги пипа и никой не говори за тях, защото те са електората, който избира всяко правителство. В същото време са се насочили към парите и доходите на военните, защото те са свободен ресурс и могат да бъдат използвани за закърпване на дупки за момента, колкото да минат 3-4 години. Което е напълно достатъчно. А след нас и потоп. А такива неграмотници като народ и цивилен са били изгонени от армията за некадърност, която съвсем ясно прозира в писанията им, и сега работят някъде на някоя сергия за зарзават на женския пазар и ги е яд, че по-способните от тях съответно и печелят повече.

 51. #51
  румен стоянов 07 авг 2014, 18:44
   
  0
   
  0

  За пенсийте

  - Инвалидността „трудов стаж” ли е или трайно заболяване…?
  (Точно тези 950 000 “инвалидни пенсии и полицайте са проблема – “Ранно пенсиониране”, а не военните

  Защото:
  - Според КСО, инвалидността е „трудов стаж” и се изплащат „инвалидни пенсии”…???

  Според, обаче, мен е трайно заболяване и следва да се изплаща „Компенсация за инвалидност”, от „Здравната осигуровка” (не е данък, нали…), пропорционален на степента на инвалидност.

  Този парадокс кореспондира с размера на пенсиите и вълнува всички ни, нали…
  1. Когато Законодателната власт, прилагайки Конституцията признае, че инвалидността е заболяване, а не трудов стаж, пенсиите ще станат практически адекватни на заплатите.
  2. Когато преминем отново към 100% солидарно пенсионно осигуряване, пенсиите могат да се увеличат с поне 30%.
  (Фондовото осигуряване се провали в целия свят заради неизбежните „цикли” в Индустриалните общества.)

  Крайно време е са заставим Държавата, в лицето на Изпълнителната власт, да спазва Конституцията…

  - За пенсийте:
  Чл. 48. (1) Гражданите имат право на труд. Държавата се грижи за създаване на условия за осъществяване на това право.
  (2) Държавата създава условия за осъществяване на правото на труд на лицата с физически и психически увреждания.

  - За инвалидните обезщетения (наречени от някой идиот “пенсии”)
  Чл. 52. (2) Здравеопазването на гражданите се финансира от държавния бюджет, от работодателите, от лични и колективни осигурителни вноски и от други източници при условия и по ред, определени със закон.

  Компенсациите за инвалидност трябва да се финансират от здравните осигуровки!

  В ЦЯЛ СВЯТ ВОЕННИТЕ СЕ ПЕНСИОНИРАТ СЛЕД 15 – 20 ГОДИНИ РЕАЛНА СЛУЖБА И НИКЪДЕ КЪМ ТЯХ НЕ СЕ ПРИРАВНЯВАТ ПОЛИЦАИТЕ…


  Извод:
  - Основната част от средствата за компенсиране на намалената трудоспособност – инвалидността, Трябва за се планират и изплащат от Бюджета, чрез „Държавна вноска за инвалидност” в Здравната каса, която да изплаща „Компенсации за инвалидност” (не пенсии).

  А в същност е необходимо още:
  - От ДДС годишно се крадат 4 милиарда..
  - Качване МРЗ на „Обществения мин.” (562лв., по 15 лв. мес.) и Криминализиране на умишлено укритите осиг. вноски
  - Пенсионни и осигурителни вноски в/у всички доходи от Труд и Доходоносна собственост
  - При фалит – изравняване правата на дължавата и работниците (2/3 са данъци и осигуровки
  - Отделен закон за “Солидарна пенсионна система”, без „таван” (2400 лв.), при Пенсионна възраст за всички с 12г. под средната продължителност на живота (иска го ЕС)
  - „Инвалидните пенсии” да се плащат от Здравните осигуровки
  .

 52. #52
  пореден номер 07 авг 2014, 18:53
   
  0
   
  0

  Майната й на армията. Стига съм си почивал в нея. Отивам да се тормозя в цивилизацията. Гледам барчетата пълни през деня, дискотеките и ресторантите пълни вечерта. Все с едни изтормозени хора с доволни физиономии. Като се уволня може пък и аз да им правя компания. Майната й и на територията.

 53. #53
  МВР 07 авг 2014, 18:54
   
  0
   
  0

  Спокойно! Този път няма да сте сами! И мислете повече за бойната подготовка и и зпълнението на задачите, а не за пенсии!

