Последно: ШАЛАМАНОВ СЕ ОТКАЗА ДА "ЗАМРАЗЯВА" БАТАЛЬОНА ВЪВ ВРАЦА

Pan.bg 22 авг 2014 | 09:12 views (4229) commentaries(11)
img Последно: Няма да „замразяват” възстановяването на батальона във Враца

По наша информация по време на Съвета по отбрана се е обсъждало идеята на министър Шаламанов да "замрази" проекта за възстановяване на формированието във Враца. Почти всички присъстващи не са били съгласни с проекта на министъра. Това е довело до рязка смяна на мнението му.
Вчера по обед се провеждат телефонни обаждания между екип на МО и митингуващите във Враца. Срещата, която Шаламанов трябваше да проведе понеделник във Враца, се е състояла по спешност вчера в 16.00 часа в неговия кабинет. Там е било оповестено и положителното решение, което зарадва хиляди врачани.На среща в МО кметът на Враца инж. Николай Иванов благодари за разясняването на недоразумението и отбеляза, че въпросът с възстановяването на военно формирование 54 990 не трябва да бъде политизиран.

Otbrana.com

Министерството на отбраната ще отдели 150 000 лв. за възстановяване на военното формирование във Враца, съобщава Пресцентърът на МО. Това стана ясно на среща на министъра на отбраната Велизар Шаламанов днес с кмета на община Враца инж. Николай Иванов, представителя на областната администрация Елена Стоилова и представителя на инициативния комитет за възстановяване на формированието Ася Крумова. В срещата участва и командирът на Сухопътните войски генерал-майор Андрей Боцев.

image

Министър Шаламанов отбеляза, че процесът на окомплектоване на военно формирование 54 990 във Враца не е спирал и ще продължи в рамките на сроковете, определени със заповедта. Той разясни, че е спрял единствено ходът на процедурата за усвояване на 360 000 лв., предвидени само като първа стъпка за проектиране на мащабен ремонт на формированието. Вместо това Министерството на отбраната ще отпусне 150 000 лв. които на този етап ще бъдат достатъчни.

Кметът на Враца инж. Николай Иванов благодари за разясняването на недоразумението и отбеляза, че въпросът с възстановяването на военно формирование 54 990 не трябва да бъде политизиран. Министър Шаламанов получи благодарности и от Ася Крумова, представител на инициативния комитет за възстановяване на формированието, от името на цяла Северозападна България за направените разяснения, които ще успокоят жителите.

Преди една седмица при представянето на екипа си министър Шаламанов каза, че проектът за възстановяване на батальона във Враца ще бъде „замразен”. Последва протест във Враца, към който се присъединиха областният управител Венцислав Василев и кметът Николай Иванов. Очакваше се на вчерашното заседание на Съвета по отбрана този въпрос да бъде обсъждан. Според официалната информация от МО това не е станало. Неофициалната е, че действително е имало обсъждане и идеята за „замразяването” на проекта е събрала малко гласове. Най-вероятно това е вярно, като се има предвид резултатът от днешната среща на министъра с кмета на Враца и други представители на обществеността.
loading...

Други публикации


Напиши коментар

Коментари: 11

 1. #1
  Мърморкото 22 авг 2014, 09:17
   
  0
   
  0

  Брей, брей, бреййййй ....

 2. #2
  Nash 22 авг 2014, 09:34
   
  0
   
  0

  Врачани са свободолюбив народ... Едно време стреляха по Тодор Живков. И е добре, че все пак мнозинството е решило какво да става там при тях, а не някой си там по етажите...

 3. #3
  приходящ 22 авг 2014, 09:50
   
  0
   
  0

  Велизаре, кой те изнуди, бе човек???

 4. #4
  draft 22 авг 2014, 09:50
   
  0
   
  0

  Така се дейстева по герберски, първо създаваш проблем после тичаш да го решаваш за да покажеш колко си велик.

 5. #5
  7534 22 авг 2014, 10:56
   
  0
   
  0

  150 000 лв? Че какво ще направят с тази незначителна сума??? Ще боядисат бордюрите в бяло черно?

 6. #6
  реалист 01 22 авг 2014, 11:16
   
  0
   
  0

  Само залъгват и без това малкото кандидати за армията. Изобщо няма да го направят това формирование. Ако искаше самият Ангел Найденов можеше до сега да го е възстановил, а не да се размотава и да се точи 6 месеца от мандата си в правене на нищо. Ако случайно заработи надали ще изкара и една година формированието. В армията липсват пари дори за заплати, като навсякъде де.

