Ангел Найденов: Екипът на Шаламанов се води от първосигнален реваншизъм, зададен му от Аню Ангелов. За 10 дни - 10 човека са уволнени!

Pan.bg 25 авг 2014 | 09:35 views (4700) commentaries(9)
img http://www.focus-news.net/opinion/2014/08/23/29681/angel-naydenov-zad-promenite-v-ministerstvoto-na-otbranata-stoi-partien-krazhets-vdahnovyavan-ot-voenniya-ministar-v-pravitelstvoto-na-gerb.html


Ангел Найденов: Зад промените в Министерството на отбраната стои партиен кръжец, вдъхновяван от военния министър в правителството на ГЕРБ
23 Август 2014 | 09:30 | „Това е България“ на Радио „Фокус“

image

Водещ: БСП се обяви срещу смяната на директора на военното разузнаване. Говорителят на социалистическата партия Атанас Мерджанов определи намеренията за смяна на директора на Служба „Военна информация“ Веселин Иванов като безпрецедентен факт в най-новата българска история. Темата ще коментираме с бившия военен министър в кабинета „Орешарски“ Ангел Найденов. Все още не е сигурна информацията за подготвяната смяна, но защо тя би била проблем, според вас?
Ангел Найденов: Да, все още няма заповед или съответно указ за освобождаване на досегашния началник на Служба „Военна информация“ и назначаване на нов, но вероятно информациите, които са достъпни за вашите колеги не са безпочвени, още повече, че аз също получих в някаква степен потвърждения на намеренията за смяна на досегашния шеф на военното разузнаване. Защо казвам, че би било прецедент, защото не е работа на служебния кабинет, чиято основна задача е свързана с подготовката и провеждането на изборите, да се занимава с рокади по върховете на специалните служби, още повече, че става в момент, в който няма действащ парламента и съответно парламентарен контрол върху аргументите, върху начина, по който би била осъществена тази смяна. Разбира се аз ще оставя настрана факта, че все още няма действащи закони за специалните служби, в частност за военното разузнаване, така или иначе обаче е абсолютно неприемливо да се прави подобна смяна сега по отношение на военното разузнаване. Всъщност нека да кажа, че това, което чувам, е горе-долу в две посоки като основание, доколкото изобщо можем да говорим за основание. Първата посока е, че това е един начин да се смени досегашния цивилен служител, разбира се става дума за господин Иванов, който има своята кариера на кадрови военнослужещ, за да бъде заменен с военнослужещ, вероятно еднозвезден или двузвезден генерал, което би означавало да има съответно предложение от Министерски съвет и указ на президента. Естествено, че няма нищо смущаващо във факта, че начело на военното разузнаване би застанал военнослужещ. Въпросът е, че по този начин би се предопределило назначаването на шеф на военната служба за всеки следващ състав на кабинета или съответно на, разбира се, решение на Министерски съвет и съответното ръководство на министерството на отбраната.
Втората посока, в която вървят, вървят подозренията са свързани с намерението или по-скоро с упреците към досегашното ръководство на служба „Военна информация“ за това, че не са предоставили в пълен обем архив на службата, който съдържа данни за чуждестранни граждани, сътрудничили на военното разузнаване. Сега, ако в първия случай можем да говорим за смущаващи обстоятелства, то в този случай имаме всички основания да кажем, че това би било едно действие, което ще граничи с престъпление, защото ако по отношение на действащия закон ние имаме всички основания да кажем, че той беше изроден до инструмент за омаскаряване на хора, разчистване на сметки или за поставяне под един знаменател на всички, които са работили в интерес на държавата, независимо в кой отдел или в кое управление са работили, то в този случай трябва да кажем, че законът за досиетата не изисква подобна информация и съответно тези напъни на комисията по досиетата да се добере до тази информация, са меко казано странни, силно смущаващи. Вижте, в случая трябва да си даваме сметка, че поставяме под заплаха и интересите на страната. Поставяме под заплаха живота на хората, които са работили в интерес на България.
Водещ: Нали сте наясно обаче, че липсата на действащи закони за специалните служби, е камък и във вашата градина? Бяхте военен министър година и два месеца.
Ангел Найденов: Ние сме направили предложението за нов закон за военната служба, т.е. за военното разузнаване и той е в Народното събрание. Мога да поема част от отговорността, но не мога да споделя голямата част от тази отговорност, защото целият пакет от закони не включва само служба военно разузнаване. То е много повече от един закон. Тук става дума и за рамковия закон за националната сигурност, и за служба НСО, за НРС, така че говорим за пакет от закони, но що се отнася до необходимостта да бъдат разработени съответните предложения от страна на министерството, респективно от Служба „Военна информация“, те са направени в Народното събрание.
Водещ: Законите ли са начинът да се случи така, че всяко следващо правителство, в случая служебно, но и редовно, да не прави персонални промени в едни такива специализирани служби?