 54. #54
  Alex 07 авг 2014, 19:23
   
  0
   
  0

  Първо, не е вярно, че само в България военните се пенсионират толкова рано, а дали службата е тежка или лека - за някои е лека, за други не, но след като няма обективен критерий, е за предпочитане да се отчита факта, че в общия случай не е от леките (не случайно не всеки е склонен да става военнослужещ).
  Второ, не е съвсем вярно, че през Анюво време колеги подадоха масово рапорти заради промяната в пенсионната възраст - повечето ги пуснаха, защото се пусна слух, че ще намаляват или премахват 20-те заплати при пенсиониране (точно както преди 13-14 години).
  Трето, вярно е, че Ангелов НЕ трябваше самоволно да въвежда промените в ЗЗКИ по отношение на социалния статус на военнослужещите - тези промени трябва да се въвеждат еднакво за всички служители от сектор "Сигурност" и по едно и също време.
  Четвърто, при положение че пенсионната възраст се вдига за цялата държава, морално и редно е да се повиши за всички, вкл. работещите 1-ва категория (това, че вдигането на възрастта е неетично и неморално от страна на управляващите е друг въпрос, но в крайна сметка никой не е по-важен от другите и принципите трябва да важат за всички еднакво - на един хирург, напр. работата не е по-лесна от тази на един началник на отдел в администрацията на министерството).
  Пето, има резон в това, възрастта за пенсиониране да е различна за служещите във военните формирования и за тези от администрацията на МО - така натегачите ще се позамислят дали предпочитат по-ранно пенсиониране или по-леката (физически) работа.
  Шесто, все пак е редно да се въведе и някаква долна възрастова граница, не само за прослужено време, тъй като ми писна да гледам здрави, прави, абсолютно работоспособни "пенсионери", които са пуснали рапорти на няма и 40 години и взимат пенсия и заплата едновременно.

 55. #55
  полковника 07 авг 2014, 19:24
   
  0
   
  0

  Old School, ти знаеш ли какво точно искаш, или просто си озлобен на жена си, а си го изкарваш на пенсиите. Хем имаш над 20 год. служба, хем имаш пример за подражание, а "дънканите" са ти виновни и не даваш път на младите. Кой за каквото е учил-кой във въздуха, кой на бетонката, кой в канцеларията, за това и заплащането е различно. И трябва да се служи, за да си наплатиш парите, вложени в теб. ОЦУ не давам, а споделям мнение, с което са съгласни повечето от твоя калибър.

 56. #56
  bul 07 авг 2014, 19:28
   
  0
   
  0

  Стига с тоя песимизъм!!! Аман от негативисти бълващи помия по форумите. Прочели нещо и шашкат хората! Аз съм офицер и не ми пука за тези заплати, ако искат да ги махат. Не всеки в армията работи за едните заплати след пенсия. Пък и който си е кадърен, не се притеснява кога ще се пенсионира! Живи и здрави и повече оптимизъм!

 57. #57
  old_school 07 авг 2014, 19:50
   
  0
   
  0

  Полковник, вече 20 години не стигат за пенсия, не гледай от твоята камбанария. Трябват 22, да си платиш 3 и ти признават 2 войнишки. Питай малко преди да се изказваш бе, човек, недей така неподготвен. Имам 21, трябва ми точно още една. Да ти припомня, че поредица управляващи гъзолизци вдигнага годините от 20 на 25, после на 27. И все не съм във влака. Ще дам път, спокойно, само да ми дойде времето. Наплатил съм се, не се коси за това. Всички от поколението сме се наплатили. Ни апартаменти има за нас, ни облаги, нищо. 4 бази по квартири, похарчил съм един апартамент като пари, за да се наплатя на милата армия и да й работя. И прочети още веднъж първото ми мнение, че давам пример за жените, а не за моята. Ти ако си правил челна стойка на 15-о число у вас, аз не правя. Вникване му е майката, не повърхностно да се чете, затова я докарахме дотук.

 58. #58
  e 07 авг 2014, 20:51
   
  0
   
  0

  тогава армия ще им покаже голям и дебел среден пръст
  !

 59. #59
  ***** 07 авг 2014, 21:02
   
  0
   
  0

  Пичове, ако мога да съм пенсионирам ще го направя. Аз служа за заплата и за пенсия. АКо някой иска да бачка и да ми дава заплатата си и пенсията, понеже той не бачкал за това да дойде да му тресна един по тъпата глава и да взема парите. да ходи да бачка за похвала. Тъпанари! Държа такъв език и не ми пука вече, защото тия тъпанари ни направиха на маймуни и не заслужават възпитано поведение. Какво повикало, такова се обадило!!! Колеги, тази държава се разпада и ние служим на една загубена кауза!!!
  А тоя смотаняк МВР дето ми вика да съм гледал бойната подговка, да го извикам да я гледам подготовката без гориво, без резервни части, със негодна техника, в много случаи и без техника, с 1 акумулатор на 5 коли, колегите за обезвреждане на боеприпаси нямат никакво оборудване и обезвреждат взривове с едно якенце, пилотите си носят сандвичи на дежурства... Да ти изреждам ли още?

 60. #60
  РАМБО 07 авг 2014, 21:10
   
  0
   
  0

  Абе отворковци,като мислите че е толкова хубаво да си военен,що не станахте и вие военни та да имате "яките привилегии" ?

