Шаламанов за "Ер Полисинг"-а: От "въздушния ни суверинитет може да бъде гарантиран от НАТО" до "това е неприемливо!"

Pan.bg 30 авг 2014 | 07:53 views (4969) commentaries(39)
img Интересна метаморфоза в изказванията на новия военен министър Велизар Шаламанов бе извършена само в рамките на 8 дни.
Припомняме, че в интервю за в.Капитал на 20 август той заяви, че: "ако една нация не може да гарантира въздушния си суверенитет, има добре работещи механизми във временен план той да бъде гарантиран по линия на евроатлантическата солидарност. Това е една опция да намалим зависимостта от Русия".
На 22 август той даде интервю пред БТВ, в което вече малко омекна, но говори, че пак друг може да пази небето ни:
"За да бъда откровен, възможно е така, както се случва със Словения и Балтийските републики и Исландия. Но не считам, че това е най-доброто решение за България."
На 28 август той директно заявява съвсем друго във в.24 часа:
"Това е неприемливо. България има не само традиции и капацитет да пази сама своите въздушни граници. Основният риск в случая е бавенето на решението. Докато получим нов тип самолет, може да се наложи да търсим сътрудничество с наши съюзници под формата на ротации и учения. Но никога не е стоял въпросът българският въздушен сувернитет да бъде преотстъпен на някой друг."

Интересно как само за една седмица мнението на Шаламанов се промени и то вече съвпада с мнението на ген.Радев, което той изрази пред сп.КРИЛЕ:
http://pan.bg/view_article-1-24663-GenRumen-Radev-pred-spKRILE-Nedopustimo-e-nqkoj-drug-da-ohranqva-bylgarskoto-nebe-vmesto-nas.html
Припомняме, че и други решения на министър Шаламанов се сменяха през няколко дни в едва започналия му мандат.
В сайта otbrana.com анализираха вече трите непремерени стъпки на Шаламанов:
- решението му за "замразяване" на батальона във Враца
- решението му за смяна на шефа на Служба "Военна информация"
- решението му за Визия 2020...
И трите му първоначални решения претърпяха видима промяна.
Друг е въпросът дали Българската армия и МО имаха нужда изобщо от тези назряващи конфликти...
Ето и интервюто на министър Шаламанов във в.24 часа:


Велизар Шаламанов: Изготвихме визията "България в НАТО 2020" с МВнР и всички спецслужби
28.08.2014 07:01