 7. #7
  До #5 22 авг 2014, 13:34
   
  0
   
  0

  Приятел, не да боядисват бордюрите. Тревата в зелено ще боядисат, че като дойде Шамито да види как е новото формирование (ех, как ми се отцепи от устата тая дума!!!), да хареса района. Така се правеше и преди, и сега трябва така да правят. А места за спане няма нужда да правят - сега войската си спи в къщите при булки и чужди невести.

 8. #8
  Красносело 22 авг 2014, 14:08
   
  0
   
  0

  Красносело
  21.08.2014 | 10:47
  Цацаров разчиства едно по едно делата около Борисов преди изборите
  Тихомълком са прекратени разследванията за Мишо Бирата и Чакъра
  w.mignews.info/tsatsarov-razchistva-edno-po-edno-delata-okolo-borisov-predi-izborite/
  Месец и половина преди изборите прокуратурата започна да разчиства разследванията около лидера на ГЕРБ Бойко Борисов. Тази седмица стана ясно, че са прекратени делата за смъртта на Тодор Димов-Чакъра, както и за намесата в работата на митниците при проверките на пивоварната на Михаил Михов, известен като Мишо Бирата.
  До този момент прокуратурата не е разкрила какви са мотивите за прекратяването на двете разследвания.
  Ужсяващите манипулации се оказаха… междинен резултат
  Разследването за смъртта на Тодор Димов-Чакъра беше възобновено след като Европейският съд по правата на човека осъди България за необективно проведено разследване. Миналата година главният прокурор Сотир Цацаров внесе искане за възобновяване на делото до Върховния касационен съд, който излезе с решение през юни миналата година.
  Тодор Димов загина при полицейска акция през 2003 г., която беше проведена под личното ръководство на тогавашния главен секретар на МВР Бойко Борисов. Къщата, в която се укриваше Димов беше подложена на обстрел с гранатомети, специално „поръчани“ за операцията от гранично полицейско управление, тъй като баретите нямали такива на въоръжение. Проведеното тогава разследване прие, че Чакъра се е самовзривил. Според ЕСПЧ обаче българската държава е нарушила правото на личен живот и ефективно разследване. След възобновяване на разследването беше извършена ексхумация и нова съдебно-медицинска експертиза. Бойко Борисов беше извикан на разпит в Софийската военноокръжна прокуратура. В края на миналата година в. „Преса“ цитира резултатите от експертизата, като информацията беше потвърдена от зам.-главния прокурор Борислав Сарафов.
  „Граната е имало, но тя е взривена в задната лява част на тялото му, сочат данните. Шрапнели от нея са открити в лявата бедрена кост с вход отзад. Чакъра е бил десняк и е невероятно човек да използва подобна изкълчена поза, за да се самоубие“, пише тогава в. „Преса“. Според експерти „гранатата е била пъхната под тялото му и после взривена“.
  „Бях изненадан, че почти на 90% от изложението в статията на в. „Преса“ е вярно. Нямаме още заключение на експертизата. Междинните резултати от ексхумацията дават извод, че осколките са проникнали в тялото му отзад, което изключва напълно версията за самовзривяване. Тези междинни експертизи дават основание да смятаме, че той е бил взривен“, каза тогава зам.-главният прокурор Борислав Сарафов. Още повече по думите му „убийствени манипулации са маскирали смъртта на Чакъра като самоубийство“.
  Половин година по-късно, заместникът на Цацаров вече е на друго мнение: „Това бяха междинни резултати, окончателната експертиза не показа да има извършени престъпления от длъжностни лица.“
  Какви са мотивите, които са накарали прокуратурата да прекрати делото в края на юни не е ясно, защото прокурорът е в отпуск.
  От „Ало, Ваньо“ до „Чао, Ваньо“
  В края на юли е било прекратено и делото по разговорите между Бойко Борисов и Ваньо Танов от времето, когато първият беше премиер, а вторият директор на митниците. Танов е бил подслушван през 2010 година по разследване срещу него. Именно тогава е прихванат негов разговор с Борисов, на който тогавашният премиер му нарежда: „Ало, тоя Мишо Бирата ми се обади сега пак. В неговата фабрика влезнали митничари ли са, полицаи ли са, събират телефони, правят там некаква акция. Хайде прибирай ги оттам, нали поехме ангажимент да не… Поех ангажимент, аз не съм Първанов. Като съм му обещал, че няма да го закачам, няма да го закачам.“ Става дума за проверка в акцизен склад на фирма на покойният днес Михаил Михов, която е била прекратена.