 61. #61
  Пфффффффффф 07 авг 2014, 21:12
   
  0
   
  0

  Като ви чета глупостите смях ме хваща. Тази "армия" не може да защити нито себе си, нито който и да били от каквото и да било. Вземат се едни пари за цял ден наливане с кафе. Държавата отдавна дундурка такива ********* като "войниците" и ******* които често са едно и също. С едно изречение това е най-безперспективната, мързелива и скатаваща се част от населението. В частния сектор принципно също има много привилегии, но те се заслужават, а не се дават по право. МВР вече е друга работа, няма нищо общо с паразитирането и скатаването на кашиците по 300 кила единия. Там действително се иска отдаване на професията и най-важното, искат се резултати.

  Коментарът е цензуриран, заради обиди/нецензурни изрази. Admin

 62. #62
  до 61 07 авг 2014, 21:24
   
  0
   
  0

  Ей, ******, няма да ме сравняваш с ********, че не знам дали ме разбираш. ******!

  Коментарът е цензуриран, заради обиди/нецензурни изрази. Admin

 63. #63
  ***** 07 авг 2014, 21:44
   
  0
   
  0

  Колеги, държавата ни е оставила без защита!! Ние нямаме синдикати и всеки си прави с нас, каквото иска. Ако има някакъв колективен проблем, който засяга 1000 души в армията, всеки си търси правата самостоятелно. Ако един подаде жалба, може да се реши проблема за останалите, а може и така да си остане. Ние сме като доведеното дете за управляващите и сме в тежест. Имат там една армия, ние не знаем какво да я правим, ама не ни стиска и да я закрием. Ама я да я държим, че да има кой да прецакваме. А тия военните ще ги мачкаме, нали на чужд гръб и 100 тояги са малко. Закрихме Гранични войски и щатовете ги прехвърлихме в полицията. Ама я армията да строи оградата, защо полицаите да си цапат униформичките?

 64. #64
  РАМБО 07 авг 2014, 22:07
   
  0
   
  0

  Момент, към цивилните забравих да добавя :

  Абе господа,вие плащате ли си данъците,ама реалните? Защото аз до сега за 21 години си плащам и данъците и осигуровките без да ме пита някой дали съм съгласен!

  Господа, знаете ли продавачите по магазините че пускат една касова бележка на 10 продажби, това не е ли мамене на държавата?

  Господа, имате ли право да ходите на протести, защото на мен ми е забранено!?

  Господа, вие на разположение ли сте 24 часа в денонощието, защото аз съм!?

  Господа, вие трябва ли да се строявате в дъжда и в жегата, да ходите по паради за да ви гледат (в България )като маймуни в зоопарк и да ръкопляскат като за извъшен цирков номер, защото аз трябва да го правя!?

  Господа, срамувате ли се да излезете от работното си място с работните дрехи,защото всеки цивилен е потенциален хейтър на армията, защото мен ме е срам!?

  Господа, искате ли да имате 3 пъти по голяма полиция от армията, която да пази политиците вместо вас?

  Господа, на 40 години съм и нямам собствено жилище и никакви спестени пари, не пия и не пуша!

  Можете да ме мразите колкото си искате,аз оставам в държавата,защото съм се заклел да я пазя и работя за нея! Вие можете да напуснете като първите страхливци с подвити опашки и да се оправдавате с това, че военните са ви изяли и изпили парите! Засрамете се!

 65. #65
  Истината 07 авг 2014, 22:21
   
  0
   
  0

  #33 Пуснато от Един от народа(нерегистриран) на 07 авг 2014, 15:45

  До Енчо - "Те, като видят различен цвят на кожата и готово-втора ръка. Не знам дали си виждал хора по света с различен цвят на кожата, които са учени, лекари, учители, летци да речем."
  Обикновенно хората с различен цвят на кожата в България, са многодетни майки на соц. помощи, крадци, джепчии, "берачи" на желязо и др. вторични суровини със завършен най-много 3-4 клас трудно говорещи правилен Български. И най - лошото е, че се превръщат в масата решаваща съдбата на държавата с/у две кебапчета и една бира. Затова не сравнявай качеството на черната боя тук и в чужбина! По повод готвените нови реформи за пенсионирането на военните, това е престъпление с/у хората дали младоста и здравето Си за нещо, което скоро ще е само спомен. Боже пази България!!!


  Абе човече да ти кажа само за купуването на гласове. Ако не помниш или си май забравил или така ти отърва че на едни от последните протести абсолютно ВСИЧКИ хора в него бяха платени. И до какъв извод стигаме шибаняк а ? Че повечето хора си дават гъза вече, че повечето хора вече крадът, че повечето хора вече не ги ебе кой ще управлява пред кебапчето което ще получат или 50 лв за деня, дори и 300лв на месец на площада пред парламента и какво им кажат това да правят и викат с плакати в ръце. Докато се плюете мишки долни и някой ги е яд защо едни са в армията или други не или за други неща вземете се обединете и преминете през парламента и прегазете всичко. Какво е 80 000 полиция пред толкова народ какво ще стане???!!!! Ама понеже сте продажни псета и всичко това тук се прави от платени маймуни отново.