image

- Г-н Шаламанов, кой е авторът на визията "България в НАТО 2020", която готвите за срещата на върха на пакта в Уелс, и която предизвика бурни реакции?
- Това е експертен документ. Над него работиха хора не само от Министерството на отбраната. За оценката на средата за сигурност са взети становищата на всички специални служби и МВнР. Решихме да го направим публичен, защото в него има ангажимент за по-голямо усилие на обществото към финансирането на отбраната.
Като такъв той
трябва да мине
обсъждане на
различни нива Първият етап беше с експерти от неправителствените организации. След него приехме някои от предложените редакции и направихме нов проект. Следващият етап, естествено, е този документ да получи доверието на цялото правителство и президента. Затова ще има и следваща редакция.
- Във визията се говори за информационна война, която ни е обявила Москва и която се води с участието и на български медии? Каква е тази война?
- Информационната война е елемент на хибридната война - това е концепция, която се развива в момента в алианса. Този тип война съчетава конвенционалните методи с похвати на партизанска, кибернетична и информационна война, както и действия, противоречащи на международното право.
Терминът устойчиво се появи в лексиката на НАТО, за да опише новата ситуация, в която се намираме. В този смисъл
оценката ни
отдавна се
споделя публично
от алианса
Много е важно да изясним проявленията на тази хибридна война, за да подготвим както страната, така и съответните механизми за противодействие на ниво НАТО и ЕС. Защото най-опасното в хибридната война е, че тя в голяма степен започва и протича под прага на границите, в които трябва да се вземат решения за ответни мерки.
- Опасявате ли се от други реакции - примерно на русофили?
- Тук не става дума за фили и фоби. Става дума за българския национален интерес. А той е да се държим като достоен съюзник. Усилията ни са съсредоточени към това България да има какво да каже на срещата на върха на НАТО. Затова предлагаме документ, в който
елементът за
Русия съвсем не
е централен
В него има много по-важни неща, от които зависи бъдещето на българските въоръжени сили и опазването на нашия въздушен, сухопътен и морски суверенитет. Оценка на средата за сигурност обаче трябва да има.
- В публичното обсъждане на визията пролича известен песимизъм доколко е постижимо до 2020 г. за отбрана да се заделят 2% от БВП. Изпълнимо ли е това?
- Първо, нека не забравяме, че през 2000- 2001 г. нашите разходи за отбрана бяха дори над 3%. До 2008 г. те бяха в рамките на 2%, че и отгоре. Именно кризата в Европа и в света, която повлия и на България, доведе до намаляване на тези разходи. Но днес Европа и България излизат от кризата. Ние сме реален консуматор на фондове от европейските програми и е крайно време
да бъде
възстановен този
санитарен
минимум от 2%
в сферата на отбраната и сигурността. В абсолютно изражение средствата са много по-малко от страни като Гърция, Холандия и Дания, които са съизмерими по население и територия с България.
- Но пари няма и властта винаги казва, че е по-важно да има за здравеопазване и образование, отколкото за армия.
- Чудесен коментар. Но вчера бях на представяне на плана за оздравяване на ВМА. Оказва се, че само за 2 месеца екипът на ген. Николай Петров е успял да намали разходите по всички външни договори от 20 до 80%. Което означава, че пари в България има, но трябва да ги използваме много по-рационално. Ще ви дам и друг пример: за последните 10 г. ние сме изразходвали 1,8 млрд. лв. за модернизация на армията. От тях 1,4 млрд. са отишли за ВВС, 150-200 млн. за комуникационно-информационни системи, а за сухопътните войски и флота - останалите 200 млн. лв.
- Но по целия свят военната авиация е най-скъпият вид въоръжени сили. Един изтребител струва стотици пъти повече от един БТР.
- Така е. Но независимо от похарчените 1,4 млрд. лв. придобитите способности от ВВС са минимални. Те се заключават в няколко транспортни хеликоптера без реални бойни възможности, няколко транспортни и тренировъчни самолети и редица други средства, свързани с ремонти на радиолокатори и комуникационни системи.
В същото време визията "България в НАТО 2020" при същите 1,8 млрд. лв. до 2020 г.
дефинира ясни
параметри за
комплексно
решаване на
въпроса
с придобиването на бойни самолети, бойни кораби и бойни машини.
- А какво правим, ако заради кризата следващият кабинет бъде изправен пред дилемата да реже или от здравеопазването, или от армията? Естествено, че ще отреже от парите за отбрана.
- За новата визия имаме пълната подкрепа на президента, на началника на отбраната и командирите на видовете въоръжени сили. Оттам нататък разчитаме на народните представители да подкрепят нашите проекти. Както и визията
да се възприеме
и от следващия
редовен кабинет
- А каква е ситуацията по източната граница? Летят ли руски разузнавателни самолети?
- За съжаление Черно море стана място за съсредоточаване на много военни кораби. Русия дори въведе свои плавателни съдове от Балтийския и от Северния флот. Това засили и присъствието на кораби от страни членки на НАТО. В резултат на тази военна активност 3-4 пъти са нараснали случаите на полети на руски самолети в близост до нашата граница
- Не е ли крайно време заради усложнената среда за сигурност и финансовата криза НАТО да ни помогне с военната техника?
- НАТО разполага само с бюджет за инвестиции в отбраната и там всички заявки от България - за авиобазите Граф Игнатиево и Безмер, са изпълнени. В летищата са инвестирани над 100 млн. лв.
За да получим военнотехническа помощ примерно от изтребители, трябва да имаме
дефиниран проект
за развитието на
бойната авиация
и той да е внесен в Министерския съвет. След това на негова основа да се проведат консултации между правителствата.
- Но ние отдавна имаме такъв проект?
- Да, но той в МС не е влизал. Последният проект на ексминистър Найденов стигна само до Министерството на финансите. Но там сумата е много по-голяма от 800 млн. лв. и не води до цялостно решаване на проблема. Освен това България никога досега не е поставяла въпроса за военнотехническа помощ от нашите съюзници. И служебното правителство счита за свой дълг да постави този въпрос.
- Има ли опасност в тази криза други да пазят българското небе?
- Това е неприемливо. България има не само традиции и капацитет да пази сама своите въздушни граници. Основният риск в случая е бавенето на решението. Докато получим нов тип самолет, може да се наложи да търсим сътрудничество с наши съюзници под формата на ротации и учения. Но никога не е стоял въпросът българският въздушен сувернитет да бъде преотстъпен на някой друг.
loading...

Други публикации


Напиши коментар

Коментари: 39

 1. #1
  Smarty 30 авг 2014, 09:39
   
  0
   
  0

  Типична скоротечна еволюция по нашенски, или както казваше навремето Тато: "Приземяване, приземяване, приземяване!..............Сега ще се поснишиме да мине тая буря, пък после ще видиме............"

 2. #2
  Тони 30 авг 2014, 10:35
   
  0
   
  0

  За Ер полисинга ВИНАГИ отговаря НАТО.
  НАТО решава дали бг може да си пази небето или праща други да го пазят!
  Това не се решава в бг.