  Още след изтичането на записите започна разследване, което беше за изнасяне на класифицирана информация. Тогава стана ясно, че подслушването е било по искане на прокуратурата (делото срещу Танов е наблюдавано от обвинителя Пламен Георгиев, който впоследствие стана председател на Комисията за отнемане на незаконно придобито имущество), а разговорите са изтекли от ДАНС (по това време председател на агенцията беше вътрешният министър в кабинета Орешарски Цвелин Йовчев).
  Разследването замря, но след оставката на правителството на Бойко Борисов и идването на власт на Пламен Орешарски, прокуратурата съобщи, че вече работи по разследване за възпрепятстване работата на митническите власти. Прекратяването на разследането е станало няколко седмици преди Ваньо Танов отново да бъде назначен директор на митниците от служебния финансов министър Румен Порожанов. Зад назначението застана и премиерът проф. Георги Близнашки.
  В сряда, в интервю за агенция „ПИК“ зам.-главният прокурор Борислав Сарафов съобщи, че „делото е прекратено на базата на събраните доказателства и на базата на извършените по случая експертни заключения, които казват, че не може да се потвърди автентичността на разговорите в тези записи“.
  Остава: Полетите на властта
  След прекратяването на делата Мишо Бирата и Чакъра в държавното обвинение остават още две разследвания, които имат отношение към Бойко Борисов и са публично известни. Това са преписките за т.нар. полети на властта – използването на самолетите на „Авиоотряд 28? от футболни отбори и бизнесмени, както и използването на военния авиопарк за нуждите на премиера. По тези дела прокуратурата съобщава единствено, че „разследването продължава“.
  В досъдебна фаза все още и делото за мобилната техника за подслушване – т.нар. кечъри, по което се разследва бившият вътрешен министър Цветан Цветанов. Там прокуратурата се опитва да докаже, че техниката, с която МВР е разполагала може да подслушва разговори. Именно по това разследване държавното обвинение съобщи, че е открило тефтери, в които са записани телефонни номера, за които не са издавани разрешения за подслушване, но така и не стана ясно дали тези номера са подслушвани.
  Срещу Цветанов има и три дела в съдебна фаза – едното е за неупражнен контрол, другото е за отказано подслушване (по което беше осъден на първа инстанция) и за длъжностно присвояване (на което беше оправдан на първа инстанция). Висящо пред Софийски градски съд е и делото за т.нар. афера в „Костинброд“. По него е подсъдим бившият главен секретар на Министерски съвет Росен Желязков.
  1 коментар
  Протест казва:
  21.08.2014 в 13:01
  ФЕЙСБУК КОАЛИЦИЯ АНТИ-ГЕРБ, включваща вече повече от 40 групи, страници, организации и движения с повече от четвърт милион членове организира голям протестен митинг пред Министерски съвет на 8-ми септември от 18,30 часа. Всички ние ще декларираме публично нашето категорично НЕ на връщане на мутрите на власт. Призоваваме всички български демократи да подкрепят нашия протест. Очаквайте в следващите дни подробности.

 9. #9
  7534 22 авг 2014, 15:08
   
  0
   
  0

  Шаманов, Шейтанов, що ли все такива асоциации ми се появяват около името на нашия скъп нов министър? Алоооу, г'усин министре, армията е в разпад!! Още малко и всички ще я напуснат, защото нищо не става от нея!! Ще остане само министерството да си разпределя парите и да завежда документчета. Нищо друго няма вече в тази армия!!!

 10. #10
  мда 22 авг 2014, 16:15
   
  0
   
  0

  тоя е по зле и от аню хаскьойски

 11. #11
  мдааа 22 авг 2014, 16:26
   
  0
   
  0

  Този е пълен нещастник! Как не ви омръзна да си играете със съдбите на хората, бре? Ние да не сме пионки и да ни местите където ви хрумне? За съжаление всеки си търси своите 5 мин. слава, пък ако ще да е най-лошата....

Социални мрежи

Вход

Запомни ме на това устройство

Регистрирай се Забравена парола

Последни

НАЙ-ЧЕТЕНИ НАЙ-КОМЕНТИРАНИ

Морски архиви

Прочети още

Броячка