Санкциите против Русия: хем се иска, хем боде…

Pan.bg 09 авг 2014 | 00:05 views (2794) commentaries(3)
img ruvr.ru


Епопеята със санкциите против Русия е в апогея си. Изглежда, че настойчивото желание на Вашингтон да обвини Русия в катастрофата на малайзийския самолет е свързано с това, че Вашингтон чувства: ако не накара Европейския съюз да въведе антируски санкции сега, то после ще е къде по-трудно.

Но за санкциите ще си плаща самият ЕС, защото търговията на Америка с Русия е къде по-малка и Вашингтон няма особено много да загуби.


Опитите за икономическо изолиране на Русия стават на фона на нарастващото недоволство от изолацията на други страни – например Иран или Куба. Журналистът на британския „Гардиън“ Джонатан Стил напомня за един неотдавнашен доклад на Националния американско-ирански съвет (неправителствена организация в САЩ). Там бяха решили да изчислят, колко пари САЩ са изхарчили за санкции против Техеран:

- Те загубиха от $135 до $175 милиарда, при това се имат предвид само американските компании, не получили печалби от контракти в Иран, и само за периода от 1995-2014 година. Това са колосални загуби.

Ще напомним, че до сега американските санкции не са демократизирали нито една страна - нито Куба, нито Иран, нито Ирак. Има големи съмнения по въпроса, дали за изиграли поне някаква роля в Южноафриканската Република при свалянето на апартейда в края на 80-те години. Очевидно е, че той бе отменен от самите южноафриканци, без помощта на Вашингтон, а според повечето историци – дори въпреки Вашингтон.

Впрочем, за разлика от 80-те години, сега Русия и Китай са най-стремително развиващите се икономики, намерили мястото си в световното разделение на труда. В това положение САЩ започват да играят все повече ролята на „лихвар“. Върху това привлече вниманието в интервю за "Гласът на Русия" Пол Робъртс, бивш секретар на финансовото министерство при президента Рейгън:

- Например, последните санкции, въведени против руски отбранителни предприятия и енергийни компании, всъщност удрят по американските банки, които до последния момент им бяха предоставяли кредити. Но руснаците нямат особена нужда да вземат пари изключително в американски банки, изобщо смятам за стратегическа грешка на Русия нейното подключване към американската финансова система! Ако руснаците толкова се нуждаят от пари, те спокойно могат да се обърнат към европейците или Китай. В Китай има доста повече достъпни кредити, отколкото във Вашингтон.

От гледна точка на апологета на прочутата „рейгъномика“ Пол Робъртс, САЩ днес не са същите, както бяха при Рейгън. В новите условия, според него, санкциите стават все по-малко популярни, защото целият свят вижда, че те не спомагат нито за подобряване на правата на човека, нито за гарантиране на сигурност.
Цялото: http://bulgarian.ruvr.ru/2014_07_20/Sankciite-protiv-Rusija-hem-se-iska-hem-bode-3858/
loading...

Други публикации


Напиши коментар

Коментари: 3

 1. #1
  09 авг 2014, 01:29
   
  0
   
  0

  От санкциите Европа може да има корпоративни загуби, а в Русия ще се влоши пряко и без това ниското качество на живот на руския народ!

 2. #2
  KOREKTOR 09 авг 2014, 07:42
   
  0
   
  0

  До #1 Пуснато от

  Ти в Русия живял ли си?

  Не си?

  Е, тогава какво лопчиш с гъзъ си?

 3. #3
  Георги Ковачев_ 09 авг 2014, 09:12
   
  0
   
  0

  На американците хем им се иска да заковат Русия, хем не им стиска да го направят сами - добре е да има и други баламурници, с които да си поделят загубите.

  Западна Европа вече взе да се усеща - знаещи хора там взеха да съветват, че е по-добре да не прекаляват (http://www.pan.bg/view_article-62-24425-Kakvo-riskuva-Evropa-ako-vyvede-novi-sankcii-sreshtu-Rusiq.html). В крайна сметка Русия винаги може да си пренесе бизнеса в Азия или Южна Америка (и на двете места напоследък не са големи фенове на САЩ).

  А що се отнася до ембаргото на "високотехнологични" ресурси - повечето хора изглежда забравят, че това го имаше и по време на Студената война. И Съветския съюз тогава нямаше никакви проблеми да си ги набави. Защо си мислят, че сега ще е по-различно?

Социални мрежи

Вход

Запомни ме на това устройство

Регистрирай се Забравена парола

Последни

НАЙ-ЧЕТЕНИ НАЙ-КОМЕНТИРАНИ

Морски архиви

Прочети още

Броячка