 3. #3
  3 30 авг 2014, 10:54
   
  0
   
  0

  Тони, имаш нормален словоред, а пък нещо логическите връзки между ушите ги няма.
  Как НАТО ще реши ти прати самолети за охрана без да ги е поискала държавата?

 4. #4
  Тони 30 авг 2014, 13:34
   
  0
   
  0

  До #3
  Ето така:

  "България е предоставила част от противовъздушната си отбрана (ПВО) на НАТО. В понеделник в 17.00 ч. началникът на Генералния щаб ген. Никола Колев е подписал документ, с който прехвърля правомощия на върховния главнокомандващ на силите на алианса в Европа ген. Джеймс Джоунс по управление и поставяне на задачи на част от ПВО. От няколко години армията се готви за включване в общата система за противовъздушна отбрана на алианса."

  http://www.dnevnik.bg/bulgaria/2004/03/30/73228_i_nato_se_vkljuchi_vuv_vuzdushnata_ni_otbrana/

 5. #5
  5 30 авг 2014, 14:09
   
  0
   
  0

  Тони, Тони, опитваш се да манипулираш. Ето следващия абзац на цитираната от теб статия:
  "Съгласно споразуменията между Брюксел и София отделни подразделения, изтребители и авиобази от военновъздушните сили ще бъдат дадени на НАТО за нуждите на колективната отбрана на съюза. От своя страна Българската армия ще продължава да носи бойните си дежурства по охрана на небето. При нужда страната ще може да разчита на гръцката и на турската бойна авиация, както и на силите на пакта в авиобазата "Авиано", Италия."
  Така, че в пост № 2 си написал "малко" глупости.

 6. #6
  Тони 30 авг 2014, 15:35
   
  1
   
  0

  До #5

  Точно за това говорим!
  Ще се заповяда бг да се охранява от Ф-15.

  А политиците може да се "възползват" и да дадат разрешение да ни охранява Ф-15!
  Ако политиците не се съгласят, ще се разбере, че не "пеят" в НАТО.
  Политиците не искат това да се разбира от никой! :)

  Така се възползвахме Ф-15 да дежурят с нашите! :)

  Не всичко е черно на бяло, както ти се иска да бъде, но резултата е налице!

 7. #7
  Sold-er 30 авг 2014, 16:59
   
  0
   
  1

  До #6 Глупако, говориш за две съвсем различни неща.....едно е съвместно патрулиране, а съвсем друго е само чужди самолети да пазят нашето небе!