 66. #66
  ИСТИНАТА 07 авг 2014, 22:30
   
  0
   
  0

  Абе хора да ви кажа само за купуването на гласове. Ако не помните или сте май забравили или така ви отърва че на едни от последните протести абсолютно ВСИЧКИ хора в него бяха платени.И не бяха цигани,турци,виетнамци,индиянци а само платени продажници от България. И до какъв извод стигаме шибаняци а ? Че повечето хора си дават гъза вече, че повечето хора вече крадът, че повечето хора вече не ги ебе кой ще управлява пред кебапчето което ще получат или 50 лв за деня, дори и 300лв на месец на площада пред парламента и какво им кажат това да правят и викат с плакати в ръце. Докато се плюете мишки долни и някой ги е яд защо едни са в армията или други не или за други неща вземете се обединете и преминете през парламента и прегазете всичко. Какво е 80 000 полиция пред толкова народ какво ще стане???!!!! Ама понеже сте продажни псета и всичко това тук се прави от платени маймуни отново. Много продажни сте станали хора. Тук има хора които пишат някакви си глупости за България и споменават слова от велики дейци които са умрели за България а самите те ги е страх да направят нещо и се чудят как да приберат и чакат следващия митинг или протест да напълнят джобака. Нещастници.

 67. #67
  ***** 07 авг 2014, 22:52
   
  0
   
  0

  Тука има няколко провокатора като "народ" и "цивилен". Това според мен е един и същи човек, ако се съди по злобата и неграмотността им. Това са хора без работа, неуспели в живота, вероятно кандидатствали за кадрови войници и неприети или пък били войници и изгонени. Сега плюят тука на воля и си изливат комплексарщината.

 68. #68
  Военен2 08 авг 2014, 10:38
   
  0
   
  0

  Историята ще ги съди......

 69. #69
  Обсъждани модели 08 авг 2014, 12:17
   
  0
   
  0

  Ако това правителство не успее,то поне ще подготви документалната база за връщане на минималната възраст за пенсиониране.Много е вероятно в бъдеще не всички военни да са първа категория.Има много обсъждани модели кои категирии военни и при какви случаи и ситуации да им се блои първа категория и къде и кога втора и трета категория.

 70. #70
  Анонимен 08 авг 2014, 12:44
   
  0
   
  0

  Имам информация от добре осведомен източник че това което беше до сега повече няма да го има. Разбирайте че ще се промени всичко. Който мисли да напуска сега е оптималния момент. После пак много хора ще напуснат, ама при други условия. Ще стане като през 2007 година, конкурси за армията ще има всеки месец.

 71. #71
  Празна няма 08 авг 2014, 12:59
   
  0
   
  0

  Много ми е интересно дали министър Шаламанов ще се осведоми колко са незаетите щатове в армията - в кои формирования,какви длъжности?За да му спестя усилията донякъде принципно трябва да знае,че където има нафта,прах,кал и поне на теория изискване за водене на ежедневин учебен процес по стрелбища и полигони,полета и баири - там има и празни дупки в щатовете.Иначе клатикурска длъжност празна няма.

 72. #72
  DDT 08 авг 2014, 14:03
   
  0
   
  0

  В сайта има провокатори (#69 и #70). Не им се връзвайте! От другата страна на бариерата е голям ..., повярвайте ми!Много бачкане за малко, а по някога и за без пари. И някой ако си мисли, че може да пребори ситуацията, жестоко се лъже. Много малко са читавите работодатели, но по принцип при тях всичко като работни места е заето и си пазят читавия персонал. Така, че два пъти примерете преди да отрежете.
  #46 morski, може ли така да излагаш гилдията с толкова неграмотен коментар. Началника на ВВМУ ще получи инфаркт ако го прочете.

 73. #73
  Наистина да премерят 08 авг 2014, 14:53
   
  0
   
  0

  DDT,подтекста но твоя коментар го разбирам така:ей вие военните понеже сте некадърни и мързеливи,налягайте си парцалите каквито и упражнения за рИформи да правят върху вас.Сигурно за една не малка част от военните този подтекст и верен,но и за една не малка част е заблуждаващ.За посредствените армията все още е добро пристанище,но тези които имат техническо,компютърно и чуждоезиково образование си дават сметка,че трудът им е подценен от безпардонната уравновиловка.Аню Ньойски постъпи като истински комунист и доколкото можа оряза повечето надбавки за вреден и опасен труд,отдалечено работно място,класна специалност,чужди езици и т.н.Тия новите надали ще диференцират труда в армията,така,че грамотните наистина да премерят два пъти и да си помислят дали да си губят времето.

