ПЪРВА СТЪПКА: "ЗАМРАЗИХА" ВЪЗСТАНОВЯВАНЕТО НА ФОРМИРОВАНИЕТО ВЪВ ВРАЦА. ТО НЕ Е ЗАЛОЖЕНО В БЯЛАТА КНИГА, А ТЯ ТРЯБВА ДА СЕ СЛЕДВА СЕГА

Pan.bg 14 авг 2014 | 18:05 views (6491) commentaries(56)
img Заглавието е на ПАН.БГ

Военният бюджет паднал под един милиард, „замразяват“ възстановяването на формированието във Враца
otbrana.com,
Спирдон Спирдонов

Първият ни приоритет, заяви министърът на отбраната Велизар Шаламанов, е завръщането на България в центъра на НАТО и на ЕС с много по-активна роля и участие в процесите.


Прогнозите, че служебното правителство ще спре възстановяването на военното формирования във Враца се оправдаха. Това стана ясно днес, при представянето на новото политическо ръководство на Министерството на отбраната. Според министър Велизар Шаламанов причините за „замразяването“ на проекта, както се изрази той, са финансови. Това бе ангажимент на предшественика ми Ангел Найденов, допълни той, и не е част от Бялата книга за отбраната и Въоръжените сили. Известно е, че батальонът във Враца бе закрит от правителството на Бойко Борисов с аргумента, че той не е необходим.
image
Още от Велизар Шаламанов за формированието във Враца: „Работата по развитието на тази инициатива и на този проект ще бъде замразен в този период поради липса на финансови средства след актуализацията. Работата по това поделение в тези два месеца няма пряка връзка с основната задача за гарантиране на въздушната, морската и киберсигурност и ефективно участие в операции. Така че следващото правителство, при актуализация на бюджета, ще има възможност да продължи работата, ако реши.“

Аргументът, че батальонът във Враца ще бъде в подкрепа и на местното население при бедствия и аварии, беше опроверган така от министър Шаламанов: „Има модули по различни направления. Те са разпределени по територията на цялата страна. Разполагаме с хеликоптери и високо проходима техника. Досега Българската армия не е оставила без подкрепа, който и да е кмет и областен управител, когато е имало заявка по съответния ред. Това са възможностите по отношение на териториалното разпределение.“

Представяйки екипа си, Велизар Шаламанов подчерта, че той е сформиран в много кратък срок с подкрепата на премиера проф. Георги Близнашки и вицепремиера и министър на правосъдието Христо Иванов. Нашата основна цел, посочи той, е да работим по приоритетите и задачите на служебното правителство. Поради ограничения мандат и краткото време фокусът е върху „реализъм за постигане на конкретни резултати“.

Министърът започна словото си за приоритетите на служебното ръководство с усложнената среда за сигурност, свързана със събитията в Украйна и Близкия изток. По-конкретно – продължаващото напрежение между НАТО и ЕС от една страна и Русия от друга, включително и в търговски план. Тези събития, според министъра, изискват по-голямо внимание към сигурността, много по-тясно сътрудничество в рамките на НАТО и ЕС.

Първият ни приоритет, заяви министър Шаламанов, е завръщането на България в центъра на НАТО и на ЕС с много по-активна роля и участие в процесите. Още повече, че на 4-5 септември предстои среща на върха на Алианса, за която, каза той, готвим визия „България в НАТО до 2020 г“. Тази визия трябва да открои основните стъпки, които България ще прави, за да повиши своите способности в рамките на инициативите на Алианса, както и евроатлантическата солидарност, която очакваме в усложнената среда за сигурност през последните месеци. Като малка, но знакова стъпка в тази посока, посочи Велизар Шаламанов, е ангажиментът ни за ускорена акредитация на Центъра за компетентност по управление на кризи и възстановяване.

Най-важната цел, която все пак стои пред нас в този кратък период, отбеляза министърът, е да работим за национална програма „България в НАТО и Европейската отбрана 2020“. Акцентът в нея е да се покаже как инвестициите в отбраната при достигане на разходи за отбрана при 2 процента от БВП и 15-20 на сто за инвестиции, ще подобрят способностите на армията, степента на интеграция и взаимодействие със съюзниците в НАТО и ЕС, но „ще доведе и до технологично обновление на страната, допълнителни работни места, стимул за иновации, възможност за коопериране на българската индустрия, на българския академичен сектор с високо технологичните компании от страните на НАТО и ЕС“. Както стана ясно от думите на министъра, вече говорим за една общност от над 900 милиона граждани, където е съсредоточена основната част от икономическия капацитет и пазарните възможности в съвременния свят. И още от Велизар Шаламанов: „Тази национална програма далеч надхвърля Въоръжените сили.“

Що се отнася до структурата на Въоръжените сили новото ръководство на МО ще се придържа към приетата от Народното събрание през октомври 2010 г. Бяла книга за отбраната. Ще се имат предвид и изводите, които като предварителна информация, са готови от започнатия от предишното правителство Преглед на структурата на Въоръжените сили. До края на септември, каза министърът, този преглед ще бъде завършен и ще бъде отчетен в националната програма. Именно тази национална програма ще бъде основа за създаване на следващия План за развитие на Въоръжените сили, защото текущият е до края на тази година.

Велизар Шаламанов планира професионална дискусия в Индустриалния форум, който също е създаден при разработване на Бялата книга. Тук целта е да се представят приоритетите, възможните източници за финансиране, финансовата рамка до 2020 г., което да даде възможност на българската индустрия да се организира и подготви. Във връзка с това трябва да се подобри и използването на услугите на агенциите на НАТО и ЕС, както и много по-добро координирано използване на програмите за сътрудничество с основни страни на Алианса.