 8. #8
  Пол Крейг Робертс 30 авг 2014, 17:14
   
  0
   
  0

  30.08.2014 - 12:44
  Пол Крейг Робертс: Вашингтон - новые горы лжи
  ИВАНОВ Николай
  Последняя по времени ложь Вашингтона, на сей раз исходящая от НАТО, состоит в том, что Россия вторглась на Украину силами одной тысячи военнослужащих, имеющих в своем арсенале переносные артиллерийские установки.
  Отчего мы знаем, что это ложь? Оттого, что мы не слышали ничего, кроме лжи о России от НАТО, от представителя США в ООН Саманты Пауэр, от заместителя Госсекретаря США Виктории Нуланд, от Обамы и всего его режима патологических лгунов, а также от британского, немецкого и французского правительств, наряду с Би-би-си и в целом западных СМИ?
  Это, конечно, главная причина для того, чтобы считать, что последнее Западное пропагандистское измышление — это чистая ложь. Патологические лгуны никогда не начнут, ни с того, ни с сего, говорить правду.
  Но есть и другие веские причины для вывода о том, что Россия не вторгалась на Украину силами тысячи военнослужащих.
  Первая из них заключается в том, что Путин слишком много усилий вложил в дипломатию, которая базируется на полном отсутствии каких-либо поводов для провокаций. Он не будет ставить под удар свою дипломатию, отправив слишком малочисленный контингент войск, который не сможет оказать решающего влияния на развитие событий.
  Вторая причина заключается в том, что если Путин решит, что уже нет альтернативы отправке российских войск для защиты русских, проживающих в Восточной и Южной Украине, он направит достаточный контингент, чтобы выполнить задачу быстро, как он сделал это в Грузии, когда обученная американскими и израильскими инструкторами, грузинская армия вторглась в Южную Осетию и была уничтожена в считанные часы ответным российским ударом. Если бы мы услышали, что на Украину вторглась стотысячная российская армия, прикрываемая с воздуха военной авиацией, это выглядело бы гораздо более правдоподобно.
  Третья причина заключается в том, что России незачем посылать войска на Украину, чтобы остановить бомбардировки и артиллерийский обстрел русского населения со стороны вашингтонского марионеточного правительства в Киеве. ВВС России может легко и быстро уничтожить украинскую авиацию и артиллерию и, тем самым, прекратить наступление на украинские регионы, объявившие о независимости.
  Всего лишь две недели назад был сфабрикован и распространен английским журналом «Гардиан» и Би-би-си материал о том, что колонна российской бронетехники вошла на Украину и была уничтожена украинскими военными. А за две недели до этого нам подсунули фальшивые снимки со спутника, которые скорее всего были изготовлены «мастерами» из Госдепа США, а затем распространены послом США в Киеве по всему миру через социальные сети, на которых, якобы, видно, что российские войска обстреливали территорию Украины. Через одну-две недели нам подсунут очередную «утку», затем через неделю следующую, и так далее.
  Совокупный эффект все нового нагромождения лжи на прежнюю ложь нацелен на то, чтобы большинство людей поверило, что от русских нельзя ждать ничего хорошего. После того, как эта куцая мысль будет крепко вбита в сознание людей, западные правительства смогут предпринимать против России более жесткие шаги.
  Мифический ввод тысячи российских военнослужащих на Украину был объявлен бригадным генералом НАТО Нико Таком «крупнейшей эскалацией российского военного вмешательства на Украине». Чемпионка среди лжецов Саманта Пауэр заявила на заседании Совета Безопасности ООН, что «Россия должна перестать врать». Представитель Великобритании в ООН обвинил Россию в «явном нарушении границ суверенной украинской территории». Премьер-министр Великобритании Кэмерон предупредил Россию о «неизбежности негативных последствий». Немецкий канцлер Меркель пригрозила России новыми санкциями. Представитель Германии в Совете Безопасности заявил, что «война с Россией — это один из вариантов развития событий». Польский министр иностранных дел Сикорский назвал это вымышленное событие «российской агрессией, которой необходимо дать совместный международный отпор».
  Президент Франции Франсуа Олланд заклеймил поведение России как «абсолютно недопустимое». А Совбез Украины ввел обязательную воинскую повинность.
  И этот очередной самоубийственный шаг европейских лидеров к войне с Россией основан полностью на очевидной лжи о том, что одна тысяча российских военнослужащих пересекла границу Украины.
  Естественно, западные СМИ тесно сомкнули ряды со своей политической элитой. Среди самых циничных и безответственных были Би-би-си, CNN и «Die Welt».
  Горы лжи со стороны западных правительств и СМИ призваны похоронить истинную историю. А она состоит в том, что правительство США организовало свержение законно избранного правительства на Украине и передало власть в Киеве своей марионетке. Ставленники Вашингтона сразу же начали с угроз и применения насилия по отношению к русскому населению бывших российских территорий, которые советские лидеры формально приписали к Украине. Русский народ в Восточной и Южной Украине был вынужден начать борьбу против угрозы со стороны вашингтонского марионеточного правительства в Киеве.
  Вашингтон постоянно обвиняет российские власти в поддержке народа на тех территориях, которые единодушно проголосовали за отделение от Украины. Война прекратится, утверждает Вашингтон, если прекратится поддержка со стороны России. Но на самом деле Вашингтон мог бы легко остановить насилие, приказав своему марионеточному правительству в Киеве прекратить бомбардировки и обстрел бывших российских губерний. Если Россия, по их мнению, может приказать «сепаратистам» не воевать, то Вашингтону еще проще приказать Киеву прекратить боевые действия.
  Единственный возможный вывод из всех фактов состоит в том, что Вашингтон намерен вовлечь Европу в войну с Россией, или, по крайней мере, в вооруженное противостояние, с тем, чтобы разорвать политические и экономические отношения Европы с Россией.
  Европейские лидеры не сопротивляются, потому что ни одна из европейских стран, за исключением Франции при Шарле де Голле, не пыталась проводить самостоятельную внешнюю политику с окончания второй мировой войны. Они слепо следуют в фарватере Вашингтонской политики, и им за это хорошо платят.
  Неспособность Европы проявить хоть какую-то независимость обрекает президента России В.Путина на провал его дипломатических усилий. Если в европейских столицах не будут принимать самостоятельные решения, без оглядки на Вашингтон, для путинской дипломатии нет никакого будущего.
  Обратите внимание на то, что уже на следующий день после того, как Путин встретился с вашингтонским украинским вассалом и приложил немалые усилия для того, чтобы разрешить ситуацию, появилась новая ложь о «вторжении России» — специально для того, чтобы показать, что встреча, в которую Путин вложил свое время и силы, была изначально обречена на провал.
  Вашингтону нужна только его гегемония. Вашингтон никоим образом не заинтересован в урегулировании ситуации, которую он сам создал для того, чтобы обречь Россию на лишения и беспорядки. За исключением только той ситуации, к которой может привести экономический крах Украины, чем дольше будет колебаться Путин — применять или нет силу для разрешения конфликта, тем сложнее будет достижение этой цели.
  Перевод Николая Иванова для журнала «Национальный контроль».
  Справка
  Пол Крейг РОБЕРТС
  Американский общественный деятель, экономист, политолог, директор Института политической экономии. Республиканец, бывший заместитель министра финансов США (1981–1982). Доктор наук, работал старшим научным сотрудником Гуверовского института в Стэнфордском университете.
  Бывший редактор и обозреватель газет «Wall Street Journal», «Business week», «Washington Times». За критику политики Джорджа Буша мл. с 2004 года Робертсу не позволяют печататься в основных газетах страны.
  Автор книг: «Крах свободного рынка и экономическое разложение Запада», «Как мы потеряли Америку».
  Теги:
  «евроинтеграция»
  «Запад»
  Новороссия
  США