Ангел Найденов: Те са правната рамка. Биха дали механизма, по който това да се осъществява достатъчно прозрачно и съответно да има достатъчно ефективен контрол върху начина, по който се случват тези промени, а не, както е сега, в този случай да има, как да кажем, основателни подозрения върху мотивите, на служебния министър на отбраната или на хора, които са зад него и които не са достатъчно ясни като фигури и разбира се, съответно като намерения. Аз имах основание днес да кажа, че тук въпросът не опира само до евентуалната смяна на шефа на военното разузнаване. Има поредица от назначения, от уволнения, които ни дават основания да говоря за един реваншизъм. Аз днес употребих израза „първосигнален реваншизъм“, който лъха от всичко това, което се случва в министерството на отбраната, защото на практика назначенията реставрират политическия кабинет на ексминистъра Аню Ангелов. Всеки един, който познава фигурите на хората, които са назначени там, ще види в тях фигури, познати от времето на ГЕРБ. И аз намирам за абсолютно неудачна пресконференцията и опита на представители на ГЕРБ да оневинят себе си по отношение на тези назначения и тези уволнения. Извинявайте, твърдението, че те разполагали, видите ли, с експерти и нямало как те да не бъдат новоназначени, е меко казано смехотворен. Има, разбира се, много хора, които не са политически обвързани и по отношение, на които ако бяха назначени, вероятно нямаше да има, нямаше да имаме основание да поставяме въпросите, макар че имаме основанията да питаме защо са освобождавани хора само заради това, че с работили по времето, в което, примерно, сме управлявали ние в рамките на предишното Народно събрание или на кабинета „Орешарски“.
Водещ: Кои са тези назначения и уволнения конкретно?
Ангел Найденов: Имате предвид Министерството на отбраната ли?
Водещ: Да.
Ангел Найденов: Нека да не ги посочвам. Те са съветници в политическия кабинет. Например, освободен от поста си е главният инспектор на Министерството на отбраната. Подготвения са още няколко смени. Освободен е шефът на информационния център, видите ли, с аргумента, с аргумента, че такава била играта. Това е изразът, който е използван при разговора с нея – „такава била играта“. Чували ли сте за подобен аргумент тогава, когато става дума за професионални назначения? Аз имах възможност да кажа, че изпълнител на всичко това, което се случва, е една фигура, за която вече нямам колебания да кажа, че има основание да бъде освободен и това е постоянният секретар. Разбира се, отговорността се носи, политическата отговорност се носи от служебния министър на отбраната, но имам всички основания да кажа, че зад всичко това стои един партиен кръжец, който се вдъхновява и вероятно се ръководи от бившия министър на отбраната.
Водещ: Поделението във Враца – един критично важен въпрос. Беше казано, че няма да продължи възстановяването му. Сега се оказа, че все пак ще бъде възстановено. Вашата позиция, предполагам, е непроменена.
Ангел Найденов: За мен беше абсолютно необяснимо намерението да се замрази възстановяването на военното поделение във Враца, защото имах вече възможност да кажа – там има няколко, няколко обстоятелства. Първото, от които е, разбира се, че това решение за възстановяване на поделенеито беше взето на съвет по отбрана с пълно единодушие и основанията за възстановяването са аргументите на професионалното ръководство на въоръжените сили, т.е. военната експертиза. Второ, там имаме постановление, с което се променя плана за развитие на въоръжените сили и където тази промяна за възстановяването на военното поделение във Враца е изрично посочен. Трето, имаме осигурени целеви средства в размер на 2 милиона лева за строителни-монтажни работи и съответно за възстановяване на военното поделение. Отделно от това имаме, разбира се, всички заповеди, графици, които предвиждат възстановяване на поделението с първите назначения от 1 октомври и до края на годината и съответно назначаване на целия личен състав. Вижте, дори и последните драматични събития около наводненията в Северозападна България подсказват необходимостта от наличие на военно формирование в тази част на страната. Ние иначе ползваме специализирани мобили от Белен, от Плевен, от… Далеч по-бързо, далеч по-ефективно щеше да бъде участието и намесата на мобили, ако те бяха разположени, например в района, в района на Враца. Така че аз се радвам, че има промяна в намеренията на служебния министър и че той се отказва от първоначалното намерение за замразяване на проекта за възстановяване на военното поделение и силно се надявам, че ще бъдат спазени всички графици така, щото от 1 октомври да имаме първите назначени военнослужещи и цивилни служители.
Водещ: Също така преди седмица служебният военен министър Велизар Шаламанов обяви, че заради липсата на средства могат да бъдат забавени плащания към Руската Федерация и вноската за членството на България в НАТО. Така ли е това, какво наследство оставихте?