С националната програма ще се търси намаляване на зависимостта от Русия и от руски технологии, особено в краткосрочен план, защото това, по думите на министъра, създава рискове за нашата сигурност.

Посочен бе и приоритетът за създаване на възможно най-добри условия за честни и свободни избори, що се отнася до военнослужещите и особено до тези, които са на операции и мисии.

В оформилия се Сектор „Сигурност“ имаме ангажимент, каза още Велизар Шаламанов, под наблюдението на вицепремиера и министър на правосъдието Христо Иванов да изградим много по-добро взаимодействие между МО, МВР, Министерство на правосъдието, ДАНС, ДАТО и др. специални служби.

Макар и за два месеца, министър Шаламанов има амбицията да подобри работата на администрацията, за да може тя по-ефективно да поддържа изпълнението на тази програма.

МО ще има двама заместник-министри. Това са доцент д-р Десислава Йосифова и Пламен Анастасов. Началник на кабинета е Илия Налбантов. Чрез заместник-министрите Велизар Шаламанов внася „външен поглед и експертиза“. Началникът на кабинета работи дълго време в министерството, което е важно за по-голямата оперативност и координация в работата. Доцент Йосифова ще отговаря за всички въпроси, свързани с управление на ресурсите, социалната политика и търговски дружества. Тя ще има отношение, както каза министърът, и с ангажимента ни да подготвим истинска актуализация на бюджета, с което да се помогне на следващото правителство. Павел Анастасов идва от екипа на президента. Той ще отговаря по въпросите за отбранителната политика. Министърът ще работи с четирима съветници. Поименно не бяха представени. Те ще бъдат по отбранителната политика, управление на ресурсите, правните въпроси и работа с медиите и обществото.

Велизар Шаламанов не пропусна да каже, че основно разчита на професионалното ръководство на МО в лицето на началника на отбраната, командващия на СКС, командирите на видове въоръжени сили, на постоянния секретар и администрацията. В този кратък период нашата задача е, каза той, да им помогнем да се справят с гарантирането на въздушната, морската и киберсигурност, подпомагане на гражданските власти и на населението, работа в трудна финансова ситуация и др.
loading...

Други публикации


Напиши коментар

Коментари: 56

 1. #1
  Започна се 14 авг 2014, 18:15
   
  0
   
  0

  Хайде герберските подлоги започнаха отново доунищожаването на БА. Колеги да знаете това служебно правителство колкото и смешно да ни се струва, може би ще управлява до пролетта. Днес кратуната от банкя е казал, че ако няма 121 дупетата няма да управлява, това значи че до края на годината няма да има работещо правителства и парламен. Може през пролетта отново да има избори, и служебните да изкарат 10 ина месеца.

 2. #2
  Волф 14 авг 2014, 18:17
   
  0
   
  0

  Когато ти предстои да срещнеш боклуци, първо започва да ти намирисва на лошо преди да ги видиш.
  Както виждаме вече започва да намирисва на мърши.
  Явно ГЕРБ са близо до властта и вероятността да ги срещнем нараства.
  Желателно е боклука да се "извозва" преди да е омирисал държавата.

 3. #3
  Стъпка две 14 авг 2014, 18:25
   
  0
   
  0

  Втора стъпка е ...
  Първата бе когато без конкус, абсолютно безпардонно, върнаха Тотев. Той сега ходи наляво надясно по представителни срещи и се прави на министър на отбраната. ГОЛЕМ ШАМАР ЗА АНГЕЛ НАЙдЕНОВ.

 4. #4
  морски вълк 14 авг 2014, 18:29
   
  0
   
  0

  Добре,че се пенсионирам декември, второто връщане не мутрите на власт ще бъде пагубно за вас колеги които оставате. Целта на гробарите е ясна смачкване на БА, чрез още орязване на бюджета , връщане на техния закон за възрастта и нови съкращения.

 5. #5
  ЗАПАСНЯК 14 авг 2014, 18:39
   
  0
   
  0

  гОСПОДИН министъра добре говори със загриженост за НАТО но ништо не каза има ли намерение да изчисти повереното му ведомство от пенсионирани полковнници и генерали които спъват кадровото развитие на младите офицери.
  Спомена за взаимодействие между МО МВР ДАНС а какво пре

 6. #6
  Teraflop 14 авг 2014, 18:44
   
  0
   
  0

  "Първият ни приоритет, заяви министърът на отбраната Велизар Шаламанов, е завръщането на България в центъра на НАТО и на ЕС с много по-активна роля и участие в процесите."Аз си мислех,че НАТО-то е в центъра на БА-целите.Пък то било обратното.Ние в центъра му.Ех,че като цъфне туй НАТО!!!!Да видите как ще ги стигнем хамериканцити!!!И тая бяла,беличка книга,ей!Бяла,като манта на медсестра,да й се ненагледаш,значи.Бели книги имат изчезващите видове по света,т.е.застрашените от изчезване завинаги.Нещо,като БА и страната ни.

 7. #7
  ЗАПАСНЯК 14 авг 2014, 18:44
   
  0
   
  0

  гОСПОДИН министъра добре говори със загриженост за НАТО но ништо не каза има ли намерение да изчисти повереното му ведомство от пенсионирани полковнници и генерали които спъват кадровото развитие на младите офицери.
  Спомена за взаимодействие между МО МВР ДАНС а какво пречи ВМА иМИ на МВР да се слеят какъвто замисъл имаше преди време.
  При ползване на почивните бази и здравните заведения няма да има деление на полцаи и военни.
  СОСЗР е единен и в него членуват всички.