 9. #9
  д-р Врабчев 30 авг 2014, 17:42
   
  1
   
  0

  Ако искаш да доставиш кеф на партньора(шефа) е важно да можеш добре да въртиш дупе. Шарлатанов това видимо го може и за това е и толкова нависоко в държавната йерархия.
  Абе човека си е един обикновен въртигъз. Най-вече гъз. Мозък нема.

 10. #10
  Тони 30 авг 2014, 18:35
   
  1
   
  0

  #7
  Това е само преход!
  Ако стане както ти казвам - ти си глупака! :)

 11. #11
  OP 30 авг 2014, 18:47
   
  0
   
  0

  Тони е прав. Еър полисинг се различава от старото бойно дежурство. Дейностите се припокриват, но подчинението е на НАТО, а не на командването ни.

 12. #12
  Sold-er 30 авг 2014, 19:00
   
  0
   
  0

  До #10 Ако стане както казваш....всички сме глупаци!

 13. #13
  Тони 30 авг 2014, 19:06
   
  0
   
  0

  До #12

  :)))
  Е точно това ме боли най-много!
  А генералите стават депутати!

 14. #14
  wgw 30 авг 2014, 19:33
   
  0
   
  0

  От гореписалите някой всъщност участвал ли е в структура осъществяваща Air policing???Като БД например? Използването на думата подчинен на нато не е коректна. Да ние имаме подразделения участващи, но е изключително важно решението на българското командване. То може и да не се съгласи в даден момент с натовско решение за вдигане на изтребители например или да вземе решение за излитане дори нато да не са одобрили- даже е за предпочитане от тях(нато) - по-удобно е за после....(отчета и писането)... Щеше да е прекрасно ако разполагахме и с двойка изтребители само за национални нужди , но не можем да си го позволим. Плюса на системата на НАТО е за ранната информация даваща възможност за кратко обмисляне преди вземане на решение. Винаги са ми били странни времената за излитане - лесно ги приехме и отхвърлихме по-добрите стари.

 15. #15
  wgw 30 авг 2014, 19:39
   
  0
   
  0

  ***

 16. #16
  wgw 30 авг 2014, 19:45
   
  0
   
  0

  Опциите описани от министерското изказване по-горе са верни , но нежелателни...

 17. #17
  един дядо 30 авг 2014, 20:16
   
  0
   
  0

  Хи-хи, а кой пазеше небето над България, докато НАТО работеше върху Югославия заради Косово, хи-хи...

 18. #18
  7534 30 авг 2014, 21:50
   
  1
   
  0

  Момчета, момчета... Докато вие тук се карате за глупости, държавата се разпада. България е изправена пред катастрофа, защото най-важното за една държава - държавността, я няма!! Унищожението на армията е част от унищожението на държавата. Под формата на членство в НАТО ние си съсипахме армията. Мъжете в тази държава масово са по над 100 кг. Те не могат да държат пушка. Приспани са и са успокоени, че нас нищо не ни заплашва и можем само по кръчми да ходим и да се веселим. А нещата изобщо не стоят така. Това са си мислели и украинците. Това са си мислели и поляците преди руснаците да избият всичките им офицери в Катин. Отвсякъде ни успокояват как нищо не ни заплашва, а около нас бушуват пожарите на войната и тя вече е на вратата ни, в Украйна. Но нас това хич не ни притеснява. Ние си имаме телевизия "Планета" и чалгарките. Ние си имаме бюджетните икономии и финансовите проблеми, които са причинени не от разходи за отбрана, както всички искат да ни убедят. Да вземем тецовете "Марица-Изток", от които американците ни продават ток на баснословни цени. От там изтичат милиарди всяка година и никой не ги пипа. Всичко това отива в една чужда държава, а ние нямаме пари за нашите пенсионери. Но по-лесно е да се хвърли вината върху армията. Защото тези са силни и никой не може да ги пипне, а за народа трябва да бъде намерен виновник. И всички беди са превърлени на армията като причина. За Марици-те никой не говори. За кражбите от контрабанда никой не говори. За кражбите от ДДС никой не говори!!! На простия народ му се представя армията за виновник и той злобно почва да псува. Така един народ сам си унищожава съпротивителните сили - отбраната.
  Ще разбере колко е добро НАТО, когато му надупчат земята за шистов газ и отровят земята му, а децата отчаяни са избягали в чужбина. Когато го отровят с ГМО от "Монсанто". Всъщност няма да разбере. Той е толкова прост, че ще го убият, а той ще мисли, че всички са му приятели.
  Може би сте чували за едно животно наречено геополитика? Вие сте жертви на геополитиката. Никой не ви мисли доброто. Никой не мисли как да живеете по-добре. Вие сте роби и колкото сте по-слаби, толкова сте повече поробени. разбирате ли го? Съмнявам се. Тука има едни платени писачи, които са поставени за да се противопоставят на недоволството на хората от армията, които виждат, че държавата бива унищожавана. Всичко е планирано. Вие сте обречени. единственото спасение е да бягате от България. Тази територия трябва да се обезлюди за да може да се черпят свободно ресурсите й. И една силна армия е пречка за това. Съзнавате ли го?