Ангел Найденов: Все пак нека да кажа, че промените в бюджета на Министерството на отбраната настъпиха в момента, в който ставаше предаването на кабинета „Орешарски“ на служебното правителство, т.е. в последните дни от действията на предишния парламент и това са промени, които настъпиха в резултат на актуализацията на бюджета на Националната здравно-осигурителна каса. Разбирам, че средствата, които бяха прехвърлени към здравната каса, е трябвало да бъдат на практика орязани от всички министерства, но вижте, министерствата с най-големи бюджети, на практика са и най-ощетени, защото тези около 17%, с които се орязват бюджетите на министерства и ведомства, за Министерството на отбраната означават над 100 милиона лева. В този смисъл, вероятно за да бъдат компенсирани тези намалени разходи, съответно трябва да бъдат орязан част от дейностите и разходите, които прави Министерството на отбраната, но няма как да кажа кои биха били тези дейности и какво би пострадало в резултат на орязването на тези пари. Давам си сметка за трудната ситуация, в която изпада министър Шаламанов, но в този случай решенията са изцяло в неговите ръце или пък съответно в ръцете на служебния кабинет. Тук искам веднага да добавя, че според мен е необходимо да се търсят някакви компенсации, да се търси допълнително в резултат на една преоценка на изпълнението на приходната част от бюджета прехвърляне на средства към, аз в този случай ще говоря за Министерство на отбраната, защото си даваме сметка наистина, че не е едно и също да орежеш бюджет на министерство с бюджет 100 милиона и бюджет на министерство от 1 милиард.
Водещ: Очаквате ли още обвинения към вас конкретно и към правителство „Орешарски“ за наследството? Вие с високо вдигната глава ли си тръгнахте от министерството – така да ви попитам?
Ангел Найденов: Няма как да очаквам, защото имах вече основание да кажа, че аз си тръгнах удовлетворен от резултатите за времето, през което носех отговорността на министър на отбраната. Образно казано имах основание и продължавах да мисля, че имам основание да кажа, че ние излизаме през парадния вход. Ясно е и много подробно представихме резултатите от факта на функционирането ни като политически екип и ръководство на Министерство на отбраната за тези 14 месеца и те са в, те са в много посоки. Най-важното обаче според мен е, че ние успяхме да пречупим негативната тенденция за намаляване на способностите и ефективността на Българските въоръжени сили. Успяхме да постигнем едно възстановяване на въоръжение и на бойна техника, което без съмнение е част от онези способности, които трябва да има Българската армия, за да знаят българските граждани, че има на кого да разчитат в случай на нужда и не на последно място, разбира се, имам всички основания да кажа, че успяхме да върнем, да върнем престижа и достойнството на военната професия и това лесно може да се види в интереса, който се проявява за служба в Българската армия. Според мен обаче един от най-важните резултати е, че успяхме да върнем нормалността като атмосфера на работа в Министерството на отбраната имат взаимоотношения в министерството и между министерството и съответно въоръжените сили в частност Българската армия. За съжаление опасявам се, че това може бъде лесно пропиляно. Най-малкото може, може да бъде нарушена тази атмосфера, за която вече споменах.
Водещ: В края на нашия разговор един въпрос по отношение на листите в БСП. За първи път ще бъдете водач на листа във Варна. Какво очаквате от кампанията въобще, а и като подкрепа от местната структура?
Ангел Найденов: Нека да кажа, нека да кажа, че за мен Варна не е непознат като град и като район. Все пак 10 години от моя живот са минали във Варна. Аз, освен че съм завършил Висшето военноморско училище, освен че съм работил в Параходство БМФ, съм работил и в централната администрация на Стопанско обединение „Воден транспорт“, което на времето на практика отговаряше за всичко, което се осъществяваше, да кажа така, на вода, включително по море, по река, пристанища, институти, т.е. имам, имам достатъчно добра представа от, да кажем, този сектор, хайде, на дейност на територията на Варна. Аз си давам сметка, че Варна е един изключително труден регион по ред причини, включително, разбира се и от гледна точка на очакванията, свързани с инвестиционна активност, с икономическо съживяване, с дейност, свързана с подобряване на условията за развитие на града, на региона. Разбира се, давам си сметка и за проблемите, които възникват в един подобен район, в който обаче има и напрежение между нашите структури. Това не е тайна. Става дума за напрежение между градската и между останалите структурите на БСП в област Варна. Давам си сметка, че това трябва да бъде, трябва да бъде преодоляно много бързо. Разчитам на, първо на подкрепата на членовете и симпатизантите на Българската социалистическа партия, разчитам на осъзнатата им отговорност и на техния стремеж да постигнем възможно най-добър резултат, възможно най-много гласове, подадени за листата на „БСП – лява България“ и съответно най-голям брой депутати, избрани с тази листа. Разчитам и на това, че ще имаме наистина сблъсък на платформи, на идеи, на предложения за решенията на проблемите, с които се сблъскват варненци и хората от района на Варна и на Варненска област. Разчитам на това, че ще има коректност между всички участници в надпреварата и ще има една наистина толерантна кампания без замерване с компромати и тази кампания няма да се изроди до сблъсък на портфейли и на банкови сметки. Разбирате, че тук говоря за това, че ще можем да преодолеем уродливите практики и контролиране на гласове, с които се сблъскваме, за съжаление през последните години.
Димитър ДРАГАНОВ
loading...