 8. #8
  Cyber 14 авг 2014, 18:55
   
  0
   
  0

  До разпасаняка.
  гОСПОДИН разпасаняк. Дори и да изчисти пенсионираните полковници,няма как на тяхно място да назанчи млади офицери.
  Първо защото нямат необходимите знания и второ бойните части съвсем ще се оголят.
  Младите, едва ли искат да прескочат няколко стъпала от служебната стълбица.
  В момента липсата на офицери вече се усеща осезателно.
  Погледнете регистъра на вакантните длъжности и имайте предвид, че той не е пълен.
  Ако тези соросоидни отрепки продължат с рИформите то от 2016 армията ще остане с още по малко офицери и сержанти. А след липсата за мисии ще си тръгнат и доста кадрови войници, а новите кандидати всички ги виждаме колко са качествени.

  Следващата стъпка е пак да ни "приспиват" с по-високи заплати.

 9. #9
  travel 14 авг 2014, 19:32
   
  0
   
  0

  Офицери, сержанти и войници. Аз вече напуснах, за 4 години работа в Испания ми се полага минимална пенсия от 400 евро. За 4 години при минимални осигуровки, ако не искате да работите намерете си фирма в чужбина и се осигурявайте. Ще имате сигурна пенсия и спокойствие. Тази армия нищо не дава, аз и дадох 10 от най хубавите си години. За какво - подигравки, унижение и презрение. Даже и ромите вече няма да искат да служат. Щатовете и сега стоят на места наполовина празни. Жалка работа. Кой млад човек ще дойде вече тука - никой. Успех на всички, бъдете здрави.

 10. #10
  бай Варимез 14 авг 2014, 19:44
   
  0
   
  0

  Герберащината вече подмолно навлиза във власта, но този път през задния вход - факт!

  Днес Ваньо поема Митниците, утре Цв. Цв. може да поеме МВР и айде бат Гойко пак на бял кон... Отиде си държавицата тоя път, два пъти такова е_ане не би могла да понесе.

  Сигур и Цецка Цачева вече си точи ноктите за председателския стол на НС, а ньойският отдавана е скроил пъклени планове за реванш и разплата...

  Има ли някой, който да знае и каже поне едно нещо за утешение?

 11. #11
  независим 14 авг 2014, 19:46
   
  0
   
  0

  Военните да вземат да отпуснат шапките и да направят "намек" на политиците , че преврат освен с протести и камъни може , и по класически начин да се направи.

 12. #12
  коментирал съм тук 14 авг 2014, 19:52
   
  0
   
  0

  И пак ще ви кажа, бягайте от тази армия нищо свястно няма да остане до 3-4 години, нито финанси, нито перспектива, нито възможност за ранно пенсиониране. Не си губете времето, които има възможност да се пенсионире при 27г., а и бившия колега много правилно ви посъветва. За 4 години в Испания придобива право на 400 евро пенсия, аз познавам мои приятел напусна армията и за 5 години работа в Чехия си осигури 270 евро пенсия. Разрухата в БА е тотална и перспективата е тотално унищожаване на армията и смазване на авторитета на личния състав. Тепърва предстои оголване на щатове при офицери и старшини и войници.

 13. #13
  Пълна пародия 14 авг 2014, 20:02
   
  0
   
  0

  http://www.segabg.com/article.php?id=712752

  Прочетете това и ще видите, че трагедията е пълна в армията.

 14. #14
  Krasimir Dimitrov 14 авг 2014, 20:33
   
  0
   
  0

  Хора, чета Ви мненията и ме обзема тъга! Всеки от Вас е прав и казва истината! Всички храним семейства и искаме добро бъдеще за тях, но разни измикярски работи по Испания и Чехия не ни оправят положението, защото България загива! Отговорните другари, сега демократи ни продават за жълти стотинки! Не Ви ли омръзна 25 години лъже-демокрация? Какво ще оставим на децата си? Ако сега не се вземем в ръце, ще си останем работливи кастърбайтери и нищо повече!

 15. #15
  итс 14 авг 2014, 20:41
   
  0
   
  0

  Ех, мамицата им мръсна!!Пак изпълзяха от дупките си?Колеги ,който може да се спасява да го прави без да се замисля,а който остава -дупе да му яко!!

 16. #16
  abe 14 авг 2014, 20:44
   
  0
   
  0

  ае много е притеснително, че сред офицерите повечето са червени чугуни. но пък и офицерите не са известни много с умствените си качества, особено в Сухопътните войски, така че е нормално тука да се ръсят толкоз глупости...
  ... но както е казал народа - "каквото повикало - такова се обадило!". един вид докато има толкоз червени чугуни измежду офицерството, то не виждам как нещо може да се промени към по-добро...


  съжалявам чугуни, но си пръскайте лиги и плюйте колкото си щете. от това нито ще станете по-умни, нито пък ако сте на служба ще направите нещо по-добро за подчинените ви формирования!...

 17. #17
  до абе 14 авг 2014, 20:56
   
  0
   
  0

  Абе педалчо отдавна си ни ясен, ти си от обратните приятелчета на нещата младенов и данчо божилов. Заради вас мо по времето на герб изпедерастя, сега пак натам отиват работите. Но ние няма да позволим. Народът бавно и полека порасна с няколко века. Протестите идват, този път истински и неплатени от герб, протестите на оръжието.

 18. #18
  Krasimir Dimitrov 14 авг 2014, 21:01
   
  0
   
  0

  До №16.
  Ти сигурно си известен капацитет? Може, но само ти си го знаеш? Тука си абсолютен анонимник, прост и гламав, много претенции и без покритие! Не се опитвай да изпъкнеш като цирей на гъз?