 19. #19
  7534 30 авг 2014, 22:20
   
  1
   
  0

  Ето какво е предназначението на България:
  "Временният екоминистър Светлана Жекова е решила да плюе на здравето, поминъка и хляба на всички българи, издавайки Решение номер 28, с което се дава де факто разрешение на "Парк Плейс Енерджи Корп" да извърши проучванията в Блок 1-11 "Вранино".
  http://www.moew.government.bg/files/file/Nature/Natura%202000/Reshenia_2014/Reshenie_28-OC_2014.pdf

  Въглищното възпламеняване - известно извън новините като "адът на земята" - е изключително опасен метод за добив на нискокалоричен газ от въглищните подземни слоеве.
  Сравнява се единствено с шистовия газ по поражения.
  В Щатите, в градчето Централия след единствен опит вече 50 години не могат да потушат огъня под земята. Последиците са: хората бягат, градчето умира, природата е опустошена.

  Подземна Въглищна Газификация – АДЪТ НА ЗЕМЯТА"
  А някакви глупаци си мислят, че сме заобиколени от приятели и защита не ни е нужна. Управляващите са ни продали земята вече!!

 20. #20
  OP 30 авг 2014, 23:14
   
  0
   
  0

  Даже и тия дето могат да си го позволят не поддържат двойка в БД само за национални нужди. Икономически неизгодно е!
  Българското командване досега не е посмяло да вземе решение за излитане, което НАТО да не са отдали.

 21. #21
  7534 31 авг 2014, 00:16
   
  1
   
  0

  Абе, смешници!!! Ккава двойка, какви пет лева? Турция ще ни помете точно за два часа. Какъв идиот трябва да си, да си мислиш, че всички са ти приятели, да си сваляш гащите, да се навеждаш и да си мислиш, че никой няма да те "оноди"?

 22. #22
  Илия Милушев 31 авг 2014, 00:59
   
  0
   
  0

  "Но никога не е стоял въпросът българският въздушен сувернитет да бъде преотстъпен на някой друг."
  Ей това им харесва ма екипа Шаламанов, Тотев, Налбантов - че като им кажем нещо - схващат бързо!

 23. #23
  voyageur 31 авг 2014, 07:47
   
  0
   
  0

  Ако некой чете всичко това си губи времето...

 24. #24
  Иванн 31 авг 2014, 13:46
   
  0
   
  0

  7534, знаеш ли колко много си прав, но и малко не си.
  В историята има хронология. Преди да бъде унищожена армията, беше унищожена държавата Народна Република България. И кой я унищожи, я се опитай да отговориш. Само не казвай, че американците са я унищожили, или за всеки случай турците.

  Засега няма страна в света която да е била в добри отношения с американците и да е пропаднала. И скоро не се очертава да се появи.

  Араби, афганистанци, сирийци, иранци, иракчани не могат да се адаптират към Америка и Запада, защото са природно нецивилизовани. Те са буквално изродите на тази планета. Има всякакви малоумници и в Америка и в Русия и в Китай, Япония, Африка и къде ли не, но като тези шибаняци няма никъде. Те не са дали нищо на световната цивилизация и нищо не се очаква да дадат.
  И америте и русите излишно се занимават с тях. Те са като фурнаджийска лопата- винаги миже да те ударят по главата с нея. Четох в един сайт, че в Щатите баща и майка араби заклали заедно дъщеря си, защото в дъждовна вечер от университета до тях я е докарал неин колега- чернокож американец.
  Тази седмица се навършиха 70 години от терористическата акция на комунистите , които избили трийсетина германски ранени войници по време на вечеря в почивна станция, а друга група от тях спряла автобус с пътници, в който се намирал техническия директор на Българо- германското дружество "Гранатоид" Райнхард Томанек. Изкарали ли ги извън автобуса и го разстреляли пред всички, включително пред очите на 15- годишната му дъщеря. Удоволствието нямало да бъде пълно за тези изроди, та взели и изнасилили детето и за десерт разстреляли и него.
  И всяка година комунистите от Рило- пиринския отряд , както и техните наследници и съизроди , празнуват славната акция в Жабокрек. Под ръководството на БСП - Кюстендил.
  И ще продължават да я празнуват дълги години.