Други публикации


Напиши коментар

Коментари: 9

 1. #1
  Smary 25 авг 2014, 10:03
   
  0
   
  0

  Др Найденов, не искате ли да си припомните какво се случваше с кадрите до преди няколко седмици докасто се вживявахте като говорител на МО, а друг управляваше?

 2. #2
  Sold-er 25 авг 2014, 10:09
   
  0
   
  0

  До#1 Хайде, хайде...стига боковски тъпизми! Единствената вина на Найденов е, че не уволни веднага калинките на Ангелов.

 3. #3
  до 2 25 авг 2014, 11:24
   
  0
   
  0

  Не е достатъчно, още трябваше половината от тях да даде на военна, а другата плповина на цивилната прокуратура, включително г'АнЮ и тИквата, двамата за държавна измяна!

 4. #4
  das 25 авг 2014, 11:25
   
  0
   
  0

  Да това беше най-голямата грешка, че не уволни некадърните гербери. Прав е Тотев в момента дерибейства, но и неговия ред пак ще дойде, но този път ще отговаря заедно с крадеца Радев и АА.

 5. #5
  Бай Чепик 25 авг 2014, 12:18
   
  0
   
  0

  Господин Министре, защо не уволни всички стари? Сега нямаше да могат да реват. Дори трябваше да бъдат дадени на съд.

 6. #6
  Меринджей 25 авг 2014, 16:56
   
  0
   
  0

  Бре мама му стара, със закъснение научавам, че Граф дьо Гаф е махнат от инспектората!

 7. #7
  Солвей 25 авг 2014, 18:00
   
  0
   
  0

  Ангелчо, а ти колко управителя на дружеството "Търговия и снабдяване" изгони докато намериш "подходящия" човек да му източи сметките ? А защо "Терем" е пред фалит ?

 8. #8
  Добри 25 авг 2014, 18:59
   
  0
   
  0

  Нормално и задължително е новият кабинет да смени хората от "политическия кабинет" - съветници и шефа на информационния център (така е по закон, а и те сами е трябвало да напуснат заедно с политическото ръководство, на което те са били политически назначения). Още по-нормално е да се изритат безапелационно политическите калинки от рода на Ушев, Венислав Цанов и прочее съмнителни субекти, назначени без конкурс от предишните управници.
  Друг е въпросът, че Шами също сложи доста съмнителни субекти в кабинета си - от неговия шеф, та до аньовата съветничка по правните въпроси.
  Изходът е един - със закон да се въведе брой на съветниците (2-3) и те да си ходят с кабинета. Всички други назначение - с анонимен конкурс.

 9. #9
  Герго 26 авг 2014, 06:03
   
  0
   
  0

  Найденов да си каже, защо в противоречие с правила и морал назначи племенницата си за съветник в кабинета си. И сега, завалията реве, че съветниците м у били уволнени. Това политиците си мислят, че държавата им е бащиния - не-са,о Найденов, а и другите. Свинаров - розово БМВ за да е в тон с тоалета на щерка му,Близнаков - заменки "кон за кокошка" без никакви последици, Аньо - уволнения по списък спуснат от ГЕРБ, сега Шаламанов - грандиозен план и антируски изказвания диктувани от американските му работодатели... А ние сухаме супата.

Социални мрежи

Вход

Запомни ме на това устройство

Регистрирай се Забравена парола

Последни

НАЙ-ЧЕТЕНИ НАЙ-КОМЕНТИРАНИ

Морски архиви

Прочети още

Броячка