 19. #19
  Чешем си езиците 14 авг 2014, 21:02
   
  0
   
  0

  Колкото и да си чешем езиците положението в армията е положението в държавата.

 20. #20
  бай Варимез 14 авг 2014, 21:03
   
  0
   
  0

  "... пък и офицерите не са известни много с умствените си качества, особено в Сухопътните войски, така че е нормално тука да се ръсят толкоз глупости... "


  А бе драги "abe", за да не изригна подобаващ за случая цинизъм, ще се изразя съвсем щадящо и евфемистично за твоето нежно ухо - твърде лековато и опростено виждаш нещата!!!

  Що за безочие и наглост трябва да притежваш, за да си позволиш на всеослушание да правиш горните квалификации!?

 21. #21
  Въпросчо 14 авг 2014, 21:08
   
  0
   
  0

  Колеги от pan.bg, защо така предвидливо не позволявате да има коментари под интервютата на ОР ген. Симеон Симеонов?! Притеснявате се, че ще бъде моментално "оплют" от читателите ли?! И с право!!! Този посредствен човек постоянно ни заблуждава какво е направил и какви "отговорни" решения е вземал.... А пък вие постоянно го рекламирате! Сега вероятно ще го лансирате и за министър на отбраната?! Жалки сте!

 22. #22
  Въпросчо 14 авг 2014, 21:09
   
  0
   
  0

  Колеги от pan.bg, защо така предвидливо не позволявате да има коментари под интервютата на ОР ген. Симеон Симеонов?! Притеснявате се, че ще бъде моментално "оплют" от читателите ли?! И с право!!! Този посредствен човек постоянно ни заблуждава какво е направил и какви "отговорни" решения е вземал.... А пък вие постоянно го рекламирате! Сега вероятно ще го лансирате и за министър на отбраната?! Жалки сте!

 23. #23
  палячо то село 14 авг 2014, 21:09
   
  0
   
  0

  Демогравската катастрофа, чука вече много силно на вратата ни. Затова в следващите 20-30 години, ще се превръщаме в гастербайтери по чужбина. За 25 години 2 милиона българи избягаха от Б-я, не ми се мисли след още толкова колко нормални българи ще останат в тази загиваща държавица. А вие за армията сте се закърели, то държавата ще изчезне та камо ли 25-30 хил. души, армията поетапво се унищожава както и държавата ни.

 24. #24
  евгени 14 авг 2014, 21:14
   
  0
   
  0

  ТЪПАНАР.Какви ти хеликоптери/те се броят на пръсти/,каква ти тежка техника/стара от соца и слава богу що годе изправна/.Старата управа искаше да съгради нещо ама не тия продължават да съсипват.НАТО ЕС пълна измишльотина и глупост.Армията вече е съсипана,няма връщане.Колко време чакам ремък за мерцедес интуро, ама нема щото сме големи тежкари с такава оправа.

 25. #25
  И.М. 14 авг 2014, 21:28
   
  0
   
  0

  До #20 бай Варимез: "... за да не изригна подобаващ за случая цинизъм ..."
  Бай Варимезе, твоята изящна словесност е достойна най-малко за някой кралски двор и нагоре. На твоята деликатност може само да завижда такъв титан на челюстните войски като Лютви Местан. Респект!

 26. #26
  abe 14 авг 2014, 21:44
   
  0
   
  0

  еййй колко прав се оказах!

  и плюете и се лигавите, но чугуна си е чугун (и особено ако е червен). тъй ще си умрете с пяна на уста и със зелените чорапи.
  аз ви казах, че офицерството особено в Сухопътните войски не се слави с големи умствени възможности. само потвърждавате колко съм прав!
  приятна вечер, отивам на балкана и ще ви видя творенията след една седмица. :)

 27. #27
  Krasimir Dimitrov 14 авг 2014, 21:49
   
  0
   
  0

  До №26.
  Ти винаги си прав! Има такава диагноза.

 28. #28
  Истината Санчо 14 авг 2014, 22:08
   
  0
   
  0

  Още ли не сте разбрали бе колеги. Армията отдавна никой не я бръсне за слива. Живеем в държавата на МВР, така е било и така ще бъде. Тук премиер беше пожарникар, а вицето ченге. Военния като го изритат става пазач на денонощен паркинг без пенсия и без бъдеще. Бягайте далече от армията докато сте млади.

 29. #29
  бай Варимез 14 авг 2014, 22:11
   
  0
   
  0

  До И.М.

  Напоследък избягвам да псувам публично и дори наум. Боя се, че май съм се заразил с доброта. Дано не съм безнадежден случай!

  Ако не ме лъже паметта, ти нямаше ли нещо общо с тая зараза, и не я ли ръсиш из форума съвсем безотговорно драги ми И.М.?

 30. #30
  И.М. 14 авг 2014, 22:21
   
  0
   
  0

  Бай Варимезе, Мога само асимптотически да се доближавам до твоите и на по-горните висоти, и верно, много се старая, защото съм убеден, че човек при всички обстоятелства трябва да остава спокоен като планинско езеро. Това винаги е позитивно и е предимство.
  Ама не си ми купил още риза за това, че ти измислих име и, както гледам, ти го харесваш.