 25. #25
  Sold-er 31 авг 2014, 16:09
   
  0
   
  0

  До #24 Продължаваш да пишеш глупости...явно защото си си глупак!
  Точно Сащ или по-точно техните ментори от еврейските родове,олигарси и масонски ложи унищожиха България с техните планове за световно доминиране! Руснаците ли измислиха планът Ран-Ът, според който населението ни трябва да достигне 4 милиона? А знаеш ли защо трябва да достигнем 4 милиона...за да има място за прииждащите арабески и африканци, защото Запада не ги иска и мисли да ги настани в Източна Европа и по-точно на Балканите! Тези неща са предвидени и планирани още през 70-80-та години на миналият век! Разправяш, че трябва да мразим Русия....а трябва ли да харесваме Запада!?! Трябва ли да се възхищавам на Чърчил....дето искаше да превърне София в картофена нива!?! Благодаря, но не мерси!!!

 26. #26
  приходящ 31 авг 2014, 18:46
   
  0
   
  0

  Абе, Солджър, айде малко по-сериозно! Ти въобще вникваш ли какво преписваш отнякъде или караш едно към гьотере?
  Като как така Западът не харесва "арабески и африканци" и затова ще ги настанява дет' се казва, в подстъпите на империята си? Да не говорим, че след това отвори границите си за България, сигурно по този начин по-добре ще контролира достъпа на "арабески и африканци"???
  Да не говорим още повече за Холандия, например, дето преди години решиха да си оправят генофонда с "арабески и африканци"???

  По отношение на Русия - не да я мразим, а да имаме трезв и истински поглед върху историята и да не изпадаме в телешки възторг пред всичко руско, като се почне от Електрон 714, мине се през руската военна техника, та се стигне до глупостите, които твори Путин в момента.
  Тази година на 3-ти март малката дъщеря след като я взех от градината, ми казва: "Тате, бързо трябва да отидем и да поставим цветя на Альоша - госпожата така каза". Падна ми пердето след тези думи, и за малко да я нахокам, но си дадох сметка, че не тя е виновната. Затова и казах: Ако утре госпожата пита "носихте ли цветя на Альоша?", кажи и, че първо трябва да занесем цветя на паметниците на българските опълченци, загинали за Освобождението, но т.к. такива няма, и Альошката ще има да взема.

 27. #27
  Sold-er 31 авг 2014, 19:09
   
  0
   
  0

  До #26 А ти пък къде си видял аз да изпадам в телешки възторг пред всичко руско, като се почне от Електрон 714 и тн.!?! А иначе арабеските и африканците не ги кани Запада да идват насам.....просто стават много, а храната в Африка и Азия не достига! Накъде си мислиш, че ще тръгнат....и Запада да ги избие ли!?! Писъл съм по-горе, че това "мигриране" е предвидено отдавна и си има план за настаняването на мигрантите някъде извън западните държави!
  А Альоша поне нещо е направил за нас......ти ако искаш не му носи цветя, а занеси на паметника на американските летци, бомбандирали София....може пък те да заслужават повече!!!

 28. #28
  писач 31 авг 2014, 19:50
   
  0
   
  0

  или си смени съветниците или си подай оставка.
  Крайно време е вече за министър да не назначават о.з. Експертизата се дава от военните. Но , когато и министъра се оказва много "осведомен" се получават такива пляскавици.

 29. #29
  voyageur 31 авг 2014, 20:03
   
  0
   
  0

  Руски войник повече не ще ви спасява....от Анадола..а той иде!!

 30. #30
  приходящ 31 авг 2014, 20:42
   
  0
   
  0

  До #27:
  Хе-хе, колко предвидимо :).
  Човек ви пусне фъндък и веднага захапвате. Какви американски летци, какви 5 лева? Проблемът е, че просто паметници на загинали БЪЛГАРСКИ войници във войните като правило НЯМА!!! А руски паметници - във всяка паланка. Все едно, че в Освободителната война само руснаци са участвали - без българи, а за други нации като румънци, украинци и финландци, то чак е неудобно да се споменава.
  И докато в тази война наистина са загивали руски войни, какво да кажем за паметниците на Червената армия, която не е дала нито една жертва на българска територия?
  Това имах впредвид с думите да знаем историята си, но не тази, която ни тъпчеха в главите, а и още го правят, а истинската.