 74. #74
  ДО ДДТ 08 авг 2014, 16:17
   
  0
   
  0

  Ти явно си някой пълен некадърник и мързеливец бе човек. Че на мен жена ми като консултант в магазин на мобилен оператор взима чисто 1200 лева с една година и 4 месеца стаж. Ти на коя планета живееш. Самият аз съм депозирал рапорта си, защото във фирма за дограма ще получавам близо 2 пъти по висока заплата от войнишката. Ей заради такива като тебе ще ни тъпчат, знаят че винаги ще има хора дето предпочитат да не правят нищо и да вземат малко, отколкото да не правят нищо и да вземат нищо.
  "От другата страна на бариерата е голям ..., " кво е от другата страна на бариерата, ела в окръжието да видиш кандидатите, преобладават циганите на които един "грамотен" циганин срещу 5 лева попълва документи, щото другите не могат да пишат. Ами Българите - завършили СПТУ-та също толкова неграмотни. Те дори не разбират като им зададеш въпрос какво ги питаш. Тва е армията 3-ма човека за едно място като двамата са роми, а общо тримата не могат да покрият най минимални нива за интелект и физическа подготовка. Смех. Всеки средно интелигентен Българин с лекота може да сложи униформа, ама кандидати няма, кандидатите са от малцинствата. Ти като искаш стой, стани на 40 години, пропилей си живота и като те изритат след поредната реформа върви работи със стаж като войник. Ще има да вдигаш бариерата на някой паркинг. Не мерси

 75. #75
  ***** 08 авг 2014, 16:59
   
  0
   
  0

  Какво да ви кажа, аз самият имам три висши образование, от които само едното военно и то не съвсем. Който както иска да го разбира. Същевременно изучих и три чужди езика. (пак кой както иска да го разбира) Способен, интелигентен и схватлив съм. Наскоро от една фирма собствениците имах контакти с мен. Хората ме прецениха явно и поискаха да работя с тях във връзка с техния бизнес. (И това кой както иска да го разбира) Е защо да оставам в тази армия за да се подиграва, който и както му скимне, защото мен няма кой да ми зашити интереса? Колеги напуснаха и армията и държавата, отвратени от управлението и на двете.
  Между другото, очаквам подигравки и от вас.

 76. #76
  итс 08 авг 2014, 19:38
   
  0
   
  0

  Явно армията отдавна е бита карта!Към #75-какво още правиш в така наречената БА? Бягай докато можеш и те искат някъде и успех!

 77. #77
  Боцмана 08 авг 2014, 20:04
   
  0
   
  0

  Някой ви гъбарка колеги!Първо помислете Селяни като този цървул дето се представя като narod"какво търси тук в този форум-така да го наречем.....той най вероятно е някой дърт пърдуфел-офицер от МО или МО-2,който се надява службата да стане със възраст 72 години и колкото повече си се насрал по време на слубата-пенсията ще е толкова по голяма.....И друго да ви кажа служебните правителства не се занимават със пенсионирането на военнослъжещи и на полицаи,а още и мнго други са в този кюп,а накойто не му харесва да го ду.а.....такива цървули ни се смееха,когато преди 20 и няколко години започвахме в БА,а сега понеже са утайката на обществото си чешат езика!)

 78. #78
  Миро 08 авг 2014, 21:24
   
  0
   
  0

  Тия хрантутковци нищо не вършат по поделенията! Достатъчен е един турски полк за да прегази България от единия до другия край, *****************!

  Коментарът е цензуриран, заради обиди/нецензурни изрази. Admin

 79. #79
  Sold-er 08 авг 2014, 21:54
   
  0
   
  0

  До #78 Че кой е луд да си рискува живота заради олигофрени като теб!?! Ако един турски полк се насочи към България....аз отивам в чужбина да пия биричка на плажа, а ти оставаш тук да ядеш турският чеп!

 80. #80
  БатГат 08 авг 2014, 22:18
   
  0
   
  0

  Браво РАМБО, всичко е точно така, но искам само да добавя още малко от "прекрасният" живот на военния:
  - Господа и госпожички, вие бихте ли изоставили родния си дом, мама и тате, още на 15 години и никога да не се завърнете там.
  - Бихте ли сменили 5 града за живеене, на разстояние от по 400 - 500 км., защото сте дали клетва да служите на тази държава и това общество.
  - Да и аз от 20 години съм в армията и карам кола на 20 години, нямам собствено жилище и плащам наеми на такива ревльовци като вас, на които военните са им виновни за всичко, но без тях няма да оцелеете.
  - Пожелавам ви успех, дано след като затрият армията и както е тръгнало всичко българско, вие се почувствате по-добре, да остане всичко само за вас, всички блага да са ваши.....едва ли, тогава няма да има нищо, ще остане цигания и разруха, и богати политици отдавна напуснали БГ.
  Жалко за вас и за България!