  Пускам и тук поста ми в една друга, подобна статия, защото мисля, че е релевантен и тук:

  Господа, първият параграф е потресаващ и дава отговор на всички, които ги вълнува въпросът КОЙ, КОЙ съсипва БА?
  „Бюджетът на МО е отрязан с 99, 8 млн. лв. Към 31 юли бюджетът е бил в размер 1,078 млрд. лв., което представлява 1,34 на сто от БВП. След прилагане на първото ограничение, т.е. отрязаните пет процента заради здравната каса, бюджетът на МО пада на 1,027 млрд. лв. и процентът става 1,27 на сто от БВП. От началото на август при следващото намаление с нови 5 процента, забележете, бюджетът пада на 978 милиона, т.е. под психологическия праг от 1 милиард, което е 1, 21 на сто от БВП.“

  Запомнете го това по-горе, после да не рИвете, че този или онзи министър бил съсипал БА. Онези, които са решили тези съкращения са фактическите безотговорни и престъпни разрушители.

  Всъщност не за първи път бюджетът на МО се използва за запушване на дупки всякакви в републиканския бюджет. Спомням си миналото служебно правителство как опоска 50 млн лв, които трябваше да бъдат "раздадени на бедните". ДИВ, РАЗЮЗДАН КОМУНИЗЪМ И ПОПУЛИЗЪМ! Сега е същото - "заради здравната каса".

  Много е интересно как след няколко чисто теоретични словоизлияния за съотношението на разходите (за: 1) личен състав, заплати и осигуровки, 2) за текуща издръжка и 3) за инвестиции) са направени абсолютно глупави и престъпни изводи за това Что делать?
  - Както става ясно, пари поне за заплати ще има.
  - Под въпрос е и плащането на членския ни внос за НАТО.
  - Същото се отнася и за договорите за експлоатация на техниката преди всичко на ВВС.

  Ако някой иска да ликвидира БА или в частност, да речем ВВС, достатъчно е, ако може, да отреже финансирането на "договорите за експлоатация на техниката преди всичко на ВВС". Те сами ще умрат, а ако не умрат, със сигурност ще са в състояние на будна кома.

  "Дължим на Русия 14 млн. лв. за ремонтиране на двигатели на самолети и търсим начини да отложим това плащане ..."
  Ето защо полските МиГ-ове летят, а нашите само подхвръкват от време на време.

 31. #31
  mekata 14 авг 2014, 22:23
   
  0
   
  0

  Приятели и колеги -напускам!Не мога повече!Още миналата година през декември направих 27 години и постоях с мисълта че нещо все пак и мъничко ще се промени в по-добра насока!Уви -останах разочарован както вървят нещата няма да дочакам и ноември ще си пусна рапорта преди това и хващам пътя зад граница.Да един от пишещите тук казва че ще си останем гастарбайтери отговарям- да гастарбайтери но платени добре за труда си и с право на още една пенсия след 10-ина години трудов стаж в чужбина.Иска ми се да го постигна сега омръзна ми да се боря с ветрените мелници.На тези които остават да служат желая успех и кариерно развитие макар да знам че ще си остане само пожелание от моя страна.

 32. #32
  бай Варимез 14 авг 2014, 22:31
   
  0
   
  0

  "Военния като го изритат става пазач на денонощен паркинг без пенсия и без бъдеще. Бягайте далече от армията докато сте млади."

  До #28

  Правдиви са думите ти и е напълно резонна препоръката ти, а освен това тя видимо е добронамерена, но... Тук, обаче, има едно голямо НО!. Част от познатите ни професии не са просто някакви професии, а призвание. Такива са лекарите, учителите, военнослужещите и още няколко други.

  Да речем, че човек намери сигурност и добри доходи, като смени една професия с друга или смени една държава с друга, НО ако той не се чувства щастлив от това, което прави, тогава какво правим? Тук ми идва наум един рефрен от една песен на Лили Иванова: "Не всичко е пари, приятелю, не всичко...".

 33. #33
  Пастир 14 авг 2014, 22:46
   
  0
   
  0

  Велизар Шаламанов първият ти приоритет е да си ебе6 м@йк@т@!!!
  Вторият ти е да направиш по една свирк@ на всички американо-европейци!
  Третият ти ще ти го изпълня Аз - ще бъдеш разстрелян показно, както и всички предатели унищожили БА!

 34. #34
  до 32 14 авг 2014, 22:48
   
  0
   
  0

  Това приятелю са вятърни мелници. Децата на хората стават сутрин и искат парички, не питат какво работиш или не работиш. Такива са времената. Не всичко е пари, но и цял живот само с пари за сметки не е работа. И за награда накрая те хваща реформата която никога не свършва и айдеее. Как аз да се чувствам след като жена ми работи като продавач консултант в голяма търговска верига и заплатата и е с около 50% по висока от моята. Войника да не може да се погрижи за семейството си. Пределно ми е ясно на къде отива работата. Задават се много конкурси за войници като гледам какво става.

 35. #35
  И.М. 14 авг 2014, 22:59
   
  0
   
  0

  Колеги, А може би истината е това, което не ни харесва, а именно, че трябва да направим още много съкращения, за да може тези, които са вътре да се чувстват комфортно и всичко да бъде както трябва?
  Е, разбира се някои поделения, авиационни и морски бази ще бъдат закрити, някои функции и задачи на БА ще бъдат снети. Дето се казва, като не можем, както щем, ще щем, както можем!
  Не е редно да вземем насила пари от бюджета (не че не можем).

 36. #36
  Варимез Варимезов 14 авг 2014, 23:00
   
  0
   
  0

  До #34

  Бих искал да ти кажа нещо смислено, но ситуацията го изключва напълно. Не знам...

  Времето е разделно и всеки решава сам, как да постъпи. Искрено желая здраве и успешна реализация на всички българи, които напуснат армията и страната! Никой няма моралното право да ги съди.