 31. #31
  Sold-er 31 авг 2014, 21:00
   
  0
   
  0

  До #30 Ама вие фобите сте много странни....все се чудите за какво да обвините Русия! Русия ли е виновна, че не сме си построили паметници на българските опълченци!?! Руснаците ли са идвали тук да строят тези паметници на Червената армия!?! Истината е че ние сме си били винаги подлоги на силните на деня.....сами сме построили паметниците на Червената армия, както сами построихме и паметник на американските летци!
  Също така ми е смешно как за лошите договори на България с Русия обвинявате руснаците, а за лошите договори на България със Сащ обвинявате.....арменският поп!
  И недей да подценяваш инакомислещите от теб.....Истинската история я знам идеално, само че за разлика от теб съм я разбрал правилно!

 32. #32
  Krasimir Dimitrov 31 авг 2014, 21:17
   
  0
   
  0

  До №30.
  Стила ти на писане е много познат! ИМ, ОР, УФ и т.н. Уж пускаш уловка и другите захапват? Много си банален. Не се мисли за по-умен от другите, балоните винаги се пукат!!

 33. #33
  Sold-er 31 авг 2014, 21:26
   
  0
   
  0

  До #32 Остави младежа да се радва бе, колега! Сигурно е горд с поредната си знаменита победа срещу комунизма и русофилите днес хе хе хе! Хич не се и усеща как бавно и славно нещо дълго и дебело му прихожда откъм изхода!

 34. #34
  Krasimir Dimitrov 31 авг 2014, 21:48
   
  0
   
  0

  До №33.
  Това не е младеж, а отговорен другар? Той се сеща!

 35. #35
  приходящ 31 авг 2014, 21:58
   
  0
   
  0

  До #31: Дори и да пропуснем факта, че 45 години нямахме собствено мнение дори и за елементарни неща, като дали да си избършем задника или не, ако приемем за верни думите ти, че ние сме си ги построили, какво ни пречи да поправим грешките - да се посъборят фрапантните недоразумения, а на тяхно място да се построят паметници, славещи подвизите на българите (вижте макетата какво правят :)).
  До #32: Бъркаш ме нещо бе, колега. Не познавам въпросните списуватели. Както виждате, профилът ми е регистриран (за разлика от вашите), защото някой се опита да пише, използвайки същото име.
  Аз не се мисля за по-умен от никого. Ако четейки това, което съм писал, вие ме чувствате такъв, проблемът си е ваш - не мой :).
  До #33: Отдавна не отмервам дните с победи и загуби. Ако се чувствате победен и унизен от нещо, кажете, ще ви се извиня :).
  По отношение на "нещо дълго и дебело", когато тръгвате в атака, слагайте за всеки случай тенекийката отзад, за да не ви изненада някой неприятно :).

 36. #36
  Sold-er 31 авг 2014, 22:07
   
  0
   
  0

  До #35 Ми ти сега освен да си избършеш задника някакви други права имаш ли!?! Някой пита ли те за важните въпроси? Пък и незнаех, че си живял през всичките тия 45 години...ти си бил към 70 годишен бре...Бравос!
  И как ще бутнеш паметник от преди 70 години бре....те тва само талибаните го правят! Ама кво ли се чудя...те талибаните и американците са си лика прилика!

 37. #37
  приходящ 31 авг 2014, 22:15
   
  0
   
  0

  До #36: Ако мнението ви за периода '44-'89 е друго, кажете, може да поспорим. Съмнявам се и вие да сте ги изживели всичките тези години, но това не ви пречи да ги коментирате, нали?
  а по отношение на това какви права имам в момента, самият факт, че мога да напиша това, което пиша, е достатъчен.
  Оставете талибаните и американците, кажете защо няма къде човек да сложи цветя в памет на загинали български войници.

 38. #38
  Sold-er 31 авг 2014, 22:42
   
  0
   
  0

  До #37 Пак ще е питам...кой ни е виновен, че не сме си построили паметници...Русия ли? И защо през т.н комунизъм не си писал като сега...заради комунистите или защото е нямало интернет!?! Продължаваш да не отговаряш на важните въпроси и да не занимаваш с глупости от рода на:"Кой ми сра в гащите"! За мен смешници, който искат да бутат, боядисват и тн. паметници(каквито и да са те) не заслужават никакво уважение!

 39. #39
  И.М. 02 сеп 2014, 16:27
   
  0
   
  0

  До #32 Krasimir Dimitrov: "До №30. Стила ти на писане е много познат!"
  Не можа да ме познаеш. По-горе съм си написал името. Просто доброто е заразно.

Социални мрежи

Вход

Запомни ме на това устройство

Регистрирай се Забравена парола

Последни

НАЙ-ЧЕТЕНИ НАЙ-КОМЕНТИРАНИ

Морски архиви

Прочети още

Броячка