 81. #81
  реалист 01 08 авг 2014, 23:27
   
  0
   
  0

  Без да се отклонявам от темата мога да кажа че само супер наивник може да вярва на това че нещата ще си останат както до сега. Неизбежно е, а БСП направи един чисто предизборен ход много добре знаейки че това няма да е повече от година, най много две. Не за друго, просто ЕС така е казал, там търсете проблемите за много неща в България. А и с края на мисиите армията вече ще е абсолютна ненужна на управляващите, последните години бяха принудени да поддържат нещо, сега вече ако ще и 5 човека да се мотаят из формированията е все тая. Липсва връзката армия - общество. Българите не смятат армията от наемници за тяхна и имат много основания за това, въпреки това са принудени да я издържат. Такива отношения са пагубни. България не трябваше да прави професионална армия, защото нищо в нея не е професионално.

 82. #82
  Боцмана 09 авг 2014, 06:29
   
  0
   
  0

  до реалист 01.....Там за където разправяш си е всяка държава за нея си! И най вече се взема под предвид кой какво работи в армията и условията им за пенсиониране са различни!

 83. #83
  Военен2 09 авг 2014, 11:06
   
  0
   
  0

  Историята ще ги съди......

 84. #84
  ***** 09 авг 2014, 12:20
   
  0
   
  0

  Колеги, в България държавата не може да създаде лоялност у служителите си. Всички служители са отвратени от отношението към тях, от заплащането, от корупцията на управляващите. Някои хора мислят, че в света е настанал глобален мир и всички са приятели, че от армията ни вече няма нужда и могат да се разправят с военните като с врагове, които само тежат на бюджета. Те са си сложили капаците и не виждат, че войната тропа на портите ни. Беше Либия, после Сирия, вече у комшиите в Украйна. Кой е мислел, че в Украйна ще настане война? Никой! И там са си казвали, че вече от военни няма нужда, дайте да ги изебеме и да им вземем всичко. Не знам дали осъзнавате, но ако падне Русия, Турция ще ни глътне. В момента съществуваме само, защото така е изгодно за моментната външно-политическа обстановка. Пренаредят ли се фигурите, Турците са вече тук. Ние си унищожихме отбраната под натиска на външни сили и сме оставени на волята на съдбата. Не стига друго, ами и народът е убеден, че няма нужда от армия, че е беден, защото армията взема заплати. Е това е то прост и тъп народ. Не съзнава, че е беден, защото няма силна отбрана зад гърба си и го лашкат, както си искат за интересите на други държави. Не съзнава, че е в мизерия, защото е прост. Нали се сещате, че няма начин как да си беден, защото отделяш някакъв си 1% за отбрана? Ако го спестиш този 1% ще забогатееш ли? Няма начин. Обаче понеже народът е прост, злобен и завистлив и провокатори го настройват срещу армията, той злобее и иска всички да са зле като него. Както цитира един колега по-горе Петко Р. Славейков, това не е народ, а мърша. И такива като "народ" и "цивилен" го доказват. Всички са се настроили срещу армията с нейния 1% от БВП, но никой не подема крадците в тази държава. Да споменем крадците на ДДС, контрабандата, фалшивите инвалиди вземащи пенсии... От това се ощетява държавата с поне 5 милиарда лв на година, което е около 7% !!!!! от БВП. Но там не могат да пипат, защото ще срещнат отпор. Затова тоя христосков му е по-лесно да вземе от обикновените хора, като военните. Тоя не смее да пипне контрабандата, защото ще му светят маслото и го е страх за мизерния му животец. Но се прави на мъж пред умрялото куче армията.

 85. #85
  Димитър 85 09 авг 2014, 13:00
   
  0
   
  0

  Тя армията сама се унищожи с бездействието си. Мен лично ми е смешно като видя из формированията 200 килограмови прасета приличащи на клошари с държание и манталитет на селски идиоти. То аз няма как да ги уважавам, представям си хората извън системата какво мислят за тях. Факта че като дойде конкурс целия черен матриал се изсипва да кандидатства, а нормалните Българи не щат и да чуят за служба в собствената си армия говори какво е положението. Авторитет и престиж - 0. Способности - 0. Перспектива - 0. Да не е луд някой да идва вече тука.

 86. #86
  ****** 09 авг 2014, 15:32
   
  0
   
  0

  Ми с тези заплати и условия за пенсиониране качествените хора не искат да стават военни. За да имаме качествена войска трябва да се подобрят социалните условия в армията. Иначе ще кандидатстват само неграмотни цигани. Ха после българите да очакват да ги защитават цигани, като не искат да се плаща добре на военните. Ама простия народ е много тъп за да разбере това.

 87. #87
  ****** 09 авг 2014, 15:37
   
  0
   
  0

  Димитре, ти си много просто момче. Каквато армия си създадеш, такава ще те защитава. Или си мислиш, че някоя друга армия ще те защитава? Ако тука влезе чужда армия, ще влезе не да те защитава, а за да те унищожи или пороби. Много ли си тъп за да го разбереш?