  А на тези, които останат тук, пожелавам двойно повече здраве и успехи, защото на тях ще са им нужни много повече от на напусналите.

 37. #37
  капитанче 14 авг 2014, 23:05
   
  0
   
  0

  Ей, голямо реване, няма що. Ние, дето знаем, че до пенсия няма да докопсаме що ли не ни пука от поредната рИформа. Какво ще стане - ами каквото трябва, 20 000 армия+МО, 10 генерала и толкоз. 12 самолета, 2 кораба и три катера, три плътни бригади и нищо повече. За 7 млн. държава - достатъчно. А това, че живеем в държаваъа на МВР не е много точно, щото почти половината шефове в пуицията са бивши военни. Инак за това дередже си знаете кой е виновен - правешкия селянин и неговите слуги, които научиха българина, че не е важно да си умен и способен, стига да си клепач и нагаждач, всичко ще постигнеш. Да е жив и здрав Царо, че ни отвори пътищата на Запад, само за това трябваше да му дадат половината царство в награда.

 38. #38
  Варимез Варимезов 14 авг 2014, 23:10
   
  0
   
  0

  "... а именно, че трябва да направим още много съкращения, за да може тези, които са вътре да се чувстват комфортно и всичко да бъде както трябва? "

  В съвсем обозрим срок тази порочна и вече достатъчно компрометирана парадигма, неминуемо ще доведе до инвалидизиране на армията и в крайна сметка, до пълното й заличаване.

  Може би много скоро ще имаме финансови възможности колкото да издържаме само един взвод, "който да се чувстват комфортно и всичко да бъде както трябва"!

  Никак не звучи смислено и продуктивно И.М.! Не мислиш ли?

 39. #39
  капитанче 14 авг 2014, 23:18
   
  0
   
  0

  Виж сега Люксембург има 1000 човека армия и бюджет за тях от близо 200 млн.евро. Имат 40 бмп-та и още към 200 вископроходими автомобила и камиона. Не знам как ги харчат тия пари, ама сигурно им е зор да си решат проблемите. Колкото пари има - толкова армия, като няма - уво и довиждане, все пак сме здрави и живи, все ще се справим/те. За пенсиите не мисля, както и те не мислят за мен, а затова, как да добутат до поне 35 години на дебела сянка.

 40. #40
  старо куче 14 авг 2014, 23:46
   
  0
   
  0

  Гледайте на нещата реално. Ангел Найденов не случайно действаше като бабичка с положението във Враца. Той никога не е смятал да възстановява нищо там. Защо ли, защото знае че пари няма и възстановяване няма. Че той беше министър година и половина. Ако искаше да направи нещо му бяха нужни не повече от 6 месеца. Къде е спал. Всичко беше прах в очите предизборно. Генерал Боцев в началото на тази година е заявил намерение за набиране на войници, демек конкурс. Ангел Найденов му е отказал с мотив че няма пари. Каква Враца, какви пет лева. Ако Найденов е искал да направи нещо е щял да го направи още в самото начало, а не 400 и косур дена само намерения да има. Много добре са знаели какво ще стане. Пак ви лъжат. Всичко беше лъжа и това с връщане на правилата за пенсиониране... тва не е връщане, а е гратисен период от година, максимум две. Ясно е че възраст ще има. По добре да бяха казали на хората какво ги чака, а не да им дават напразни надежди.

 41. #41
  И.М. 15 авг 2014, 00:02
   
  0
   
  0

  #38 Варимез Варимезов "Никак не звучи смислено и продуктивно И.М.!"
  Знам и го написах с ясното съзнание за това и то точно в този форум.
  Но алтернативата е да вземем пари от бюджета насила. Това е една много по-голяма злина.
  Вероятно трябва да се случи някакво бедствие, което да ни накара всички да си дадем сметка за ролята на БА. В момента цялата политическа класа се влачи по течението на дивия популизъм, както неведнъж съм имал повод да отбележа тук. Засега наздраве и гледай филма!

 42. #42
  И.М. 15 авг 2014, 00:09
   
  0
   
  0

  До #38 Варимез Варимезов П.П. Всъщност горният ми коментар е илюстрация за това как трябва да се развива обществото, по принцип - по еволюционен път или по революционен? Спомняш си сигурно моето предпочитание към еволюционните методи.

 43. #43
  .................. 15 авг 2014, 00:24
   
  0
   
  0

  Изказването на министъра е поредното доказателство,че в противоречие на Конституцията служебното правителство не е политически независимо и следва деструктивната политика на ГЕРБ,а Шаламанов е васал на Бойко Борисов,какъвто беше и А.Ангелов.Закриването на поделението във Враца не бе продиктувано от каквито и да било стратегически цели свързани с отбраната,а бе реализирано от ГЕРБ,като наказание за северо-западния регион,където системно на избори ГЕРБ получава по-слаба подкрепа в сравнение с БСП.Така съдбата на 500 български граждани и техните семейства стана разменна монета в гнусната политическа борба за власт.За тези мъже и жени цената на политическата авантюра на Бойко и Аню е прекалено висока и е свързана с разбити и разкъсани семейства,нерви,ежедневно пътуване,огромни разходи и много други косвени негативни последици.БСП и в частност министър Найденов,афиширайки възстановяване на поделението във Враца дадоха надежда на региона и на пряко засегнатите от закриването български граждани,че справедливостта ще възтържествува и агонията,в която бяха поставени от правителството на ГЕРБ е към края си.Надеждата се оказа БЕЗПЛОДНА,две години възстановяването на поделението съзнателно се бавеше по различни причини,но основната цел бе да се подклажда надеждата на хората до избори,за да се спечелят техните гласове.Отново болката и страданието на обикновените хора остана на заден план,а на преден излязоха политическите интереси този път на БСП.В България стана правило отделни групи от български граждани обединени по етнически,професионален или друг признак да бъдат превръщани в заложници на политическите партии в борбите им за власт,което доказва,че България бавно и постепенно се превръща в джунгла,където Конституцията и законите за една част от гражданите са задължителни,а за други не,демокрация и законност са само думи лишени от съдържание,на практика съществува само хаос и беззаконие във всички свери на обществения живот от властта до битовите взаимоотношения.Ужасяващ е факта,че България вече съществува като държава само формално.Лишени сме от национален суверенитет - заменихме го за членство в ЕС надявайки се ,че с това ще сложим край на хаоса,несигурността,ще подобрим благосъстоянието си,политиците ни ще започнат да зачитат закона.Оказа се ,че Европа не се интересува от проблемите на обикновените българи,а от послушанието на българските политици,за чиито своеволия е склонна да си затвори очите,като възнаграждение за покорството им по геополитически въпроси,от които ЕС има интерес.
  При ограничен национален суверенитет и държавна власт изпълняваща безропотно указанията на Брюксел и Вашингтон,отпадна необходимостта от ефективно външно разузнаване,което в нормална държава би трябвало да предостави на държавните мъже информацията необходима,за формиране официалната позиция на държавата по различни международни въпроси-в момента държавните мъже изчакват позицията на Брюксел и Вашингтон и след това я копират от името на РБ и в този смисъл българското разузнаване съществува не защото е нужно на политиците,а само като формалност от миналото,когато бяхме държава.
  Армията,като гарант на териториалната цялост на РБ,вече е в такова състояние,че за нея подобна задача едва ли е възможна.През последните 25г с различни мотиви управляващите редуцираха личния състав до толкова,че в момента единствената задача,която може ефективно да се изпълни от цялата армия е организирането и участието в парада на 6 май.
  През годините под предтекст,че не достигат средства бойната подготовка бе сведена до критични нива.
  Онази част от въоръжението,която представляваше опасност и бе основание за респект на армиите на съседни държави /ракети и др./бе унищожена и то ултимативно,като условие за членството ни в НАТО и ЕС.В момента повече техника има във военно-историческия музей отколкото в действащите поделения на БА.Що се касае до хеликоптерите,с които Шаламанов,а преди него и Аню парадират,нека си спомним как на 6 май същите не можаха да участват в парада поради лошото време /слаб дъжд/,а уважаваните политици ни убеждават че ще са много ефективни при бедствия и аварии,където условията са много по лоши от тези на 6 май- поредната наглост и политически цинизъм,за сметка на обикновените хора,които в бедствието, ще чакат помощ от хеликоптерите,но когато се оправи времето.
  В момента някога силната и авторитетна държава наречена България тъне в корупция,политически интриги,битова престъпност и жестока демографска криза.През последните години управляващите целенасочено създават условия,за да принудят младите и мислещи български граждани да емигрират и да започнат живот извън РБ.За политиците е добре тук да останат само лумпени и пенсионери,защото такива хора са беззащитни, лесно се лъжат ,манипулират и използват.С тези темпове въпрос на време е българската нация да изчезне,а българските територии да бъдат преразпределени.И когато всички това се прави целенасочено това е ГЕНОЦИД.
  ВЪПРОСЪТ Е ЩЕ СЕ ПРИМИРИМ ЛИ ДА НИ УНИЩОЖАТ, КАТО НАЦИЯ ИЛИ.................?????????

 44. #44
  И.М. 15 авг 2014, 00:45
   
  0
   
  0

  До #43 ..................
  "... държавна власт изпълняваща безропотно указанията на Брюксел и Вашингтон ..."
  Едно време държавната власт изпълняваше безропотно указанията на Москва, СИВ и ВД. Народът изобщо не се впечатляваше и керванът си вървеше, докато каруцата се счупи. Защо очакваш сега на електората да му пука? Тейк ит ийзи. Явно нищо не може да се промени докато каруцата не се счупи. Историята ти го показва, не аз.

  "ВЪПРОСЪТ Е ЩЕ СЕ ПРИМИРИМ ЛИ ДА НИ УНИЩОЖАТ, КАТО НАЦИЯ ИЛИ.................????????? "
  Е за какво ти изчетох предългия коментар, като накрая си пропуснал най-важното - отговора. Но ти няма как да дадеш такъв, защото основният ни враг е тъпотията и мързелът на нашия народ. Това е, което ни унищожава като нация, не е нещо, което идва отвън, разбра ли ме ..................? И стига рИва, ами направи нещо, ама лично ти, и ела пак тука да споделиш. Направи две деца поне (примерно) и не ги гони да бягат навън, ами ги научи да се борят и да са българи.

 45. #45
  Незнайко 15 авг 2014, 01:09
   
  0
   
  0

  Какво НАТО, какви 5 лв? Нямаме пари да си платим вноските, а сме щели да се завръщаме "в центъра на НАТО и на ЕС с много по-активна роля и участие в процесите"???
  На гол тумбак чифте пищови, само от тия дълбокомъдрени приказки ми става ясно, че продължаваме според вица за "пари нема, действайте" и според продължението му, да им е яко дупето на колегите (чест и почитания), които останаха да служат. Въпреки всички псувни по адрес на руската техника, ще им се наложи да Я кърпят до последно т.к. друга скоро няма да видят ...