 88. #88
  Димитър 85 09 авг 2014, 17:26
   
  0
   
  0

  Като ти чета констатацията на нивото на детската градина ми е ясно ти колко си умен. Проблемите всеки ги знае, решения трябват. "Ако тука влезе чужда армия, ще влезе не да те защитава, а за да те унищожи или пороби" - ти си бил гении бе. Сорбоната ли си завършил?

 89. #89
  **** 09 авг 2014, 19:16
   
  0
   
  0

  Ти с кой акъл успя да прецениш? На съседа ли?

 90. #90
  **** 09 авг 2014, 19:22
   
  0
   
  0

  Решенията ги знам какви са, Димитре. Само че управляващите са си заврели главите в пясъка и замитат проблемите под килима, като си мислят, че няма да ги види никой. Само че боклукът под килима стана много и скоро ще се катурне и ще ги помете като лавина. Те това не го осъзнават. Мислят си, че получават една държава, която да командват само. А то държава не се командва, а се управлява. Както и армията се управлява, а не с командва само. Това и много военни не могат да го разберат. Затова всичко се срива. Няма управленски капацитет. Тази държава се е разпаднала вече. Има само едни институции, които работят сами за себе си. Доказателство за това са бонусите, които си дават в другите министерства, на фона на цялата беднотия. Знаете ли, че бонусите в повечето министерства се равняват на месечните им заплати? Ако вземат 1000 лв., още 1000 лв. вземат под различни други форми.

 91. #91
  Пл 09 авг 2014, 19:55
   
  0
   
  0

  Аз почти съм си решил проблема, чакам да ме освободят официално и септември за Германия. Аз живота си тука го пропилях като войник уж за някакви идеали. Насреща няма нищо освен презрение и подигравки, отвратително отношение. Ние сме изродска държава с изродски хора и изродски институции. И много по зле ще става.

 92. #92
  rait 10 авг 2014, 07:35
   
  0
   
  0

  като толко знаете да лаете станете едни военни или полицаи и тогава ще ви питам на колко требе да се пенсионират да не стане даже да кажете на 20 год служба.Отсрани вие лесно само да лаете *************************

  Коментарът е цензуриран, заради обиди/нецензурни изрази. Admin

 93. #93
  do 92 10 авг 2014, 17:36
   
  0
   
  0

  ****************************** Говори за себе си. Който иска ще стане, желание трябва, места поне в армията колкото искаш и всеки ден още повече. За полицията не знам. Ама недей да убиждаш хората, щото ако те спрат да ти плащат заплата и си до там. Те без теб могат, ама ти без тях не. И не ми обяснявай колко ни е нужна армията, то че е нужна, нужна е, ама тази банда безработни безделници кадето се е събрала повярвай ми на никой не му трябва.

  Коментарът е цензуриран, заради обиди/нецензурни изрази. Admin

 94. #94
  Sold-er 10 авг 2014, 18:13
   
  0
   
  0

  До #93 А ти какъв си бе, ********? На ********* като теб все другите им пречат и все сте по-добри и по-работливи от останалите, нали ха ха ха! И ти си същата ***** като всички останали....полицаи, военни, депутати, каравари, миньори, шофьори и тн....всички сме българи и всички сме едни и същи завистливи и отмъстителни бай Ганьовци! Няма как от сбъркан народ да излязат добри политици, полицай, военни и тн.

  Коментарът е цензуриран, заради обиди/нецензурни изрази. Admin

 95. #95
  до 93 11 авг 2014, 12:05
   
  0
   
  0

  Моли се на Бога да не разбираш, че имаш нужда от армия, защото когато разбереш, вече ще е много лошо за теб, за родителите ти, за братята и сестрите ти.

 96. #96
  до 93 11 авг 2014, 12:30
   
  0
   
  0

  Идеята на армията е да я има, за да няма работа. такава армия трябва да се създаде - която да няма работа. Иначе можем да се окажем в положението на Полшаа преди Втората световна война. Полската армия е пометена и офицерите са пленени. Тогава почват да се питат едни други:"Защо не бяхме подготвени? Кой е виновен?" Армията се подготвя по време на мир, когато никой и не предполага, че ще потрябва армия. Така са си мислели и поляците тогава:"На нас не ни трябва армия. Я вижте колко е мирно и тихо покрай нас!"

 97. #97
  **** 11 авг 2014, 13:38
   
  0
   
  0

  "Една от причините за демографската криза в България е неравномерното развитие на регионите. Само за 5 години - между 2007 и 2012 г., населението на Пазарджик е намаляло с 22 000 души, докато в София е нараснало с 60 000 души.

  Това обявиха Искрен Веселинов и проф. Петър Иванов, част от ръководството на Център за демографска политика, по време на обща пресконференция със сдруженията „Граждани за пряка демокрация“ и „Активни граждани“ в Пазарджик.

  С осем души на час намалява населението в България – с над 60 000 души на година, или 172 човека на ден. Това е само количествената характеристика, а другата – невидимата, е също толкова сериозна и ужасяваща, тъй като повече от половината новородени са от малцинствата, голяма част от тях неинтегрирани и несоциализирани, обяви Веселинов, който е и заместник-председател на ВМРО.

  Проф. Иванов посочи, че България е попаднала в жестока, дълбока бездна на демографската катастрофа. Страната ни е на първо място по намаляване и изчезване на населението, според официалните статистики на Световната банка, на ЕК и на ЦРУ."
  Това няма да се промени със съкращаване на армията. Резултатът от съкращаването на армията ще е и социален. Много съкратени военни ще напуснат страната заедно със семействата си, отвратени от отношението на държавата към тях. Решаваш малкия проблем, като удовлетворяваш желанията на простата част от народа за смачкване на армията, но залагаш бомба със закъснител.

 98. #98
  Борис 11 авг 2014, 22:26
   
  0
   
  0

  Много интересен феномен сме българите- в цял свят се гордеят с армията, тук я оплюваме един път, друг път я търсим въпреки че я оплюваме.Всимки говорят за чантаджиите в армията- само че голяма част докато стигнат до тази прослувута чанта им е съдран задника. На времето беше 160 000 ужас, сега са един стадион Българска армия пак те пречат и спъват просперитета на държавата. Каква държава е тази която има проблем че ще се пенсионират 200 човека в повече? Каква държава е тази която не говори за събуждане н икономиката, за разкриване на работни места, а постоянно натяква какво трябва да се съкрати, на кои да се отнемат социални придобивки, кои да се ограничат и държавата едва ли не ще литне.Каква е тази държава която говори само за минимална работна заплата, минимална пенсия, социални помощи, а за тези които са учили, които сасе ограничавали за да се образоват въобще не се говори. Че заплатата на висшист е с 50-80 лева над минималната, че средниста е на минимилна. Особено в последните 5-6 години ни изправиха всеки срещу всеки - армия срещу полиция, пенсионери срещу други, държавни служители срещу други, работещи в държавния сектор срещу частния, селски производители срещу други, лекари срещу пациенти, учители срещу . Оставяме на страна политическите противопоставяния които достигнаха до истерия. Банкери, прависти са настрани.
  Когато в тази държава дойдат хора които да почнат да работят, а не да плямпат за разкриване на работни места, за привличане на ивистици, откриване на заводи и предприятия, а не какво трябва да се съкрати, на кой нещо трябва да му се отнеме тогава ще сме държава. Засега сме преме дебнещи се един друг и завиждащи на съседа.

 99. #99
  ... 12 авг 2014, 00:02
   
  0
   
  0

  Всички които плюят по армията да отидат в Мизия и да видят каква е работата на войската в мирно време, тогава пак ще си говорим кой е некъдер, безделник или нещо такова, защото докато всички цъкат пред телевизорите с мисълта "горките хора" има армия, полиция и пожарна, които бяха и още са там за да помагат на народа, на който служат и когато ги зашлевят по едната буза обръщат и другата и продължават. И моля обърнете поглед към политиците на които се изплащат заплати макар да отказват не само да работят а дори да се явят на работните си места, защото благодарение на тях България затъва все повече, а не заради заплати и пенсии на една шепа военни.


 100. #100
  ... 12 авг 2014, 00:07
   
  0
   
  0

  И не на последно място да добавя, че за да можем да изпълняваме задълженията си постоянно даваме от заплатите си - било за тонер, хартия, бензин, косачки, авточасти и какво ли още не, отделно постоянно събираме пари за благотворителност, за да помогаме с каквото можем на бедния народ, за да може той утре да с гордост да каже "за какво ни е тази армия" пази Боже да разберете.

 101. #101
  лазар 13 авг 2014, 19:39
   
  0
   
  0

  Бързото прочитане на сайтаPan.bg
  Политика
  Армия
  Национална сигурност показва много силно опросточаване на народ и армия.Прост народ и армия и държава на последно място в Европа управлявана от марионетки.Трябва промяна. Наложително е велико народно събрание и нова конституция на България.Няма друг изход.

 102. #102
  Осветител 13 авг 2014, 20:50
   
  0
   
  0

  Pan.bg _ Вашият сайт дава трибуна която чрез тъпите коментари показва постигнатите резултати от провежданата мрежова война срещу България за превръщането и в територия за усвояване!

 103. #103
  civilen 30 окт 2014, 13:16
   
  0
   
  0

  Възраст за ранното пенсиониране на военни и др.56г.е нормална и справедлива.Който не му харесва-да не служи.

Социални мрежи

Вход

Запомни ме на това устройство

Регистрирай се Забравена парола

Последни

НАЙ-ЧЕТЕНИ НАЙ-КОМЕНТИРАНИ

Морски архиви

Прочети още

Броячка