 46. #46
  Енчо Добрев 15 авг 2014, 06:37
   
  0
   
  0

  До И.М.,
  Много добре казано "....тъпотията и мързелът на българският народ". Там е разковничето. Ама когато си заобграден от това, трудно го прозираш. Може би, ако Путин каже, че българите са тъпи и мързеливи, тогава 2/3 от народа ни ще го проумее. .....Наздраве

 47. #47
  Енчо Добрев 15 авг 2014, 06:42
   
  0
   
  0

  Коментарът е цензуриран, заради обиди/нецензурни изрази. Admin

 48. #48
  Бла бла блаковци 15 авг 2014, 09:26
   
  0
   
  0

  Какъв център на НАТО,какво повишаване на способности бееее...,кибернетичен запъртък смотан?Армията е последната дупка на кавала в тая държава на бла-бла-блаковците.

 49. #49
  . 15 авг 2014, 09:43
   
  0
   
  0

  Колеги войници, бягайте колкото ви крака държат от този кенеф наречен БА. Това ще е вече БА - новото ромско сборище. Други желаещи няма.

 50. #50
  Криворазбрана 15 авг 2014, 09:47
   
  0
   
  0

  Не смятам,че генерал Симеонов е точно най-виновният зя дереджето на армията.Такъв си му е характерът на човека,не умее дя ухапе тия кото го лаят и не умее да се отдума.Иначе не е трудно да се разровим и да видим през посладната година ,коя държава е дала десетина жертви накуп и къде по света това е станало.Криворазбрана е толерантността му към простотиите на Аню.

 51. #51
  Варимез Варимезов 15 авг 2014, 14:10
   
  0
   
  0

  "Засега наздраве и гледай филма!"

  Приятелю И.М., точно това правя - сръбвам по малко (без да прекалявам, за да туша тъгата) и чакам търпеливо, когато събитията неизбежно ще доведат до момента, когато отново ще трябва да облечем формата. При това съм убеден, че и двамата ще сме от едната страна на барикадата, което поне на мен ми действа донякъде успокоително. Наздраве!

 52. #52
  иван 1 15 авг 2014, 15:36
   
  0
   
  0

  А ЗА НАТОВСКИ ЗАПЛАТИ НИКОЙ НЕ КАЗВА НИЩО НАЛИ ТРЯБВА НАТО ДА СТИГАМЕ В ЦЕНТЪРА ДА СМЕ А ЗАПЛАТИТЕ

 53. #53
  Sold-er 15 авг 2014, 18:06
   
  0
   
  0

  Абе оставете ги тези....нали като закрият армията и от тях няма да има нужда! На кому са нужни командири без войска!?! Нека да съкращават още....нека да намалят заплатите! Пак идват времена, дето ще се носят минимум по 150-200 болнични за занятие на Корен......като намаляват числеността и заплащането, намалява и мотивацията на войниците.....2008 година не беше толкова отдавна!

 54. #54
  СС 16 авг 2014, 11:51
   
  0
   
  0

  НЯКОЙ ИЗОБЩО ЩЕ ПОМИСЛИ ЛИ ЗА АРМИЯТА?
  Целта на всеки нов министър е да затрие армията.
  На какво после ще си министър бе главо?
  Съсипа армията преди години,сега дойде на власт да я досъсипеш!
  Това вече на нищо не прилича!А като спазваш БЯЛАТА КНИГА-НАПРАВИ ЗАПЛАТИТЕ НИ СПОРЕД НЕЯ "2х СРЕДНАТА ЗАПЛАТА ЗА СТРАНАТА" демек 1600 основна и чак след това добавките към нея.Депутатите отдавна си гласуваха 3х средната,а за нас не важи,нали?

 55. #55
  м дааааа 17 авг 2014, 01:01
   
  0
   
  0

  много рев много нещо е пък аз няма да бягам напук ще седя да им е гадно и на тях

 56. #56
  777 17 авг 2014, 16:24
   
  0
   
  0

  Колеги, българите не раждат, а една циганка ражда по 10 деца. За 20 години циганите са се увеличили неколкократно. Те не работят, а получават пари, които се увеличават заедно с техния брой. Хората, които изкарват тези пари намаляват непрекъснато. Като резултат парите за циганите почват да не достигат и почва едно търсене на пари, за да се плаща на циганите. Какво прави в този случай? Ами ще вземем от българите, които работят - военни, полицаи, пожарникари... Ще вземем от тях, защото парите за циганите не трябва да свършват. Сега айде никой да не ми говори, че военните и полицаите не работели. Може да има и такива, но хора които не работят има и в много частни фирми. така че това мнение да си го запази в идиотската глава този, който иска да го изкаже. Също така имаме и едно нереформирано здравеопазване, което гълта една безбожна пара, а няма никаква ефективност. Ама там е трудно да се пипа. Фармацевтичните компании трябва да лапат, плащат рушвети и си гарантират лапането. Лекарите източват касата с неизвършвени дейности. Другаде, където се губи много пара е контрабандата. От там се губят няколко милиарда годишно. Това също не се пипа. Ами кражбите на ДДС? Статистиката показва, че на година се краде поне 1 милиард лв ДДС!!! Господа, че това е целият бюджет на армията, господа!! Само от кражби на ДДС!!! И никой не прекратява тези престъпления!! Бат ви Бойко снима едно време едни имения с хеликоптер. Големи приказки бяха и нищо!! някой от тези да беше вкаран в затвора? Никой!!! Ето това е България!!! Както каза колегата по-горе - махайте се от тук, ако ви е мил животът!!!

Социални мрежи

Вход

Запомни ме на това устройство

Регистрирай се Забравена парола

Последни

НАЙ-ЧЕТЕНИ НАЙ-КОМЕНТИРАНИ

Морски архиви

Прочети още

Броячка